Ellie Goulding - Lights (2010)

Alternatieve titel: Bright Lights

Label: Polydor

1. Guns and Horses (3:34)
  2. Starry Eyed (2:56)
  3. This Love (Will Be Your Downfall) (3:54)
  4. Under the Sheets (3:44)
  5. The Writer (4:05)
  6. Everytime You Go (3:25)
  7. Wish I Stayed (3:41)
  8. Your Biggest Mistake (3:25)
  9. I'll Hold My Breath (3:44)
  10. Salt Skin (4:15)
  11. Lights * (3:30)
  12. Human * (4:09)
  13. Little Dreams * (3:18)
  14. Home * (3:24)
  15. Animal * (3:40)
  16. Believe Me * (4:03)
  17. Your Song * (3:11)
avatar van Marsvin
Heel erg benieuwd in dit. Hopelijk doet deze het goed xD!

Under the Sheets vind ik toch wel een van de leukere popliedjes van het vorige jaar. Ellie Goulding kan ik in ieder geval beter hebben dan de La Roux's, Ladyhawkes en Florences van de afgelopen jaren.

Magick1
geen The End, jammer.

Starry Eyed vind ik wel een verkeerde singlekeuze, ik denk niet dat het zal aanslaan bij het grote publiek. Ze zou beter een re-release doen van Under The Sheets

Ik dacht dat Starry Eyed al een single was geweest, maar blijkbaar niet. De Jakwob (?) remix gooit al zeker een half jaar hoge ogen in de blogosphere in ieder geval.

avatar van Luky12
Ellie Goulding, wat een talentje is dit toch! Verwacht heel veel van dit album. Ze heeft nu een BRITT award opzak. Afwachten wat dit gaat doen....

avatar van ni slecht
Magick1 schreef:
geen The End, jammer.

dacht ik eerst ook, maar als je er een paar keer naar luistert begrijp je het wel

avatar van MusicFreak
Beide singles zijn echt heerlijke nummers.!
Echt wel een talentje deze meid. 1 om in de gaten te houden

Luky12 schreef:
Ellie Goulding, wat een talentje is dit toch! Verwacht heel veel van dit album. Ze heeft nu een BRIT award opzak. Afwachten wat dit gaat doen....

Nogeendingentje... mooiemeidishet

avatar van coldwarkids

avatar van Zwammer
herman schreef:

Bij het horen van de Jakwob remix gaan mijn voetjes altijd wel van de vloer, al mag de wat meer poppy Russ Chimes remix er ook best zijn

avatar van MusicFreak
Er staat pop maar het is toch wel iets meer dan alleen popmuziek vind ik
wel origineel en eigenlijk verveelt dit niet zo snel.

Begin januari kondigde ik dit album al aan toen ze de BBC Sound Of 2010 poll had gewonnen, Lights, het debuutalbum van de Britse zangeres Ellie Goulding. Op dat moment had ik alleen nog maar haar eerste single Under The Sheets gehoord en een cover van het nummer Black & Gold. Over beide nummers was ik enthousiast, dus ik keek uit naar dit moment, mijn eerste luisterbeurt van Lights. De vergelijkingen met Little Boots en La Roux maakte ik toen al, maar bij het luisteren van het openingsnummer Guns and Horses moet ik ook direct denken aan die typische stem van Björk. Hoewel Goulding als door folk geïnspireerde singer-songwriter begon is dat op dit album nauwelijks te horen. Vanaf de eerste seconde volgen de beats elkaar in hoog tempo op. De man die hier achter zit is producer Starsmith die ook werkte met o.a. Marina & The Diamonds, Litte Boots en Passion Pit.

Haar tweede single Starry Eyed kende ik al en steeds als ik het begin te luisteren heb ik de gedachte dat ze buiten adem is. Dit hoort er natuurlijk bij en als je die nuchterheid over boord zet, snap je heel goed waarom dit nummer als single is gekozen, al zou het niet mijn keus zijn. Mocht ze toch nog buiten adem zijn, kan ze in ieder geval tot rust komen in het intro van This Love (Will Be Your Downfall). Één van mijn favorieten van haar album, simpelweg omdat het nummer mij het meest weet te raken. Ik ontdekte Ellie Goulding dus via de veelbelovende eerste single Under The Sheet, een nummer dat zich genoeg onderscheidde om mijn aandacht vast te houden, en hoewel ik het nummer sindsdien al vaak gehoord heb, is het mij nog steeds niet aan het vervelen.

