Gonjasufi - A Sufi and a Killer (2010)

Electronic / Wereld

15. Klowds (3:28)
  16. Ageing (2:42)
  17. DedNd (3:38)
  18. I've Given (3:35)
  19. Made / Dobermins (10:45)
avatar van Dorstlesser
Justus18 schreef:
In de Volkskrant werd dit album gerecenseerd in de rubriek dance, maar het album had verder allerlei positieve referenties (psychedelica, Indiase bhangra, Jimi Hendrix en Frank Zappa) en bovendien 5*.
Dat moest ik dan maar kopen, want dan heb ik in mijn leven toch ook eens een keer een dance-plaat gekocht.
Viel dat even tegen, of juist hartstikke mee. Ik ben compleet overrompeld door deze prachtplaat: "Help, I'm a Rock!" (Frank Zappa- Freak Out!)
Vermakelijk is het vinylkraakje in Change (niet het beste nummer van de plaat, maar toch). En verder ga ik het album nu grijsdraaien, totdat ik het wat objectiever kan beoordelen.

Het vinylkraakje is al 3 jaar een niet te vermijden onderdeel van de hiphop-ontvluchtte artistieke bovenlaag van producerland Maar inderdaad erg vermakelijk hoor!

avatar van Hendrix4live
herman schreef:

Dat hoor ik nu echt helemaal niet. Leg eens uit?

Het is af en toe vooral dat rauwe geluid van de instrumenten (en dan praten we niet over alle elektronic). Zijn stem lijkt ook af en toe op die van Can. Ik hoor heel vaak dat ie arabische invloeden gebruikt. In Can hoor je dat niet, maar het heeft wel een beetje hetzelfde geluid. Ik kan het ook mis hebben, maar in iedergeval hoor ik wel invloeden.

Als jij dat zo ervaart, heb je het sowieso niet mis.
Ik heb zelf die ervaring niet, maar ik kan me er nu wel iets bij voorstellen.

Osiris Apis schreef:

Idd teveel credits voor Flying Lotus, hij heeft maar 1 nummer geproduceerd (Ancestors). Gaslamp Killer heeft het merendeel van het album geproduceerd. GonjaSufi - A Sufi And A Killer (CD, Album) at Discogs
Vandaar ook "A Sufi and a Killer".

Benno
Deze plaat doet me extreem veel denken aan Captain Beefheart, inclusief de manier van zingen (zie bijvoorbeeld Kowboyz&Indians in de eerste minuut). Wel een grappig, zij het wat fragmentarisch, plaatje.

avatar van Dridge
"Ancestors" is in ieder geval een erg gaaf plaatje op eerste gehoor.
Snel de rest leren kennen.

MentalTheo58
Heb dit geprobeerd te luisteren, maar helaas....

Vanaf het moment dat je het album opzet weet je dat het iets interessants of aparts is.
Het monotone getrommel en het chaotische gejammer om de boze geesten weg te drijven om als het ware herboren te worden, prikkelt je. Misschien is 'Rebirth' zijn doel geweest bij het maken van dit album, in ieder geval geeft het een inleiding op wat komen gaat. Namelijk vele wisselingen van gedachten en emoties.
'Kobwebz' is gebaseerd op een sample van Erkin Koray (YaÄŸmur) één van de grondleggers van de psychedelische rock in Turkije begin jaren '60. Het lijkt alsof Gonjasufi een strijd wil aangaan, met wie en waarover wordt niet echt duidelijk.
Wel wordt duidelijk dat hij het niet alleen aan kan zo zingt hij op "Ancestors" (met een duidelijke Flying Lotus sound): "Ancestors take my hand?"
Niet dat die vraag hem ver gebracht heeft blijkt uit 'Sheep', waarin hij liever voor zijn problemen wegloopt. "I wish I was a sheep, instead of a lion, 'cuz I wouldn't have to eat".

Vervolgens komen de problemen met 'She Gone', waar hij constant van mood swingt (bezinning, agressie, wanhoop) en de beat hem volgt. De wanhoop gaat verder in 'SuzieQ', de beat doet mij een beetje denken aan een nummer van Saul Williams (Surrender).
Hij voelt zich daarna bevrijd blijkt uit 'Stardustin', maar is hij werkelijk bevrijd of vlucht hij in de idioterie van 'Kowboys&Indians'.
Hij weet dat er verandering moet komen in 'Change' al weet hij niet echt hoe en vervalt in passiviteit. Totdat hij plotseling iemand ontmoet in 'Duet', die hem weer terug brengt bij zichzelf. "Baby, you remind me, of someone I met before".
Ik begrijp niet echt wat hij wil zeggen met 'Candylane', misschien is gewoon even de beleving van geluk.
Al duurt dat geluk niet erg lang en is hij eenzaam in de 'Holidays', vervolgens vereenzelfd hij zich met de 'Love of Reign' (lees: Rain) en put daar kracht uit, zodat hij daarna van zijn eigen kracht uit kan gaan in het leven. "It's your only life, so it's only right, to take your own advice, cuz' it's your own advice" - 'Advice'.
Dat dit niet altijd even gemakkelijk is, laat hij de luisteraar vervolgens horen op 'Klowds', met de metafoor: "I look to the sun, but I see clouds povering our skies, I look to the sky, but I see clouds covering our sun."

