Önder & FS Green - De Kassier (2010)

Alternatieve titel: Een Monnie Album

Label: Noah's Ark

1. Ik Hoor Ze Zeggen (Sure Thang) (3:47)
  2. De Kassier (2:24)
  3. De Boy (On Fire) (3:51)
  4. Ik Ken Hem (3:55)

9. Alles of Niets (3:33)

met Wudstik

10. Zo Dichtbij (3:53)

met April

11. Nog Meer Succes (4:32)

met Kempi, Jiggy Djé en Winne

12. Hou van Mij (4:08)
  13. Lekker Bezig (3:41)

met Spacekees

14. Zo Vies (3:17)
  15. YUH! (4:02)

met Feis en Ghaza

16. Terug op Me Bullshit (2:11)
Hey, Hef doet het refrein op Zo Vies

The Opinionated
Halfje erbij. Album wordt steeds beter. Favo tracks zijn Zo Dichtbij, Terug Op Me Bullshit en Nog Meer Succes. Turk weet het gebrek aan inhoud te compenseren door zijn energie en strakke flow.

De productie van Terug Op Me Bullshit is master. Iemand een idee waar die sample vandaan komt?

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Nah bij mij wil hij echt niet vallen. Ik vind Turk qua stem een beetje op Common lijken (ik vind Commons stemgeluid nou ook niet zo geweldig) en zijn teksten gaan té erg nergens over.

2,5* pour les beats.

P-DawG
panjoe schreef:
Ik vind Turk qua stem een beetje op Common lijken..

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Ik denk dat dat komt omdat ze allebei een beetje nasaal praten/rappen, erg vervelend. Maar verder gaat de vergelijking op geen enkel vlak op.

avatar van Game

Haha, dat wou ik ook doen

Als we Turk met Amerikaanse rappers gaan vergelijken, dan vind ik hem qua raps lijken op een Young Jeezy of T.I. (zeker ook met al die Dirty South producties op dit album), qua stijl lijkt hij op The Game, zeker door dat nonchalante gedrag. Ik kan geen een rapper noemen die qua stem op Turk lijkt.

De Kassier is ook typisch een album dat het goed zou doen in de Amerikaanse hitlijsten. Veel brag boast raps, pompende (Dirty South) producties en veel bekende rappers gecombineerd met het foute gezang op bijvoorbeeld Alles Of Niets.

Turk gaat niet verder dan opscheppen over bitches, auto's en geld, dingen die uiteraard niet waar zijn, dit gaat gepaard met een goede flow. In dat opzicht lijkt hij op Rick Ross, die ook zo fictief uit de hoek komt. En eigenlijk lijkt Turk ook een beetje op labelgenoot Hef. Maar de man uit Hoogvliet rapt zijn teksten veel droger en onbedoeld grappiger en beschrijft ook de donkere kanten van het leven terwijl Turk over het goede leven rapt. Dat is ook te horen op Ik Ken Hem, de blauwdruk van een Turk nummer. "Je moet jezelf zijn, no problem / Murda Turk, ik vind mezelf master". Ook typisch: "Hangend met de bitches, het is een liedje wat we zingen / Echte mannen praten echte dingen". En zo kun je Turk samenvatten op dit album. Soms stapt hij uit dit concept, en dat gaat ook niet helemaal slecht. Op Zo Dichtbij klinkt hij oprecht, wat ook helpt is de zeer sfeervolle productie van FS Green.

En over FS heb ik het nog niet eens gehad, de beatbakker op dit album. Hij laat zien dat hij veel stijlen kan mixen, wel een beetje jammer is dat hij vaak kiest voor de pompende producties die je op een Young Jeezy plaat zou verwachten. Maar omdat Turk zo goed op deze producties past, kun je het FS Green niet kwalijk nemen. Bijvoorbeeld de intro van deze plaat wordt goed opgebouwd tot een knallende beat en Populair is ook zo'n typische Dirty South productie. Is mijn favoriete nummer trouwens, Hef past er perfect op en laat Turk zien hoe je moet opscheppen op een sinistere manier. Jiggy Djé laat ook zien dat hij een klasse hoger is dan Turk.

