Golden Earring - Seven Tears (1971)

Label: Polydor

1. Silver Ships (5:40)
  2. The Road Swallowed Her Name (4:07)
  3. Hope (4:46)
  4. Don't Worry (3:20)
  5. She Flies on Strange Wings (7:22)
  6. This Is the Other Side of Life (3:19)
  7. You're Better Off Free (6:44)
avatar van Saldek
Rock, hardrock en psychedelisch. Een album dat staat als beton. Het gillende gitaarwerk van 'You're better off free' , het zweven (met uiteraard weer de prachtige dwarsfluit) met 'Silver ships', de muzikale reis van 'She flies on strange wings' en de wanhoop in 'Hope' maken dit album echt helemaal af. Het is (echt spijtig) een kort album, maar wel een pittig stukje werk die me maar niet gaat vervelen.

avatar van rudiger
ja hier kan ik mij helemaal in vinden.
prachtig Earring album,als ik dit eens ga vergelijken met bv Ummagumma en Atom Heart Mother van PF , deze zijn ong uit dezelfde tijd , dan vind ik de Earring toch `n stuk beter .
we mogen trots zijn dat wij als klein speldeknop landje zùlke rock giganten in huis hebben , en die anno 2007 nog steeds meedraaien.
Eeuwig respect voor dit 4 tal
Natuurlijk staat hun allerbeste nummer en 1 van de beste songs ooit She Flies On Strange Wings hier op , maar er staat nog veel meer lekkers op .
Waardering 4,5 ster.

Pieter Paal
'She flies on strange wings' is net zo'n wereldnummer als 'Radar love'.

avatar van heicro
Jeugdsentiment, op zaterdagavond hopen dat Toppop hem uitzond.

avatar van rudiger
Op de earring dvd The Best Of , is de clip te zien , boven op het Hilton Hotel .
Jaren later springt neerlands laatste rock beest van dat zelfde dak af.

Dit album heb ik nog op vinyl gehad , ik was helemaal gek van she flies on strange wings en nog trouwens , de beste earring song , maar dat is persoonlijk.

EVANSHEWSON
Heb helaas dit album nooit gehoord, maar ik ben het geheel eens dat She Flies on Strange Wings hun allerbeste song ooit blijft, Radar Love en When the Lady Smiles ten spijt.

Kopen doe ik niet meer, maar wie weet, kom ik er nog aan op de ruilmarkt, ik heb wel het een en ander dat weg kan.

Wel nog steeds erg nieuwsgierig naar dit album, en wil graag de volgende toch nog ooit op cd hebben hoor : Moontan, To The Hilt, Switch en Contraband, die nauwelijks nog te vinden zijn.

avatar van Peter88
Erg goede plaat. Met de lange versie van She Flies On Strange Wings. De lange versie daarvan is geniaal

avatar van Schizophrenia
Ik heb verder echt helemaal niks met the golden earring en al helemaal niet bekende werk van hun, maar ik kan niet ontkennen dat ik dit een heel erg goed album vind met een paar lekkere hardrock nummers er op.

avatar van musicfriek
Ha, deze hoes herken ik. Die hadden mijn ouders in de platenlast staan. Alleen geen flauw benul wat voor nummers dit nou zijn. Is niet bepaald blijven hangen.

rudiger schreef:
Natuurlijk staat hun allerbeste nummer en 1 van de beste songs ooit She Flies On Strange Wings hier op.

SfosW is een zwaar overschat nummer. Het hoofdbestanddeel bestaat uit een riff die zelfs naar de maatstaven van Status Quo en ACDC te simpel is. Deze wordt aan het begin en aan het eind tot vervelens toe herhaald. Tussendoor moet de luisteraar oeverloos gepiel aanhoren, dat vooral Kooymans' beperkingen aantoont.
Candy's going bad, Radar Love, Vanilla Queen, Bombay en Sleepwaling zijn alle verreweg superieur.

avatar van heicro
We kennen inmiddels je afwijkende mening maar al te goed, maar weet je, goede simpele muziek maken is een gave dat maar voor weinigen is weggelegd.

avatar van Schizophrenia
Gelukkig kan ik iemand die The dark side of the moon een *1,5 geeft niet zo heel serieus nemen:)

avatar van rudiger
Vanmiddag nog maar eens opgezet , dit album gaat mij steeds beter bevallen , wat wil je ook Silver Ships , Hope , She Flies , The Road en You`re Better Off Free samen op 1 album .
37 jaar oud is dit schijfje , als je zegt dat het in 2007 gemaakt is geloof je het ook .

