David Bowie - A Reality Tour (2010)

Label: Columbia

1. Rebel Rebel (3:30)
  2. New Killer Star (4:59)
  3. Reality (5:08)
  4. Fame (4:12)
  5. Cactus (3:01)
  6. Sister Midnight (4:37)
  7. Afraid (3:28)
  8. All the Young Dudes (3:48)
  9. Be My Wife (3:15)
  10. The Loneliest Guy (3:58)
  11. The Man Who Sold the World (4:18)
  12. Fantastic Voyage (3:13)
  13. Hallo Spaceboy (5:28)
  14. Sunday (7:56)
  15. Under Pressure (4:18)
  16. Life on Mars? (4:40)
  17. Battle for Britain (The Letter) (4:55)
  18. Ashes to Ashes (5:46)
  19. The Motel (5:44)
  20. Loving the Alien (5:17)
  21. Never Get Old (4:18)
  22. Changes (3:51)
  23. I'm Afraid of Americans (5:17)
  24. "Heroes" (6:58)
  25. Bring Me the Disco King (7:56)
  26. Slip Away (5:56)
  27. Heathen (The Rays) (6:24)
  28. Five Years (4:19)
  29. Hang on to Yourself (2:50)
  30. Ziggy Stardust (3:44)
  31. Fall Dog Bombs the Moon (4:11)
  32. Breaking Glass (2:27)
  33. China Girl (4:18)
  34. 5:15 the Angels Have Gone * (5:22)
  35. Days * (3:25)
avatar van devel-hunt
Schitterende live registratie van Bowie's laatste tour voordat hij voor bijna 10 jaar uit beeld verdween. Een goede mix van oude klassiekers en toen recenter werk. Bowie is bovendien bijzonder goed bij stem.
Is Bowie met deze concertreeks eigenlijk nog in Nederland geweest? Geen flauw idee.

devel-hunt schreef:

2 keer volgens mij? één keer Arena (die weet ik zeker) en één keer Ahoy?

avatar van Renoir
Arena klopt. Op 11 juni 2004. Ik was erbij. Mooi concert.

avatar van Renoir
Ahoy klopt ook. 15 oktober 2003.

avatar van borland
Jammer dat hij hier het nummer Pablo Picasso hier niet op heeft gezet. Dat vond ik juist een van de hoogtepunten van Ahoy 2003. Op welke versies staan die laatste twee tracks? Die ben ik op geen ene uitgave tegen gekomen.

Robertus
De 3,0 die ik hieraan geef is bedoeld voor de DVD. DIe heb ik namelijk in huis, de CD niet. En daar zit hem waarschijnlijk ook het punt: De geluidskwaliteit!

Daar had ik veel meer van verwacht. De DVD is in Dolby Digital (verder géén andere keuzen!) maar dat is sowieso geen geschikt format voor muziek-DVD's, vanwege de hoge compressie. Een muziek-DVD behoort of in DTS, óf gewoon in kwalitatief goed stereo te zijn. Dit is de enige muziek-DVD die ik omwille van het tegenvallende geluid in surround voortaan alleen in stereo afspeel.

Ten eerste de mix: Het publieksgeluid is veel te ver "naar achteren" gemixed (ik bedoel letterlijk naar de achterluidsprekers) zodat het geschreeuw van het publiek tussen de nummers door veel te dicht op je oren zit. Dat is puur een kwestie van subtiel mixen, terwijl dat hier veel te zwart/wit gedaan is. Dit is niet eens een issue van het geluid an sich, maar van de mix. En dat vind ik voor Bowie-begrippen haast tegen het amateuristische aan.

Wat beteft het format (Dolby Digital) en de compressie: Dat merk ik vooral aan het vrij dunne totaalgeluid. Gebrek aan punch in de drums en de basgitaar is sowieso slecht te horen. (De gitaren overigens vind ik dan weer wel goed; ik vind vooral de ritmesectie te dun)

Als ik Bowie de nummers van Reality en Heathen hoor zingen, dan heb ik omwille van het geluid eerder de neiging gewoon de studio-albums op te willen zetten, want die zijn qua productie gewoon veel beter. Bij de oudere nummers heb ik dit wat minder.

