Queen - Absolute Greatest (2009)

Label: EMI

1. We Will Rock You (2:02)
  2. We Are the Champions (3:01)
  3. Radio Ga Ga (5:48)
  4. Another One Bites the Dust (3:35)
  5. I Want It All (4:01)
  6. Crazy Little Thing Called Love (2:44)
  7. A Kind of Magic (4:25)
  8. Under Pressure (4:03)

met David Bowie

9. One Vision (4:04)
  10. You're My Best Friend (2:51)
  11. Don't Stop Me Now (3:30)
  12. Killer Queen (3:00)
  13. These Are the Days of Our Lives (4:13)
  14. Who Wants to Live Forever (4:55)
  15. Seven Seas of Rhye (2:46)
  16. Heaven for Everyone (4:43)
  17. Somebody to Love (4:55)
  18. I Want to Break Free (4:19)
  19. The Show Must Go On (4:32)
  20. Bohemian Rhapsody (5:56)
avatar van bloempje24
Indien het doel van verzamelaars als deze is om mensen in aanraking te brengen met wat Queen was en voor muziek maakte, dan was het veel verstandiger geweest om uit alle periodes 4-6 nummers te kiezen, of de verschillende muziekstijlen in een drie of vierluik naast elkaar te zetten. Dus een deel uptempo radiohits (kind of magic, don't stop me now, radio gaga, break free, bites the dust, under pressure), een deel rockers (we will rock you, crazy little, fat bottomed girls, one vision, show must go on), een paar rustige/melodieuze nummers (champions, killer queen, too much love, my melancholy blues) en een deel van het oude geluid (Liar, March of the black queen, innuendo, bohemian). Zo'n cd zou veel meer van Queen laten zien en eventueel interesse kweken in hun oeuvre. Wat ze nu uitbrengen is wel héle erge slappe hap en niets toevoegend op de boxset.

Jason Mercury schreef:
Wie A Kind Of Magic hoort moet welhaast bevangen raken door 'een soort van magie'.

Een magie van krullende tenen, ja. Alleen May redt hier de meubelen. Voor de rest is het nummer Queen op z'n belabberst.

Maar zoals ik al eerder aangaf: Dit album lijkt eerder samengesteld te zijn voor een
gemakkelijke kerstaankoop dan voor een serieuze poging fans te werven (al is dit bij Hans Brouwer z'n dochter wél gelukt! ). Ik zou het zelf niet gemakzuchtiger kunnen samenstellen!

Jason Mercury
De toegang tot online streams van 20 live Queennummers door de jaren heen dat deel uitmaakt van disc 2 van de versie van de Limited Edition die ik bezit, stopt medio maart volgend jaar. Hopelijk/wellicht verschijnt er z.s.m daarna in ieder geval een live release van een jaren 70-optreden.

Hoe dan ook, Absolute Greatest blijf ik een geslaagde release vinden. Kritiek van mij op Queen (Productions) spitst zich dan ook niet toe op wat wel wordt uitgebracht, maar op wat (nog) niet is/wordt uitgebracht.

Het legendarische optreden dat Queen op kerstavond in 1975 in het Londense Hammersmith Odeon gaf, zou een onvervalste knaller van een release zijn waar velen, waaronder ik, al lang op wachten. BBC 2 zendt dit optreden in de nacht van vrijdag 27 november op zaterdag 28 november a.s vanaf 00.35 uur Nederlandse tijd, uit. Misschien een voorproefje?

avatar van barrett
Ik deel de mening van Kaztor deze cd is gewoon makkelijk samengesteld om mensen snel tijdens de kerst periode deze in huis te laten nemen.

Maar voor mijn part is de boodschap duidelijk: KOOP DEZE NIET!

avatar van LucM
Overbodige verzamelaar, Greatest hits l, ll en lll zijn veel vollediger en nu nog goedkoop te krijgen in één box. Men had dan toch beter een verzamelaar met B-kanten uitgebracht als aanvulling daarop.

Jason Mercury
Als afzonderlijke release vind ik Absolute Greatest veel geslaagder dan Greatest Hits III. Op Greatest Hits III had ik bijv. graag de op Greatest Hits ontbrekende hits als Tie Your Mother Down, Spread Your Wings en Queen''s eerste single maar geen hit Keep Yourself Alive, teruggezien.

