Autechre - Oversteps (2010)

Electronic

13. krYlon (6:09)
  14. Yuop (6:22)
  15. Xektses sql * (3:01)
avatar van brooklyn
Ben benieuwd wat het gaat worden dit keer

mwoeb.
dit is het eerste wat ik ervan hoor! kickass.
ben wel nog steeds niet in quaristice geraakt, jammer genoeg.

avatar van J0ttem
Ik ben ook zeer benieuwd, hoewel ik Quaristice mij niet helemaal lag.

Nieuw album: goed nieuws.

Al is Autechre wel een van de weinige acts waarvan ik een nieuw album na 2 jaar best snel vind. Quaristice begint eindelijk een beetje door te dringen / te bezinken en het volgende album komt er al aan!

De albums sinds Confield vind ik toch redelijk zware kost (hoewel Quaristice wel iets toegankelijker leek). Daardoor zijn ze zeker niet minder gaaf overigens, Autechre is nog steeds veruit mijn favoriete 'electronic' act (in 2005 weer een hoogtepunt met het enorm stoere Untilted), maar ik moet er echt de tijd voor nemen. Vaak dringt een album pas na een jaar of langer echt tot me door en kan ik 'm dan ook pas echt waarderen.

Ik zou hier daarom bijna willen gaan zeggen dat ik 1 Autechre album per 4 - 5 jaar eigenlijk voldoende vind, maar nu Oversteps er bijna aankomt ben ik natuurlijk ook gewoon weer superbenieuwd. Laat dus maar komen! Hier maken we gewoon tijd voor.

avatar van John Doe
Sluit ik me geheel bij aan.

Quaristice had ik destijds na uitkomst een speciale behandeling gegeven waardoor ik er al snel diep indook en met een hoge waardering op de proppen kwam. Was ik onbekend met de groep geweest bij het luisteren van dat album dan had ik nooit zoveel moeite genomen en dezelfde waardering gehad. Dit omdat de muziek van Autechre op het eerste gehoor lang niet zo aanlokkelijk meer klinkt als hun muziek van voor '96 (althans voor de meeste mensen). Moeite nemen voor een album heeft vaak te maken met vertrouwen hebben. Ik vertrouw er ook wel op dat Oversteps erg muzikaal zal zijn.

Tyn
LOL ik begin nu pas in de groove van Untilted te komen, die vind ik dan ook (in de 2e instantie erg goed!) Quaristice moet ik nog steeds verteren..
Maar erg fijn dat er een nieuwe plaat onderweg is. Ik zou wel weer iets Tri Repetae achtigs willen horen. Yes!

avatar van John Doe
Denk dat ze toch weer iets enigzins verassends willen neerzetten in plaats van terug te vallen op iets ouds, er zijn al genoeg artiesten die dat doen.

Untilted is compleet geweldig naar mijn mening, maar zo positief ben ik pas geworden na vele luisterbeurtjes. Bombastische gekte, maar toch serieus te nemen en dat vind ik knap. Dat van het nep album lek begint een oud verhaal te worden in de idm wereld en kun je onderhand bijna de klok op gelijk zetten dat het bij een albumrelease van een grote artiest gaat gebeuren. Je vind er soms wel aardige muziek door, maar die ontdek ik liever op een correcte manier dan via verwarring.

avatar van VanDeGriend
Lekberichten verwijderd.

tuktak

sowieso is het wel respectloos om degene waar je je inspiratie vandaan haalt te misbruiken om je eigen muziek in de schijnwerpers te zetten.

avatar van VanDeGriend
tuktak schreef:
wellicht is het wel nuttig om te vermelden dat wat er op het moment te vinden is van autechre niet dit album is. .
Zeker. Dat voorkomt onterechte stemmen ook. Bij deze dan.

bas
Ik vind het wel opvallend dat de release van de laatste albums telkens in Maart is, om het jaar, als ik me goed herinner. Misschien dat het al langer zo is dat ik het niet eens door had. De afgelopen albums kon ik nog altijd op de dag van release halen bij Bullit of Rare in Eindhoven. En nu zijn ze beiden weg.

Autechre heeft een bijzondere plaats en één van de weinige acts waar ik de toch wel moeilijke muziek (van de laatste albums) van waardeer. Deze komt er naadloos bij, al hoop ik dat ze toch écht iets verassends gaan brengen.

Is er nergens nog een sampletje of teaser te horen?

avatar van KampF
Benieuwd! Maar hopelijk een stuk anders dan Quarastice, want die vond ik een tikkeltje matig.

Tyn
John Doe schreef:

Misschien krijg ik toch mn zin:

"There are tracks here with the kind of ambient techno melodies that have scarce been present on an Autechre album since 1995's Tri Repetae."

Clone Sound: Initial reflections: Autechre - Oversteps - clonesound.blogspot.com

bas
Ze maken me wel benieuwd: ""Oval Moon" has that early Ae sound and that's not quite what I personally hear in Oversteps. I will say this though, it's way more tonally-focused in parts than I would have expected. There are a number of tracks that sound a lot like Plaid, which is something different."

Tyn schreef:
Misschien krijg ik toch mn zin
Lijkt mij ook heel leuk trouwens als ze wat terugkomen op een ouder geluid. Dat zullen ze alleen bij vlagen doen denk ik (krijg ook geen andere indruk van die review). Verder wilde ik alleen zeggen dat ik Autechre respecteer met hun drang naar verandering. Toen ik de letters van de Oversteps cover zag deed het me meteen denken aan hoe ''(incunabula)'' geschreven staat op dat album (inclusief de haakjes). Krijg ik een goed gevoel van terug te zien. De zwarte cirkel ervoor staat dan weer een beetje symbool voor het mysterieuze/onbekende/experiment. En deze staat centraal op de kaft.

