Metallica - Master of Puppets (1986)

Label: Elektra

1. Battery (5:10)
  2. Master of Puppets (8:38)
  3. The Thing That Should Not Be (6:32)
  4. Welcome Home (Sanitarium) (6:28)
  5. Disposable Heroes (8:14)
  6. Leper Messiah (5:38)
  7. Orion (8:12)
  8. Damage, Inc. (5:30)
  9. Battery [Live] * (4:53)
  10. The Thing That Should Not Be [Live] * (7:02)
avatar van Erikk
Wat betreft battery ben ik het met je eens, dat is een lekker beuknummer, met dito teksten, maar erg veel maatschappijkritiek zit er niet in. Sterker nog, het zou als lijflied gebruikt kunnen worden door een club hooligans, Net als Damage, inc., trouwens.

Master of Puppets drukt je met de neus op de feiten. Het laat zien wat drugsgebruik met je doet, wel degelijk maatschappijkritisch, imho.

Met de opmerkingen over The Thing That Should not Be t/m Disposable heroes ben ik het met je eens.

Leper Messiah beschrijft dat je je plekje in de hemel zou kunnen afkopen, en is geschreven naar aanleiding van e.o.a. TV dominee die in de jaren tachtig de collecte op zijn eigen bankrekening stortte, in plaats van op die van zijn gemeente. Je commentaar op LM is wel van toepassing op het black-album nummer The God That Failed, trouwens.

Orion is een instrumental, weinig maatschappij-kritisch dus en is vernoemd naar het spacy stukje halverwege.

Just my €0,02

avatar van Thomzic
Dan zijn we het aardig eens Erik! Alleen over Leper Messiah dus niet. Ik dacht toch altijd zeker te weten dat dit over James' moeder ging. Blijkbaar zit het toch iets anders in elkaar. Zal vanavond mijn Metallica encyclopedie er eens bijpakken, al lijkt me jou verhaal aardig voor de hand nadat ik de teksten er nog eens heb bij gepakt:
' Send me money, send me green
Heaven you will meet
Make a contribution
and you'll get a better seat
'

avatar van Erikk
Euhhh, ja, zo eens goed teruglezend zijn we het inderdaad meer eens dan ik in eerste instantie dacht

Guardian of Isis
Leper Messiah kun je op beide genoemde manieren opvatten, natuurlijk. The God That Failed is inderdaad wel nog duidelijker over zijn eigen ervaringen specifiek ("The healing hand held back by the deepened nail / Follow the God that failed").

Excuses, 'maatschappij'kritiek was misschien het verkeerde woord, maar hun onderwerpen stellen ze toch niet in positief daglicht - ook Welcome Home niet, dat inderdaad geïnspireerd is door One Flew Over the Cuckoo's Nest, maar ook kan aanzien worden als algehele commentaar op (bepaalde) psychiatrische instellingen waar de patiënten er in aardig wat gevallen heel hun leven slijten. Inderdaad is AJFA wat dat betreft nog veel duidelijker to the point, een mokerslag gericht tegen het Amerikaanse rechtssysteem.

avatar van masterghg
Beste allemaal LM gaat inderdaad over de tv predikant die de zaak bedonderd heeft en TGTF is het autobiografische nummer welke over de moeder van James vertelt. Ik hoop hiermee e.e.a. verduidelijkt c.q. bevestigd te hebben, succes.

avatar van Thomzic
masterghg schreef:

Daar waren we al uit.

avatar van metallica1997
goed album maar de vorige 2 vond ik toch beter
maar leuk om te hebben
vooral de nummers damage inc. & battery vind ik goed

alleen damage inc. verveelt wel als hem erg vaak luisterd

avatar van ricardo
Ik vind de vorige 2 ook beter dan deze, en de 2 albums hierna vind ik ook beter. En toch staan hier een drietal nummers op die ik tot mijn favorieten reken. De titeltrack, Battery en natuurlijk Welcome Home (Sanitarium). De rest daar heb ik beduidend minder mee dan met die 3 nummers. Daarom vind ik het ook maar een onevenwichtig album. Maar goed ik weet ook dat ik 1 van de weinigen ben die er bij dit album zo over denkt.

avatar van Erikk
Ik vind deze juist een stuk evenwichtiger dan de vorige (twee). Hoewel de structuur in princiepe gelijk is aan RTL is .e.e.a voor mijn gevoel beter op elkaar afgestemd. En de nummers zijn van een iets hoger niveau. Verder trouwens niets te nadele van RTL, wat ook een fantastisch album is...

avatar van Kill_illuminati
Dit album blijft een favoriet. Ik kan er genoeg van krijgen. Het geeft mij een flinke adrenaline stoot. Wanneer ik naar luister heb ik zin om te gaan trashen. De buurt onveilig te maken. Niet gewelddadig natuurlijk; men zal dan denken dat muziek aanzet tot geweld. Dus het blijft voorlopige de volle mep. En wat is Leper Messiah toch een opper nummer.

