Nirvana - MTV Unplugged in New York (1994)

Label: DGC

1. About a Girl (3:37)
  2. Come as You Are (4:13)
  3. Jesus Doesn't Want Me for a Sunbeam (4:37)
  4. The Man Who Sold the World (4:20)
  5. Pennyroyal Tea (3:40)
  6. Dumb (2:52)
  7. Polly (3:16)
  8. On a Plain (3:44)
  9. Something in the Way (4:01)
  10. Plateau (3:38)

11. Oh, Me (3:26)

12. Lake of Fire (2:55)

13. All Apologies (4:23)
  14. Where Did You Sleep Last Night? (5:08)
Zonder The Winding Sheet van Mark Lanegan zou dit album heel anders geklonken hebben.
Juist die sound was bepalend voor de sfeer die men hier neer zette.
Where Did You Sleep Last Night? was niet zo zeer een ode aan Leadbelly.
Meer een duidelijke link naar de versie van Mark Lanegan.
Kurt Cobain verzorgde daar de tweede stem.
Uiteraard is hier de pijn voelbaar.
Schreeuwt hij letterlijk de longen uit zijn lijf.
Waardoor de opkomende maagzweer voelbaar is.
De smaak van bloed zal waarschijnlijk de mond bevochtigen.

Toch lijkt hij hier de boel onder controle te hebben.
Kurt oogt ontspannen.
Alsof hij zich heeft overgegeven aan de verdere keuzes die hij spoedig zou gaan maken.
MTV Unplugged als het testament voor de wereld.
De keuze van de nummers is verrassend.
Geen Smells Like Teen Spirit, Black Shape Box of Lithium.
Meer ruimte voor covers.
Waarbij een grote rol voor Meat Puppets is weg gelegd.
Deze country rockers ondersteunen hem instrumentaal dan ook.

About A Girl is een haastige terugblik op de jeugdjaren.
Net als de ervaringen bezongen in Something In The Way.
Overleven ergens onder en brug.
Ratten als metgezellen.
All Apologies is verantwoording in emoties.
Maak je geen zorgen over mij.
Ik ben me bewust van mijn handelen.
Voorbereiding voor het naderende einde.
Soort van laatste heilige sacrament.
Niks meer op te biechten.
Het is klaar.

avatar van Kill_illuminati
Black Shape Box = Heart Shaped Box

Uiteraard.

avatar van jellecomicgek72
Waarom staat dit album eigenlijk zo hoog? Bijna alles hiervan staat op Nevermind... Maargoed ken deze plaat ook verder niet.

avatar van Robbie Keane
jellecomicgek72 schreef:

Sterk argument inderdaad.

jellecomicgek72 schreef:
Maargoed ken deze plaat ook verder niet.

Dat blijkt inderdaad.

't Is een live album chef
Zeker de moeite waard voor iedere muziekliefhebber.

avatar van jellecomicgek72
Hmm... maar eens luisteren dan..

avatar van Shelter
live album gast, waarvan bijna alle nummers dusdanig anders klinken van het origineel dat het zeker de moeite waard is. Ook is zijn stem rauwer tot soms bijna vals, net aan de goede kant van het randje...vindt dat zelf wel een mooie emotionele lading hebben.

avatar van rock-rick
Dit is sowieso één van de beste live performances ooit. Het is compleet anders dan het studiowerk en de covers zijn stuk voor stuk beter dan het origineel .

avatar van P.O.W.
Erg lekker inderdaad om veel bekende nummers in een mellow jasje te horen. De extra nummers zijn ook goed trouwens. De hele sfeer is gewoon lekker (Vooral op DVD).

avatar van Don Cappuccino
Al vaak gehoord en ik kan er nog steeds niks mee. Ik mis gewoon die energie van Nevermind, akoestisch komt het bij mij in ieder geval niet over. Ik vind de stem van Kurt Cobain op dit album ook helemaal niks, te gekweld. Het klinkt heel futloos. Het laatste nummer is met afstand het beste, dit vind ik echt geweldig, kippevel. Voor de rest vind ik dit een saai CD´tje maar daar zullen niet veel het met mij eens zijn. 2 sterren.

avatar van rock-rick
Wat vind je dan van The Man Who Sold the World? Dat is mijn favoriet op dit album.

avatar van Deren Bliksem
Hmm.

Ieder zijn eigen smaak natuurlijk, daar valt niet over te twisten. Maar je beschrijft de stem van Cobain zowel als ''te gekweld'' als ''futloos''.

In het eerste geval, geef ik je gelijk.
Over dat futloze kunnen we wel even een discussie aangaan.

avatar van Don Cappuccino
Op dit album wel, ja. Op Nevermind klinkt Cobain toch een stuk energieker.

avatar van Deren Bliksem
Komt omdat dit unplugged is waarschijnlijk.

avatar van Ataloona
Don Cappuccino schreef:
Op dit album wel, ja. Op Nevermind klinkt Cobain toch een stuk energieker.

