Autechre - Oversteps (2010)

Electronic

13. krYlon (6:09)
  14. Yuop (6:22)
  15. Xektses sql * (3:01)
mwoeb.
hahaha, that quote made my day.
en hij kon niet op een mooier moment lekken, hoop dat 'ie for real is.

avatar van cichlisuite
tja voor mij moet Autechre echt optimaal zijn, hoewel veel zich natuurlijk in je hoofd afspeelt met dit soort kennis...ben aangenaam verrast na eerste keer horen...

avatar van Goodfella
Ben denk ik te weinig audionerd om me daarover druk te maken

Hoor echt fantastische dingen voorbij komen. 't echoot zo'n beetje hun complete oeuvre, maar er is gelukkig nergens sprake van een stapje terug naar het '90's-tijdperk. Ik zeg vast heel voorzichtig dat het misschien wel hun meest innovatieve release sinds Confield is..

avatar van John Doe
cichlisuite schreef:
Ja, het is niet teleurstellend. Amber achtige melodieuze sounds komen soms ook voor hé, zonder precies dat hele plaatje terug te brengen. Ritmes zijn zoals aangekondigd ook niet op (drumcomputer) patronen gebaseerd. Er zitten veel elementen in van hun voorgaande werken en lijkt me een stuk uitnodigender om te luisteren dan Quaristice. Vloeiend geheel. Zal daarom ongetwijveld een hogere gemiddelde waardering krijgen dan Quaristice. Met de 'diepere laag' zit het ook goed denk ik, toch al een paar 'wow momenten' gehad bij aandachtiger luisteren. De m4a heeft een goed geluid, maar uiteindelijk vind ik het ook stukken beter via wave en een echt exemplaar te horen.

hdk-nl
Ik ben vooralsnog niet heel erg onder de indruk van de twee nummers hierboven gepost. Ik heb toch meer met de 'mechanische' Autechre. Dat zit hier ook nog wel een beetje in, maar toch klinkt het maar zo zo eerlijk gezegd. Maar goed, geen voorbarige conclusies trekken.

avatar van Goodfella
De samples komen overeen met de vorige week gelekte versie, dus we kunnen het weer over de muziek hebben

Oversteps klinkt als Autechre vlak voor de '00's door een Confield/Draft/Untilted-filter. Nieuw tijdperk-shit! Ik blijf luisteren, fijn om weer een gefocust ae-album te horen, itt Quaristice.

Goodfella schreef:

Mooi omschreven. De nummers doen soms denken aan de wat oudere æ albums, maar ze klinken inderdaad wel up-to-date. Wat dat betreft is het dus geen stap terug (eigenlijk gewoon weer een stapje vooruit).

Vooralsnog luistert het allemaal redelijk makkelijk weg, maar saai wordt het niet snel denk ik. Ik wacht in ieder geval nog een tijdje met beoordelen.

thejazzscène
Goodfella schreef:

Ik zou zelfs durven zeggen "door" de Confield/Draft/Untilted -filter. Lekker melodieus allemaal (Amber/ Tri Repetae) maar toch dat ultra-technologische, hard en scherp geproduceerde dat de latere albums in zich dragen. Echt een vette plaat is dit. Ik vind Quaristice (momenteel) niet slecht maar ook geen giller. Dit is weer Autechre van de bovenste plank. Wat ben ik benieuwd naar dat optreden in de AB!!

Ik zeg ook door, hoor

thejazzscène
Ai, ik moet dringend naar de oogarts. 'Voor' en 'door' lijkt mij blijkbaar wat teveel op elkaar hoor.

Pastichio Rocker
Die hoesontwerpen worden er ook niet beter op.

tuktak
ik vind het juist wel een mooie hoes.
ik wacht nog maar even op de officiële release, want die promo trek ik echt niet.

Joyrex
Allen,

Bleep heeft vandaag besloten om de digitale release van Oversteps per direct beschikbaar te maken! Ik heb zelf de cd besteld, waarbij je zowel de mp3 als een 24bit wav gelijk na de transactie kunt downloaden.

tuktak
known(1) is echt een gave track zeg.
album is verder niet zo goed als gehoopt, ik moet de aandacht er echt goed bijhouden. en dit keer niet om de plaat te doorgronden, maar omdat ik wat spanning en diepte mis. zeker geen slechte plaat, en ik hoor ook veel gave stukken of geluiden, maar de bredere context lijkt voor mij een beetje te ontbreken.