Guardian of Isis
Kill_illuminati schreef:
Ik kan er genoeg van krijgen.
Nou, ik toch niet!

avatar van metallica1997
heb me score iets verhoogt na de zoveelste luisterbeurt

geef hem nu 4.5*

en ik vind hem toch net zo goed als de vorige (2)

had hem alleen een tijdje ff niet meer geluisterd

avatar van Djurdjen
geweldig album, 5 sterren als het meer nummers had gehad.

avatar van Kronos

8 nummers en een speelduur van een klein uur.

Raar hoor, om daar een strafpunt op te geven.

Akron777
Dat is inderdaad raar. Maar als hij het een minpunt vind kan dat toch.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
1986, 90% en meer van de albums werd nog op vinyl gekocht want de cd was potverdomme verrekt duur. Maximale speelduur van een vinylplaat: een klein uur. Hierop 56 minuten, dus goed gevuld zeker. Liever 56 minuten kwaliteit zoals hierop dan 80 minuten kwantiteit.

Akron777
Sir Spamalot schreef:

Klopt inderdaad. Een extra plaat was ook te duur geworden.

Akron777 schreef:
Dat is inderdaad raar. Maar als hij het een minpunt vind kan dat toch.

Alles kan.

Nou ja, bijna alles toch.

The Oath
Is afkomstig van die benefietshow.

avatar van Joren999
Wat is Welcome Home (Sanitarium) toch een geweldig nummer. Ik twijfel tussen 3,5* en 4*. Ik ga nu voor de 3,5*.

avatar van Kronos
Ik heb deze vandaag op dubbel vinyl gekocht, in de 45 rpm series. Half Speed Mastered at Mobile Fidelity from the original analog master tapes.

Alleen al om deze weer op lp te hebben vond ik het de moeite. Maar wat een verschil in geluid met de cd! En naar ik lees klinkt het ook beter dan de originele op 33 toeren.

Mooi uitgevoerd ook, de dubbele hoes.

Zijn er hier nog liefhebbers die deze uitgave hebben?

avatar van master-rens
Wel liefhebber, heb de uitgave niet

avatar van ricardo
Ook hier kom je het snobistische gelul over vinyl weer tegen. Ik ben ook liefhebber maar dan vooral van de cd versie. Vinyl is gewoon geweest, de platenhoes is mooier dan van de cd, maar verder heb ik liever de cd dan vinyl.

avatar van trebremmit
Snobistisch? Valt wel mee toch, Kronos is gewoon blij met zijn lp en terecht. Lijkt mij ook wel wat om deze nog eens een keer op vinyl te hebben.

avatar van glenn53
Ik heb de oorspronkelijke nog, ik dacht ik bewaar 'em maar, nu wel blij ermee.

avatar van Kronos
Als dat maar geen snobistisch gelul is glenn53.

Inderdaad trebremmit, ik ben er gewoon blij mee. Even blij als toen ik 'm een kleine 25 jaar geleden als 16 jarige voor het eerst op lp kocht.

ricardo, wat jij schrijft is gelul. Net jij zit her en der te schrijven over wat je "org in huis moet hebben" (je eigen woorden). Naar je eigen redenering puur snobisme dan, want je kan de muziek ook gewoon van internet downloaden of een kopie maken.

Met mijn vraag wil ik overigens geen discussie cd versus vinyl beginnen. Ik vroeg me gewoon af of hier nog mensen waren die dit album in de 45rpm serie hebben en zo ja, wat zij er van vinden.

avatar van glenn53
Nee Kronos ik heb em gekocht in 1986 en later op cd, hij hangt nu in de kamer in zo'n lp ophangding (wat een woord).

trebremmit schreef:
Lijkt mij ook wel wat om deze nog eens een keer op vinyl te hebben.

Hier nog even over, trebremmit. Ik zou de heruitgaven op vinyl door Warner Bros wel laten liggen. Ride the Lightning heb ik daarvan nader bekeken en beluisterd maar dat lijkt nergens op. Een lelijke onscherpe soort digitale print van de hoes en de geluidskwaliteit is gewoon niet goed. Beter om het bij de cd te houden in dit geval.

avatar van Metalhead99
Dit blijft mijn all time Metallica favoriet. Met recht een echte klassieker te noemen.