Burzum - Belus (2010)

Noorwegen
Label: Byelobog

1. "Leukes Renkespill (Introduksjon)" (0:33)
  2. "Belus' Dod" (6:23)
  3. "Glemselens Elv" (11:54)
  4. "Kaimadalthas' Nedstigning" (6:43)
  5. "Sverddans" (2:27)
  6. "Keliohesten" (5:45)
  7. "Morgenrode" (8:54)
  8. "Belus' Tilbakekomst (Konklusjon)" (9:37)
avatar van Eddie
Hey een nieuwe Burzum, het zal mij benieuwen wat dat moet gaan worden, ik hoop niet weer zo'n werkje vol met synthesizer gezeur, maar nu gewoon dat waar Burzum goed in is!

Onleesbaar bericht verwijderd.

avatar van Metalhead99
Ben hier ook wel benieuwd naar. Ook al sta ik niet achter zijn daden uit het verleden, Burzum heeft wel een aantal mooie cd's gemaakt. Ik hoop dat dit ook weer een mooi album wordt.

avatar van Edwynn
Eerste relletje is alweer achter de rug. Aanvankelijk zou het album The White God gaan heten. Dat riep wat weerstand op links en rechts. The White God zou volgens Vikernes slaan op Baldur. Belus is weer een Indo-Europese naam voor Baldur.

avatar van vork666
Tsja dat kon je verwachten als je zo'n titel gebruikt terwijl je bekend staat als moordenaar en brandstichter, satanisch sektelid (?), gevaarlijke neonazi(?) en wat al niet meer. Aan de andere kant is die kritiek naar mijn mening wel enigszins vergezocht.
Burzum's site vermeldt dat het album weer een black metal schijf wordt; geen synthesizer gezeur dus (behalve intro en outro) maar gewoon lekkere gitaren zoals we dat het liefste horen.

avatar van mayhemblik
Mijn satan, wat kijk ik uit naar deze plaat zeg, zeker nu vorkie666 mij net geruststeld met zijn berichtje.

avatar van Edwynn
Bij het verlaten van de nor heeft hij zijn gitaar weer teruggekregen.

avatar van master-rens
Ben benieuwd of ie er nog wat van bakt na die poos in de bajes gezeten te hebben!

En hij is gelekt..

Zo op het eerste gehoor klinkt het als een soort kruising tussen burzum en filosofem. De songstructuur valt onder de categorie 'hypnotisch', terwijl het toch duidelijk een black metal plaat is. Toen ik de eerste noten hoorde moest ik trouwens wel even slikken, de productie is er niet bepaald veel op vooruit gegaan.. gelukkig wen je daar vrijwel meteen aan. Mijn eerste impressie is dat Varg behoorlijk is geslaagd met dit album, maar de tijd zal leren of het een blijvertje is.

Behemoth schreef:
En hij is gelekt..

Dude, het is ijselijke blackmetal, wat verwacht je dan? Een Dimmu Burgerachtige productie?

avatar van Eddie
JAAAAA dat is lang geleden, ben hem nu voor de eerste keer aan het luisteren, dit is heel lang geleden dat Black Metal van dit niveau hoorde, met deze productie (heerlijke early 90's sound) en deze manier van spelen. Nu al een van de toppers van 2010!!!

pompompom schreef:

Haha nee hoor, maar in de eerste instantie dacht ik zelfs dat de jaren '90 platen een betere productie hadden. Met de nadruk op eerste instantie overigens, hij past inderdaad perfect bij dit soort muziek.

Overigens vind ik de stem van Varg op dit album erg tof.

Net voor t eerst helemaal geluisterd, en uhh...oh ja hoor! dit is toch wel BurZuM waardig te noemen! Lekker repetatief en hallucinerend gitaarwerk en soms weer net ff wa anders...waardig werkje dat Belus

avatar van henk_loos
ow ow ow.. ik ben benieuwd! Aan bovenstaande reacties te lezen, gaat deze weer goed bij me vallen (zoals overigens alle Burzum-met-gitaren-platen).. Vanavond eens even checken en 8 maart als een speer naar de lokale platenboer!

henk_loos schreef:

En dan te bedenken dat Varg een paar jaar terug nog verkondigde dat hij geen gitaren meer wilde gebruiken omdat het 'neger instrumenten' zouden zijn

avatar van henk_loos

Zo te zien had hij wel gelijk.. Op je profielfoto probeert er één een gitaar op te eten! hahaha..

