Pantera - Vulgar Display of Power (1992)

Label: ATCO

1. Mouth for War (3:56)
  2. A New Level (2:57)
  3. Walk (5:15)
  4. Fucking Hostile (2:49)
  5. This Love (6:32)
  6. Rise (4:36)
  7. No Good (Attack the Radical) (4:50)
  8. Live in a Hole (4:59)
  9. Regular People (Conceit) (5:27)
  10. By Demons Be Driven (4:39)
  11. Hollow (5:45)
avatar van lykathea
Dat zeker. - Want ik heb juist het gevoel dat die grunts alleen maar bijdragen aan het creëren van het ultieme metal gevoel.

dat is dan een smaak

pantera een en al zwaktebod noemen maakt je mening duidelijk, maar terecht vind ik dat niet

steengoede drummer, steengoede giratist, goede basgitarist en een prima 'zanger' die qua schreeuwgeluid bij het geheel past

de ene dikke riff na de andere tovert dimebagg uit zijn gitaar, het zijn dan ook vooral zijn riffs die de muziek bepalen

qua compositie niet altidj even sterk, sommige nummers lijken wat zoek te raken

e doch, al met al zit het dik in orde in elkaar

de metalmuziek werd met pantera weer een niveautje hoger getilt

avatar van Halloween
Aaaahh, geweldig album, met als mijn favoriet Walk, wat een tof nummer is dat heerlijke riff.

4.5*

PriestMaiden
Mijn favoriet Pantera album! Toppers als Walk, By Demons Be Driven, Mouth for War, Fucking Hostile en This Love zijn aanwezig. Extreem leuk gitaarwerk van Dimebag

stuart
Waar ik Cowboys From Hell nog wel aardig kan waarderen, gaat me dit een stap te ver; nog extremer in alles.....(ik ben toe aan wat Leonard Cohen geloof ik).

stuart schreef:
(ik ben toe aan wat Leonard Cohen geloof ik).

liever jij dan ik.........

stuart
Ik weet het bijna wel zeker..... .....(LC ook niet echt, maar da's voor de balans).

avatar van bennerd
Net nog maar eens opgelegd, na lange tijd stof te laten vergaren in mijn kast.

En verdomme, dit blijft een lekker plaatje! Vooral de dynamiek is hetgeen wat dit zo mooi maakt, en dynamiek is voor mij zo ongeveer de belangrijkste factor in muziek. Anselmo's ruig gebrul vult het sterk aan, Dimebag's solo's zijn de kersen op de spreekwoordelijke taart.

In mijn "alles wat eindigt met -core" bui kan ik dit nog steeds smaken.
Favoriet van de plaat is zonder twijfel Rise. Ook This Love mag er zeker wezen. Echt slechte tracks zijn er niet, wel vind ik Walk nog steeds een dooddoener (blasfemie, ik weet het, maar dat verandert mijn mening niet).

Beste Pantera-plaat!

avatar van Thomzic
Ooit stond deze plaat in mijn top-10. Nadat ik net het album weer luisterde, weet ik weer waarom. Die ontzettende groove, de agressie, het knalt je speakers uit! Samen met Machine Head die de metal in de jaren '90 voor nieuwe impulsen zorgde.

Favoriet: Rise, gevolgd door Fucking Hostile

Heerlijk album.

Favorieten: Mouth for war, This love, Rise en Hollow.

avatar van Hendrix4live
Afgezien dat dit qua metal-album een heel sterk album is vind ik dit soort metal helemaal niks eigenlijk. Voor de echte metal liefhebbers is dit natuurlijk verschrikkelijk goed.

The Oath
Hendrix4live schreef:

Ik aanzie mij als een echte metalliefhebber... en toch vind ik dit niets. (zal het anders verwoorden: er bestaat betere dings)

avatar van lykathea
Hendrix4live schreef:
Voor de echte metal liefhebbers is dit natuurlijk verschrikkelijk goed.

Niet echt.

avatar van bennerd
Er is dan ook maar één soort metal.

lykathea schreef:

Niet echt.

voor de ECHTE metalliefhebber wel hoor

avatar van Von Helsing
Ik hou eigenlijk helemaal niet zo van dit soort Metal maar dit album en Reinventing the Steel vind ik goed te pruimen.

