Jimi Hendrix - Valleys of Neptune (2010)

Label: Sony

1. Stone Free (3:47)
  2. Valleys of Neptune (4:04)
  3. Bleeding Heart (6:23)
  4. Hear My Train a Comin' (7:32)
  5. Mr. Bad Luck (2:58)
  6. Sunshine of Your Love (6:47)
  7. Lover Man (4:18)
  8. Ships Passing Through the Night (5:52)
  9. Fire (3:12)
  10. Red House (8:23)
  11. Lullaby for the Summer (3:49)
  12. Crying Blue Rain (4:57)
  13. Slow Version * (5:00)
  14. Trash Man * (7:25)
avatar van Running On Empty
barrett schreef:
Deze moet ik ook eens gaan beluisteren... nu op de wereld draait door een dichtere kijk op de nieuwe release...

Ja maar de mening van Jan Marijnissen en Felix Rottenberg over de nieuwe Jimi Hendrix interesseert me werkelijk geen zier. Net als Jan Mulder altijd zijn mening over een nieuwe Dylan mag geven. Laat dan Leo Blokhuis er iets over vertellen dan krijg je misschien enige relevante informatie.

Overigens ben ik wel zeer benieuwd geworden en heb deze toch maar even bij Amazon UK besteld. Slechts 9 pond. Elke goede versie van Red House is wat mij betreft de aanschaf waard.

avatar van Bilnaad
Heftig! Net gekocht en is echt super tof! Maja het is gewoon Jimi dus het is niet iets opvallends ofso maar Jimi blijft natuurlijk altijd heftig!

avatar van Oldfart
Net de eerste keer helemaal gehoord: eerste indruk : beter dan ik vreesde.

Maar ik blijf in dubio: mag ik dit mooi vinden?
Of moet ik dit commercieel uiterst succesvol 'in de markt gezette' product ( zie de enorme publiciteit) niet ver van me werpen?

Een Hendrix fan in verwarring.

Ik ben niet echt een hele echte Hendrix fan geweest, maar ik vind deze cd toch wel interessant om te hebben (of zeker te beluisteren). Er staan zeker geen nummers op die de potentie hadden in die tijd een grote hit te gaan worden (behalve de al bekendere nummers, zoals bijv. Stone Free) Maar ik vind het wel heerlijk eens goed om te horen hoe Jimi bezig was met het doorzoeken naar verbetering en verandering van zijn stijl en techniek. Persoonlijk vind ik het altijd interessant te horen horen hoe iemand zich "doorontwikkeld". Valleys Of Neptune, Crying Blue Rain en Fire zijn mijn "lieverdjes' op deze cd. Over het uitbrengen van dit soort "oud" werk zal ook wel weer gediscussieerd worden, zoals ook bij andere muzikanten ook wel gebeurt, maar deze cd beschouw ik, persoonlijk, als even een uurtje terug in de tijd met Jimi. Album : Geen hoogvlieger maar zeker leuk, goed en interessant, whatever!

Om een creatieve en goed geproduceerde Jimi Hendrix te horen is Valleys of Neptune de aanschaf dubbel en dwars waard. Veel songs op Valleys of Neptune circuleerden al jaren lang op bootlegs volgens mij. Althans, Mr. Bad Luck, Crying Blue Rain, Lover Man, Valleys Of Neptune (in verschillende takes)... ik kende het al.

Dit album geeft een mooie blik in waar Jimi in de studio mee bezig was, en dan met name in februari 1969. Wat me stoort is dat de erve Hendrix dit brengt als een nieuw album, terwijl het gewoon een bij elkaar geraapt zootje Hendrix tapes. Jimi zou dit nooit hebben uitgebracht natuurlijk dus doet het direct of indirect toch altijd afbreuk aan zijn naam en status. Valleys of Neptune bevat juweeltjes, maar ook jams (Lullabye for the Summer is gebaseerd op de Ezy Rider riff) en songs in het precoces van wording (Mr. Bad Luck kennen sommigen ook als Look Over Yonder). Bij het nummer Mr. Bad Luck zijn in 1987 nog eens additionele bas- en drumpartijen opgenomen, iets wat al helemaal heiligsschennis is natuurlijk.

Een goed streven om de wereld kennis te laten maken met de muzikale genialiteit van Hendrix, maar of het op deze commerciële manier moet? Geef mij dan maar de concerten en sessies uit het bootleg circuit, waarbij ik zelf wel bepaal hoe of wat.

