Pantera - Vulgar Display of Power (1992)

Label: ATCO

1. Mouth for War (3:56)
  2. A New Level (2:57)
  3. Walk (5:15)
  4. Fucking Hostile (2:49)
  5. This Love (6:32)
  6. Rise (4:36)
  7. No Good (Attack the Radical) (4:50)
  8. Live in a Hole (4:59)
  9. Regular People (Conceit) (5:27)
  10. By Demons Be Driven (4:39)
  11. Hollow (5:45)
avatar van Agony
WHOW! nostalgie... dit was destijds knallen geblazen: 4,5 sterren.

avatar van Kos
Kos
Een vriend van mij was ook zo'n Pantera fan dus ik heb er wel het 1 en ander van meegekregen. Voor de metal-newbie (wat ik ben) is het wel verrassend sterk (had ik bij Tool ook een beetje trouwens).

Het betere Powerchord werk (zeg ik dat goed??)

pabostudent
Recht in je gezicht, snoeiharde metal, dat is wat deze plaat kort samengevat is.
Het album Cowboys from hell was soms ietwat glam , Far beyond driven was ook goed maar had toch vaak zwakke momenten, maar dit album is gewoon Pantera op zijn best.
Pantera is reeds uit elkaar, en dit album zal altijd een metal-classic blijven.

Beste nummer van deze cd is imo "Fucking hostile".

Kos schreef:
Het betere Powerchord werk (zeg ik dat goed??)

Niet echt want zo verschikkelijk veel powerchords gebruikte dimebag niet, het album is meer Riff-based. neemt niet weg dat dit een van de beste platen allertijden is. FUCKIN HOSTILE!!!

avatar van ravenstein
Die 4 eerste nummers!!! Een slag op uw bakkes van jewelste! De cover hadden ze niet beter kunnen kiezen.
Maar dan hoeft het voor mij niet meer. Het beste hebben we dan wel gehad. Wat volgt is zeker niet slecht, maar na 4 van zulke lekkere nummers wil ik meer, meer, meer van dat en dat kwam er voor mij niet.
Een goed begin is veel waard, maar de kwaliteit handhaven tot het laatste nummer is zeker zo belangrijk.
Dat neemt niet weg dat Vulgar Display of Power zonder blikken of blozen zo in de lijst van meest invloedrijke metal-albums ooit mag staan, want de impact van deze plaat was enorm!

Omdat ik recycleren belangrijk vind, mag je deze review ook gebruiken voor Burn My Eyes van Machine Head.

ravenstein schreef:

Helemaal mee eens.

avatar van tomthumb
ongeevenaard qua sound en riff-werk. ik gebruik deze cd vaak als ik m'n versterker ga afstellen. Dimebag was zeker een van de meest inventieve metal-gitaristen.

avatar van Eddie
Dimebag is echt zo'n gitarist die je uit duizenden herkend, en ja die zijn zeer zeldzaam, je kunt een Dimebag-riff altijd herkennen. Net als een Iomi-riff en zo zijn er nog een aantal.

miloz
Ik vind dit een goed album maar tot en met nummertje 6. Daarna word het te veel van het zelfde.

avatar van Dielie
"Walk" is retevet

sterk album, samen met "Cowboys From Hell" het sterkste materiaal van deze (vergane) band dacht ik,

"Far beyond driven" vind ik ook wel een klassieker, was ook mijn eerste van Pantera,

DutchViking
Best wel een aardig album, maar m.i. minder goed dan Cowboys From Hell. Persoonlijke favorieten op dit album zijn Walk, F***ing Hostile en Mouth For War. 3,5 ster voor het album, 5 ster voor het unieke, geweldige gitaargeluid van Dimebag, maakt samen 4 ster.

avatar van Eddie
Voor mij is dit veruit het beste Pantera album, op alle fronten heerst deze Cowboys... er finaal uit. Ik vind Cowboys soms wat te veel glamrock randjes hebben, deze is wat thrashier

avatar van el_Duderino
Tijdens mijn eerste schreden op het metalpad trof ik dit album van Pantera en kon er met geen mogelijkheid omheen. Wat een explosie van energie!

avatar van Klumpie
Geweldig album van Pantera, het hele album is gewoon goed en Walk is natuurlijk een prachtnummer. Deze metal-klassieker krijgt van mij 5 sterren.