En zo worden andere sterke nummers zoals De Kassier en Terug Op Me Bullshit afgewisseld met mindere nummers zoals Alles Of Niets en het walgelijke YUH!. Turk krijgt van mij een voldoende, FS ook, maar hij kan beter. Ik zou hem willen plaat zien maken met Hef, dat zou wel wat zijn.

3*, kan een halfje omhoog door de producties. [i]De Boy (On Fire)[i] groeit bijvoorbeeld flink op dit moment.

avatar van V.B.
YUH! kon zo op een lil wayne album

avatar van Rosco
Hehe Game, zowat helemaal mee eens. Maar over Hef valt het echt wel mee dat hij onbedoeld grappig is, als je interviews van hem hoort gooit ie ook de ene na de andere grappige opmerking eruit he, ik denk dat hij best slimme boy is maar gewoon doet waar hij zin in heeft.

avatar van Rhythm & Poetry
Ja inderdaad, eerst dacht ik ook altijd dat Hef onbedoeld grappig was maar daar moet ik toch op terug komen. Die gast heeft echthumor en daar is hij zichzelf bewust van.

In Lijn 5 Wat Anders een week geleden:
Jiggy: 'Wanneer ben je Biggie beginnen luisteren?'
Hef: 'Ik ging met m'n moeder en zus naar Free Record Shop. Mijn zus kocht een cd van Biggie en Pac en ik had Gabberbeat en DJ Madman.'

avatar van MAS
MAS
Het mag gezegd worden: Kempi is hier niet zo heel slecht. Zelfs een van zijn betere verses sinds Zoveel Stress en Kut Systeem.

mah, nice beats geeft die FS weg. kan daar goed naar luisteren, maar 16 nrs bragnboast is ietsje teveel voor me. als ie inhoud had gehad was het echt goed geweest. toch blijven die beats me trekken:)

die ghaza kan echt helemaal niks. vond em bij noahs ark bij 101barz al zo zielig. met zn accent klinkt echt te bagger

avatar van MJ_DA_MAN
Snap ook niet hoe die gast terecht komt op dit album, is een van de rappers die mee deed op het legendarische Woensel .

Relax
Waarom represent Turk (Önder) zichzelf heletijd als Murda op dit album, terwijl hij nog zo stoer in interviews zegt dat dit album wat persoonlijker is en zichzelf daarom Önder noemt op dit album.

avatar van Game
"Ik blijf overigens wel op De Kassier Murda Turk roepen, en die shit is zelfs op mijn arm getatoeëerd. Ik blijf het ook altijd, alleen moet mijn carrière groter zijn dan Nederlandse hiphop of überhaupt hiphop. Dit is de eerste stap naar iets groters."

Op de cover staat ook nog steeds doodleuk Murda Turk hoor. Op die persoonlijke nummers noemt hij zichzelf dan weer wel Önder.

Relax
Oohw had dat niet gelezen, bedankt.
Trouwens FS Green doet zijn niveau helemaal geen eer aan, ik ken hem van heerlijke soul samples gecombineerd met goede synths..
Voorbeeld op dit album is gewoon de intro track, maar helaas daarna word het gewoon een Dirty South gebasseerde producer.
Het klinkt wel lekker, maar ik had een hoger niveau verwacht.

The Opinionated
Hij heeft die Dirty South-klinkende producties gemaakt op vraag van Önder en om te bewijzen dat hij ook een ander soort productie kan maken. Ben zelf ook meer fan van producties met soul samples. Terug Op Me Bullshit klinkt ook weer soulvol. Heerlijke track/productie is dat.

avatar van Nieekk
Turk heeft me altijd weten te boeien. Mensen praten er niet graag over, maar als ik het begrip 'swagger' moet toeschrijven aan iemand in de Nederlandse hiphop, zou ik toch echt bij Onder uitkomen.

