Local Natives - Gorilla Manor (2009)

Rock / Folk
Label: Infectious

1. Wide Eyes (4:27)
  2. Airplanes (3:59)
  3. Sun Hands (4:52)
  4. World News (4:31)
  5. Shape Shifter (5:31)
  6. Camera Talk (3:44)
  7. Cards and Quarters (4:01)
  8. Warning Sign (4:12)
  9. Who Knows Who Cares (3:55)
  10. Cubism Dream (4:01)
  11. Stranger Things (5:47)
  12. Sticky Thread (3:47)
Jack in the Box
deric raven schreef:
Live begonnen ze erg sterk (geweldige drumpartijen), halverwege kakte het wat in, maar de toegift Sun Hands was wel weer erg goed.

Sun Hands is echt een juweeltje!!!

Potverdorie, wat een lekkere plaat. Ik vind het flauw om gelijk over bands te beginnen waar ze op lijken. Het is gewoon een prima band met een hele fijne sound. Sun Hands is koning.

deric raven schreef:

Nou vanavond in Utrecht werd er in het geheel niet ingekakt. Wat een geweldig sterk live optreden van deze jongens zeg!

Sun Hands was al mijn favoriete track van dit album, maar na het als uitsmijter te hebben gehoord, begin ik het echt een zeer zeer sterk nummer te vinden.
Het is toch erg knap en klinkt toch erg lekker wat die jongens op deze plaat hebben gezet. Ik heb daarom zojuist de versie van deze cd met dvd erbij besteld. Die blijkt er ook te zijn.

avatar van Chronos85
Hmm, meeste soortgelijke bandjes kan ik enorm waarderen maar dit pakt me toch niet helemaal. Komt allemaal iets te gekunsteld over en bovendien kan de stem van de zanger me (nog) niet bekoren. Blijven luisteren maar tot nu toe 3*...

Er is niks gekunstelds aan: ik heb het ze live overtuigend, gemeend en spontaan zien neerzetten. Daarnaast heeft deze band 3 zangers, die je soms samen soms solo soms in duo hoort zingen.

avatar van Lepel
Ja, Lepel, hier, de stalker van West. Waar hij gaat, ga ik. Dus ik was er ook bij, in Utrecht. Zeker een overtuigende performance, al speelden ze hun beste nummer niet als toegift, maar opende ze er het optreden mee: Camera talk. Wat een geniale song. Net als ´World News´ en de cover ´Warning sign´. De rest is zeer goed te behappen. Van de teksten heb ik nog geen uitgebreide studie gemaakt, maar om sommige frases kan ik al glimlachen, zoals het bijna onnozel klinkende "Your phone goes off, with a picture of your motheeeereheeer".
Jammer dat ik dit debuut na het begin van dit jaar heb ontdekt: had mijn top 10 van 2009 kunnen completeren.

En wat zijn die knullen nog spontaan, ondanks guitig groeiende snorren op de gelaten van sommige van de heren: na het concert kwamen ze een en ander bij de stand in de lobby signeren (je weet wel: cd´s, t-shirts, borsten). Babbeltje maken met de toeschouwers. Daar komen ze over een paar jaar niet meer om, vermoed ik.

Lepel schreef:

Dan heb je nog een aantal mooie concerten tegoed, de komende maanden!

avatar van midnight boom
Klinkt erg goed!

avatar van Gerben61
Dacht ik klaar te zijn met 2009. Deze heb ik gemist. Dank aan de rotatielijst en vooral zij die op deze cd hebben gestemd ben ik nu aan het luisteren naar een heerlijke cd. score volgt.

Chronos85 schreef:
Komt allemaal iets te gekunsteld over...

ik heb inmiddels de cd / dvd versie binnen. Over de dvd kan ik melden dat die wel een aardige aanvulling is op dit prima album. Leuk om een keer naar te kijken, maar that's it. Ze doen een beetje The Airborne Toxic Event na: akoestische versies van de nummers op allerlei verschillende plekken opgenomen. Helaas is op deze dvd het geluid wat minder goed opgenomen en is niet elke 'clip' even geslaagd: soms komt het wel erg gekunsteld over. Over de cd was ik het niet met Chronos eens, maar voor de dvd is 'gekunsteld' wel een aardige en rake typering.

Recensie van Abel over het concert, uit onze blog:

Nadat de Local Natives (een kleine vijfmansband uit LA) het podium een kwartier te laat hadden betreden begonnen ze zoals je van een rock band verwacht: een harde start, muzikaal niet het schoonste in de kleine zaal maar met de sfeer zat het goed.

