menu

Tears for Fears - Raoul and the Kings of Spain (1995)

mijn stem
3,62 (106)
106 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Pop / Rock
Label: Epic

 1. Raoul and the Kings of Spain (5:15)
 2. Falling Down (4:55)
 3. Secrets (4:41)
 4. God's Mistake (3:47)
 5. Sketches of Pain (4:20)
 6. Los Reyes Católicos (1:44)
 7. Sorry (4:48)
 8. Humdrum and Humble (4:10)
 9. I Choose You (3:25)
 10. Don't Drink the Water (4:51)
 11. Me and My Big Ideas (4:32)

  met Oleta Adams

 12. Los Reyes Católicos [Reprise] (3:43)
 13. All of the Angels * (4:31)
 14. The Madness of Roland * (5:10)
 15. Queen of Compromise * (3:57)
 16. Until I Drown * (3:23)
 17. War of Attrition * (3:44)
 18. Raoul and the Kings of Spain [Acoustic] * (4:29)
 19. Break It Down Again [Acoustic] * (3:13)
toon 7 bonustracks
totale tijdsduur: 50:11 (1:18:38)
zoeken in:
avatar van Jester
4,0
Het tweede veredelde soloalbum van Orzabal. Duidelijk mag zijn dat hij de drijvende kracht van Tears for Fears was, want dit is over het geheel genomen een zeer geslaagd album. Toch haalt het het allemaal net niet bij het beste werk van TFF, al heb ik de indruk dat het album een beetje ondergewaardeerd is. Om het goede voorbeeld te geven heb ik mijn score daarom verhoogd naar 4*.

avatar van VanDeGriend
4,0
Inderdaad helemaal geen slecht album. Had m al op 4 sterren staan en dat verdient deze plaat zeker. Ik vind m in ieder geval een stuk beter dan de reunie cd.

avatar van Flipper
3,5
Hiermee revangeerd Roland zich een beetje op het iets mindere album 'Elemental'.

avatar van Casartelli
3,5
Casartelli (moderator)
Ik vind deze juist minder dan Elemental, zelfs het minste TFF-album (nuja, totdat Everybody loves... uitkwam). Meest aardige nummers, maar de meeste hebben 'het' nét niet, waardoor het album bij vlagen een beetje stuurloos ronddobbert. Slecht is het dan ook weer niet, maar uitschieters ontbreken voor mij ook wat. 3*

avatar van Flipper
3,5
God's mistake en Me and my big ideas zijn toch hele mooie nummers en die vind ik niet terug op Elemental. Die sfeer doet je terug denken aan The Seeds of love.

avatar van Casartelli
3,5
Casartelli (moderator)
Hm, ik vind de eerste vijf nummers van Elemental allemaal mooier dan willekeurig welk nummer op deze plaat... maar 't zal wel een kwestie van smaak zijn.

avatar van Jan Wessels
4,0
Roland Orzabal ging solo verder en noemde zich nog even Tears for fears. Sfeervol album wat een aantal mooie tracks bevat die zo op een TFF album hadden kunnen staan. Voor de TFF fans wellicht een tip? 4,0

4,5
Tja staan wel lekkere stevige nummers op dan het voorgaande werk van Tears For Fears, zoals "Raoul And The Kings Of Spain", "Don't Drink The Water" en "Sorry".

Daarnaast zijn de juweeltjes ook te vinden die naar het oudere werk van Tears For Fears doen denken, zoals "Falling Down", "Sketches Of Pain" en uiteraard "Me And Big Ideas". Dat laatste nummer blijft toch een zwijmelnummer van de goede oude tijd! Goed te vergelijken met "Women In Chains", maar dat komt natuurlijk ook door de bijdrage van Oleta Adams.

Mijn waardering is toch een vette 4,5.

avatar van Sgt. Revolver
Dit album werd mij op bol.com aangeraden (is een nieuwe service). Direct daarna even wat stukjes beluisterd van het album, en ik moet zeggen, dat de sfeer van het album me goed bevalt. De sfeer doet me denken aan "The Seeds Of Love", toch wel mijn favoriet van de twee TFF-albums die ik op dit moment ken, maar is iets minder rijk qua klankkleur. Zeker een album voor mijn toekomstlijstje.

avatar van Bulldozer
4,0
Flipper schreef:
Hiermee revangeerd Roland zich een beetje op het iets mindere album 'Elemental'.


