Sage Francis - A Healthy Distrust (2005)

Label: Epitaph

1. The Buzz Kill (4:05)
  2. Sea Lion (3:01)

met Will Oldham

3. Gunz Yo (3:03)
  4. Escape Artist (4:16)
  5. Product Placement (2:16)
  6. Voicemail Bomb Threat (1:39)
  7. Dance Monkey (2:53)
  8. Sun Vs Moon (3:29)
  9. Agony in Her Body (4:17)
  10. Crumble (2:00)
  11. Ground Control (3:52)
  12. Lie Detector Test (2:48)
  13. Bridle (2:11)
  14. Slow Down Gandhi (4:52)
  15. Jah Didn't Kill Johnny (2:49)
  16. Slow Down Ghandi Rmx 1 * (4:18)
  17. Slow Down Ghandi Rmx 2 * (4:30)
  18. Slow Down Ghandi Rmx 3 * (2:03)
avatar van BoordAppel
Zo op het eerste gehoor minstens zo goed als Personal Journals. Over het algemeen misschien wat betere beats maar aan Sage is niets veranderd. Nog steeds een originele en erg vette flow en af en toe van die lines dat je denkt: ja dat is een mooie line.

Ik heb de ballen verstand van dit genre (ik heb geloof ik alleen Beastie Boys in huis), maar zelfs ik als "leek" moet zeggen dat ik dit niet eens vervelend vond om te horen (hij staat tijdelijk op de luisterpaal van Vpro's 3voor12). Sterker: deze zet ik nog wel een keer op !

avatar van BoordAppel
Toch maar een 5. Echt geweldige teksten en hoe Sage het brengt maakt het alleen maar beter. Dit stukje uit Escape Artist bijvoorbeeld:

In an effort to to make them all see what I found in my life I decided I'd gvide them a look
But none of them gave it a look and I guess I'm sitting in the middle of an unread book
The letters are falling apart but these sentences stand on their own and the wording is permanent
I've never been missed I've just been misworded and misinterpreted
It's funny how serving a sentence of solitary confinement
Can result in the death sentences filling my writing asignment
I'm just wondering where my time went, I guess it pulled a disappearing act
Every single assistent I ever had got sawed in half

Echt iets wat je gewoon moet horen. Het is ook een vrij grappige plaat met vooral veel sarcastische humor erin, ook al te zien aan de titels: Gunz Yo.
Er staat eigenlijk geen zwak nummer op. Nummers die er toch uitspringen zijn The Buzz Kill: heerlijk energieke opener met een geweldige beat van Reanimator. Prachtige tekst ook:

Then I thought suicide was a suburban myth
I couldn't see my own hands being the ones I'm murdered with

Sea Lion: een rustig nummer met een stuk gezongen door de enige gastartiest op het album Will Oldham. Ook hier weer een geweldige tekst. Zelfde verhaal gaat op voor Gunz Yo en Escape artist. Dance Monkey is ook leuk, een van de weinige nummers met een refrein, eentje dat je zou kunnen verwachten op een album van de Beastie Boys. De afsluiter is ook geweldig. Geen hiphop maar een gitaarnummer, een ode aan Johnny Cash.

Geen artiest lijkt op Sage. Vond het eerst wat op Josh Martinez lijken maar het is toch heel anders.

avatar van Jordy
Sorry Boordappel, ik kan echt niets met deze man. Qua beats en enthousiasme was het wel in orde, maar wat een oncharismatische nerd, wat een verschrikkelijk saaie kijk op de wereld, wat een bleh-onderwerpen... het lukte me niet om het af te luisteren

avatar van BoordAppel
Alweer iemand die ik erg goed vind en jij niet kan uitstaan, bizar. Ook omdat deze man (net als Aesop trouwens) overal gewaardeerd wordt. Hiphop's hoop in bange dagen. Charisma genoeg, origineel, geweldige teksten en de onderwerpen zijn ook ok. Your loss of zo?

avatar van Jordy
Nou ja, "overal gewaardeerd".... zonder iets over jou daarmee te willen zeggen, krijg ik (bv. in reviews) altijd het idee dat dit soort muziek hiphop is voor mensen die niet van hiphop houden. Op hiphopboards worden dit soort gasten vaak genadeloos afgekraakt. Het hoeft van mij écht niet altijd over geweld of over het harde leven op de straat te gaan (zie de nerd-lyrics van MF Doom), maar ik hecht erg hoge waarde aan sterke flow en goede lyrics, en die vond ik hier gewoon absoluut niet terug. Wat je hier wel terug vind is veel afwisseling op muzikaal gebied, simpele kleuterrijmpjes met wat schijndiepgang. Allemaal van die "leuke" concept trackjes. Hierdoor zullen er zeker liefhebbers voor zullen zijn. Maar ik niet.