Goed, tot zover het geluid, waar ik blijkbaar al een behoorlijk issue van aan het maken ben....

Het beeld vind ik verder prima, maar daar stel ik ook niet zulke hoge eisen aan.

De performance overigens is gewoon oerdegelijk Bowie. Rebel Rebel krijgt een leuk arrangement mee en verder heeft de man en zijn band er zin in. Toch krijg ik er net geen kippenvel van en kan ik de vinger er ook niet precies op leggen waar dat door komt..Is het een soort demythologisering? Ik zie namelijk vooral een overigens zeer goed uitziende zanger op leeftijd die erg vriendelijk en charmant overkomt op het podium. Een beetje tegen het burgerlijke aan bijna...Ik mis toch het Ziggy tijdperk, met die fellatio dingen op Ronson's gitaar en dergelijke. Het show-element. Of voor mijn part die ondoordringbare robot-mens The Thin White Duke.

Ik denk zomaar dat ik collega Stijn_Slayer gelijk moet geven en dringend op zoek moet naar de BBC Radio Theatre (2000). En dan gewoon op CD...

Nmm goede live registratie. Hierboven wordt opgemerkt dat de ritmesectie dun is. Uiteraard kwestie van smaak, vindt het juist wel goed. Heb een hekel aan live opnamen met zware bas en drums, zie bijvoorbeeld veel live cd's van Bruce Springsteen (75-85 en Live in New York City), niet om aan te horen.

avatar van lennon
Het Bowie uitmelken gaat beginnen, in juni komt dit album op gekleurd vinyl uit (voor het eerst)
Natuurlijk wil ik het wel hebben en dus sponsor ik het melken ook nog.

avatar van bikkel2
Ja dat gaat natuurlijk ook bij Bowie beginnen.
Niets nieuws, aan de fans/ liefhebbers wat er mee te doen.
Ik wil dit album nog wel.op cd hebben, want is net even wat uitgebreider dan de dvd en ik blijf het gewoon een geweldige registratie vinden.
De setlijst is echt heel sterk en de balans qua mix is wat mij betreft prima.
Bowie als vocalist zal best betere avonden gehad hebben, maar ik vind 'm prima op dreef.
Bevlogen en met veel passie en plezier aan het peformen.
De gezondheidsperikelen waren echter niet ver weg.

bikkel2 schreef:

De setlijst is echt heel sterk en de balans qua mix is wat mij betreft prima.
Bowie als vocalist zal best betere avonden gehad hebben,

Ik wil wel even benadrukken dat mijn opmerkingen over de geluidskwaliteit alleen betrekking hebben op de DVD-versie. Hoe de CD klinkt weet ik niet. Over de zangprestaties, de performance en de setlist heb ik verder geen enkele klacht..

lennon schreef:
Natuurlijk wil ik het wel hebben en dus sponsor ik het melken ook nog.

Ik heb die van mij net afbesteld. Bij jpc.de was 'ie 'maar' 116,95.... maar dan nog: zoveel geld voor 3 gekleurde LP's in een mooie hoes gaat mij echt te ver. Dan maar vanaf de 2CD die ik al heb.

west schreef:

Ik ga er ook vanaf zien. vind m ook veel te duur....

lennon schreef:

Ik ga er ook vanaf zien. vind m ook veel te duur....

Mogelijk is 'ie na een tijdje op de 'marketplace' van een amazon een stuk goedkoper. En anders: helaas peanutbutter.

avatar van lennon
Ondanks mijn eerdere berichten ligt de vinyl box nu toch naast me.
Nog steeds te duur maar een meer acceptabele prijs liet mijn vinyl/muziek hart toch bezwijken voor deze blauwe verleiding.

