Transatlantic - The Whirlwind (2009)

Label: Inside Out

1. Overture / Whirlwind (9:53)
  2. The Wind Blew Them All Away (6:09)
  3. On the Prowl (6:02)
  4. A Man Can Feel (6:35)
  5. Out of the Night (4:22)
  6. Rose Colored Glasses (7:53)
  7. Evermore (4:09)
  8. Set Us Free (5:03)
  9. Lay Down Your Life (5:10)
  10. Pieces of Heaven (2:17)
  11. Is It Really Happening? (8:11)
  12. Dancing with Eternal Glory / Whirlwind [Reprise] (12:05)
  13. Spinning * (9:58)
  14. Lenny Johnson * (4:20)
  15. For Such a Time * (5:22)
  16. Lending a Hand * (8:43)
  17. The Return of the Giant Hogweed * (8:26)
  18. A Salty Dog * (4:59)
  19. I Need You * (4:39)
  20. Soul Sacrifice * (8:38)
avatar van vanwijk
Een prachtige cd van Morse en zijn vrienden. Na het wat tegenvallende Bridge Across Forever uit 2001 is dit een prachtplaat. Neil Morse is een grootheid, net als Roine Stolt. Voor mij de cd van het jaar, en dat wil wat zeggen na puike cd's als The Incident , Guilt Machine en het meesterwerk tot nu toe, Black Clouds and Siver Linings.

avatar van Ducoz
Mooi CDtje!

avatar van snarf349
Ducoz schreef:
Mooi CDtje!

Yep! en het mooie van dit CDtje is dat het niet gaat vervelen, blijft één van de betere prog-releases van dit jaar.
De bonus cd is niet bijzonder, maar geen straf om naar te luisteren.

Fantastische plaat ! Ondanks de hoge herkenbaarheidsfactor is het toch ook weer een geweldige ervaring om deze 4 mannen weer samen te horen.

avatar van vigil
ik ben het met je eens maar om deze 2 zinnen nu een recensie te noemen (zie gele ster) vind ik wel weer wat ver gaan.

avatar van andnino
Niemand noemt het recensie. Dat woord is al geruime tijd vervangen door 'mening'.

andnino schreef:

Oke, volgens mij is ieder bericht een vorm van een mening maar goed als ze dat zo willen...

Verdomd fijn plaatje. Waar ie eerst op me overkwam als meer van hetzelfde, blijkt ie toch wel wat fijne dingen te bevatten. Het songmateriaal vind ik wat afwisselender. Iets minder herhalingen dan zijn illustere voorganger. Schijnbaar heeft de rest Portnoy wat in toom weten te houden. Portnoy is goed op dreef. Ik houd wel van zijn drumwerk op een kleinere kit. Het is een echte band-plaat geworden en niet alleen een Morse/Portnoy-plaat. Vooral de invloeden van Stolt zijn flink aanwezig.
De bonus cd spreekt me -behalve Spinning- niet zo aan, maar dat maakt het titelnummer ruimschoots goed! Het is een lekker klinkend plaatje geworden met zo'n typische 70's vintage sound! Oldfashioned symfo/prog met een vleugje Beatles hier en daar!

musictraveller
Mooie CD, progrock zoals het moet zijn.

avatar van Tha)Sven
Dit moet ik horen

avatar van DikkeDarm
Kingsnake schreef:
Hoe moet ik een nummer van 77 minuten luisteren?!?

Route van werk-huis is een uur. Dan mis ik steevast het laaste kwartier.

Ik hoop dat het in stukken uiteenvalt en dat er per fragment gezapt kan worden.

Omrijden?

avatar van DikkeDarm
Prachtige prog rock cd, er wordt lekker gespeeld.Ik had al de 2 live cd's maar deze studio cd maakt er een mooi drieluik van. En Kingsnake dit klinkt ergggg lekker in de auto dus rij ik nog een rondje...

GuitarMan
Ooit gehoord van Yes? En vond je dat mooi?
Dan laaf je je vast ook aan dit MEESTERWERK.

The Whirlwind (CD 1) kent veertien stukken, inclusief overture en reprise. Op CD 2 staan de nummers die hier vermeld zijn als 2 t/m 8 met asterisk.

avatar van Mctijn
Ik vind het album niet zo goed als ik in eerste instantie dacht.
The Wind Blew them All Away is het beste stuk van het album, daarna wordt het voor mij alleen maar minder. Het is ook lastig om de aandacht erbij te houden. 3,25*

avatar van kaj_666
Tjonge, ik had nog nooit van deze heren (althans, in deze samenstelling) gehoord, maar werd benieuwd hiernaar dankzij het enorm hoge gemiddelde. Ik zit nu al meer dan een uur met open mond te luisteren. Mooi hoor!

nicoot
Hmm, een progrock-plaat die op de voorpagina van "Releasedata" en maar liefst 4,21* scoort? Dien ik rekening te houden met het luttele aantal stemmers of schaf ik hem blind aan?