Ik kan me goed inleven in Oldfart's gevoel bij deze 'nieuwe' Hendrix cd, want wat moet je er nu eigenlijk mee aan?

Als ik bootlegs even buiten beschouwing laat zijn slechts vier nummers echt 'nieuw': 'Valleys of Neptune', 'Ships Passing Through the Night', 'Lullaby for the Summer' en 'Crying Blue Rain'. Behalve 'Valleys of Neptune' vind ik al deze nummers ook nog erg (middel)matig.

'Mr. Bad Luck' is een vroege versie van 'Look Over Yonder'. Van de rest zijn (al dan niet live) al zoveel versies verschenen. Natuurlijk is dit Jimi Hendrix, en het is absoluut kwaliteit, maar wat voegt dit nog toe?

Ik was aanvankelijk erg benieuwd naar de studio versie van 'Sunshine of Your Love'. Blijkt deze versie haast identiek te zijn aan de live versie van het bekende Royal Albert Hall concert van 18 februari 1969. Ik noem dat echt gewoon nutteloos.

'Fire' idem dito. Deze versie wordt nogal ontsierd door de backing vocals, dus waarom zou ik naar deze versie luisteren als er ook andere versies voor handen zijn?

'Red House' vind ik veel te tam (het begin vooral) vergeleken bij veel live versies.

Enkel 'Bleeding Heart' vind ik hiervan een superieure versie, en 'Stone Free' is gelijkwaardig aan de originele versie.

Gelukkig zijn de opnames deze keer in ieder geval wel af, en is de geluidskwaliteit prima.

Als ik deze nummers allemaal voor de eerste keer gehoord zou hebben zou ik razend enthousiast geweest zijn. Nu heb ik meer het gevoel dat ik naar zomaar een verzamelaar luister.

Deze vandaag maar eens besteld. Ik ben razend benieuwd. En nu ik toch bezig ben ook maar meteen The Jimi Hendrix Experience (4 cd box) en In the Studio vol. 1-10 besteld. Dit betekent over een paar weken een volledig weekend luisteren naar Hendrix. Ik verheug me daar nu al op.

Gregson
Mooie opnames van gitaarvirtuoos Jimi Hendrix mijn inziens. Gewoon opzetten en genieten is mijn devies .

@rollingbeatle: enjoy!!!

Thanx, I will

avatar van aerogp1
De cover is alvast prachtig

Are You Experienced viel me nogal tegen, nadat ik behoorlijk lyrisch was over Electric Ladyland. Volgende week ga ik maar eens kijken of dit nieuwe album me een beetje bevalt.

aerogp1 schreef:
De cover is alvast prachtig
Gemaakt door Linda McCartney. Misschien leuk om te weten!!!

avatar van Thuurke
aerogp1 schreef:

Als je Are You Experienced nogal tegen vindt vallen, dan zou ik Valleys of Neptune zeker links laten liggen als ik jou was.

Are You Experienced bevat stuk voor stuk klassiekers en is bijna een Greatest Hits album.

Foxy Lady, Manic Depression, Red House, Can You See Me, Love Or Confusion, I Don't Live Today, Fire, May This Be Love, Third Stone from the Sun, Remember, Are You Experienced?, Hey Joe, Stone Free, Purple Haze, 51st Anniversary, The Wind Cries Mary, Highway Chile.

5 sterren

Sorry, ik ben niet als de meeste van jullie iemand die de wikipedia heeft uitgevonden en gevuld over de facts van Jimi en de facts van what is done or not done after someones dead. Ik ben van de minderheid hier, gewoon een liefhebber van muziek.

Heb deze cd gekocht omdat ik toevallig in de platenzaak was en de CD zag staan op nummer 3 (was het 3???). Vorige week met zappen een documentaire gezien waar onder andere een Englishman aan het woord was die Purple Haze gemixt had. Het ging over oud werk wat uit zou komen op een nieuwe CD.

Over Jimi, tja kan niet meer zeggen dat elke keer als ik het luister ik weer nieuwe dingen hoor. Zo ook bij deze nieuwe CD! Ben erg blij met mijn aankoop en wat mij betreft de beste CD tot nu toe van 2010!

avatar van andnino
radcliff schreef:
Ik ben van de minderheid hier, gewoon een liefhebber van muziek.

Eh...

ok vooruit, ik was de vergeten.

