Sage Francis - A Healthy Distrust (2005)

Label: Epitaph

1. The Buzz Kill (4:05)
  2. Sea Lion (3:01)

met Will Oldham

3. Gunz Yo (3:03)
  4. Escape Artist (4:16)
  5. Product Placement (2:16)
  6. Voicemail Bomb Threat (1:39)
  7. Dance Monkey (2:53)
  8. Sun Vs Moon (3:29)
  9. Agony in Her Body (4:17)
  10. Crumble (2:00)
  11. Ground Control (3:52)
  12. Lie Detector Test (2:48)
  13. Bridle (2:11)
  14. Slow Down Gandhi (4:52)
  15. Jah Didn't Kill Johnny (2:49)
  16. Slow Down Ghandi Rmx 1 * (4:18)
  17. Slow Down Ghandi Rmx 2 * (4:30)
  18. Slow Down Ghandi Rmx 3 * (2:03)
Relax
4,5, dit album is eng goed, sarcastisch boos zijn, diepe en sterke teksten, toepasselijke beats...
Gewoon 1 geheel dit album, super!

avatar van Osiris Apis
Mee eens, ik vind dit de beste plaat van 2005. Ik luister hem nu nog regelmatig. Dus een hoge replay value.
Sage Francis is een geweldige en aparte tekstschrijver. En de productie is van topkwaliteit, ze zijn lekker donker, maar minder kaal als die van Personal Journalist.

avatar van BoordAppel
Klopt, een beter geheel ook deze plaat.

Relax
Is deze man trouwens gewoon blank? want hij zei nigger in een track...

Nou en?

avatar van T.O.
Nou ja, dat is toch nog steeds iets waar zwarten blanken op af willen straffen lijkt het. Of je het nou hypocriet of terecht vindt [/offtopic]

avatar van BoordAppel
Een beetje kleinzielig is het wel af en toe. Zag nog eens een stukje van een MTV programma (The Real (yeah right) World of zo) waarbij een donker persoon er aanstoot aan nam dat een blank iemand meerapte met een nummer van een of andere gangsta rapper. Tsja, het "n" woord komt dan nogal eens voorbij.

Maar goed, het schijnt dat wij blanken dat allemaal niet begrijpen, las er nog een hele discussie over bij een bepaald filmpje van een zekere Michael Richards .

Welk nummer was dat overigens want ik kan me zulks niet van Sage herinneren?

Kos
Er zijn genoeg rappers die op het podium 'now all you niggas put your hands up in the air' o.i.d. roepen en als de blanken wat gegeneerd om zich heen staan te kijken aangesproken worden van: 'what are you niggas doing... put 'em in the air!' .

Niggas staat dan meer voor 'the good guys' i.t.t. white corporate America dan echt alleen negers. Al vaak voorbij zien komen, dat onderwerp.

avatar van Niek
Vind dit veel te druk allemaal. Elektrische gitaren, geschreeuw. Wordt er onrustig van, en als ik het te lang op heb staan: Gek. Totaal niet mijn hiphop. Voorlopig een 2. Maar ik ga het zeker nog een paar kansen geven. Dat kan ook betekenen dat het cijfer nog daalt. De tijd zal het ons leren .

avatar van P.O.W.
Die tekst en beat van Sun Vs. Moon is echt te dope. Dat is m'n fav. nummer op dit album, samen met Crumble

Der is trouwens ook een video voor "Escape Artist", zag em hier niet staan

He's a big white guy in the sky
And the deserts are reflections of his eyes
He doesn't cry for us
But when he does
It's cause he's drunk
And he's always fucked up
Bottom's up

He's a bitch

Hier de niet-officiele video van Dance Monkey.
Met de dansende Christopher Walken uit de video van Fatboy Slim. De beelden passen er goed bij. Vooral dat stukje wanneer hij op de bel drukt.

avatar van Niek
Mensen, dit is een primeur, maar de meesten zullen er niet blij mee zijn. Nog niet eerder heb ik een halve ster uitgedeeld en ik had niet verwacht dat de eerste keer een album zou zijn wat tegen de 4 sterren aanhinkt. Maar het is echt niet anders. Ik heb mezelf gedwongen elke track helemaal af te luisteren, want ik vond dat ik deze waardering niet mocht geven mits ik alles 1 keer achter elkaar goed beluisterd had (ik had hem wel eerder al beluisterd, maar toen steeds in stukjes). En het is raak: Iedereen track vind ik vreselijk! Kan er echt niets anders van maken. Eerlijkheid gebied mij een halve ster te geven, de allereerste...

avatar van Osiris Apis
Ook al vind je de tracks vreselijk, de teksten zijn alleen al meer waard dan een 0,5 ster.
Net als Harco, snap jou ook niet.

Osiris Apis schreef:
Net als Harco, snap jou ook niet.

Als ik elk nummer, dus echt elk nummer, vreselijk vind om aan te horen dan geef ik een 0,5.. Wat is daar nou niet aan te snappen? Er is aan elke plaat wel iets goed te vinden, dus dan zou een 0,5 nooit te rechtvaardigen zijn, maar wat mij betreft wordt het gewoon niet slechter dan dit, oftwel een 0,5.

avatar van BoordAppel
Misschien dat je ook kan uitleggen wat je er nu precies zo verschrikkelijk aan vind? Sage kan niet rappen? De beats zijn kut? Je kan niet tegen sarcasme en ironie?

