Spinvis - Nieuwegein aan Zee (2003)

Label: Excelsior

1. Een Nagemaakte Gek [Herziene Versie] (3:42)
  2. Kindje van God [Herziene Versie] (3:23)
  3. Het Laatste Wonder (5:07)
  4. Spinvis Ensemble en Laïs - Astronaut (4:22)
  5. Handige Tante / Jongen met Geld [Live] (4:24)
  6. Bagagedrager [Live] (8:43)
  7. Limonadeglazen Wodka [Live] (5:34)
  8. Herfst en Nieuwegein [Live] (5:17)
  9. In Staat van Narcose / Regen en Patchoulli [Live] (10:19)
  10. Wat Zei Alice Ook Alweer? (2:42)
avatar van BoyOnHeavenHill
Spinvis heb ik één keer live gezien, in december 2005 in het Tilburgse 013 als onderdeel van de Dagen van gras-toernee, en dat optreden (met onder andere Hans Dagelet op trompet) heeft diepe indruk op me gemaakt. Ondanks de uitstekende muzikanten en de verrassende arrangementen hebben de live-opnames op Nieuwegein aan Zee toch aanzienlijk minder impact, misschien omdat het live-aspect van het directe (visuele) contact met De Jong en zijn band ontbreekt, misschien ook omdat de echte instrumenten mij toch nergens de oorspronkelijke arrangementen kunnen doen vergeten, en dat ik de solo's van vibrafoon, mondharmonica en saz niet erg bijzonder vind helpt ook niet mee. De muzikanten doen hun best, en met name de ritmesectie klinkt overtuigend, maar als geheel vind ik het live-gedeelte redelijk goed maar zeker niet super. De vier studionummers vind ik daarentegen een stuk interessanter en zouden op een regulier Spinvis-album niet misstaan, terwijl de foutloze maar nasale, sonore en steriele samenzang van Laïs het prachtige Astronaut dan weer totaal doodslaat.
        De belangrijkste meerwaarde van dit pakketje zit voor mij eigenlijk in De tijdmachine, de concertfilm op de bijgeleverde DVD waarop we zien hoe Spinvis en zijn "ensemble" zich voorbereiden op de concerten en waarop alle muzikanten even aan het woord komen. Dat schept een sfeer en een ambiance die voor mij zeker bijdragen aan de ervaring van de audio-live-opnames, maar uiteindelijk kan ik die toch niet laten meewegen bij mijn score voor de muziek-CD. 3½* lijkt mij een goed gemiddelde voor de mooie en intrigerende studionummers en het licht teleurstellende live-deel.