Metallica - Master of Puppets (1986)

Label: Elektra

1. Battery (5:10)
  2. Master of Puppets (8:38)
  3. The Thing That Should Not Be (6:32)
  4. Welcome Home (Sanitarium) (6:28)
  5. Disposable Heroes (8:14)
  6. Leper Messiah (5:38)
  7. Orion (8:12)
  8. Damage, Inc. (5:30)
  9. Battery [Live] * (4:53)
  10. The Thing That Should Not Be [Live] * (7:02)
avatar van rudiger
Ik kwam met Metallica in aanraking door The Black Album en denk dat velen mij voor gingen .
Kreeg eens een gebrande fakkel van Black Album in handen via een collega en was verkocht .
Vandaaruit ging ik me verder verdiepen in het werk van Metallica en mede ook door deze site .
Daarna kwam deze Master Of Puppets en in vergelijking met BA werd ik wederom niet teleurgesteld alhoewel deze wel moest groeien want MOP is minder toegankelijk dan BA .
De cd begint gelijk al met een knaller als Battery waar je niet stil bij kunt zitten zoals in de Nachtmis . Master Of Puppets behoort gewoon tot het beste songmateriaal van Metallica .
Daarna knalt en rukt het als de schurft uit de speakers met een prachtig instrumentaal stuk in de vorm van Orion .De rest van de Metallica albums volgden al snel en ondertussen staan ze allemaal in mijn cd-rek . Ik heb ze nog niet eens allemaal intensief beluisterd maar dat gaat zeker nog gebeuren .
Kortom vind ik MOP een knaller van jewelste en goed voor het volle pond van 5 sterren .

avatar van Edwynn
Het intro van Damage Inc is ook een bijzondere. Instant kippenvel. Allemaal door Cliff Burton uit zijn Rickenbacker getoverd.

avatar van ricardo
Damage Inc vind ik een mooie afsluiter nog dat zeker, maar na een paar dagen ben ik het ritme en hoe het ook weer ging alweer compleet vergeten.

Ik zal hem weer eens gaan draaien, is alweer een tijd geleden.

Heb te vaak hun debuut en Ride The Lightning gedraaid de laatste tijd.

avatar van vielip
Als je Damage inc. weer eens gaat luisteren Ricardo, doe jezelf dan een plezier en let goed op vlak voor de solo! Een simpel maar zeer effectieve drumbreak van Lars waarna het een seconde stil is. Daarna barst me een gitaargeweld los wat je zelden hoort! Dat moment van die drumbreak met de tel stilte en dan die solo....MEGA!!!!!

avatar van ricardo
Ik zal eens beter dit album gaan beluisteren. Meestal als een nummer mij niet gelijk bevalt dan skip ik hem vaak, waardoor ze ook geen echte kans krijgen om te blijven hangen.

Dit is een klassieker en volgens de meesten hun magnum opus, en wie ben ik dan om het tegendeel te gaan beweren.

Ik heb hem org in huis en doe hem ook echt nooit weg, misschien valt het kwartje bij mij nog wel ooit eens bij het complete album.

avatar van Edwynn
Ja jongens, stap maar over dat basintro heen alsof het niet bestaat.

avatar van i.Ron S.
Edwynn schreef:
Ja jongens, stap maar over dat basintro heen alsof het niet bestaat.

Aerosmith heeft een soortgelijke intro met Nobody's Fault op het album 'Rocks', al weet ik niet de technische totstandkoming daarvan..., maar die van Damage inc. is nog wel wat knapper inderdaad(daar hield vroeger mijn cassetje op)

avatar van ricardo
Heb dat net eens beluisterd op dat albums Rocks, maar het klinkt bijna hetzelfde inderdaad, en het heeft er wel wat van weg.

avatar van B.Robertson
Ik ga er ook even in mee, al moet ik even verkassen naar de compilatie Gems. Bij Aerosmith is het intro wat korter maar inderdaad zo ongeveer hetzelfde idee.

avatar van L_T_B
De kerstvrede enigszins hersteld door een aantal berichten te verwijderen.

avatar van Edwynn
Hmm dat Aerosmithnummer zal ik eens opsnorren. Ik heb het niet zo op Aerosmith, maar voor de geschiedsschrijving...