Dimebag was een uitstekende gitaristen ondanks redneck Anselmo was Pantera toch nog goed te pruimen.

Von Helsing schreef:
ondanks redneck Anselmo was Pantera toch nog goed te pruimen.

dankzij deze "redneck" (en wat is daar trouwens mis mee?) is Pantera zo groot geworden.
pas toen Phil erbij kwam, kwam het echt van de grond.
voordat Phil erbij zat, was het een aardige glamband; met Phil bereikten ze al gauw de mega status.

en terecht: Phil is de beste en meest charismatische frontman aller tijden wat mij betreft

Joy
of dat door anselmo kwam valt te betwisten

men vond wel ineens de juiste zanger en dat begon goed uit te pakken maar tis niet zo dat anselmo pantera groot heeft gemaakt, dat is voroal te danken ana het doorzettingsvermogen van de band zelf, en natuurlijk door het reetevette spel van dimebagg

Grindpad
mwoeah, ben ik het niet mee eens

tuurlijk; Dimebags zeldzame talent staat buiten kijf.

maar met een begandigd gitarist, zelf met een Dimebag, ben je er nog niet.

Nee, voor mij is het toch echt de combinatie met Phil die Pantera bijzonder maakte.

avatar van Von Helsing
Voor mij dus niet, en ook al zou je gelijk hebben, dan is Phil ook degene geweest die de band weer een kopje kleiner heeft gemaakt met zijn onaangepaste gedrag.

Ik vind Pantera vooral spannend door de gitaren en retestrakke drums. Verder is het gewoon een Exhorder rip-off.

Joy
anselmo zou makkelijk te vervangen zijn geweest, schreeuwboeien zat

een dimebagg of een vinni al iets lastiger, en bassisten is al helemaal geen probleem

naja, het gedrag van anselmo droeg natuurlijk wel bij aan de doorbraak, zon extreem figuur in ene band werkt als een magneet

helaas schieten al die typjes te ver door en de rest is history

avatar van bennerd
Anselmo zou je niet echt kunnen vervangen. Misschien wel qua stemgeluid, maar niet als het gaat over charisma en dergelijke.

charisma?

uitstraling van een drug addict?

avatar van Von Helsing
Ik zal nooit de Metal Hammer vergeten met de uitspraak "Dimebag deserves a severe beating" van Phil Anselmo. Drie dagen later was hij dood, beetje wrang allemaal. En een week later was die video van een jankende Phil op het internet te zien.

Triest figuur.

Joy schreef:
charisma?

uitstraling van een drug addict?

Bij Down werkt het in ieder geval

avatar van James Douglas
Ten tijde van dit album was Phil Anselmo een sympathieke frontman, kijk de Pantera homevideos part II er nog maar eens op na. De problemen kwamen pas tijdens de Far Beyond Driven-tour aan de oppervlakte. Door zijn maniakale stage-performance in de jaren daarvoor heeft zich chronische rugpijn ontwikkelt en dat begon zijn tol te eisen. Anselmo isoleerde zich meer van de band en begon zich te verdoven met drank om de pijn te laten verdwijnen, wat het onverantwoordelijke gedrag in de hand werkte. De grootste fout die hij heeft gemaakt is om de pijn met heroïne te verzachten. Met een overdosis tot gevolg. De jaren daarop zat Anselmo nog zo met zijn demonen in de knoop dat hij uiteindelijk wel als de hoofdverantwoordelijke gezien moet worden voor de breuk van Pantera.

Inmiddels is Phil Anselmo al een aantal jaar afgekickt en gefocust op zijn werk met de (super)band Down. En het blijft een grootse frontman. Voor bewijs verwijs ik naar de youtube-filmpjes van Down @ Download festival 2009.

Klopt helemaal.

avatar van HiLL
Off-topic berichten verwijderd.

Het sterke aan Pantera is, of tenminste aan dit album, is dat de muziek echt heavy en hoekig is, maar toch een bepaalde groovy, swingende "drive" heeft.

avatar van VanDeGriend
Off-topic berichten verwijderd waaronder kritische noten over andermans top 10.