Helemaal mee eens. Het is gewoon een sterk album maar zeker niet de beste van Tears For Fears.

avatar van Crush
2,5
Ik vind er een paar zeer aardige nummers opstaan, met name God's mistake en de titelsong en ook een kitscherig nummer als Secrets vind ik best leuk. Deze nummers doen mij in ieder geval in niets denken aan The seeds of love, want dat vond ik een vreselijk album en nog steeds bevreemd het mij dat het van dezelfde makers komt als het debuut The hurting.

bikkel
1 van de betere Tears For Fears albums. Roland Orzabel, toch al de belangrijkste schakel in composorisch opzicht, heeft er een boeiend conceptalbum van gemaakt.
Zo krijg je een plaat voorgeschotelt die minder commercieel is, een stuk donkerder klinkt, maar ook in veel gevallen behoorlijk rockt.
Curt Smith is nog steeds afwezig en wordt hier in ieder geval niet gemist.
Ik moet toegeven een heel album Orzabel als leadvocalist is wel eens vermoeiend, want een echte fan van zijn stem ben ik nooit geweest. Het is goed dat de trouwe Oleta Adams in het schitterende Me And My Big Ideas een deel van de zang voor haar rekening neemt. Voor de afwisseling en voor het nummer een perfecte keuze.
Het is al jaren de TFF plaat die ik het liefste draai. Bijzondere afwisselende plaat. En erg onderschat.

avatar van musicfriek
1,5
bikkel schreef:
1 van de betere Tears For Fears albums.
Heb je hun vorige albums wel goed beluisterd? Stuk voor stuk allemaal beter dan dit gedrocht. Vind dit maar een inspiratieloos ding die nergens weet te boeien. Gigantische flop ook destijds. Nee, doe mij de oude TFF maar..

bikkel
musicfriek schreef:
(quote)

Heb je hun vorige albums wel goed beluisterd? Stuk voor stuk allemaal beter dan dit gedrocht. Vind dit maar een inspiratieloos ding die nergens weet te boeien. Gigantische flop ook destijds. Nee, doe mij de oude TFF maar..


Tears For Fears of moet ik Roland Orzabel zeggen, was toen de plaat uitkwam al lang over zijn hoogtepunt heen. Dat het een flop was zegt mij niets over de kwaliteit van de muziek.
Een hoop mensen hebben het idee dat als een groep/artiest niet meer scoort het per definitie slecht is wat er uitgebracht wordt, dus laten ze het maar voor wat het is.
In dit geval gaat het zeker niet op wat mij betreft.

avatar van Max Payne
4,0
Oei, ik kende deze nog niet... maar wat een pareltje

Secrets is echt één pareltje als in sowing the seeds of love. Prachtig

avatar van Snakeskin
3,5
onderschatt plaat van TFF waarop een ijzersterke single (Raoul and the kings op Spain) terug te vinden is en waar de overproductie van "The seeds of love"achterwege bljft. Best een aanrader eigenlijk.

avatar van VanDeGriend
4,0
Snakeskin schreef:
Best een aanrader eigenlijk.
vandaar de 2,5 ster

Maar verder eens met het commentaar al verkies ik nog Elemental uit deze periode.

avatar van lennon
4,5
Heel erg sterke TFF plaat! Speel m nog steeds regelmatig, en vind de nummers stuk voor stuk goed!

avatar van rkdev
4,5
lennon schreef:
Heel erg sterke TFF plaat! Speel m nog steeds regelmatig, en vind de nummers stuk voor stuk goed!


Helemaal mee eens, erg lekkere plaat !

Kingsnake
Nog minder pop en meer rock-gericht.
Lekker veel gitaarwerk.
En een wederom een klien gastrolletje van Oleta Adams.

Klopt het dat de bassist van Bowie hierop meespeelt?

avatar van rkdev
4,5
Kingsnake schreef:
Klopt het dat de bassist van Bowie hierop meespeelt?