Hmm, na een aantal luisterbeurten valt het album me (tot nu toe) eigenlijk een béétje tegen. Slecht is het zeker niet, maar ik mis een beetje de scherpte en diepte van bijvoorbeeld Confield, maar vooral de power van een album als Untilted.

Sommige nummers missen echt wat energie lijkt het wel, en ze zijn op momenten iets te 'voortkabbelend' (het woord 'langdradig' zal ik niet gebruiken). Slecht is het uiteraard allemaal zeker niet, maar het echte 'wow'-gevoel heeft me nog niet geraakt.

Nu duurt dat bij de meeste Autechre albums vaak wel even, dus er is nog hoop, maar voorlopig zet ik in op 3,5* (want het is wel gewoon 'goed'). Met voorganger Quaristice kan ik op dit moment echter stukken meer.

Zodra Oversteps op cd uitkomt zal ik hem weer eens wat grondige luisterbeurten geven (want ik koop hem uiteraard wel trouw) en wie weet ontdek ik er dan wel die scherpte en diepte in en valt het kwartje alsnog. Dat zal namelijk niet de eerste keer zijn bij een Autechre release.

Tyn
De japanse versie is vandaag uitgebracht met bonus track.
Dus heb die maar besteld.

avatar van djarend
Hehe, Autechre heeft eindelijk ontdekt dat een melodielijn in een nummer ook wel eens fijn kan zijn, beste album van hen in jaren,hij is ook nog eens verpakt in een prachtig digipack, zéér goed verzorgd.

hdk-nl
Ik ben toch nog wel positief verrast. Nadat ik na de twee eerdere samples niet echt overtuigd was. Kan ik nu zeggen na het album een stuk of 10 keer beluisterd te hebben, het toch wel beter is dan aanvankelijk gedacht. Ik vind het nog niet zo briljant als het voorgaande album Quaristice, maar het is toch wel weer een zeer degelijk album geworden. Ik zal het eens een paar maanden laten rusten en kijken of het echt aanslaat als ik het weer ga herbeluisteren.

Coffee
Het is een keer minder opgefokt ^^

beaster1256
4 sterren in humo zegt ook wel wat !

avatar van Onderhond
Dat je er als electronic fan niet al te veel van hoeft te verwachten ?

avatar van gherdt
Indrukwekkend plaatje dit. Na de chaotische duisternis van Untilted en Confield en het fragmentarisme van Quaristice nu een Autechre plaat die ik van begin tot eind kan uitzitten en ook nog eens mijn volle aandacht krijgt en verdient. Schurende beats, melancholische sferen en een overzichtelijke vorm en inhoud. Valt nog veel aan te ontdekken maar de 4 sterren zijn alvast binnen.

avatar van bas
bas
In ieder geval is Oversteps een stuk overzichtelijker. Ik kan in de eerste luisterbeurt het hele album makkelijk af luisteren, dat is me bij Quaristice en Untilted niet gelukt, dat moest in pozes gebeuren. Maar ik twijfel of ik het nou beter vind of niet. Ik vind het vooralsnog niet echt spannend, en het blijft nog niet zo hangen. Slecht is het absoluut niet, maar ik mis de ruwe beats een beetje, daar was Autechre wel juist erg goed in. Ik denk wel dat het een duidelijke groeier kan zijn, ik dwarrel ergens tussen de 3.5 en de 4 sterren vooralsnog.

Persoonlijke aanval verwijderd, user een ip-ban gegeven (was de zoveelste reïncarnatie van iemand die hier alleen maar komt rellen). Terug naar de overstapjes.

avatar van barrett
Na een eerste luisterbeurt vind ik dit een zeer toegankelijk album, naar Autechre normen natuurlijk. Deze plaat kan mij dus eigenlijk wel meer boeien dan vorige platen van hen, waar ik al snel verstek aan gaf... Dit klinkt naar meer

avatar van Onderhond
Vind het toch een aardig povere richting die ze uitgaan. Het is niet echt héél vervelend, maar vind deze toch lastiger uit de zitten dan hun ander werk. Of je moest vergeten zijn dat deze CD opstond, wat best mogelijk is.

Klankkleur valt vooral sterk tegen, verder een wat saaiige change of scenery voor de heren.