Vergelijkbare bands? Oude/nieuw prog - Rush, Camel/Porcupine Tree, Riverside?

avatar van Torch
absoluut 'oude' prog , maar dan wel van het briljante soort!

Klinkt vooral als het oude Spock's Beard, maar nog meer als Neal Morse solo. Teksten zijn wel religieus, maar Neal gebruikt wat bedektere termen dan in zijn solo materiaal.

Voor mij de plaat van het jaar, niet vernieuwend maar o zo lekker

avatar van Mctijn
De laatste 11 stemmen zijn allemaal 4,5* en 5*. Dat is opvallend....
Hebben we te maken met een hype(je)?
Wat mij betreft overigens niet, want zo goed vind ik dit album niet.

avatar van Gert P
Ook aangeschaft wel de een disc, verkeerd besteld maar a die is ook heel goed.

Mctijn schreef:
De laatste 11 stemmen zijn allemaal 4,5* en 5*. Dat is opvallend....
Hebben we te maken met een hype(je)?
Wat mij betreft overigens niet, want zo goed vind ik dit album niet.

Of iets teveel verwend geraakt? Hahaha. Persoonlijk vind ik hem ietsje beter dan The Incident van PT, terwijl ik dat ook een puike plaat vind.

avatar van Forza
Voor mij is dit het beste album van dit jaar. Heerlijke stukjes gitaar en bas. Ben helaas geen grote fan van de zanger; maar het instrumentale maakt dat meer dan goed.

avatar van Svendra
Mctijn schreef:
Idem. De muzikale inhoud is niet bijzonder (3*). Daardoor ga ik me ergeren aan de branie van (met name) Neal Morse en Mike Portnoy (0,5* aftrek).

avatar van glenn53
Gloeiende gloeiende de versie van Soul sacrifice (van Sanatana) is toch geweldig uitgevoerd.

avatar van vigil
Toch maar een halfje er bij! Dan vooral voor cd1 want de bonus cd (maar goed het blijft een bonus cd) klinkt alsof het in een kwartiertje is afgeraffeld.

nicoot
Speciaal muziekje. Redelijk psychedelic. Maar ik heb de indruk dat ik het wel zal kunnen smaken na een aantal luisterbeurten. Zoals Torch al zei, inderdaad absoluut oude prog. Die ben ik niet echt gewoon. Heb het meer voor "Porcupine Tree, Pineapple Thief, Katatonia, Karnivool, Opeth" - prog. Die 77 minuten uitzitten is ook makkelijker gezegd dan gedaan.

nicoot
Het valt me ook op dat "For such a time" ergens dezelfde melodie heeft als Overture. Gaat het concept van 77 minuten zelfs nog verder op de bonus disc of wat

nicoot schreef:

Het schitterende For Such Great Time is een akoestische versie op de 2de cd.

Geweldige plaat!

In het begin schok ik wel een beetje, Morse heeft er scheit aan om vernieuwend bezig te zijn....en uiteindelijk geef ik hem helemaal gelijk want dit is een MEESTERWERK!!!
het begin (Overture) is niet zo spectaculair als bijvoorbeeld op 'One' of 'Snow' maar wat morse en dit keer ook zeker stolt gedaan hebben is echt prachtig...
De melodieen zijn minder cliche als op sommige solo werken van Neal Morse (Lifeline-So Many Roads).

De dvd is ook erg gaaf.
Vooral de mike portnoy scenes zijn grappig maar je ziet vooral Morse bezig om het album perfect in te zingen (en spelen).
Stolt zegt ongeveer 4 dingen in de anderhalf uur die er op de dvd staan maar zijn invloed is wel zeker hoorbaar.
Ook een applause voor Rich Mouser (als ik het goed spel), die wekenlang bezig is geweest al die kleine muzikale en vocale veranderingen van Morse en Stolt tot een 77min durend stuk te krijgen

Trouwens een zeer groot compliment aan Pete, die echt geweldig basst!

GEWELDIGE CD gewoon!

avatar van ozwald
nicoot schreef:

sluit ik me bij aan. getrokken door het hoge gemiddelde ook maar eens aan gewaagd maar dit is idd old skool prog waar ik dus niks mee heb... snel terug naar laatste Katatonia

avatar van Edwynn
Sinds wanneer is Katatonia dan prog? Hebben die dan opnieuw een ommezwaai gemaakt?

The Wirlwind moet ik nog even op mij in laten werken. Transatlantic brengt een hoop muziek om je in te kunnen verdwalen. Ik hoor het verschil niet zo tussen Spock's Beard en dit, maar zolang dat zulke prachtige momenten oplevert als hier, hoor je mij niet klagen