De producties van FS Green zijn erg gelikt en van een uitstekend niveau. Turk is inderdaad vrij eentonig in zijn teksten, maar rapt totaal niet onverdienstelijk. Een aangename verfrissing in de Nederlandse hiphop, vandaar een welverdiende 3,5*.

vind de score nogal laag
voor dit album..
maar ok

avatar van MAS
MAS
Ik vind jou score voor dit album nog al hoog. Maar ok.

hiphop2009 schreef:
vind de score nogal laag
voor dit album..
maar ok

Stem je daarom een 5?

avatar van MJ_DA_MAN
Dit album had (een stuk) beter kunnen zijn. Dit ligt niet aan Turk, die kan niet beter, maar daar kom ik zo op terug. Het is zonde van FS Green van Turk een aantal Dirty South-getinte beats moest maken, want daar kan ik vrij weinig mee en zijn alle minder dan de productie die gewoon zijn zoals FS ze altijd moet maken (o.a. eerste twee nummers, Ik Ken Hem en Hou van Mij). Ook is het jammer dat een aantal nummers een beetje zweven tussen soulvol en Dirty South waardoor het niet echt duidelijk is wat ze nou willen (niet dat dat per se hoeft, maar de beats worden er niet beter op). Maar alsnog levert FS Green vrij goed werk. Turk zelf is helemaal niet zo onaardig; zijn stem is wel leuk en hij brengt wel de nodige swagger (jwz), alleen stellen zijn teksten natuurlijk niks voor en begint dat taaltje (Nederlands/Engels) snel te vervelen. Teveel van het goede dus. Ook is het vrij pijnlijk dat dhr. Turk gewoon keihard faalt met bepaalde lidwoorden (bijv. de liedje), of ie dat nou expres doet of niet. Hopen dat FS volgende keer een andere rapper uitkiest die 1: beter is, en 2: hem zijn eigen gang laat gaan.

The Opinionated
Mwah. FS koos zelf ook wel voor die sound. Hij wou hiermee laten zien dat hij als producer niet vastgepind kan worden op één sound.

Wat betreft die lidwoorden heb je gelijk. Klinkt heel lelijk en komt slordig over.

avatar van dilladawg
MJ_DA_MAN schreef:

Ik vind het ook jammer dat hij op verzoek van Turk dirty south beat maakt, een producer moet vind ik altijd zijn eigen ding doen.
maarja, de beats zijn ondanks het commerciele geluid vrij aardig alleen kan ik die Dirty south fills en riffs niet uitstaan.

De Schaafkaas
Dit album is de laatste tijd vrij veel in de publiciteit geweest, en dan niet vaak positief. Mijn interesse is gewekt.

Ben er nu aan begonnen en ik moet zeggen dat het op zich wel te pruimen is, maar ik alle kritieken wel snap. Het punt over de 'Dirty Southbeats' snap ik dan weer niet. Ik vind dat namelijk nogal meevallen.

Oke, FS Green stapt met een been uit zijn vertrouwde productiekader, maar in dit geval is dat niet geheel ongepast. Ik vind het namelijk wel aardig aansluiten op de stijl van Turk.

Relax
Het album begint redelijk, maar over de helft begint het in te zakken en is het niets meer dan een middelmatig album.
De beats beginnen op een gegeven moment me strots uit te hangen en interesseert Turk zijn lyrics me niet meer.

Verhoogd naar 3 sterren. Vind tracks als Terug Op M'n Bullshit (die beat!), Volgens Mij, Monnie en Ik Hoor Ze Zeggen nu best lekker.

avatar van Ilyasse15
The Opinionated schreef:
In Lijn 5 Wat Anders een week geleden:
Jiggy: 'Wanneer ben je Biggie beginnen luisteren?'

Önder heeft anders ook best goed naar BIG geluisterd:

Op het nummer "Ik ken hem":

"Onderweg naar succes en diamanten ringen
echte mannen praten echte dingen

Hangend met de bitches is de (LOL) liedje wat we zingen
echte mannen doen echte dingen"

BIG:

"On the road to riches and diamond rings
Cause real niggas do real things
Hanging wit the niggas is the song I sing
Real niggas do real things"

Op zich niet erg maar hij doet het vaker ("the shine getter, the in the lime light stepper") en die overgang van Engels naar Nederlands doet gewoon niet.

avatar van Rosco
Dat moet je niet zo serieus nemen joh, alsof je naar Turk gaat luisteren om zijn lyrics + ik kon er wel om lachen, die lines op Ik Ken Hem.