Vaak is dat ook wel de bedoeling bij de MTV Unplugged reeks Maar het kan natuurlijk ook met de gemoedstoestand van Cobain te maken hebben gehad, echter ben ik niet de expert op het gebied van Nirvana...

avatar van Don Cappuccino
Nee, zeker niet. De unplugged sessie van Pearl Jam klinkt gewoon heel erg goed en zit vol met energie, luister maar eens naar de unplugged versie van Porch!

avatar van Ataloona
Ataloona schreef:

avatar van phantasia
Toen MTV nog een echt muziekstation was werd deze Unplugged van Nirvana oneindig herhaald en heb ik telkens ontroerd de songs aangehoord EN aanschouwd. De schreeuw aan het einde van Where did you Sleep last Night en de blik in de ogen van Kurt gaat door merg en been.

Uitzonderlijk goed performed zijn The Man who sold the World/ Pennyroyal Tea en Plateau.

Het hele sfeertje maakt het zeer boeiend, al wil ik wel beeld erbij hebben voor het totale plaatje.

avatar van kobe bryant fan
Mijn 200ste stem. Vermakelijke plaat met als grote uitschieter: Where did you Sleep last Night.
Kurt klinkt fantastisch de live begeliding is ook fantastisch alleen kunnen: Jesus Doesn't Want Me for a Sunbeam, Pennyroyal Tea en The Man Who Sold the World me nog niet boeien.

avatar van Booyo
Mijn favoriete live-album, bij uitstek. Prachtig optreden van Nirvana. Zeer intens en natuurlijk omhuld met een mythische waas vanwege de korte tijd die het leven van Kurt nog restte.

Kan me nog goed herinneren dat ik het ooit samen met mijn mama op de bank bekeken heb, en zelfs zij zeer onder de indruk was. Zegt genoeg dat ze het nog regelmatig heeft over dat ene optreden, van die ene knul bij wie je de pijn in de ogen zag. Zoals phantasia aangeeft is beeld hierbij van enige toegevoegde waarde, vooral bij Where did you Sleep last Night . Intenser heb ik een nummer nog niet opgetreden zien worden. Rillingen over de rug, bij zijn blik in de ogen op 4.03.

avatar van chevy93
Waarom staat er als genre rock/pop. Ik vind hier toch weinig popachtigs aan. Of mis ik iets?

avatar van Robbie Keane
Vind 't ook wat dubieus ja.

avatar van cosmic kid
cosmic kid (moderator)
Voor dit moment geen tijd voor een uitgebreidere recensie, maar samen met U2's 'Under a blood red sky" en Springsteens "Hammersmith Odeon" en "Live 1975-1985" is dit mijn favoriete live-cd.

Wat een emotie de hele cd lang en ook muzikaal kan deze Nirvana me zeer bekoren. De diverse covers passen naadloos in het repertoire. Enige nummers die langs me heen gaan zijn Dumb en Pennyroyal Tea.

avatar van Rogyros
chevy93 schreef:

Eens, het heeft niets met pop te maken. Maar dat kun je aanpassen!
Ik heb het inmiddels via de corrigeren knop gedaan.

avatar van King of Dust
Ik vind de keuze van de nummers van deze live performance erg goed en ook heel mooi uitgevoerd. Ik stoor me echter zo nu en dan heel erg aan de zang van Kurt Cobain. Het snerpende geluid van zijn stem als hij een wat hogere toon moet pakken, vind ik totaal niet passen bij de rust in de gespeelde nummers en irriteert me zelfs. Als je de beelden van dit optreden ook bekijkt, zie je ook gewoon dat Cobain veel moeite moet doen om de hogere tonen te zingen en enorm zit te knijpen met zijn keel. Bij het laatste couplet van Where Did You Sleep Last Night? zat Cobain helemaal in het nummer met zijn gevoel, maar de zang vond ik niet om aan te horen (hoewel de performance heel goed was en de rest van het nummer wel mooi gezongen was). Het album laat dus wel duidelijk zien dat Kurt Cobain niet zo'n goede zanger was. Zijn stem past goed bij de harde grungenummers van Nirvana, maar zodra de muziek zachter wordt vind ik dat Cobain in zang tekortschiet.

Maar er waren ook nummers waar de stem van Cobain wel goed bijpaste (The Man Who Sold The World b.v.). Mijn persoonlijke favorieten zijn The Man Who Sold The World, Where Did You Sleep Last Night?, All Apologies, Pennyroyal Tea, Come As You Are. Vormgeving van het concert met dat decor dat aan een begrafenis doet denken was heel erg mooi en over het algemeen toch heel mooi uitgevoerde nummers.

avatar van Rogyros
Ik vind dat schreeuwen in het laatste couplet van Where Did You Sleep Last Night juist wel goed. Maar ik begrijp wel wat je bedoelt. Hij is ook niet altijd zuiver. Zelf vind ik dat hij bij Lake Of Fire echt de mist in gaat. Maar op een of andere manier stoort het me ook niet echt.

avatar van michaelSOAD
Oh me Ik hoor niemand over dit nummer. Vind ik toch echt het mooiste nummer van dit album

avatar van rien
Mee eens!!! Oh Me is een geweldig mooi nummer

avatar van Raul
Fantastisch mooi live album van Nirvana met een zeer kwetsbaar ogende Kurt Cobain.

Weet nog dat ik met open mond en compleet gefascineerd aan de TV gekluisterd zat toen ik dit voor het eerst voorbij zag komen op MTV.

Nog steeds kippenvel. 4,5.

Lake of Fire, Where Did You Sleep Last Night en Plateau zijn mijn favorieten.

Heerlijk!!! Wat blijft dit toch een mooie cd!