avatar van James Douglas
'She Flies on Strange Wings' is een song die niet kapot te krijgenis . Het contrast tussen de vocalen van George en Barry is zo subtiel en mooi. Prachtig middenstuk ook. Genieten op stand 11!

avatar van rudiger
Niks 4,5 , ik ga dit meesterwerk 5 vette sterren geven , hier staan zeer gevarieerde songs op , naast het niet te overtreffen studio versie van She Flies staan hier nog veel meer parels op , wat te denken van You`re Better Off Free .
Het blijft wel een raadsel wat er gezegd wordt bij het intro van This Is The Other Side Of Life.
Ook weinig mensen die dit album (nog ) niet kennen , je weet niet wat je mist.

Heerlijke psychedelische hardrock van eigen bodem, in een woord GEWELDIG! She Flies on Strange Wings is en blijft een klassieker, live ook nog steeds. Zo ook The Road Swallowed Her Name, vorig jaar speelde ze dat nummer zelfs nog live, volgens mij doen ze dat niet zo vaak meer.

Ik geef het album nu 4 sterren, maar zoals rudiger al zegt, nijgt dit toch wel naar 4,5/ 5!

avatar van musician
M.Nieuweboer schreef:

Ja Rudiger, je ziet het. Je kunt She flies on strange wings niet zo maar goed vinden. M. Nieuweboer weet precies waarom het niet goed kan zijn. En anders mankeer je iets aan je oren.

Status quo moest nog aan de hardrock beginnen en de jongens van AC//DC zaten nog op de lagere school. Maar George Kooijmans, met al zijn beperkingen, had zijn oor al te luister gelegd bij deze toekomstige bands. En hij wist ook al hoe hij ze moest naspelen, met oeverloos gepiel en al.

Tsja.

Nou, ik ben het met je eens. She flies on strange wings is één van de allerbeste Earring nummers ooit. Net zo goed, als dat de periode 1969-1973 zo'n beetje de allerbeste periode van de Golden earring is geweest.

Seven tears is prachtig, lekker hard en melodieus. Vol met goede ideeën, goed spel en enthousiaste leden van de band.

Naast She flies on strange wings (die in deze lengte, 7:22, alleen maar op Seven tears is te vinden, bij mijn weten) is er het prachtige You better off free en The road swallowed her name.

Bij één minpuntje wil ik even stilstaan. De cd verdient ruimschoots een SACD uitgave, met belangrijke aanvullingen.

Het is voor mij onbegrijpelijk, dat de weergaloze single (en eigenlijk mijn meest geliefde Golden earring nummer ooit) Holy holy life niet is opgenomen op Seven tears. Het nummer hoort er gewoon op thuis.

De cd Golden earring had de grote hit Back home in 1970. Holy holy life werd de opvolger van Back home, maar was niet van de cd Golden earring afkomstig. Toen een jaar na Golden earring de cd Seven tears uitkwam, bleek echter ook daar geen ruimte voor het nummer te zijn vrijgemaakt.

Het zou Holy holy life een groot recht doen, als het nummer midden op de SACD versie van Seven tears terecht zou komen.

Waarom val je er over, kun je je misschien afvragen.

Singles richten aandacht op de band, om hun albums te promoten. Om er veel van te verkopen en om internationaal de aandacht te trekken. Als er singles worden uitgebracht die vervolgens niet meer zijn terug te vinden op een cd, schiet het zijn doel volledig voorbij. Dat kan je internationaal wellicht de kop kosten.

En Holy holy life was niet de enige single waar dit bij gebeurde. Een jaar later (1972) kwam Stand by me uit zonder achterliggende cd en het meest dramatische voorbeeld was misschien wel Instant poetry, begin 1974.

Deze, ook prachtige single, werd de opvolger van Radar love maar was niet terug te vinden op Moontan. Terwijl, naar alle waarschijnlijkheid, een tweede single van Moontan de belangstelling voor deze cd naar een veel grotere hoogte had kunnen brengen. En dus dat er veel meer internationale aandacht op de Golden earring zou zijn gevestigd. De defintieve doorbraak.