Maar hoe dan ook, ik ben echt benieuwd! Ik heb wel weer zin een lekkere pot ouderwetse Burzum.. In mn hoofd speelt het al (en heb het nog niet eens gehoord) : repetatieve loopjes, simpele drums, Varg's rauwe oerstrot en een baggerproductie haha.. Heerlijk!

avatar van henk_loos
Ben m nu aan het luisteren... VEEEETTTTT

The Oath
Hebben ze de Noorse nazifreak weer losgelaten uit het prison?

Ook goeiemorgen.

The Oath schreef:
Hebben ze de Noorse nazifreak weer losgelaten uit het prison?

Nee, hij is weer ontsnapt

henk_loos schreef:

Mijn god idioot, ik nam net een slok melk toen ik dit las, mijn computer zal eerdaags wel wat zurig gaan ruiken.

avatar van mayhemblik
Maar goed alle gekheid op een stokje, ik denk dat ik tot 7 maart gewoon wakker blijf want dan is het lekker nog maar één nachtje slapen.

avatar van Eddie
Luister deze plaat nu voor de tweede keer. Het voorspeld niet goed dat ik het nu al minder vind dan de eerste keer. Daar werd ik min of meer verrast door het authentieke geluid. Nu ik nog eens goed luister moet ik wel zeggen dat het allemaal wat gedatterd vind klinken. Het is niet slecht, dat zeker niet aan kwaliteit heeft Vargje niets ingeleverd. Ik mis alleen een beetje de spirit die ik bij zijn oudere platen wel hoorde. Het is zeker geen verkeerde plaat. Iedereen die groot fan was van zijn oudere werk (wat ik al niet was) kan dit probleem loss aaschaffen.

Ik denk dat Retro black metal wel een goede omschrijving is voor deze plaat.

avatar van Zeitgeist
Ben hem nu aan het luisteren en ondanks dat ik best wel metal af ben, klinkt dit plaatje toch wel erg lekker. Lekker donker en hypnotiserend. Beetje noise rock zelfs.

Lekkere muur van gitaar met Varg die eindelijk Black Metal vocals heeft geleerd zweverig verstopt onder een hoop feedback.

goeie shit

super ik heb een poos geen blackmetal meer geluisterd maar na de eerste riff krijg ik kippevel.

Schitterende hoes alvast, het begint toch weer te kriebelen.... Misschien check ik 'm binnenkort eens. Die ambient gevangenis rommel kon mij niet bekoren, maar o.a. vork666's berichtje is daarom hoopvol.

avatar van mayhemblik
Zit nu al drie dagen met mijn hond bij de brievenbus te wachten, als ik hem nou maar niet door alle opwinding aan stukken scheur als ie door de gleuf glijd.

avatar van Edwynn
Ik heb hem beluisterd. Ik vind het wel aardig maar zo op het eerste gehoor voegt het erg weinig toe aan Hvis Lyset Tar Oss of Filosofem. Zelfs dat beklemmend hypnotiserende effect van die platen mis ik wat. Misschien komt het nog.

Hoera, hij is binnen!!
Zo op het eerste gehoor nr. 1 4,5,6,7 en vooral 8 vind ik geweldig klinken.
Enkele kippevel momenten maar ik heb hem nog maar 1 keer beluisterd dus mijn stem geldt nog niet echt.
Edwynn hierboven schrijft dat het weinig toevoegt aan H-l-t-o en Filosofem maar dat vind ik juist helemaal niet erg daar ik deze platen adoreer.
Ik heb van een collega laatst 260 black metal, grindcore en death metal cdees gekocht en ik moet toegeven, ik heb ze nog lang niet allemaal beluisterd maar dit steekt er (van wat ik tot nu toe heb beluisterd) toch echt met kop en schouders boven uit.
Wel moet ik zeggen dat er zo op het eerste gehoor nog geen nummer opstaat zoals de eerste 2 nummers van Filosofem maar die heb ik ook meerdere keren moeten beluisteren vóórdat ik in mezelf en in de buurman begon te snijen, dus wat niet is kan nog komen.
Kijk er erg naar uit om deze plaat helemaal uit te zoeken en dan geef ik mijn echte cijfer, voor nu toch 4 en 1/2 ****