Het kan maar zo dat Burton dat idee klakkeloos heeft overgenomen. Hij gebruikte ontzettend veel ideeën die binnen de metal niet gebruikelijk waren en verwerkte dat in de composities danwel basspel. Voor metalbegrippen was hij een out of the boxdenker en sommige ideeën zullen buiten het genre bekeken best voor de hand gelegen hebben.

avatar van SebastiaanQuekel
Master of Puppets is voor mij zonder twijfel het beste album van Metallica. Vrijwel elk nummer op deze plaat is van een ongekend niveau. En dan in het speciaal Orion, dat misschien wel het beste instrumentale nummer ooit gemaakt is. Over de gelijknamige track is al genoeg gezegd; dat is gewoon één van de geniaalste metal-nummers tot op heden.

Toch vind ik - en ik ga hier geen vrienden mee maken - Disposable Heroes een nóg beter nummer. Geweldig hoe die gitaren na de eerste seconden worden ingezet. Heerlijk. Als ik één lichtpuntje moet geven aan deze fantastische plaat, dan is het dat The Thing That Should Not Be op een gegeven moment wat repetitief wordt. Maar verder, grote klasse.

4,5 ster.

avatar van Edwynn
Dat repetitieve aan The Thing That Should Not Be vind ik ook zeer zeker een lichtpuntje.

haveman
Absoluut geen slechte muziek, maar voor mij toch het minste van de eerste vier. De twee openers vind ik zelfs wat vervelend.

nou, zo strak als die 2 nummers maken ze ze tegenwoordig nie zo snel meer

4,5 ster.
helemaal mee eens

uffing schreef:
Vervelend? Typfoutje, denk ik, er zal wel wervelend moeten staan

Dat lijkt me waarschijnlijker inderaad

Edwynn schreef:

Heerlijk ragnummer. Ook wel een beetje een blueprint voor Enter Sandman, maar dit nummer heeft veel meer sfeer.

avatar van Edwynn
Blueprint voor Enter Sandman????

*Master Of Puppets cd uit het raam gooit*

avatar van Kronos
Ik snap het ook niet. Twee nummers die ver van elkaar staan.

Edwynn schreef:
Blueprint voor Enter Sandman????

*Master Of Puppets cd uit het raam gooit*

Ja zeg, natuurlijk een commercieel kutnummer, dat Enter Sandman...

avatar van Edwynn
Niet omdat het commercieel is hoor. Maar The Thing That Should Not Be is verwrongen en dreigend terwijl Enter Sandman een flauw slaapliedje is.
Afgezien van het feit dat het door vrijwel dezelfde mensen is ingespeeld, zie ik weinig overeenkomsten.

avatar van <JJ>
Metallica is behoorlijk goed in het maken van dreigende liedjes... Ik snap ook niet dat Welcome Home heel hoog staat en The Thing That Should Not Be zo laag. Beide hebben een prachtige dreigende sfeer. Deze sfeer komt ook naar voren in liedjes als Enter Sandman, One, Unforgiven en zelfs in Sad But True. In Battery ontbreekt dit totaal. Hier gaat Metallica een hyper liedje maken. Totaal uit hun rol. Ik kan het ook moeilijk waarderen. Metallica is voor mij een goede band zolang ze lekkere, rustige, dreigende nummers maken. Niks druk, bonkend Metal-geluid.

avatar van oceanvolta

Dat is niet uit hun rol hoor. Luister maar een naar hun eerste album Kill 'em All of naar de openingsnummers van Ride the Lightning en And Justice for All. Dat jij het niet goed vindt is wat anders.

avatar van Edwynn
Hyper is niet de term die mij als eerste te binnenschiet bij Battery. Eigenlijk is het een hele beheerst uitgevoerde opener. Direct merk je dat het losbandige karakter van Kill 'Em All en Ride The Lightning plaats heeft gemaakt voor professionaliteit en volwassenheid.
Battery vind ik dan persoonlijk wel weer wat 'vrolijker' klinken dan het grimmige Damage Inc, die andere polkastamper van de plaat.

avatar van Thomzic
schreef:
Totaal uit hun rol.

METALlica. Begrijpt u?

avatar van glenn53
Ik weet dat het niet helemaal goed is en dat iedereen recht heeft op een mening maar dat een jongen van 16 'even' zegt dat Metallica komt met een hyper liedje dat gaat me te ver om niet te reageren. Beluister nou eerst de belangrijkste metalplaten (gezien je top 10 doe je dat niet heel vaak) en geef dan een oordeel. Ik was 22 dat Master uit kwam en moest ook even wennen en ik was al wat gewend toen, maar ga het niet afdoen als hyper liedje, ik word daar hypernerveus van

avatar van Edwynn
Zelfs toen Master uitkwam, bestond er al veel ruiger materiaal