Op Absolute Greatest heb ik afgezien van de absentie van Innuendo geen kritiek.

Jason Mercury schreef:

Op Absolute Greatest heb ik afgezien van de absentie van Innuendo geen kritiek.

Rare veronderstelling, want als er 1 verzamelaar finaal nutteloos is, is het deze wel. GHIII, hoe onbenullig en imperfect ook, is véél handzamer dan dit. Verder noem je ook nummers die hier ook op ontbreken, dus je veronderstelling ontgaat me.

Het enige dat me interesseert is de dvd.

avatar van ricardo
Als je GH 1, 2 en 3 hebt, heb je de Queen essentie eigenlijk wel in huis vind ik. Nog een paar live albums erbij en een stuk of 3 reguliere albums, en ik ben wel tevreden over mijn Queen verzameling. Vroeger was ik helemaal weg van Queen. Nu is het ook nog wel ok, maar ik beluister de div albums bijna nooit meer.

Deze verzamelaar is echt geldklopperij, omdat de div nummers al lang en breed eerder zijn uitgebracht op div verzamelaars.

avatar van Thuurke
Deze cd is compleet overbodig. Als je een beetje rondkijkt bij Media Markt dan kan je de Greatest Hits I en II kopen voor ca. 7 euro per stuk en de 3cd versie voor 16 euro en dat is waarschijnlijk net zo duur als deze cd.

Afgezien van de nummers die op deze cd staan (geen discussie) vind ik het ook een leleke hoes, die ik niet in mijn kast wil hebben staan. Verder is deze discussie identiek aan de U2 18 Singles CD van een paar jaar geleden, die ook compleet overbodig was.

Maar het moet weer Sinterklaas en Kerst worden en de laatste CD van Queen en Paul Rodgers was ook al geen succes en heeft niet veel geld opgebracht en de kientjes moeten ook nieuwe kleren hebben en nieuw speelgoed en de hypotheek moet ook betaald worden en het is crisis en de mannen hebben een persioengat en ze hebben geld verloren aan Icesave en de DSB en de auto rijdt ook niet op water en ga zo maar door.

Hoe ik over de Queen Greatest Hits III cd denk: Dat was pure lijkenpikkerij om na de dood van Freddie Mercury deze cd uit te brengen met slechte nummers, welke hits?, rare remixen en een van de weinige missing nummers Thank God It's Christmas (lekker om in de zomer te draaien).

Jason Mercury
De tracklist van Absolute Greatest komt vrij goed overeen met de 20 grootste hits die Queen in Europa en de VS heeft gehad. En daar horen Tie Your Mother Down, Spread Your Wings en Keep Yourself Alive, niet bij. Los van de wel of niet overbodigheid van AG dekt de tracklist de titel vrij goed.

Van de mogelijkheid om op GH III naast de 34 hits die op GH en GH II staan, nog eens 17 hits of legendarische Queennummers te compileren is m.i. minder goed gebruikgemaakt dan van de mogelijkheid die AG bood om de 20 grootste Queenhits te compileren.

Wat betreft de samenstelling van de tracklist vind ik AG dus beter geslaagd dan GH III.

Anyway. Op naar de volgende verzamelaar in 2019, vlak voor, of in 2020, tijdens het jaar dat Queen 50 jaar bestaat of bij een onverhoopt voortijdig opheffen van de band, een halve eeuw geleden is opgericht! Dan doen we deze discussie nog eens dunnetjes over.

Jason Mercury schreef:

Dat vind ik een discutabele stelling. De accolade 'Absolute Greatest'.... Kijk, dan praat je dus over 'The Absolute Greatest Queen-songs'! Daar kunnen wat mij betreft zo een Ogre Battle, Father To Son, Son And Daughter, Prophet's Song, It's Late of een Brighton Rock bij aanschuiven. Daarbij kunnen een I Want To Break Free of een A Kind Of Magic bij lange na niet in de schaduw staan, vind ik persoonlijk, en ik denk dat met mij vele Queen-fans hetzelfde denken. Ze hadden hier beter 'Hits' achter de titel kunnen voegen, lijkt me.

Rest me de vraag: Wanneer worden er nou eens eindelijk briljantjes zoals Soul Brother afgestoft?

avatar van Thuurke
The Singles....had ook gekund.

