Önder & FS Green - De Kassier (2010)

Alternatieve titel: Een Monnie Album

Label: Noah's Ark

1. Ik Hoor Ze Zeggen (Sure Thang) (3:47)
  2. De Kassier (2:24)
  3. De Boy (On Fire) (3:51)
  4. Ik Ken Hem (3:55)

9. Alles of Niets (3:33)

met Wudstik

10. Zo Dichtbij (3:53)

met April

11. Nog Meer Succes (4:32)

met Kempi, Jiggy Djé en Winne

12. Hou van Mij (4:08)
  13. Lekker Bezig (3:41)

met Spacekees

14. Zo Vies (3:17)
  15. YUH! (4:02)

met Feis en Ghaza

16. Terug op Me Bullshit (2:11)
avatar van Game

Haha, dat wou ik ook doen

Als we Turk met Amerikaanse rappers gaan vergelijken, dan vind ik hem qua raps lijken op een Young Jeezy of T.I. (zeker ook met al die Dirty South producties op dit album), qua stijl lijkt hij op The Game, zeker door dat nonchalante gedrag. Ik kan geen een rapper noemen die qua stem op Turk lijkt.

De Kassier is ook typisch een album dat het goed zou doen in de Amerikaanse hitlijsten. Veel brag boast raps, pompende (Dirty South) producties en veel bekende rappers gecombineerd met het foute gezang op bijvoorbeeld Alles Of Niets.

Turk gaat niet verder dan opscheppen over bitches, auto's en geld, dingen die uiteraard niet waar zijn, dit gaat gepaard met een goede flow. In dat opzicht lijkt hij op Rick Ross, die ook zo fictief uit de hoek komt. En eigenlijk lijkt Turk ook een beetje op labelgenoot Hef. Maar de man uit Hoogvliet rapt zijn teksten veel droger en onbedoeld grappiger en beschrijft ook de donkere kanten van het leven terwijl Turk over het goede leven rapt. Dat is ook te horen op Ik Ken Hem, de blauwdruk van een Turk nummer. "Je moet jezelf zijn, no problem / Murda Turk, ik vind mezelf master". Ook typisch: "Hangend met de bitches, het is een liedje wat we zingen / Echte mannen praten echte dingen". En zo kun je Turk samenvatten op dit album. Soms stapt hij uit dit concept, en dat gaat ook niet helemaal slecht. Op Zo Dichtbij klinkt hij oprecht, wat ook helpt is de zeer sfeervolle productie van FS Green.

En over FS heb ik het nog niet eens gehad, de beatbakker op dit album. Hij laat zien dat hij veel stijlen kan mixen, wel een beetje jammer is dat hij vaak kiest voor de pompende producties die je op een Young Jeezy plaat zou verwachten. Maar omdat Turk zo goed op deze producties past, kun je het FS Green niet kwalijk nemen. Bijvoorbeeld de intro van deze plaat wordt goed opgebouwd tot een knallende beat en Populair is ook zo'n typische Dirty South productie. Is mijn favoriete nummer trouwens, Hef past er perfect op en laat Turk zien hoe je moet opscheppen op een sinistere manier. Jiggy Djé laat ook zien dat hij een klasse hoger is dan Turk.

En zo worden andere sterke nummers zoals De Kassier en Terug Op Me Bullshit afgewisseld met mindere nummers zoals Alles Of Niets en het walgelijke YUH!. Turk krijgt van mij een voldoende, FS ook, maar hij kan beter. Ik zou hem willen plaat zien maken met Hef, dat zou wel wat zijn.

3*, kan een halfje omhoog door de producties. [i]De Boy (On Fire)[i] groeit bijvoorbeeld flink op dit moment.