Local Natives - Gorilla Manor (2009)

Rock / Folk
Label: Infectious

1. Wide Eyes (4:27)
  2. Airplanes (3:59)
  3. Sun Hands (4:52)
  4. World News (4:31)
  5. Shape Shifter (5:31)
  6. Camera Talk (3:44)
  7. Cards and Quarters (4:01)
  8. Warning Sign (4:12)
  9. Who Knows Who Cares (3:55)
  10. Cubism Dream (4:01)
  11. Stranger Things (5:47)
  12. Sticky Thread (3:47)
Chronos85 schreef:
Komt allemaal iets te gekunsteld over...

ik heb inmiddels de cd / dvd versie binnen. Over de dvd kan ik melden dat die wel een aardige aanvulling is op dit prima album. Leuk om een keer naar te kijken, maar that's it. Ze doen een beetje The Airborne Toxic Event na: akoestische versies van de nummers op allerlei verschillende plekken opgenomen. Helaas is op deze dvd het geluid wat minder goed opgenomen en is niet elke 'clip' even geslaagd: soms komt het wel erg gekunsteld over. Over de cd was ik het niet met Chronos eens, maar voor de dvd is 'gekunsteld' wel een aardige en rake typering.

avatar van Chronos85
Ik wil geen feestverstoorder zijn, maar het doet wel erg Arcade Fire-achtig aan (hetzelfde geldt voor 'Hear My voice, move my hair' op Warning Sign), niet dat er iets mis is met Arcade Fire maar het ligt er iets te dik op. Dat vind ik in zijn algemeenheid hét manco van deze plaat. Technisch zit het allemaal mooi in elkaar, leuk ook die meerstemmige zang, maar het roept teveel associaties op. My Morning Jacket (Z), Tv on the radio, the Dodos, Fleet Foxes, the National, (zoals gezegd Arcade Fire) en de grootste inspiratiebron The Talking Heads, ik hoor het allemaal zo af en toe terug maar wat kenmerkt deze band nu, wat geeft het nu dat bijzondere? Misschien zou ik het live moeten meemaken om de essentie ervan te pakken.

Misschien is het ook gewoon dat ik een beetje Brooklyn-moe ben geworden. Tot nu toe vind ik alle bandjes die de laatste jaren groot werden vanuit deze wijk (Grizzly Bear, Vampire Weekend, Animal Collective; noem maar op!) goed. Misschien kan ik nu niet meer onafhankelijk luisteren naar deze muziek, zonder dat ik in het achterhoofd heb dat ik dit toch wel goed vind. Een gekke redenering maar toch speelt het idee dat de bron die muzikale creativiteit heet, daar toch een keer uitgeput moet raken.

Zoals gezegd is het ook geen slechte muziek. Vooral World News is een aanstekelijk nummer en ook een nummer als Camera Talk (ondanks het Arcade Fire pianootje) bevalt me wel. Misschien moet ik er nog wat langer naar luisteren, maar tot nu toe 3.5*.

avatar van Co Jackso
Beetje vreemd dat ik recentelijk pas het debuut van Local Natives heb ontdekt, aangezien het in de perfect in de lijn van bandjes als Fleet Foxes en Fanfarlo ligt. Zo had Camera Talk gemakkelijk op het laatste album van Fanfarlo kunnen staan. Ter gelegenheid van de eerste editie van het Best Kept Secret Festival is het er toch van gekomen en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad.

Na een eerste luisterbeurt valt gelijk het nummer Airplanes op, duidelijk het nummer met de meeste hitpotentie. Maar met aanstekelijke nummers als Wide Eyes, World News, Sun Hands en Camera Talk wordt echt duidelijk wat de kwaliteit van Local Natives is. Schijnbaar zorgeloze nummers met een sterke opbouw. De geslaagde samenzang en wisselende drumlijnen vallen ook op, het enige minpuntje is dat een aantal nummers, zoals Sticky Thread en Cards and Quarters, een beetje inwisselbaar met elkaar zijn.