M.Nieuweboer schreef:
SfosW is een zwaar overschat nummer. Het hoofdbestanddeel bestaat uit een riff die zelfs naar de maatstaven van Status Quo en ACDC te simpel is. Deze wordt aan het begin en aan het eind tot vervelens toe herhaald. Tussendoor moet de luisteraar oeverloos gepiel aanhoren, dat vooral Kooymans' beperkingen aantoont.
Candy's going bad, Radar Love, Vanilla Queen, Bombay en Sleepwaling zijn alle verreweg superieur.
Ja Rudiger, je ziet het. Je kunt She flies on strange wings niet zo maar goed vinden. M. Nieuweboer weet precies waarom het niet goed kan zijn. En anders mankeer je iets aan je oren.
Status quo moest nog aan de hardrock beginnen en de jongens van AC//DC zaten nog op de lagere school. Maar George Kooijmans, met al zijn beperkingen, had zijn oor al te luister gelegd bij deze toekomstige bands. En hij wist ook al hoe hij ze moest naspelen, met oeverloos gepiel en al.
Tsja.
Nou, ik ben het met je eens. She flies on strange wings
is één van de allerbeste Earring nummers ooit. Net zo goed, als dat de periode 1969-1973 zo'n beetje de allerbeste periode van de Golden earring is geweest.
Seven tears is prachtig, lekker hard en melodieus. Vol met goede ideeën, goed spel en enthousiaste leden van de band.
Naast She flies on strange wings (die in deze lengte, 7:22, alleen maar op Seven tears is te vinden, bij mijn weten) is er het prachtige You better off free en The road swallowed her name.
Bij één minpuntje wil ik even stilstaan. De cd verdient ruimschoots een SACD uitgave, met belangrijke aanvullingen.
Het is voor mij onbegrijpelijk, dat de weergaloze single (en eigenlijk mijn meest geliefde Golden earring nummer ooit) Holy holy life niet is opgenomen op Seven tears. Het nummer hoort er gewoon op thuis.
De cd Golden earring had de grote hit Back home in 1970. Holy holy life werd de opvolger van Back home, maar was niet van de cd Golden earring afkomstig. Toen een jaar na Golden earring de cd Seven tears uitkwam, bleek echter ook daar geen ruimte voor het nummer te zijn vrijgemaakt.
Het zou Holy holy life een groot recht doen, als het nummer midden op de SACD versie van Seven tears terecht zou komen.
Waarom val je er over, kun je je misschien afvragen.
Singles richten aandacht op de band, om hun albums te promoten. Om er veel van te verkopen en om internationaal de aandacht te trekken. Als er singles worden uitgebracht die vervolgens niet meer zijn terug te vinden op een cd, schiet het zijn doel volledig voorbij. Dat kan je internationaal wellicht de kop kosten.
En Holy holy life was niet de enige single waar dit bij gebeurde. Een jaar later (1972) kwam Stand by me uit zonder achterliggende cd en het meest dramatische voorbeeld was misschien wel Instant poetry, begin 1974.
Deze, ook prachtige single, werd de opvolger van Radar love maar was niet terug te vinden op Moontan. Terwijl, naar alle waarschijnlijkheid, een tweede single van Moontan de belangstelling voor deze cd naar een veel grotere hoogte had kunnen brengen. En dus dat er veel meer internationale aandacht op de Golden earring zou zijn gevestigd. De defintieve doorbraak.
Je weet niet hoe het zou zijn gelopen. In ieder geval blijft Seven tears een cd om te koesteren,