Gonjasufi - A Sufi and a Killer (2010)

Electronic / Wereld

15. Klowds (3:28)
  16. Ageing (2:42)
  17. DedNd (3:38)
  18. I've Given (3:35)
  19. Made / Dobermins (10:45)
avatar van Osiris Apis
Geproduceerd door Flying Lotus, The Gaslamp Killer en Mainframe.

tuktak
jah! kan wel eens een vet album worden.

hier alvast een gratis track die warp heeft vrijgegeven als voorproefje:
Gonjasufi - Ancestors

ancestors is een ongelofelijk vet nummer.

avatar van djarend
Gesteund door drie van de meest vernieuwende producers van de Amerikaanse westkust (Mainframe, Flying Lotus en the Gaslamp Killer) is er in de tracks zoveel te ontdekken, terwijl Gonja Sufi zelf en zijn muziek nog zoveel gaat onthullen. A Sufi & A Killer is een ronduit spectaculair album dat door het Engelse Guardian al treffend werd omschreven als ‘a cosmic headtrip sounding like Screamin’ Jay Hawkins covering MIA, as remixed by Portishead. In a good way.’

Heb ik niet zelf verzonnen, wel mee eens, wil ik mij wel bij aansluiten, wat een album wow

avatar van Jacktherapper
Zo de kneiters, dit wordt wel een heel speciaal album. Ancestors als lek gehoord en dat is me toch een joint. Ik ken Gonja slechts van Testament (Los Angeles, Flying Lotus), maar die man heeft een eigenzinnige soul waar je U tegen zegt!

avatar van Jacktherapper
Ok, de betrouwbare leak nu behoorlijk vaak geluisterd. En het lijkt me duidelijk, dit album kent geen minpunten. Wat een diverse rastafari met soul en punk invloedens. Momenteel gevoelige snaren zijn: Ancestors/Holidays/Advice/I've Given. Maar dat gaat sowieso schommelen.

avatar van BZN
BZN
dik album

Apart? Zeker weten! En daardoor erg moeilijk te plaatsen en dat is ook wel eens fijn.
Ik had dat ook met het Gaslamp Killer album I Spit on Your Grave dus misschien is het zo vreemd nog niet. Knap is het wel.
Ik hoor een originaliteit die TV on the Radio ook heeft voor mij.
Dat gezelschap weet me ondanks dat niet voldoende te boeien en heel eerlijk gezegd vind ik Gonjasufi ook nog erg moeilijk te plaatsen.
Als een bonte stuiterbal dendert dit over je heen, constant van kleur verschietend. Wat wel voor elkaar gekregen wordt is dat ik continue bij de les weet te blijven, maar het lijkt dan ook of ik telkens een beetje achter de feiten aanloop. Alsof mijn gehoor het niet helemaal goed weet te verwerken en voordat ik het weet zitten we al weer bij het volgende nummer want het tempo is moordend.
En laten we eerlijk zijn: na alle voor mij mooie releases de laatste tijd is dit de eerste keer dat ik ook echt daadwerkelijk geprikkeld wordt. Dat wil niet zeggen dat het album gelijk doorstoot naar de eerste plaats qua albums over 2010 maar het zegt wel dat het boeit, bijt, prikkelt, kietelt, verbaast, verwart en dat is altijd leuk.
Hoe deze gruizige stuiterbal uiteindelijk terecht gaat komen is daardoor voor mij nog één groot onbekend gat; donker en onheilspellend, wat ook ingrediënten zijn van A Sufi and a Killer.

'Een beetje heel erg vreemd maar lekker'.

avatar van djarend
Net nog eens de promo helemaal gedraaid, vind hem steeds beter worden, maar goed, maar dan 5 sterren kan je niet geven Vind het echt een topper, je moet er wel aan wennen, zeker het vreemde, maar als ie eenmaal indaalt laat ie je niet meer gaan en wil je hem meteen nog een keer draaien als-ie is afgelopen, wat een avontuur.

avatar van Osiris Apis
Lijp album zeg. Wat een stijlen door elkaar, maar toch een geheel. De stijl van zingen van Gonja is ook erg tof.
De heftige gitaren in SuzieQ en die sample van Spirit in 'Duet'
Alhoewel Gaslamp Killer niet zoveel aan die beat heeft gesleuteld.

avatar van Urbanoetang
En zodra Flying Lotus ergens bij betrokken is, keurt Pitchfork het goed. Wel terecht ditmaal.

avatar van Lennart_M
Tja in mijn ogen heeft Flying Lotus nog weinig (lees niks) nog fout gedaan. Nu ook weer niet. Vet album.

avatar van Urbanoetang
Alles voor Los Angeles vond ik maar middelmatig. Los Angeles zelf ging de betere kant op, maar ik zie er in tegenstelling tot vele anderen geen meesterwerk in.

avatar van Dorstlesser
Mainframe kende ik niet, deze eens snel opzoeken. Ancestors stond op de 2010 Warp compilatie; heel mooi nummer.