Maar goed, "my loss" inderdaad misschien. Misschien is het wel conservatisme van mijn kant, er zijn maar erg weinig hiphopalbums van na '98 die ik geregeld draai.

Jordy schreef:

Het zal inderdaad ook mensen aanspreken die niet van hiphop houden, zie aERo. Komt vooral omdat het genreoverstijgend is en er ook elementen van gitaarmuziek inzitten (Sea Lion, Jah Din't Kill Johnny).
Maar toch ik zie vrijwel nergens negatieve reviews. Op Metacritic zijn er van de 24 reviews maar 4 onder de 7. En geen een onder een 5.

Op hiphopboards worden dit soort gasten vaak genadeloos afgekraakt.

Dat zullen dan ongetwijfeld mensen zijn die van de "normale" hiphop houden en een frisse wind niet kunnen waarderen. Ik weet niet over welke boards je het hebt maar het is ook vooral een blank publiek dat mensen als Sage aanspreekt. Als ik op Nederlandse sites kijk dan is vrijwel iedereen vol lof.

Over die schijndiepgang kan je uren discussieren zonder resultaat maar die kleuterrijmpjes hoor ik hier echt niet op terug. Lange Frans en Baas B of Philly's Most Wanted, die hebben kleuterrijmpjes. Sterke flow en goede lyrics vind ik hier ook terug.

Misschien wel. Iedereen die wat anders probeert kan je niet waarderen als ik het zo zie, behalve MF Doom dan en die vind ik niet zo bijzonder .

avatar van Jordy
Iedereen die wat anders probeert kan je niet waarderen

El-P, Stankonia, MF Doom, laatste Mos Def, Gorillaz... allemaal (licht) alternatieve hiphop die ik erg goed vind

"anders" is bij mij alleen niet per definitie goed, te vaak heb ik het idee dat ongetalenteerde gasten (om toch op te vallen) hun heil dan maar in het expirimentele zoeken

kleuterrijmpjes hoor ik hier echt niet op terug

No offence, maar als ik jou bij andere albums hoor "klagen" dat je het niet verstaat of dat je graag een boekje met teksten wil hebben hebben we hier misschien niet dezelfde kijk op.

avatar van BoordAppel
"anders" is bij mij alleen niet per definitie goed

Bij mij ook niet hoor.
No offence, maar als ik jou bij andere albums hoor klagen dat je het niet verstaat of dat je graag een boekje met teksten wil hebben hebben we hier misschien niet dezelfde kijk op.

Ik zie niet in wat dat er mee te maken heeft.

BoordAppel schreef:

Ik zie niet in wat dat er mee te maken heeft.

Beheersing van Engels met het vermogen om te beoordelen of iets goede lyrics zijn of niet?

(maar goed, misschien een beetje makkelijk om het daar op te gooien)

avatar van BoordAppel
(maar goed, misschien een beetje makkelijk om het daar op te gooien)

Ik beheers het Engels goed genoeg, dat ik soms dingen niet kan verstaan heeft eerder met mijn gehoor te maken. Kan me alleen bij Mr. Lif herinneren dat ik zoiets gezegd heb. Je maakt me trouwens niet wijs dat jij altijd alles even goed verstaat.
En natuurlijk heb ik liever een boekje met tekst erbij, dat is gewoon makkelijker. Overigens zit hier een boekje met tekst erbij.

Flow is voor mij ook altijd nog belangrijker dan goede teksten. Hier vind ik beide terug, jij niet, jammer.

Kos
Ik zal mijn licht hier ook maar eens over laten schijnen .

BoordAppel schreef:

dat is gewoon makkelijker.

dan... ?

avatar van BoordAppel
...lyrics begrijpen zonder tekst erbij. Er komt altijd wel eens een woord (of complete passages) in voor dat je niet begrijpt/verstaat. Ook kan je makkelijk even terugkijken wat de tekst ook alweer was.
Overigens heb ik een tik dat ik graag nummers meezing/rap (en dat ook altijd doe, tot ongenoegen van mijn omgeving ) en dat gaat sowieso makkelijker met de tekst erbij. Of je moet het zo vaak gehoord hebben dat je het van buiten kent.

Kos
Ik kan me goed voorstellen dat mensen dit heel goed vinden, als ze tenminste geen belachelijk ouderwetse visie hebben van hoe hip-hop moet klinken.