Elke singer-songwriter, en dat is Ellie Goulding eigenlijk, schrijft ook ballads. Op Lights vinden we er twee, namelijk The Writer en I’ll Hold My Breath. Het eerstgenoemde nummer is het minst geproduceerd van alle nummers op het album en daarin is te horen, dat haar stem ook zonder de ondersteuning van Starsmith van hoge kwaliteit is. Tevens zijn dit en het afsluitende Salt Skin de enige nummers die net iets langer dan vier minuten duren. De rest van de nummers duurt rond de drie en een halve minuut, waardoor het ook geen verrassing is dat één luisterbeurt slechts 37 minuten van je tijd vraagt.

Every Time You Go is de opmaat van het meest briljante nummer van dit album. Ik heb het hier over Wish I Stayed, dat rijk is aan variatie en volgens mij niet gauw zal vervelen. Als ik dit nummer hoor dan durf ik wel te zeggen dat ze zich over haar tweede album geen zorgen hoeft te maken, zoveel potentie heeft dit nummer.

De hoge verwachtingen die er waren hebben vast en zeker veel druk op haar schouders gelegd, maar ze is er prima mee omgegaan. Niet alleen Wish I Stayed zit vol potentie, ook elders op het album is dit aanwezig. Wat ik nu hoop is dat op haar tweede album (nog) meer ruimte wordt gegeven aan haar stem. Want vooral in de nummers waar de producer een stapje terug heeft genomen, is de emotie te horen en die nummers weten me echt te pakken. Storend was het werk van Starsmith echter niet. Dit alles in combinatie met het ontbreken van vullers, brengt mij tot de conclusie dat de hoge verwachtingen die ik had zijn waargemaakt.

For Music Only

avatar van Luky12
Ik heb het album gehoord eindelijk! haha.
Dit album van het grote talent van dit moment wat er in Europa rond loopt: Ellie goulding. Heerlijk album vind ik het. Starry Eyed,Under The Sheets waren al monster hits in Engeland.

Starry Eyed komt in Nederland ook uit. Voor mij is dit nu al een hele grote kanshebber in mijn lijstje voor 2010. The Writer vind ik een super nummer, Guns And Horses een lekker wegdroom nummer met een Lady GaGa einde erin haha
Wish I Stayed is een gruwelijk liedje! Heerlijk. Al met al is dit toch weer een grote ontdekking van de BBC! eerst was het Adele,Little Boots,het nu al grote Florence And The Machine. En in dat lijstje hoort nu ook: ELLIEGOULDING!

Ik blijf het zeggen: HEERLIJK

avatar van Djarune
Under The Sheets en Starry Eyed kende ik al dus was benieuwd naar dit album. Guns And Horses begint in ieder geval prima en lijkt erg op de eerstgenoemde. Toch erger ik me in dat nummer al aan wat gladde hedendaagse popelementen. Vooral dat vreselijke lachje aan het eind. This Love is een prima track. Muzikaal had er misschien rond 2:50 prima een bridge ingepast, want het daar wordt het toch eentonig. Under The Sheets knalt nu uit mijn speakers en dat is toch een geweldig popnummer. Ik krijg gelijk het "platdraaien op de radio en deze domineert de hitlijsten gevoel" erbij. Ik weet dat Giel Beelen "Florence + The Machine" enorm heeft staan hypen en dat zou hij zomaar weer eens kunnen doen met Ellie Goulding en dit nummer. Vanaf The Writer tot het einde wordt de kwaliteit een tikkeltje minder dan op de rest van het album. Trouwens echt originele pop zoals hierboven ergens beweert wordt kan ik dit niet noemen. Het dieptepunt is trouwens Your Biggest Mistake. Op het moment dat de Backstreet-Boys-beat in combinatie met zwaar gladgestreken gegil te horen was (rond 0:37), was ik er toch behoorlijk klaar mee. Overall vind ik dit een prima album vergeleken met de andere hedendaagse popartiesten die 1 of 2 hits hebben en dan een album lanceren met alleen maar poep. Speciaal wordt dit album echter niet voor mij.

Er zijn trouwens een paar overeenkomsten tussen Ellie Goulding en Marina and the Diamonds. Ze zijn allebei Brits, vorig jaar doorgebroken, dit jaar in februari allebei een album, allebei pop en allebei on-Brits mooie vrouwen. Naar mijn mening is Marina and the Diamonds toch een stuk beter. De pop is diverser, minder glad en gewoon leuker. Ook muzikaal steekt het beter en verrassend in elkaar. Ellie Gouldig is toch een stukje meer doorsnee Amerikaans wat ik met Little Boots ook een beetje heb. Dit hoor je niet alleen in de muziek, maar je ziet dit ook terug in de clips en bijvoorbeeld de albumart met dat goud.

avatar van Guinness1980
coldwarkids schreef:
Lijkt super veel op Maria Mena

Qua stem lijkt het er af en toe inderdaad een beetje op. Maar vind dit minder zeurderig klinken.