Local Natives gitaristThe Local Natives leek een hippiebandje met ietwat foute kleding, harde gitaren en een drummer op de achtergrond.
Terwijl Caspar en ik een beetje in de muziek kwamen deden ze dat zelf ook, het concert werd steeds beter (en harder). De kleine zaal haar mogelijkheden werden ver overstegen maar het publiek ging helemaal los, op de harde beats op je lichaam afgewisseld met gevoelige stukjes van de gitarist, een drummende leadzanger en drie gitaristen was dit een erg leuk concert.
Het concert liep tot een einde, een prachtig, afwisselend, hard einde. Toen de Local natives het ”laatste” nummer speelde was het een en al genieten, toen zij voor de 2e keer het podium op kwamen, waren het 7 te korte minuten, zowel voor hun als voor ons.

Wij waren zeer tevreden over dit concert (het kostte immers maar 12 euro en het was 80 minuten genieten in de kleine zaal). Ik ben zelfs ietwat lyrisch, maar dat moet ook wel als je zo’n sfeervol concert hebt gehad.

Beautiful Freaks - alternative music pirate radio

avatar van gemaster
Erg fijn bandje. Het is misschien allemaal niet vernieuwend en wereldschokkend, maar dit is heerlijke muziek. De Talking Heads cover Warning Sign is misschien wel beter dan het origineel. 4*

gemaster schreef:
De Talking Heads cover Warning Sign is misschien wel beter dan het origineel.

Dat vind ik ook. Hoe is het mogelijk he?

Moet dit nog wat vaker horen, maar de eerste indruk is erg goed.

En die cover van Warning Sign... of ik hem beter vind dan het origineel weet ik nog niet (zou best kunnen), maar het getuigt wel van lef en het is fijn dat er eens een ietwat andere draai aan zo'n nummer wordt gegeven.

Qua muziek deed het me (naast Fleet Foxes) verder ook wel een beetje denken aan The Feelies' Crazy Rhythms, de veel genoemde link naar Arcade Fire hoor ik eigenlijk helemaal niet.

Ik dus ook niet.
Live wel oke, maar de nieuwe hype?

Nee Deric Raven, alsjeblieft: gebruik nu eens niet het woord hype. Please! Alles wat het maar aardig doet hier op Musicmeter is gelijk een ....

avatar van alpeko
Moet dit nog wat vaker horen, maar de eerste indruk is erg goed.

De veel genoemde link naar Arcade Fire hoor ik eigenlijk helemaal niet.

Alleen nummer 6 heeft er wat van weg. Qua ritme en het karakterstieke vioolgeluid.

avatar van gemaster
herman schreef:

Precies. Dat stuwende basgeluid zit er nog steeds in, maar de dromerige zang die daar eigenlijk haaks op staat komt heel erg goed over.

avatar van sydbarrett
Ik vind het eigenlijk het meest op Grizzly Bear in een ander jasje lijken, maja genoeg vergelijkingen. Daar zal de band ook wel niet vanaf komen, omdat ze de laatste 5/6 jaar indiemuziek hebben verwikkeld tot hun eigen toegankelijke californische geluid. Toch was ik live ook zeker overtuigd, dat ze iets heel eigens hadden!

avatar van ErikM
Ik heb het hele album nog niet voldoende geluisterd voor een goede beoordeling, maar Airplanes en World News zijn in ieder geval heerlijk.

Jammer dat ik ze nu pas een beetje begin te ontdekken, anders was ik wel naar het concert in Doornroosje gaan kijken.

avatar van deffa2
Jack in the Box schreef:

Sun Hands is echt een juweeltje!!!

Zeker.. als die 2e rauwe stem erin komt en daarna hard rocken, heerlijk!

avatar van Chronos85
Ik wil geen feestverstoorder zijn, maar het doet wel erg Arcade Fire-achtig aan (hetzelfde geldt voor 'Hear My voice, move my hair' op Warning Sign), niet dat er iets mis is met Arcade Fire maar het ligt er iets te dik op. Dat vind ik in zijn algemeenheid hét manco van deze plaat. Technisch zit het allemaal mooi in elkaar, leuk ook die meerstemmige zang, maar het roept teveel associaties op. My Morning Jacket (Z), Tv on the radio, the Dodos, Fleet Foxes, the National, (zoals gezegd Arcade Fire) en de grootste inspiratiebron The Talking Heads, ik hoor het allemaal zo af en toe terug maar wat kenmerkt deze band nu, wat geeft het nu dat bijzondere? Misschien zou ik het live moeten meemaken om de essentie ervan te pakken.