3.0*

Tyn
Nu ik het album voor de helft heb gehoord wordt de zwarte cirkel en de titel "oversteps" wel duidelijk. Autechre heeft de cirkel rond gemaakt door hun eerdere muzikale voetstappen nogmaals te betreden, met alles wat ze onderweg ontwikkeld hebben.
De nieuwe richting wordt vanaf de eerste track meteen duidelijk. Deze track klinkt heel erg ruimtelijk in tegenstelling tot het drukke en compacte Untilted. Op Quaristice werd al een beetje gespeeld met deze nieuwe richting. Het album doet me af en toe aan het eerdere werk van Speedy J denken. Het nieuwe geluid is een stuk melodieuzer, minder kil en mechanisch.
Ondanks het terugvallen op een Amber-achtig geluid blijven de machinale glitches en fragmentarische beats aanwezig, waardoor het toch als een nieuwe Autechre plaat klinkt en niet als een herhaling van eerder werk.
Een klein minpuntje vind ik de wat eighties-achtige synths af en toe. Sterke nieuwe plaat.

avatar van Kos
Kos
Hehe, die eerste track begint wel erg nice.

avatar van John Doe
Ja he, mooie atmosfeer komt uit de diepte op in het begin. Heb het album hier weer eens opgezet.

Net terug van hun liveset. Altijd een fijne muzikale therapie waarbij het meer aan het geluid en je staat van geest afhangt qua wat je ervaart dan aan de kwaliteit van hun muziek. De livemuziek net is zelfs voor een deel terug te trekken naar een liveset in Wenen uit '96 van hen die online te vinden is onder de titel 'flex'. Ook al zijn ze nu voor een deel meer in staat tot subtiliteiten aanbrengen, wil dit niet zeggen dat het vetter was dan die oude set.
Ze hebben altijd muziek gemaakt die je vrij kunt volgen en waarmee je veel verschillende ervaringen kunt hebben, maar dit toch zonder een rode draad te verliezen, ook al lijkt dat voor veel nieuwe luisteraars bij sommige van hun werken wel zo dat alles vaag is. Maar goed, mensen die een echt eigen pad bewandelen zijn in het begin al gauw vaag.

Even tot Oversteps overgaand, dit lijkt me een wat minder vaag album voor hun doen. Hoewel je hebt een oppervlakkige oriëntatie en een diepere. Die diepere is wel een stuk vager (voor mij) nog. En dat is juist het mooie, als je er voor openstaat deze kant te verkennen.

Ik ben inmiddels bij 'See on See' aangekomen. Dit nummer sprak me al gauw aan. De eerste melodie is duidelijk gemaakt tijdens het loopen van een paar bars. Steeds moeten ze geluidsspikkels toegevoegd hebben als verf op een draaischijf om tot dit gedetailleerde, sprankelend schouwspel te komen. Er valt nog veel naar te staren en genieten.

Duidelijk lijkt voor mij wel dat Autechre de laatste jaren losser muziek maakt dan bij veel albums van vroeger. De aandacht is meer verplaatst naar improviseren dan naar strakke compositie. Hun eerste werken zijn qua ritme en melodie sowieso minimaler, maar wel strakker uitgewerkt qua geluidstuning en hun minder extensieve melodieën en ritmes waren ook echt sterk.
Wat beter is -als zoiets bestaat- laat ik in het midden. Autechre lijkt de prioriteit in ieder geval minder bij 'dikke geluiden' te leggen. Ik kan wel zeggen dat hun eerste werken makkelijker te luisteren zullen zijn voor de meeste mensen. Hoewel er naar mijn mening ook in de diepte nog erg veel te vinden valt bij hun oude spul. Slechts je fantasie hoef je ervoor te laten werken.

Bij 'Os_Veix3' aangekomen, een fijn zacht nummer. Dit past duidelijk bij een weinig verlichte omgeving. Gaat daarna allemaal best geriefelijk verder. Hoewel niet de meest warme geluiden zijn uitgezocht (een erg warme track van Autechre is bijvoorbeeld '444' voor mij).
De muziek op Oversteps is donkerig en voelt als een licht tot zware worsteling, ook al kun je misschien over dat laatste heenstappen.

Laatste nummer knettert wel als een vuurtje om het hart nog een beetje te verwarmen.

avatar van Gyzzz
Mooie bespreking John Doe, ik ervaar Autechres albums en ook het concert gisteren precies zo. Het kost me wel vaak moeite om in hun albums te komen, maar zodra ik eenmaal gewend ben aan hun 'omgeving', klopt vrijwel alles.