BoordAppel schreef:

Tis vooral de muziek die ik vreselijk vind. Productie dus. Zo vreselijk druk. Ik kan er echt niet bij dat er mensen zijn die dit kunnen waarderen, laat staan de meerderheid. Wat vinden jullie er precies relaxed aan? Instrumenten kunnen niet schreeuwen, maar hier heb ik wel het idee dat ze continue aan het schreeuwen zijn. Soms begint een nummer best aardig, dan denk ik: nou, misschien dit nummer dan, en dan komen opeens tal van instumenten erbij waar ik weer jeuk van krijg. Daarom ben ik ook niet echt aan de teksten toegekomen, omdat ik dat 'geschreeuw' niet kan negeren. Maarja, stel, ik vind de tekst echt goed, ik kan er toch niet naar luisteren met die muziek eronder..

avatar van BoordAppel
Kritiek die ik absoluut niet kan begrijpen. Misschien ben ik al teveel gewend maar ik hoor hier toch eigenlijk niets extreems. Nooit overstemt de muziek de stem (als dat niet de bedoeling is) of iets dergelijks. Zo'n nummer als Sea Lion is toch niet schreeuwerig?

BoordAppel schreef:

Ja, alles vind ie verschrikkelijk aan deze plaat. Anders geeft ie toch geen 0,5 . Lijkt me duidelijk. En gezien Niek niet iemand is die haatstemmen uitdeelt...

BoordAppel schreef:

Tsja, misschien moet ik ook nog meer wennen. Hoewel je natuurlijk wel iets moet hebben om vanuit te groeien. Ik zal hem zeker zo nu en dan nog een poging geven, maar voorlopig niet. Maar wie weet, ooit in de verre toekomst: een 1? een 1,5?
BoordAppel schreef:
Zo'n nummer als Sea Lion is toch niet schreeuwerig?

Dat klopt. Dat schreeuwigere is wat me het meest stoort, maar dat gaat natuurlijk niet voor alle nummers op. Sea Lion is een van de nummer dat ik het meest kan verdragen, maar meer ook niet.

avatar van BoordAppel
Ik kan me eigenlijk ook helemaal niet voorstellen dat iemand dit schreeuwerig vind. M.O.P. of Onyx, dát is schreeuwerig.

BoordAppel schreef:

Ja, klopt. Vind ik ook niet goed (op een paar nummertjes na). Tsja, ik kan het niet beter verwoorden dan ik gedaan heb. Ik vind het ook best lastig om het te doen, ben ook niet zo tevreden met hoe ik het nu verwoord heb, maar het komt wel het dichtste bij me gevoel. Het komt erop neer dat dit de hiphop is, die het verst van me af staat. Ik sta echt wel open voor nieuwe dingen, maar dit komt gewoon niet binnen, hoe ver ik ook open sta. Ik hoop echt dat ik dit nog leer waarderen, want ik geloof absoluut dat het geen slechte muziek ik, alleen vooralsnog vind ik van wel. Ik baal er ook van want ik had er graag een nieuwe leuke plaat bij gehad, maar het is niet anders.

Kos
Tja, je kunt niet alles leuk vinden, is niet erg toch?

avatar van MJ_DA_MAN
Ik moét dit album gewoon checken na deze discussie hier .

Melle K
Staan een paar aardige nummers op maar ik snap heel goed dat je z'n stem niet trekt.

avatar van MJ_DA_MAN
Dit maakt me niet warm of koud. Vrijwel alle beats doen me weinig, op Escape Artist, Bridle (mooi!) en Slow Down Ghandi na. Maar omdat Sage Francis wel degelijk wat te melden heeft in zijn (toch wel sterke) teksten geef ik hem nog 3*.

Harco schreef:
Door dit album geraakte ik in de hip hop. Waar ik vroeger altijd vooroordelen had over hip hop, dat het allemaal bling bling en blabla was, werden die vooroordelen verpletterd door dit album.

Haha, toevallig. Precies hetzelfde bij mij. Ik luisterde toendertijd bijna alleen maar naar punk enzo, en toen zag ik deze artiest in de Epitaph stal.

Harco
1,0
Niek
geplaatst: vandaag 20:48 uur, stem was: 0,5

avatar van BoordAppel
Een echte groeiplaat he .

Harco schreef:
1,0
Niek
geplaatst: vandaag 20:48 uur, stem was: 0,5

Haha. Ja inderdaad. Heb heel goed geluisterd en kon enige kwaliteit ontdekken. Dus ik dacht: een 0,5 is alleen voor platen zonder kwaliteit. Dus ik vind er nog steeds geen ene ruk aan, maar als ik heeeeel erg me best doe kan ik wel begrijpen dat sommigen hem wel leuk vinden Een dikverdiende 1.

avatar van Conway Twitty
Verdient nu toch wel eens een plaatsje in m'n top10. Plaat vol inventiviteit die steeds beter wordt naarmate je aandachtiger gaat luisteren. Nog geen enkele plaat gevonden die hier ook maar een beetje op lijkt.
Favoriete nummers:
Crumble, Bridle, Gunz Yo en Jah Didn't Kill Johnny.