Oldfart schreef:
Maar ik blijf in dubio: mag ik dit mooi vinden?

Een Hendrix fan in verwarring.

Begrijpelijk, die verwarring. Het is dubbel.

Maar waarom dit niet zien als eerbetoon. Zolang het kwaliteitsvolle producten zijn die met enige integriteit tot stand komen. Ik kan natuulijk niet voor Jimi spreken, maar misschien zou hij het juist geweldig vinden. En bij een uitgave als deze mag er dan door mensen geld aan verdiend worden, maar ze zullen daar ook wel voor hebben gewerkt. En wellicht niet alleen met het oog op centen, maar ook met liefde voor de muziek van Jimi Hendrix. Als die beter is dan je vreesde, geniet er dan maar gewoon van zou ik zeggen. Dat ga ik in ieder geval doen.

Father McKenzie
Als al het materiaal dat nog ergens onder het stof op goed bewaarde banden ligt te wachten tot de erven Hendrix beslissen het alsnog uit te geven.... van dit hoge niveau is, dan mag het van mij beslist.
Wàt klinkt deze cd prachtig, wat is dit mooi uitgegeven en hoe kan een Hendrix fan hier zijn hartje bij ophalen;
Ik ben hier zeer blij mee!

Oldfart; uiteraard mag je dit mooi vinden!

avatar van andnino
Alleen Crying Blue Rain vind ik echt de moeite waard. Verder vind ik dit een puur overbodige release.

avatar van Thuurke
Mooie CD van iemand die al bijna 40 jaar dood is. Het had toepasselijker geweest om deze release rond zijn 40ste sterfdag uit te brengen op 18 september van dit jaar.

4 nieuwe nummers 2, 8, 11 en 12. Nummer 5 is een alternatieve versie van Look Over Yonder dat op South Saturn Delta staat.

Ik heb dit weekend e.a. nagezocht en Cream's Sunshine Of Your Love staat op geeneen reguliere Hendrix plaat en is alleen uitgebracht op de Experience Soundtrack van film van de live concerten in de Royal Albert Hall in Londen en op Live at Winterland SF, beiden met de Jimi Hendrix Experience.

Van de Royal Albert Hall Concerten zijn 2 LP's uitgebracht; de originele Experience Soundtrack met 4 nummers en de More Experience Soundtrack met 7 nummers. Begin jaren 90 is er door Nectar records een CD op de markt gebracht met alle nummers van deze twee platen en meer. Ruim 70 minuten Hendrix live.

We jammer dat deze nieuwe CD niet in een normaal CD doosje is uitgebracht maar in zo'n kartonnen ding.

Verder staan de PPX Studio recordings van Jimi Hendrix en Curtis Knight niet op MuMe. 6 CD's met early Jimi Hendrix.

Thuurke schreef:

Gelukkig ook op (dubbel)vinyl uitgebracht.

Father McKenzie
@ Kronos, ik heb zaterdag in Arnhem, in het zaakje "De Waaghals" de vinyl-editie in handen gehad; gewoon prachtig; Mocht ik er nog apparatuur voor hebben...... helaas niet dus.

On the positive side:

- het klinkt geweldig: Eddie Kramer doet recht aan het materiaal en heeft weer vakwerk afgeleverd.
- Sommige uitvoeringen van bekende nummers zijn goed; vooral ‘Lover Man’ in een langzamere meer blues getinte versie vind ik prachtig.
- In deze vorm is de plaat ook voor de liefhebber een aanvulling.
- De plaat is goed genoeg om ook voor nieuwkomers een goed beeld te geven van de muzikale capaciteiten van Hendrix.

On the negative side:

- het prijs/titel nummer ‘Valleys of Neptune’ is niet af: er ontbreekt een echte solo , en is voor mij een van de mindere songs. Een goede compositie die Jimi alleen niet af heeft kunnen maken. Als je het plaatst in de lijn van songs van Cry of Love/ First Rays of the New Rising Sun, weet je wat ik bedoel, jammer dat we nooit zullen weten wat Jimi er van had kunnen maken.
- Sunshine of Your Love heeft dezelfde ‘dip’ als de live versie; de beperking van Redding als creatief muzikant komt schrijnend naar voren.
- Niets is voor de kenner echt nieuw, alles was al eerder beschikbaar, hoewel niet altijd ‘legaal’
- Hoewel niets slecht is, integendeel, hoor je tijdens meerdere passages kleine ‘oneffenheden’ met name in de solo’s. Het is en blijft derhalve restmateriaal.