Heb het album al enkele malen geluisterd. Geen meesterwerk maar zeker ook geen slecht album!

3,5 *

avatar van coldwarkids
Ik vind dat Ellie Goulding helemaal niet in het lijstje van Florence + The Machine hoort. Ik vind Florence + The Machine meer in het alternatieve hokje passen en Ellie Goulding in het commerciele gedeelte. Maar in dit geval is dat geen negatief oordeel. Ik vind het een mooi donker album dat een gezellige sfeer meegeeft.

khonnor
3,5 sterretjes om te beginnen. stuk voor stuk heel fijne popsongs, maar de soms platte productie maakt het voor mij soms een beetje moeilijk verteerbaar. er had af en toe wel een beetje meer dash in mogen zitten...

bon, under the sheets is een heel lekkere uptempo popsong, the writer een prachtige ballad, every time you go wordt mooi opengetrokken door die gitaar op het eind en opener guns and horses is... nu ja, een knappe opener.

avatar van Carolaah
Deze plaat ga ik vandaag ook eens beluisteren,
heb Starry eyed wel eens voorbij zien komen op tv,
wel een leuk nummer op zich.

En nou ja, nu ze het voorprogramma van John Mayer is in juni, wil ik wel even wat meer horen..

Klinkt wel zoetig en poppig in eerste instantie.. Niet verkeerd, maar ook niet echt "whoopdidoo..".. we zullen zien.. of eigenlijk horen.

avatar van J.M.
Starry Eyed is egt een focking hard nummer!

avatar van Shinobi
Maar eens beluisterd na het horen van Starry Eyed en het is op zich wel een oké album dat nergens echt bijzonder wordt.
Misschien nog maar eens een paar keer beluisteren.

Maar voor nu 3, 0 sterren.

avatar van MusicFreak
Vond dit eerst geweldig maar is nu al behoorlijk afgezakt..
Starry eyed blijf ik wel goed vinden en vooruit, Under The Sheets ook.

avatar van TonyT
Pfoehh wat een lekker album zeg. Starry eyed en Under the sheets Lekkere stem, allemaal catchy, gewoon perfect luistervoer voor tussendoor. Aparte uitstraling heeft ze ook, erg leuk .

88Fabian
Hier staan wel een aantal leuke nummers op,deze muziek is vergelijkbaar met 'Little Boots'. Little Boots - Hands (2009)

coldwarkids schreef:
Lijkt super veel op Maria Mena

AAAA dat was dus ook het eerste wat ik dacht.
Vind het een erg fijn plaatje.
Vooral de wat softe nummers vind ik echt super.
En dan doel ik op The Writer.
Alleen al dat elektronische gebliep en gedoe heeft ze echt niet nodig.
Helaas lukt het live zingen op grote podia niet echt met haar.

OOO las ergens mooie meid? Dat is ze echt wel. Pure schoonheid.

Magick1
Haar nieuwe single 'Your Song', (cover van jeweetwelwie) is geweldig. Zeker ook haar video eens checken!

Toch wel het album van 2010 voor mij

avatar van Guinness1980
Magick1 schreef:
Toch wel het album van 2010 voor mij

Zal zeker hoog gaan eindigen en dat terwijl ik het de eerste luisterbeurt niet echt bijzonder vond!

avatar van IntoMusic
Wat ik zoal gehoord heb kan het mij niet echt raken. Teveel van hetzelfde, originaliteit ver te zoeken en de stem... sja, het is één uit duizenden. Misschien leuk om 1x te horen, maar verder zal het mij snel vervelen.
Zou mij verbazen als zij over 2 jaar nog als artiest bestaat of zelfs een hitje heeft.

avatar van pureshores
ben nu in engeland en vandaag dit album opgepikt-de new version met een handvol nieuwe tracks waaronder die Elton John cover die mij niet boeit.

Ik ken alleen de singles en Starry Eyed was al een favoriet dus ben benieuwd

The-Batman
Ik vind dat deze meid behoorlijk kan zingen.en hiermee een goed album afleverd.

avatar van pureshores
jammer dat ze hier (nog) niet de erkenning krijgt die ze verdient.
Iemand als Ke$ha kan niet eens in de schaduw van Ellie Gouldings schoenen staan-al hebben we de Ke$ha's ook nodig in de pop :S