Afgelopen vrijdag kwam de
10th anniversary edition van deze plaat uit. Ik heb gekozen voor de artbookversie op CD en ik ben er erg blij mee. Een mooi vormgegeven boekwerk met alle teksten (ook Engelse vertaling), liner notes van Neige, Markus Stock en Don Anderson (Agalloch), albumfoto's en livefoto's ten tijde van de plaat en uitgebreider artwork van Fursy Teyssier. Ze vragen er ook niet ontzettend veel voor, ik betaalde 28 euro bij Large. Ook geen onzinnig bonusmateriaal, geen remaster (die heeft de plaat ook absoluut niet nodig) en alleen Circe Poisoning the Sea als bonustrack, die ook erg mooi als epiloog na het magistrale Sur L'Océan Couleur De Fer fungeert.
Écailles de Lune is een plaat die een behoorlijke indruk heeft achter gelaten op het moderne blackmetallandschap. De hoeveelheid bands en projecten die door deze plaat is geïnspireerd is niet meer bij te houden. Dit artikel van
Invisible Oranges verzamelt een greep van die artiesten (Sylvaine, Harakiri for the Sky, Astronoid) die Écailles de Lune als grote inspiratie noemen.
Toch is er niemand die tien jaar later de zogenaamde ''blackgaze''-sound mooier heeft uitgevoerd dan Alcest. Deze plaat is echt bloedmooi en melancholisch, en zelfs in de hardste momenten waarin Neige bezield krijst hangt er een enorm serene dromerigheid over de muziek. Vergeleken met Souvenirs... komt Neige (met voor het eerst drummer Winterhalter) een stuk steviger en dynamischer uit de hoek. Het is dan ook weer een heel ander aspect van Neige's droomwereld. Daar waar Souvenirs... heel weemoedig en nostalgisch overkomt alsof je wazige foto's in sepia ziet, voelt Écailles de Lune als een donkerblauwe melancholische oceanische plek. Neige schreef de plaat dan ook in een tijd toen het niet zo goed met hem ging, letterlijk
''feeling blue''. Dat gevoel komt ook echt over en de kleuren zijn bijna zichtbaar tijdens het beluisteren.
De productie van deze plaat is nog steeds waanzinnig goed, de tremolerende blackmetalgitaren zijn stevig en warm en de dromerige shoegazende lagen vermengen zich kraakhelder. Het resulteert in kleurrijke gelaagde pracht waarbij Neige's hemelse cleane vocalen en gepijnigde schreeuwen echt de kers op de taart zijn. Percées de Lumière was eigenlijk geschreven voor Amesoeurs, maar belandde op een Alcest-plaat. Het is inmiddels een van de publieksfavorieten: een ontzettend opzwepende track waarbij galmende The Cure-achtige gitaren kennismaken met de meest intense vocalen van de plaat. Dat contrast werkt waanzinnig goed.
Het is dat ik maar één plaat van een band in mijn top 10 zet, want ik zou eigenlijk de eerste drie Alcest-platen in mijn top 10 kunnen zetten. Alcest heeft een unieke sound en aura. Ze zijn voor mij de enige band die qua gevoel de Type O Negative-sound hebben doorgezet. Veel bands hebben namelijk de ironische gothic-kant van Type O Negative uitvergroot, maar eigenlijk is er geen enkele band (op Alcest na) geweest die de meest romantische, elegante en dromerige aspecten van Type O Negative heeft doorgezet. Alcest en Type O Negative hebben in deze sound dan ook veel dezelfde inspiraties qua post-punk/newwave en shoegazebands en op de volgende plaat met Summer's Glory staat ook echt een track die behoorlijk knipoogt naar October Rust.