Je weet niet hoe het zou zijn gelopen. In ieder geval blijft Seven tears een cd om te koesteren,

avatar van rudiger
Fijn dat jij dit album ook zeer goed ontvangt Musician , ook een mooi bericht erbij dat staat als `n klok .
Ik vind dit 1 van de beste Earring albums , misschien wel het beste samen met het gelijknamige album .
Misschien gaan nog meer users deze fantastische schijf waarderen.
Holy Holy Life zou idd niet misstaan op Seven Tears , gezien de lengte van 35 minuten had het er makkelijk opgekund.

avatar van Schizophrenia
Na jouw bericht musican heb ik hem er weer bij gepakt, en even weer wat om hoog geschroefd. Het is inderdaad echt wel een heerlijke plaat!

avatar van Saldek
Ik denk dat ik ten zeerste mee kan gaan met musician. Alleen had ik het zelf nooit zover doorgedacht. De singels 'Holy Holy Life, Instant Poetry en Stand By Me (met een machtig heftige metalsolo aan het slot)' zijn dijken van platen om 'los te gaan'. Ze matchen perfect met het kaliber Wall of Dolls, Seven Tears en Moontan. Ze hebben alleen een iets hoger party-gehalte......maar ja, achteraf-gelul is het. Het heeft gewoon niet mogen zijn.

beaster1256
schitterend album van de earring , she flies in de lange versie is idd ongelooflijk mooi , maar waar staat holy holy life en instant poetry ( 2 singles die ik me goed herinner ) dan wel op

avatar van musician
beaster1256 schreef:

Verzamelaars!

Father McKenzie
@ musician, ik deel jouw mening dat She Flies On Strange Wings de allerbeste single ooit is geweest van de beste Nederlandse band ooit!
Maar dan liefst niet de ingekorte single versie, maar deze "voluit" versie, van dit overigens niet misse album, wat zeg ik; làng niet misse album!
Hoezee!

Ook een 4, alhoewel hij als album iets minder is dan de voorganger. Maar ja, de uitschieter naar boven is wel een stuk beter: She Flies is stukken beter dan welk nummer van de voorganger dan ook.

avatar van B.Robertson
Net als op de vorige plaat opnieuw een rustig openingsnummer. Silver ships is erg mooi. Het Led Zeppelinachtige The road swallowed her name is een aardig hardrocknummer. Hope is een geniale Gerritsen/Hay compositie en behoort wat mij aangaat tot hun allerbeste liedjes. Don't worry begint wat vreemd maar slaat dan om in een traag hardrocklied. She flies on strange wings is een briljant lied maar dat kan ik niet van het volgende zeggen: This is the other side of life klinkt vrij matig en You're better off free wordt volgepropt met solo's om toch maar een plaatkant van 17 minuten te kunnen halen. Met moeite is er een totale speelduur van 35 min. bereikt. Kon Jessica er niet bij op? 3,5sterren.

avatar van MichielP
Topalbum!
Met het geweldige She Flies on Strange Wings, maar ook de rest van het album klinkt buitengewoon goed. De afsluiter, You're Better of Free vind ik ook één van de hoogtepunten van het album. Mooi solowerk van Kooijmans en schreeuwerig (maar wel erg mooi) gezongen door Hay.

avatar van Hans Brouwer
Op "Seven Tears (1971)" hoor ik Golden Earring zoals ik deze haagse band wil horen! Na "Moontan" is "Seven Tears (1971)" het beste Earring album allertijden!!

avatar van Brutus
Ik ben niet zo gescharmeerd van dit album.
Het haalt nog wel een voldoende.

Ik vind tot nog toe, dan praat ik over de tot dan uitgebrachte albums
van Earring Eight miles high de beste.

She flies is natuurlijk wel een wereldnummer

avatar van matthijs
Zou geweldig zijn als de Earring eens een toer zou doen waarin ze deze plaat integraal spelen! De Back to 71 tour.
Of als dat teveel gevraagd is een heel nieuw album in deze stijl.

MathieuD
Magische plaat die geweldig begint met 'Silver Ships'. Die mystieke sound vind ik zo mooi van de Earring, met die dwarsfluit van Barry Hay.

De hoes is ook prachtig. Ik heb hem op LP gekocht, een reissue. Dus ik weet niet of de hoes gelijk is aan de hoes van 1971, maar hij is wel mooi met dat boekwerk erin. Op elke pagina staat een foto van een bandlid met teksten van de nummers erbij.

rudiger schreef:

Draai de plaat achterstevoren. Het klinkt alsof er het volgende gezegd wordt: "this is not the Other Side of Life"