Mooie box. Zelfde idee als met de bbc box.

Duur. . Maar.toch een hebbeding en de muziek die erop staat kennen we, maar de man was in vorm tijdens deze tour. Dus erg de moeite waard.

lennon schreef:
...de muziek die erop staat kennen we, maar de man was in vorm tijdens deze tour. Dus erg de moeite waard.

Zo, dat kan je toch wel zeggen. Een echt fantastisch concert, met heel veel hoogtepunten. En een prachtige setlist met een deel van het beste van 'once upon a time' tot en met 1995 - 2003. Kippenvel bij de 'pianoversie' van Life On Mars.

Robertus schreef:

De geluidskwaliteit van de 2CD is werkelijk uitstekend. Dus zou je die dan niet eerst moeten beluisteren, voordat je er een cijfer aan verbindt? Het is de aanschaf meer dan waard.

Robertus
Ja, eigenlijk wel, west. Maar ik had wel hoge verwachtingen van de DVD en vond het ook wel een mooi idee om minimaal één DVD van hem in huis te hebben.

Ik acht het zeer waarschijnlijk dat die dubbel-CD bij mij hoger uitkomt, aangezien ik op de setlist en de show nagenoeg niets op te merken had.

Heb mijn stem dan ook verwijderd in afwachting van....

Ah, ik hoop dat de 2 CD jou beter bevalt Robertus!

avatar van gigage
3LP €23 vanaf vrijdag a.s.

gigage schreef:
3LP €23 vanaf vrijdag a.s.

Die zou ik maar gauw kopen, want ik zie op amazon 85 euro staan en plato 79 euro.

Het is trouwens toch puur schandalig dat deze limited boxset nog eens is uitgebracht. Ik heb de eerste versie gekocht, gelukkig in Amerika besteld, maar je zal toen maar het volle pond hebben betaald.

avatar van Mjuman
west schreef:

Die zou ik maar gauw kopen, want ik zie op amazon 89 euro staan.

Ga gauw weer handelen op de beurs, ouwe prijsprater ? in de US betaal je trouwens in dollares!

avatar van gigage
Sorry, maar op mijn werk zie ik de sites via een buitenlandse server (geen idee welke). Daar stond dat vrijdag weer een release uit zou komen. Helaas kan ik vanuit mijn luie bank deze voor die prijs niet meer vinden. Zelf ben ik niet geinterresseerd in vinyl, maar vond het verschil zo groot met wat ik hier las, shocking. Of de site heeft deze zelf weer verwijderd want deze staat er helemaal niet meer op terwijl er vrijdag toch echt een re-release uitkomt.
Ik zal het niet meer doen zonder thuis te verifieren, beetje belachelijk zo'n bericht zonder bewijs, shame on me

avatar van lennon
Is de rerelease niet gewoon op zwart vinyl? Want dat stond ook gewoon op de planning.

avatar van gigage
komt zoiets uit de verpakking dan? Ik meen blauw.

lennon schreef:

De re-release is ook op blauw vinyl...... als het inderdaad nou op zwart vinyl was geweest, maar nee.

west schreef:

Ja... smerige marketing dan...

avatar van HansVon
Goede geluidskwaliteit; wat was Bowie hier toch geweldig op dreef met alleen maar fantastische nummers !!!

super top deze live registratie. Perfect geluid, perfect optreden, gave nummers!

west schreef:

Ook het exemplaar in de box is op blauw vinyl.. de rest is allemaal zwart, en uitgerekend deze heeft een kleurtje.
Ben wel blij dat ik mijn Friday music persing destijds nog lekker heb verkocht. Want ongevraagd komt ie nu weer terug in de collectie via de box I can't give everything away

avatar van haythijs
Hello spaceboy, snoeihard in een donkere kamer en met die hallucinerende beelden vanaf dvd…wat een trip.