Het schijnt dat hier ook eem 2cd versie van is met de 2e disc een commentaar versie met commentaar van Brian May en Roger Taylor op elk nummer. Het lijkt de Muppet Show wel.

kaztor schreef:

Zodra er bij de platenmaatschappij eindelijk eens iemand is die met liefde voor de band, met belangstelling, kennis van zaken en een goede smaak, zich oprecht verdiept in Queen.

Of wanneer bijvoorbeeld de overgebleven leden van Queen een project starten met het betere Queen werk en een vergelijkbare productie gaan maken zoals George Martin heeft gedaan met de Love cd van The Beatles

Aangevuld met overgebleven nummers inderdaad of onbekende b-kantjes er in verwerkt.

Ik kan mij niet voorstellen dat, uit creatief oogpunt bekeken, Roger Taylor en Brian May blij zijn met Absolute greatest.

Joy
laten we eerlijk zijn, een greatest hits is ongegeneerd uitmelken en zuiver en alleen voor de centen

daar gaat men geen onbekende nummers opzetten

musician schreef:
Beste Musician, je opmerking vraagt om een reactie! De echte Queen fan is natuurlijk niet blij. Met de creativiteit van Taylor en May bedoel ik. Die mannen hebben de afgelopen jaren onder de naam "Queen + Paul Rodgers" een heleboel Queen nummers live gespeeld en daarmee vakkundig verkracht. Taylor en May zijn het die de naam Queen te grabbel gooien. Nee, geef mij dan maar "Absolute Greatest (2009)". Leuk voor in de auto, lekker voor op m'n I-pod tijdens het sporten en last but not least een prima kennismakings cd voor mijn kroost.

avatar van Harribo
hoezo commercieel?
we hadden ook nog geen greatest hits van queen of zo...:P

Hans Brouwer schreef:
(...) De echte Queen fan is natuurlijk niet blij. Met de creativiteit van Taylor en May bedoel ik. Die mannen hebben de afgelopen jaren onder de naam "Queen + Paul Rodgers" een heleboel Queen nummers live gespeeld en daarmee vakkundig verkracht. Taylor en May zijn het die de naam Queen te grabbel gooien. Nee, geef mij dan maar "Absolute Greatest (2009)". Leuk voor in de auto, lekker voor op m'n I-pod tijdens het sporten en last but not least een prima kennismakings cd voor mijn kroost.

Maar Hans, ik betoog alleen dat deze Absolute Greatest niet zal zijn bedacht door May & Taylor. Maar door de platenmaatschappij.

Over wat zij hebben gedaan met Paul Rodgers aan nieuw werk en live laat ik mij niet uit, dat boycot ik sinds Paul Rodgers er bij betrokken is geraakt.

Wat ik niet begrijp is dat je met de kennismakings-cd voor je kinderen hebt gewacht tot 2009. In de eerste plaats had dat al veel eerder gekund met andere Greatest hits (dl I, II en III bijvoorbeeld) of met een eigen gebrande compilatie.

Wat deed je dan van Queen op je I-pod en in je auto vóór Absolute greatest?

Deel I van de Greatest hits kwam al uit 1981 en was een succesvolle verzamelaar, prima geschikt voor een eerste kennismaking. Interessanter en boeiender dan de nummers die op Absolute greatest staan.

musician schreef:
Ach Musician, ik heb al zoveel pogingen ondernomen om mijn dochters kennis te laten maken met muziek die er echt toe doet. Tevergeefs. En dan ineens komt er een album uit waarbij zij het licht zien . Voor wat betreft Queen was dat dus "Absolute Greatest (2009)". Al brengt platenmaatschappij EMI nog tig Queen verzamelalbums uit, het zal me een zorg wezen. Als er door zo'n "nieuw" verzamelalbum weer een Queen fan wordt geboren is dat toch prima?

Thuurke schreef:
The Singles....had ook gekund.

Queen Singles Collection 1 en Queen Singles Collection 2 bestaan al, volgende delen verschijnen nog.

Die 2cd versie plus boek en toegang tot online streams van 20 livenummers is de versie die ik bezit. Cd 2 bevat inderdaad o.m ingekorte versies van alle 20 nummers begeleid door commentaar van Brian en Roger op de betreffende nummers.

Hans Brouwer schreef:

Nu is het aan je dochters om flink hun best te doen om hun leeftijdsgenoten (verder) met Queen in aanraking te brengen.