Misschien is het ook gewoon dat ik een beetje Brooklyn-moe ben geworden. Tot nu toe vind ik alle bandjes die de laatste jaren groot werden vanuit deze wijk (Grizzly Bear, Vampire Weekend, Animal Collective; noem maar op!) goed. Misschien kan ik nu niet meer onafhankelijk luisteren naar deze muziek, zonder dat ik in het achterhoofd heb dat ik dit toch wel goed vind. Een gekke redenering maar toch speelt het idee dat de bron die muzikale creativiteit heet, daar toch een keer uitgeput moet raken.

Zoals gezegd is het ook geen slechte muziek. Vooral World News is een aanstekelijk nummer en ook een nummer als Camera Talk (ondanks het Arcade Fire pianootje) bevalt me wel. Misschien moet ik er nog wat langer naar luisteren, maar tot nu toe 3.5*.

Chronos85 schreef:
...ik hoor het allemaal zo af en toe terug maar wat kenmerkt deze band nu, wat geeft het nu dat bijzondere? Misschien zou ik het live moeten meemaken om de essentie ervan te pakken.

Lees anders eens de prima recensie in OOR over hun recente optreden in Paradiso. Daarin staat aardig beschreven wat de eigenheid / het bijzondere van deze band is.

avatar van Ward
Ze komen ook niet uit Brooklyn toch, maar uit LA dacht ik.

avatar van sydbarrett
jah ze komen uit het Williamsburgh (Brooklyn) van LA, namelijk Silverlake. De place to be voor hipsters

Chronos85 schreef:

Die vind ik ook heel goed. Ik herken hier met een beetje verbeelding ook Arcade Fire-vibes en ik heb slechts 1 nummer gehoord: Airplanes. Een andere huidige band Fanfarlo trekt in het nummer Harold T. Wilkins nog harder op Arcade Fire. Ik kan hier alleen maar uit afleiden dat Arcade Fire toch behoorlijk bands beïnvloed heeft. (Arcade Fire die me weggeblazen hebben ergens in 2005, qua beleving het concert van mijn leven.)

Ik kan jou wel volgen in je redenering. Als naar mijn gevoel een band te weinig eigenheid heeft (al is dat subjectief, want ik ken veel oudere muziek niet waarmee ik kan vergelijken) haak ik soms af. Er is nog zoveel interessants eh..

avatar van Chronos85
Klopt helemaal, momenteel genoeg andere mooie 'pareltjes' in het muziekuniversum. Nieuwe albums van Spoon, Eels, Beach House...

Zie nu pas trouwens dat de band niet uit het Brooklyn komt waar ik dacht dat ze vandaan kwam. Lastig land, de VS, met zo belachelijk veel dubbele plaatsnamen. Als ik goed luister naar het stemgeluid is het ook meer West Coast dan East Coast. Het heeft meer een 'country feeling' dan de meeste East Coast bands...

Wat blijft dat het weer een Pitchfork-endorsed bandje is (las net dat ze een 8.4 krijgen!). Ook niks mis met Pitchfork maar het is voor mij iets te 'obvious' dat dit bandje een hoge beoordeling krijgt.

Off-topic: 'Gelukkig' (niet dat ik het album slecht vind) krijgt Odd Blood van Yeasayer een iets minder cijfer. Laat de website gelukkig weer iets van een onafhankelijk geluid horen! De trend is hiermee enigszins doorbroken. Dat is toch de reden - het breken met de hegemonie, met traditie, gevestigde namen - dat deze website is opgericht?

Moet dit nog wat vaker horen, maar de eerste indruk is erg goed.

De veel genoemde link naar Arcade Fire hoor ik eigenlijk helemaal niet.
alpeko schreef:

Heb hem inmiddels wel vaak beluisterd en ik hoor de Arcade Fire-link nu wel een stuk duidelijker. De groepssamenzang die je in sommige tracks hoort is wel typisch Arcade Fire. Voor 'Funeral' hoorde je dat toch niet echt. Maar echt storend vind ik het niet. Dit blijft een fijn album om naar te luisteren. Ik heb meer moeite met het magere stemgeluid van de zanger.

Ligt deze nou al overal in de winkel? Bol.com geeft aan dat er morgen ook een versie uitkomt, terwijl ze er ook al eentje aanbieden..? Ik wil weer eens wat gaan kopen zonder het van tevoren al te kennen, heb 'Sun Hands' op repeat staan sinds vrijdagavond, hoe goed?

avatar van WJW
WJW