Tja in mijn ogen heeft Flying Lotus nog weinig (lees niks) nog fout gedaan

Hmm, remixxes van Daft Punk en Kanye West waren niet goed vond ik. Slap, ging nergens heen.

avatar van o0.
o0.
jammer dat ze niet even moeite nemen om er een leuk boekje bij te maken

avatar van Oepsje
Wat een apart albumpje zeg, heerlijk, verfrissend, mysterieus!
Hoe krijgt die Flying Lotus het toch elke keer weer voor elkaar, alhoewel het misschien iets teveel eer is hem alle credits te geven aangezien de andere producers en gonjasufi zelf natuurlijk ook geweldig werk leveren!

rabbit
Ik moet telkens aan Sufjan Stevens denken wanneer ik de artiestennaam zie.

Oepsje schreef:
Wat een apart albumpje zeg, heerlijk, verfrissend, mysterieus!

Idd teveel credits voor Flying Lotus, hij heeft maar 1 nummer geproduceerd (Ancestors). Gaslamp Killer heeft het merendeel van het album geproduceerd. GonjaSufi - A Sufi And A Killer (CD, Album) at Discogs

avatar van Hendrix4live
Prachtig. Heeft heel veel weg van Can.

Vandaag in de Concerto Amsterdam zat op elk CDtje wel een sticker met een andere lovende benaming voor deze CD. Van 'tjeeemig de pemig' tot 'wereldplaat'. Ik ben er nog niet helemaal uit, bijzonder vind ik voor nu het goede woord..

Osiris Apis schreef:

Gaslamp killer is in mijn ogen bijna even geniaal als FlyLo

avatar van Carolaah
Wow, deze valt goed in de smaak zo te zien..
Heb hem momenteel op staan, Duet vind ik wel erg nice.
Maar verder vind ik het een beetje.. wennen.
Vrij logisch, 't is niet van die doorsnee muziek.

Ben er momenteel niet erg weg van. Niet zeker of dit mijn muziek is, had wat meer electro verwacht.. dus ik zal er nog geen stem aan uitdelen.. Totdat ik wat vaker de plaat heb geluisterd

Hendrix4live schreef:
Prachtig. Heeft heel veel weg van Can.

Dat hoor ik nu echt helemaal niet. Leg eens uit?

UnknownPleasure
dit klinkt tof . vooral Ancestors en Sheep . erg tof

avatar van klaezman
rabbit schreef:
Ik moet telkens aan Sufjan Stevens denken wanneer ik de artiestennaam zie.

Dat is toevallig, ik moet steeds aan de IB-groep denken als ik de artiestennaam zie

Wat een werelds plaatje, waarbij je helemaal uit je plaatje kunt gaan. Nog te weinig gehoord om er iets zinnigs over te zeggen.

avatar van Justus18
In de Volkskrant werd dit album gerecenseerd in de rubriek dance, maar het album had verder allerlei positieve referenties (psychedelica, Indiase bhangra, Jimi Hendrix en Frank Zappa) en bovendien 5*.
Dat moest ik dan maar kopen, want dan heb ik in mijn leven toch ook eens een keer een dance-plaat gekocht.
Viel dat even tegen, of juist hartstikke mee. Ik ben compleet overrompeld door deze prachtplaat: "Help, I'm a Rock!" (Frank Zappa- Freak Out!)
Vermakelijk is het vinylkraakje in Change (niet het beste nummer van de plaat, maar toch). En verder ga ik het album nu grijsdraaien, totdat ik het wat objectiever kan beoordelen.

Wat een trip!

avatar van Mindshifter
Het lijkt wel alsof er in LA een nieuw subgenre de kop opsteekt. Sinds FlyLo zijn er steeds meer van dit soort artiesten opgestaan die dikwijls hun roots in de hiphop hebben maar zichzelf hebben geprofileerd als electroartiesten met een volledig eigen sound.
Het volgende werk uit dit genre, van Gunjasufi borduurt naar mijn idee voort op de basis die Flying Lotus met Los Angeles neer heeft gezet. Hetzelfde hoekige, gebroken beats opbouw vult het album op en wat ik zelf zo bijzonder vind (en nogmaals wat FlyLo ook had, vergelijkingen zijn onoverkomelijk) is dat het album op het eerste gezicht is opgebouwd uit een samengeraapt zootje sterke tracks, maar hoe vaker je het luistert hoe meer het een geheel wordt.
Los Angeles wordt niet overtroffen qua productie maar de grillige duistere stem van Gonjasufi maakt veel goed.
*4.

avatar van platedraaier
o0. schreef:
jammer dat ze niet even moeite nemen om er een leuk boekje bij te maken

Mee eens. En nergens een tracklist te vinden. Wel erg low budget gemaakt. De muziek is gelukkig een stuk avontuurlijker.

avatar van mkrake
Hoesje inderdaad karig, tracklist trouwens aan binnenkant van de hoes (niet heel duidelijk maar rechts onderin).