Sean Booth over het nieuwe album Oversteps (bron: BigShot):

Oversteps is a more melodic record than Autechre, consisting of Booth and partner Rob Brown, have made in some time – reminiscent at times of the duo’s ambient-leaning second album, Amber. “It was an unconscious studio effort,” explains Booth, “we didn’t start out with an end point in mind.” After playing the beat-heavy live set on 2008’s tour in support of their ninth album, Quaristice, Autechre hit the studio ready for a change. “We came back and didn’t want to do any tracks with beats for a bit,” explains Booth. “Most of the material that we did as soon as we got back was almost the polar opposite of what we’d been doing on tour. It wasn’t pattern-based, and it wasn’t for dancing to, really.”

In contrast to Quaristice, much of which was edited down from live recordings, Oversteps afforded the duo “the opportunity to change everything, right until the last minute. There was more focus this time on making the album a cohesive piece.” Oversteps further represents a return to computer music for the duo, with Booth revisiting Max/MSP for generative composition. Having improved their live interface for laptop performance, Autechre are also set to return to using a computer during live dates. “We kind of go through phases with equipment,” explains Booth, with a tongue-in-cheek acknowledgment of the group’s history with live computer performance. “In about 2001 we were using our own system, and it was good, but it was a bit flakey, and we’d get crashes – entirely out own fault, for being lame programmers.” Having figured out the crashes, Autechre stand to bring a more unpredictable element to the Oversteps tour, utilizing Max for algorithmic changes in sequences.

Lastly, Booth suggested that there’ll be more to come for Autechre later in 2010, sure to whet appetities of its already-excited fanbase, who are responsible for four currently circulating fake leaks of Oversteps (at last count).

bas
Veel belovend! Maar geen beats, dit kan wel eens bijzonder worden. Mooi artikel aurum!

avatar van Onderhond
Beetje ironisch dat die hele "vernieuwing" ondertussen extreem cliché geworden is. Zoveelste electronic act die de beats links laten liggen en rustigere oorden opzoeken.

avatar van John Doe
Vernieuwing zit ook niet in iets als wel of geen beats. Sinds het stenen tijdperk bestaan al beide soorten muziek. Heb trouwens eens gelezen dat iemand van Autechre zei dat ze nooit iets echt vernieuwends gedaan hebben. Mooie muziek hebben ze in ieder geval wel zeker gemaakt.

Poa
Ik had juist gehoopt dat ze (verder) de grens op zouden zoeken tussen geluid en muziek. Albums als Confield en Draft zijn op bepaalde momenten al redelijk onnavolgbaar, maar naar mijn gevoel zit er nog veel meer in. Als ik bovenstaand stukje mag geloven is mijn hoop op een geschift abstracte plaat in ieder geval verdwenen.

Dat betekent natuurlijk niet dat het slechte muziek wordt, de pre-order is inmiddels geplaatst dus ben benieuwd.

thejazzscène
John Doe schreef:
Dat begrijp ik eigenlijk helemaal niet aangezien hun muziek in de originele tijd geplaatst toch telkens weer zijn tijd vooruit was. Ik krijg vaak de indruk dat ze een monopolie hebben op de complexe elektronische muziekmarkt en daaronder de kleineren verdrinken doordat ze niet kunnen opboksen tegen de kennis en ideeën van deze twee. Ik spreek natuurlijk over een specifieke niche. Slechts enkelingen hebben tot op vandaag het niveau gehaald van de vroegere albums (naar mijn gevoel). Autechre is steeds uniek en uitermate vooruitstrevend wat hun louter economisch al als marktleiders kroont.

Pastichio Rocker
Onderhond schreef:

Alsof een artiest of groep altijd maar vernieuwend bezig moet zijn en zichzelf bij elke plaat opnieuw moet uitvinden. Behoorlijke tunnelvisie als je het mij vraagt.

Smojphace schreef:
Er zijn vannacht 2 nummers gespeeld op een Duitse radiozender (nightflight):

Bedankt Smojphace! Dit is inderdaad de 'real deal'. En ik vind het wel wat.

See on see doet me een klein beetje aan de Amber periode denken. Ilanders is wat rauwer, maar toch sfeervol en best toegankelijk. Ik ben in ieder geval zeker benieuwd naar de rest.

avatar van Strangeways
Ik kan het rustige nummer zonder beat (Media Player noemt het Ilanders maar de Duitse presentator zegt dat het See on See is) nu al niet meer uit mijn hoofd krijgen. Wat een prachtige melodie.

avatar van J0ttem
Wow, bedankt voor de links, klinkt erg tof, het wachten wordt er in ieder geval niet makkelijker van

bas
bijzonder! See on See klinkt zeer onverwacht Autechre; Helaas komen die hoge noten hier op de PC niet tot hun recht. Maar het is duidelijk dat de factor mooi weer eens naar boven komt. Ilanders klinkt als een twist richting Photophob, dat bevalt gelijk prima. Een prima teaser om zin te krijgen in dit album. Oversteps hint naar meer toegang en melodie, op de autechre manier.

avatar van Goodfella
Gelekt. En echt ook nog. Tenminste, de tracks van het Duitse radiostation zijn hetzelfde. Ik ga 's aandachtig luisteren

avatar van cichlisuite
Goodfella schreef:

Transcode van de m4a promo, maar morgen een dagje vrij dus ik kan het niet laten

avatar van Goodfella
cichlisuite schreef:
Transcode van de m4a promo

Oh god nee, laat het niet waar zijn, geen transcode van de m4a promo..