Het wordt weer eens tijd voor een nieuw probleem namelijk 'Ageing', "Once a man, Twice a child." is zijn uitleg, hoewel ik er niet veel van begrijp. Vervolgens in 'DedNd' heeft hij het over de dood of eigenlijk ook weer niet, want daar moet je niet zo mee bezig houden, rennen is het advies, ook al weet hij niet waarom. "Why keep running? I keep running!"
'I've Given' gaat over het losmaken van bezit, zodat hij werkelijk bevrijdt is in 'Made'. In de bonustrack bewijst hij met zijn idioterie, dat hij zich niet verheven voelt boven de rest.

4.5*

Improvision
Tegenvallertje dit, verwachtingen waren vrij hoog, hoewel ik niet zo'n GLK-fan ben. Ancestors is veruit de beste track. De rest kan me niet echt meevoeren.

avatar van handeman
STOER ALBUM, hier gebeurt wat.!

Ja het is vrij ruig.

? Hij bedoelt het anders, denk ik.

Stoer als in gedurfd.

Ik geloof dat die hele Flying Lotus, Gaslamp Killer, Gonjasufi, etc. richting van de laatste jaren niet zo aan mij besteed is...

avatar van barrett
Aan de reacties te lezen moet ik deze plaat zeker eens gaan checken... Mening volgt snel

avatar van Dridge
Een handjevol sterke tracks helaas gaat de rest een beetje langs me heen .
Jammer.

Apart album, dat zeker, dit roept bij associaties op van Billie Holiday tot Kyuss tot Immortal Technique...

Duidelijk is iig dat Ancestors de vetste track is die ik tot nu toe dit jaar heb gehoord!

P-DawG
Hoe hoor jij Immortal er dan in terug?

LocoHermano
Ik heb deze paasmaandag (wat is zo'n lang weekend toch lekker, mensen) gebruikt om de nummers eens te beluisteren via youtube. Klinkt als het doorgesnoven chill-out broertje van H.R. van Bad Brains, die de polonaise loopt met Beefheart en een stel triphoppers. Halen dus.

avatar van barrett
LocoHermano schreef:

Deze moet je zeker in huis halen... Een verassende combinatie van verschillende genres... Het blijft iets apparts die ik toch enorm kan smaken ....

In een woord, wow!

Ik heb hem nu op vinyl en dit is toch echt nu voor mij al een van de beste platen van de laatste jaren. Ik kan wel een heel verhaal gaan houden maar ik verwijs liever naar de post van Lyrical.

Deze plaat moet je gewoon een kans geven. 5*

Lyrical schreef:

Grappig, de beat deed mij denken aan een ander nummer van Saul Williams, namelijk List of Demands.

@Improvision

Ja, die bedoel ik ook. Ik kan het helaas niet meer editten. Je hebt mijn recensie in ieder geval goed gelezen .

avatar van LeRoi
LocoHermano schreef:
...klinkt als het doorgesnoven chill-out ...die de polonaise loopt met Beefheart en een stel triphoppers.....

...ben zelf ook wel van de 'chill out', Beefheart (Trout Mask gaat mij dan wel weer wat te diep) en/of triphop.......

Maarrr hier mis ik toch wat..........smaak?

Ja, daar valt idd niet over te twisten, edoch stijlen door elkaar husselen, combineren, experimenteren is 1, dit op een coherente wijze doen zodat er iets uitkomt wat een genot voor de gehoororganen is, is weer een 2e....

MM-site geeft dit weer onder 'electronic', daar zou je imo net zo goed avant-garde van kunnen maken.....

P-DawG
De schreeuwende vocalen verpesten het hier voor mij, bij vlagen is het gewoon niet om aan te horen. Neem nou bijvoorbeeld She Gone, daar kan ik echt niet met plezier naar luisteren. Erg jammer want er had imo veel meer in gezeten. Ik had bijv. liever gezien dat dit album geheel door Fly Lo was geproduceerd aangezien Ancestors toch niet voor niets met afstand het beste nummer is. Daarom hoop ik dan maar stiekem op een nieuw album van Gonja onder de naam A Sufi and a Lotus.

Jeumig, dit begint ineens te werken. Ik vond het in het begin maar niks behalve dat het bijzonder was. Na het zien van het hoesje in de winkel heb ik het verder geen aandacht meer gegeven, en gisternacht, rond een uur of 2, tijdens het maken van huiswerk dit plaatje maar weer eens opgezet en ik draai hem vandaag ook alweer voor de tweede keer.. Even snel verhogen naar 4*! Wat een belachelijke (positief gezien) mix van van alles en nog wat. Ik hoor zoveel voorbij komen, van hip-hop tot funk en van dance tot zelfs wat arabische en oosterse klanken. Zeer zéér de moeite waard..

ik vind sheep wel cool. over het algemeen is hier niet echt sprake van echte songs, vind ik. maar ze vloeien wel organisch in elkaar over. toffe relaxte sound. ik heb wel eens nood aan iets aparts dus fijne plaat!

Kowboyz&Indians, Change, Duet en Candylane achter mekaar is wel heerlijk hoor. Wat een heerlijke plaat is dit zeg!

Ageing is het vetste nummer!!!

avatar van Antie
Hendrix4live schreef:

Ja af en toe hoor ik het er ook wel in terug.
Bij "Klowds" valt het me het meest op

avatar van sq
sq
´live´ gezien een paar dagen terug. Vage gasten, presentatie van flut maar absoluut met een overtuiging dat men met een soort heilige missie bezig is. Bijzonder, bijzonder. Gaat op mijn aanschaflijst.