The Show Must Go On!!!

kaztor schreef:
(...) Het is toch goed bedoelt? Als iemand mij deze verzamelaar zou geven, niet wetende dat ik alle albums en The Platinum Collection heb, dan waardeer ik het nog steeds.

Het zal duidelijk zijn Kaztor, dat het geven op zich van een cd aan je kinderen niet ter discussie heeft gestaan. Daarvoor hebben Hans Brouwer en ik een teveel 'vader tot vader' relatie.

Alleen de inhoudelijke kant van Absolute greatest staat (en niet ten onrechte toch?) hier ter discussie.

musician schreef:
Wat ik gisteren al zei: tijdens een autorit of een uurtje sporten, waarbij het blikveld op oneindig staat en het verstand op 0, kan ik mij met "Absolute Greatest (2009)" prima vermaken. Als ik mij echt inhoudelijk wil verdiepen in de muziek van Queen is er eigenlijk maar één optie: Queen II !!

Absoluut geen kwaad woord over de muziek van Queen. Ik ben geen die-hard fan, maar heb verschillende cd's van ze. Ze hebben me met hun muziek door allerlei fases in mijn leven geleid. Maar nu dan de zoveelste "verzamelaar" Absolute Greatest. Voor wie Absolute? Waarschijnlijk voor de platenmaatschappij (en). Ik vind dit album eigenlijk niks toevoegen aan hun uitgebrachte oeuvre. Of kan een Queenfan mij uitleggen dat ik ongelijk heb? Mijn all-time-favourite is Who Wants To Live Forever. Dat wil ik nog even gezegd hebben.

Jason Mercury
Mede dankzij Hans Brouwer en mij is Absolute Greatest deze week binnengekomen op plaats 40 in de Album Top 100.

Verder zou ik op de winterverzamelaar van musician ook graag het adembenemende Mother Love terugzien.

Jason Mercury
En The Miracle niet te vergeten.

avatar van Youri
Ik zag de cd in de winkel liggen. De tracks zijn ok, de hoes ziet er wat goedkoop uit maar daar ga ik het verder maar niet over hebben. Een mooie kennismaking voor mensen die Queen willen ontdekken, want het gaat hier wel over een van de beste bands van de vorige eeuw. De Beatles van de jaren 70 voor mij. Bombastisch maar met een weergaloze stem en performer als Freddie Mercury. CD ook een een mooie opsteker naasdt de Top 2000 waar Bohemain Rhapsody w.s. wel wederom nr. 1 zal staan, omdat het een tijdloos juweeltje is. Rock meets classic. Ikzelf zou kiezen voor de 3 greatest hits albums van 1981-1991 en 1998

Jason Mercury schreef:

Hoe dan ook, Absolute Greatest blijf ik een geslaagde release vinden.

We hebben het hier natuurlijk wel over de A4 boek versie. Dat is de mooiste en meest complete uitvoering van deze release. Dat is de box, zoals er ook van andere grote artiesten boxen zijn verschenen.
En waarom is het een geslaagde release?

Allereerst vanwege de al door Jason Mercury ( ) vermelde 20 Live Videos, te bekijken tot 28 februari 2010. Die zijn echt geweldig in alle opzichten: de geluidskwaliteit, de ook 'obscure' / minder bekende nummers die zijn gekozen, de echt fantastische uitvoeringen die er tussen zitten en de blauwdruk die je krijgt door de jaren heen: van 1974 tot 1986 van Engeland via the USA en Frankrijk naar Rio en verder naar Tokyo. Hopelijk brengen ze dit later uit op dvd: het zijn unieke opnamen van Queen en ze geven een heel mooi overzicht.

Dan de remastering. Die is erg goed. Bij the Beatles roepen we Hallelujah en bij Queen maakt het niet uit? Ze hebben nog nooit zo goed geklonken op cd. Daarbij vind ik dat er voor een fraaie tracklist is gekozen, ook in een hele aardige volgorde.
Oh ja: op de extra disc geven Brian May en Roger Taylor Track by Track commentaar.

Dan het boek dat erbij zit: alle songteksten staan erin, soms ook handgeschreven, mooie foto's uit alle periodes van Queen en vooral een overzichtspagina met alle hoezen van Queen singles. En dat op A4 formaat.

Ik ben zeer, zeer tevreden.

Mijn Toshiba-cd's klinken om door een ringetje te halen. Waarom dan maar weer geremastered?