Helaas ben ik wel één van die mensen, dus heb ik hiermee een probleem.

Producties zijn af en toe erg in orde en als je van een wat breder muzikaal spectrum zoals crossover in hip-hop houdt zit je zeker goed.
Creativiteit en originaliteit zijn ook onmiskenbaar aanwezig.

Flow en stem zijn voor mij absoluut ontoelaatbaar, dus dat is een groot minpunt.

avatar van T.O.
Ik heb nu al een donkerbruin vermoeden dat ik dit niks ga vinden

Om maar eens even generaliserend uit de hoek te komen: ik heb het niet zo op die blanke, intellectuele backpackrappers, dus ik denk dat ik hier fout zit dan?

Kos
Nou ja, die zijn natuurlijk niet allemaal over 1 kam te scheren.

avatar van BoordAppel

In het boekje staan quotes van Albert Einstein, Vincent Gallo, Robert Zimmerman, Charlie Parker, Neil Young en Woody Allen. Zegt dat genoeg?

Blijft onbegrijpelijk dat deze, in brede kringen gerespecteerde rapper op MuMe nu juist niet gewaardeerd wordt.

Die quote van Woody Allen is trouwens wel leuk: I don't want to achieve immortality through my work. I want to achieve it through not dying .

T.O. schreef:

ik heb het niet zo op die blanke, intellectuele backpackrappers

Wees niet bang, weinig intellectueels gehoord

avatar van T.O.
Kos schreef:
Nou ja, die zijn natuurlijk niet allemaal over 1 kam te scheren.

T.O. schreef:
Om maar eens even generaliserend uit de hoek te komen

Om even hier op terug te komen : ik geef Boordappel volledig gelijk in het feit dat bij hiphop een boekje met de lyrics 'soms' handig is .... Jordy , jij verstaat dus direct alles als je een hiphop - track hoort ? ,wat me vrij onmogelijk lijkt ... bv : de wu tang - slang die Ghostface at full speed uitkraamt ( één van je favo mc's ) ... is veruit niet te begrijpen bij het eerste gehoor ...

avatar van Jordy
Jordy , jij verstaat dus direct alles als je een hiphop - track hoort ?

Dat zeg ik niet. Ik versta en begrijp inderdaad 95% van de hiphop die ik hoor gelijk de eerste keer, resultaat van 15 jaar hiphop luisteren denk ik. Maar de aantrekkingskracht van hip-hop vind ik deels ook om bij het herbeluisteren de tracks steeds beter te begrijpen, daarom hou ik persoonlijk niet van boekjes.

Ghostface vind ik overigens niet zozeer onverstaanbaar als wel onbegrijpelijk, bij eerste luisterbeurten. Daar verandert een boekje niet zoveel aan.

avatar van BoordAppel

Maar dat gebeurd ook met boekje hoor. Heb regelmatig dat ik een tekst van binnen en van buiten ken maar dan ineens pas een zin begrijp. Dat is inderdaad altijd erg leuk.

avatar van Vizzle
Gisteren gekocht, beginnende met 4*. Maar hij wordt steeds vetter, staat nu voor de 3e keer achterelkaar aan!

Vind "Lie detector test" echt werelds!

avatar van Word_Play
Vind hier ook helemaal niks aan, dit soort muziek kan mijn asandacht nooit vasthouden. Geef mij maar die 'onwetende' hiphop uit de Dirty South.

Ik vind het wel een orgineel album, met af en toe mooie one-liners. "One love, one life, one too many victims
Republicrat, Democran, one party system".
Flows en beats zijn vaak goed... Inhoudelijk ben ik het niet altijd met zijn teksten eens, maar dat vind ik niet noodzakelijk. Goed album, geen classic, wel een aanrader en zeker de moeite waard om te beluisteren.

Erg verfrissend album en artiest. Erg goede stem , erg goede flow , erg goede beats , erg goede structuren .... Ondergewaardeerd.

avatar van Vizzle
Heb nu Personal Journals ook.... denk dat ik die toch nog beter vind dan deze......

avatar van Conway Twitty
sn@ke schreef:

Klopt allemaal als een bus, heerlijk album.
4.5*

Harco
Door dit album geraakte ik in de hip hop. Waar ik vroeger altijd vooroordelen had over hip hop, dat het allemaal bling bling en blabla was, werden die vooroordelen verpletterd door dit album.

Flinke porties humor, zie titel Gunz Yo, dope producties van mannen als Alias, Sixtoo en Danger Mouse maken dit album tot, voor mij, een van de beste hip hopalbums ooit.

Een overduidelijke 5 sterren.