Echter: ik vind het een veeg teken dat ondanks alle ‘flaws’ dit album behoort bij het beste wat er tot nu toe in 2010 is uitgekomen.
Hendrix’ left-overtjes blijken 40 jaar na zijn dood vele malen interessanter dan het gros van wat actuele muzikanten uit weten te brengen.
De muziek is ‘aanweziger’ , spannender , gepassioneerder.
Hetgeen veel zegt over de muzikant die Jimi was, maar wellicht nog meer over de muzikanten van nu, die , de goede uitzonderingen daargelaten, te veel vast zitten aan wat ‘hot’ is en meer bezig zijn met cool zijn en de artiest uit te hangen, i.p.v. dat te doen waar het mij om gaat; namelijk muziek maken die me raakt.

Jimi was, en is blijkbaar ook in 2010, onovertroffen.
En eigenlijk vind ik dat jammer….

avatar van Hans Brouwer
Father McKenzie schreef:
Wàt klinkt deze cd prachtig, wat is dit mooi uitgegeven en hoe kan een Hendrix fan hier zijn hartje bij ophalen.
Ik ben nog niet in de gelegenheid geweest om "Valleys of Neptune (2010)" te kopen . Ik ben heel benieuwd hoe "Red House" klinkt!! Volgens mij is de live uitvoering van "Red House" alleen al reden genoeg om dit niet-overbodige product van Jimi Hendrix te kopen .

avatar van Oldfart
....zo zie je maar weer hoe meningen kunnen verschillen; als er 1 nummer wat mij betreft achterwege had mogen blijven is het wel Red House, ben de tel kwijtgeraakt, maar ik gok dat daar nu veertien versies van heb....niet dat deze langzame uitvoering slecht is overigens, maar helaas ook dit nummer eindigt met een fade out.
Hoewel ik Fire in deze uitvoering het enige nummer vind wat eigenlijk echt onder de maat is.
Die andere bluesstandard daarentegen: Bleeding Heart is voor mij de parel van de plaat.

avatar van Dridge
Het 43e Album wat na zijn dood uitkomt als ik juist geteld heb.
Houdt het dan nooit op?
Koop gewoon de platen van toen de beste man nog leefde , meer heb je absoluut niet nodig.

Ik zou live platen als Woodstock en Winterland niet willen missen hoor.

Maar ik ben het met je eens dat ook deze Valleys of Neptune weer uitmelkerij is, deze keer alleen netter verzorgd...

Dridge schreef:
Het 43e Album wat na zijn dood uitkomt als ik juist geteld heb.
Houdt het dan nooit op?
Toen de man nog leefde was jij nog niet eens geboren. Wat platenmaatschappijen uitbrachten was pure uitmelkerij. Dit album bevat studiopnamen, die in zich uniek zijn en door de erven van de familie Hendrix zijn toegestaan uit te brengen. Ik vind dat eerlijker dan al dat geld wat in de zakken van platenmaatschappijen is verdwenen. Let wel, Jimi heeft maar 4 lp's uitgebracht toen hij leefde. Dit album is weliswaar niet uniek, maar zeker qua geluidskwaliteit een mooie aanvuling

avatar van BenZet
Vind het toch wel een erg goede plaat hoor. Iets wat ik niet helemaal had verwacht....

avatar van Dridge
Ad Brouwers schreef:
Toen de man nog leefde was jij nog niet eens geboren.

Ja so? , Jij was 16 toen hij stierf.
Wat wil je hiermee zeggen?

Let wel, Jimi heeft maar 4 lp's uitgebracht toen hij leefde

De liveplaten die uitkwamen voor zijn dood tellen dus niet? Zelfs "Band of gypsys" kwam 3 maanden voor zijn dood uit.

Het 43e Album wat na zijn dood uitkomt als ik juist

Ja so? Wanneer men een album als Valleys of Neptune met goed tot uitstekend studiomateriaal vol krijgt, zal het mij worst wezen het hoeveelste album het is dat na zijn dood uitkomt. Van mij mag het zelfs van voor zijn geboorte zijn, als het maar goed is.

Dridge schreef:

Of dat nu een bevel of een advies moet voorstellen maakt niet uit. Hoedanook, absoluut niet nodig. Ik bepaal zelf wel wat ik koop.

Maar als ik ook even wijs mag doen; stem alleen op wat je hebt gekocht.