Inderdaad:
Gail Ann Dorsey (born November 20, 1962) is an American bass guitarist and vocalist with a distinguished session career, most notably her long association with David Bowie. From 1993-96, Dorsey also recorded and toured extensively with Tears for Fears, and collaborated on songwriting with the band.

avatar van dennisversteeg
4,5
Ondanks dat het een commerciële flop was, vind ik dit het beste Tears For Fears album. Het album werkt geweldig als 1 geheel, nog beter zelfs dan Sowing The Seeds Of Love. Elemental vind ik een leuke collectie liedjes, dit is een echt album. Orzabal is in topvorm, zowel vocaal als instrumentaal en het album heeft een heerlijke gelaagdheid die nergens geforceerd overkomt.

Onlangs is het album opnieuw uitgebracht met 7 bonustracks en deze versie is voor de liefhebber van dit album een must en ik heb hem dus maar voor de tweede keer aangeschaft..

avatar van lennon
4,5
Jammer de de live versie van Creep er nu niet aan toegevoegd is...

Speelde ie tijdens deze tour, en was erg goed. (stond ook op 1 van de cd singles,. volgens mij R & the kings)

avatar van lennon
4,5
dennisversteeg schreef:
Ondanks dat het een commerciële flop was, vind ik dit het beste Tears For Fears album.


Ben het nu keihard aan het draaien, en kan niet anders zeggen dan dat ik je gelijk geef.. wat een supermooi album is dit toch!

Orzabal heeft in zijn eentje sterke TFF albums gemaakt, want ook Elemental vind ik erg goed "smaken" Die 2 zijn in ieder geval een stuk sterker dan het reunie album..

Ozric Spacefolk
Bijster goede gitaarrock plaat.
Voor het eerst dat een TFF-plaat zo coherent en als geheel klinkt...

Ik ben altijd zeer blij met deze broeierige en laid-back plaat geweest...
Er staan hiet songs op die met kop en schouders steken boven het meeste wat TFF ooit heeft gedaan...

Minder pretentieus maar toch nog steeds dat intellectuele sausje erover, waar Roland zo van houdt...

Ozric Spacefolk
Ik ben bovendien wel benieuwd naar de bonustracks...

avatar van bikkel2
4,5
Halfje verhoogd . Vandaag nog eens luid afgedraaid en het blijft een boeiend geheel . Vet gitaarwerk en geweldige melodielijnen . Volgens mij heeft Orzabel alle schroom van zich afgegooid hier , want hij klinkt gepassioneerder dan ooit tevoren .

Ik blijf vinden dat dit een ondergewaardeerd werkje is .

Ozric Spacefolk
Ook stem verhoogd.

Ik luister nu naar een liveplaat uit 1996, en wat komen songs als Humdrum & Humble en Raoul and the Kings of Spain toch heerlijk uit de verf.

Roland heeft een lekkere (rock-)band om zich heen verzameld in deze periode.

3,0
Ik snap de recenties op deze plaat niet helemaal. Ik vind het terecht dat deze plaat minder aandacht kreeg omdat hij gewoon niet de kwaliteit vasthield waar Elemental stopte.
Deze plaat bevat minder goeie nummers. Alleen God's Mistake, Falling Down en Sketches of Pain halen een goed niveau. Sorry hangt daar al iets onder, maar is niet onaardig en de rest is gewoon middelmatig. Me and my big Ideas is gewoon een slap aftreksel van het indrukwekkende Woman in Chains. Secrets is niet onaardig maar ongelooflijk saai en dan heb ik het nog niet over I choose you en Humdrum and Humble. Geen aanvulling op het werk van TFF en zeker niet op de Seeds of Love en The Big Chair.
Onbegrijpelijk ook dat een nummer als Schrodinger's Cat er niet opgezet is.
Wat een wereldnummer is dat. Gelukkig kwam ie met Tomcats screaming Outside.

Ozric Spacefolk
Alleen God's Mistake, Falling Down en Sketches of Pain halen een goed niveau.


Titelnummer, Humdrum and Humble, Los Reyes Catolicos, Don't Drink the Water vind ik echt ook wel topsongs....

Verder vind ik deze plaat coherenter dan Elemental.
De passie druipt er vanaf.
Een warme en gevoelige plaat, ook autobiografisch, naar ik heb begrepen.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:53 uur

geplaatst: vandaag om 09:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.