Tom Waits - Glitter and Doom Live (2009)

Label: ANTI-

1. Lucinda / Ain't Goin Down (5:36)
  2. Singapore (4:59)
  3. Get Behind the Mule (6:25)
  4. Fannin Street (4:15)
  5. Dirt in the Ground (5:17)
  6. Such a Scream (2:54)
  7. Live Circus (5:04)
  8. Goin' Out West (3:47)
  9. Falling Down (4:20)
  10. The Part You Throw Away (5:06)
  11. Trampled Rose (5:05)
  12. Metropolitan Glide (3:09)
  13. I'll Shoot the Moon (4:24)
  14. Green Grass (3:20)
  15. Make It Rain (3:58)
  16. Story (2:01)
  17. Lucky Day (3:46)
  18. Tom Tales (35:53)
avatar van Eveningguard
Deze versie van Dirt in the Ground vind ik zwaar tegenvallen eigenlijk. Een stuk minder spooky zo zonder dat hoge stemmentje. Ergens heb ik het idee dat de oude Waits die stem niet meer kan.

avatar van ricardo
Kronos schreef:
In dat geval kan je over een jaar je stem aanpassen.
Daar heb je gelijk in, want hier op Kronosmeter moet ik me wel aan jouw regels houden natuurlijk.

Zonder gekheid, jouw bericht zorgde er wel voor dat ik deze gelukkig een keertje weer ging beluisteren.

IJsbergsla
Vraagje: hoeveel drank, gruis en schuurpapier is er nog nodig om de stem van Waits nog ietsje donkerder te maken?

yorgos.dalman
Een weekendje struinen door de goten ergens in de afgelegen marges van de samenleving is wel afdoende voor dat net beetje extra steenkolenruis in je keel.

avatar van AOVV
AOVV schreef:
Denk je een artiest nu wel helemaal te hebben doorgrond, kom je dit pareltje tegen. Live-albums, ik luister er niet veel naar, maar ik was van plan om van m'n favoriete artiesten wat live-albums te beluisteren. Begonnen met deze 'Glitter and Doom Live' van Tom Waits, en tja.. meteen een hoofdvogel afgeschoten. Waits doet hier alles wat hij op zijn platen ook doet, en dat maakt deze plaat tot een boeiend, afwisselend luisterstuk. 'Tom Tales' heb ik voorlopig nog niet beluisterd, maar dat zal er zeker van komen, want ik heb het wel voor de humor van Waits.

Enfin, ontroeren, verrassen, entertainen, begeesteren; het gebeurt allemaal op 'Glitter and Doom Live'. Wat een fantastisch artiest is dit toch.

Grappig, dit schreef ik een dikke acht jaar geleden over dit album. Vandaag nog eens beluisterd, en mijn houding ten aanzien van de live-plaat is nog steeds krek hetzelfde, eerlijk gezegd. Fantastische show, ook al zijn het songs van verschillende concerten in de Glitter and Doom Tour.

Tom Waits is een bijzonder artiest, die een hele waaier aan emoties opentrekt en dit ook bij het publiek weet los te maken. Zijn humor ligt me, zijn gegrom is beklemmend, en eens te meer valt het op hoe goed zijn nummers wel niet zijn, want een aantal van de songs zijn hier aardig door elkaar gehusseld, en blijven gewoon als het stevigst gefundeerde huis overeind.

Jammer dat Waits sinds Bad as Me geen nieuw werk meer op de mensheid heeft losgelaten. Ergens hoop ik daar wel op, maar een stemmetje in mijn hoofd fluistert me geregeld in dat het ijdele hoop zal zijn. Gelukkig heeft hij wel een indrukwekkend oeuvre waar ik naar hartenlust uit kan puren!

4,5 sterren

PS: Tom Tales heb ik nog steeds niet beluisterd.

avatar van ricardo
Dit is ook een vaak gedraaid Waits album in huize ricardo! Vanaf de plaat Heartattack and Vine zet ik het liefst deze op, liever dan zijn studioplaten vanaf Swordfishtrombones, net of je een disneyfilm luistert zonder beeld

avatar van MarkS73
Geweldig album, ik had hem graag eens live bezig gezien...

avatar van Yield
8 november 1985 zat ik in De Doelen in Rotterdam. The "Rain Dogs" tournee deed mijn stad aan en ik was sinds Blue Valentine verknocht aan Waits. 1985, het is lang geleden, maar Waits was in absolute topvorm.
Dit album is uit 2009 en een ding is zeker, zijn stem is een nog een paar graden donkerder geworden. Tussen 1985 en 2009 zijn nog de nodige liters sterke drank en nicotine door de keel gegaan blijkbaar. Gelukkig is Tom nog steeds onder ons. Wat een prachtig document is dit Glitter & Doom concert geworden.
Unieke artiest, wereldberoemd in kleine kring.