Joy
en een concertje pantera waar deze ook gedeeltelijk voorbijkwam , duurde zon 45 minuten, in noorderlicht

naja, nog langer had niemand getrokken

avatar van Marb
Op deze plaat is de Amerikaanse uitdrukking 'IN YOUR FACE!' letterlijk van toepassing. De cover had idd niet beter kunnen verwoorden wat de inhoud was. Jezus, al vanaf het eerste nummer slaat het gitaar en vocal werk je totaal om de oren als een agressieve bitchslap!
Tot aan nummer 4 is alles idd lekker, daarna komen er wat rustiger nummers, waarna de harde draad bij nummertje 7 weer wordt opgepakt [by demons be driven]

Lekkere plaat, 4 sterren zeker waard!

avatar van Robin V
De plaat van 1992 , dit is een album wat mij letterlijk omverknalde , dit is zo een van die albums die perfect zijn en de rockscene serieus hebben beinvloed een dikke 5.....1,2,3,4 f*ckin' hostile

avatar van Nagelschip
Ik heb helemaal niets meer met het metalgenre, alleen gisteravond [nacht] kwam het genre toch naar boven, en heb ik met volle teugen Pantera weer eens opgezet. In het speciaal dit album, dat voor mij net iets specialer [niet per se beter] was dan Cowboys From Hell.

Ik weet nog goed dat ik klein was en in de bibliotheek [?!] bij de CD's aan het kijken was. Korn en Slipknot gingen mijn vingers door, echter corrigeerde mijn vader me door mij Pantera in mijn handen te drukken.

Pantera is en blijft uniek in zijn soort, koste wat het kost. Want Dimebag Darrell is niet meer. Zijn gitaarwerk op dit album pakt mij keer op keer. Nogmaals, en nog vele keren...
hail Dimebag, r.i.p.

avatar van Mart
Heerlijke beukplaat (die ikzelf beter vind dan Cowboys From Hell)! De hoes en de titel zeggen genoeg over de muziek, want wat een harde, zware, agressieve plaat is dit zeg! Vooral de eerste 5 nummers zijn heerlijk (en dan met name Walk). Na een tijdje lijken de nummers wel erg op elkaar, maar toch nog een goede plaat, zeker 4 sterren waard.

avatar van eddy_lives
toch maar eens kopen denk ik, hoor er zoveel goede verhalen over

DonDijk
mn gevoel zegt dat je dit album zeer op prijs gaat stellen

avatar van Status Seeker
En voor maar 7,50 bij de Fame gespot.

Met dit album hebben ze hun pre-Cowboys from Hell glam imago volledig van hun afgeschud. Wat een verschroeiend harde trash beuk plaat.

avatar van knoltor
Ik weet nog goed dat ik als 11-jarig jongetje deze plaat eens moest luisteren van mijn broer en dat ik het tyfusherrie vond! Dit ging mij toch wel te ver, Nirvana en Guns n' Roses, oke, maar dit!
Grappig hoe een mens kan evolueren. Ik vind dit nu een van de meest geniale metal-platen ooit!

avatar van Pantaviar
Tja, wat valt er over dit album te zeggen? Geniaal, beuken en geweldig!

De nummers Mouth for War, A New Level, Walk, Fucking Hostile, This Love, No Good (Attack the Radical), Hollow zijn heerlijke 5 sterren nummers.

De andere nummers zijn minstens 4 sterren waard.

Ook de hoes is geniaal! Als ik dan naar Nederlandse traditie een minpuntje zou moeten noemen, dan is het wel dat ik hem zo grijs gedraaid heb, dat ik hem tegenwoordig iets minder vaak opzet dan de CFH en the great southern Trendkill .

Bobiej
Dimebag, man, wat ben jij een gemis geworden voor de metalwereld zeg.

De riffs die hier uit je knuisten worden geslagen en de wereld ingeslingerd worden, poehee.

Fucking..! *tatata* FUCKING!! *TATATA* WHOAH, FUCKING HOSTILE!!

\,,/ \,,/

max en joep
ja, je hebt gelijk bobiej.

ik kan serieus nog steeds erg verdrietig worden als ik er aan denk dat er gewoon nooit meer Pantera zal zijn.

sommige bands zijn meer dan een band, ze zijn een wezenlijk onderdeel van je leven.

Bobiej
Vanaf het bekijken van de hoes word je al met het feit geconfronteerd dat dit een beukend metal album waar je u voor mag zeggen. Pantera's hoge beukgehalte, wat zeker door 't retestrakke geluid en Phill's furieuze zang komt, mag zeker uniek genoemd worden. Wat een monsterlijke riffs en drumlijnen zeg, die maar 1 boodschap geven aan de luisteraar; bang your head .
4 welverdiende sterren .

cheeskorst
Bobiej schreef:

Probeer dat maar eens niet te doen bij deze plaat, zou ik knap vinden

Een nummer als this love is ook echt briljant, niet meteen de volle beuk er in maar een rustige opbouw.. en dan in het refrein weer lekker deuren in rvammen Die gedachte alleen al dat Dimebag nooit meer van die retevette, beueknde riffs zal spelen, zoals in mouth for war en walk.....

avatar van Klumpie
Als je nog één keer de geniale riffs wilt horen van Dimebag Darrell, dan moet je luisteren naar Rebel Meets Rebel. Dat is een album die 2 jaar na z'n dood is verschenen en is een samenwerking David Allan Coe. Ook Vinnie Paul en Rex Brown spelen op dat album.

Verder over dit album niets dan goed.