The National - High Violet (2010)

Label: 4AD

1. Terrible Love (4:39)
  2. Sorrow (3:25)
  3. Anyone's Ghost (2:54)
  4. Little Faith (4:36)
  5. Afraid of Everyone (4:19)
  6. Bloodbuzz Ohio (4:35)
  7. Lemonworld (3:23)
  8. Runaway (5:33)
  9. Conversation 16 (4:18)
  10. England (5:40)
  11. Vanderlyle Crybaby Geeks (4:12)
  12. Terrible Love [Alternate Version] * (4:18)
  13. Wake Up Your Saints * (4:14)
  14. You Were a Kindness * (4:25)
  15. Walk Off * (2:40)
  16. Sin-Eaters * (3:39)
  17. Bloodbuzz Ohio [Live at Current] * (3:53)
  18. Anyone's Ghost [Live] * (2:58)
  19. England [Live] * (5:26)
England is prachtig

avatar van Boris1
Adembenemend album, pure klasse. Ik ga hier ook geen favoriete nummer(s) aanwijzen, morgen is dit waarschijnlijk toch al weer anders.

avatar van stef212
Hun albums zijn zo voorspelbaar. Altijd maar weer opnieuw zijn ze prachtig.

avatar van Rudedadude
Ik ben benieuwd of dit album op gelijke hoogte gaat eindigen als Boxer. Ik denk het na de eerste paar luisterbeurten niet, maar wie weet. Het album wel alvast besteld, het hoort zeker tussen de rest van de verzameling.

UnknownPleasure
gedverdamme, wat mooi . terrible love is het enige nummer dat me nog niet helemaal doet smelten , de rest wel.

avatar van thetinderstick
De plaat opent met een lichte teleurstelling (de live-versie van 'Terrible Love' was toch veel beter!), maar daarna hoor ik alleen maar prachtige nummers. Favoriet na een viertal luisterbeurten zijn 'Sorrow', 'England', 'Anyone's Ghost', 'Afraid of Everyone' en 'Bloodbuzz Ohio'. Een puntje nog van kritiek: 'Runaway' is prachtig, maar duurt toch een minuut te lang.

De sound van High Violet is wat statiger dan dat van zijn voorganger Boxer, wat rustiger en rijk aan instrumentatie. Boxer is misschien wel de beste plaat van de afgelopen 5 jaar. Het valt nog te bezien wat High Violet gaat doen. Het heeft zeker een jaar geduurd voordat ik Boxer echt op waarde kon schatten, dus dat zal met High Violet wellicht ook zo zijn.

Zeker is wel dat ze met High Violet weer een plaat hebben afgeleverd van ongekend niveau. Of dat niveau gelijk ligt aan dat van Boxer.. daar zal ik de komende maanden achterkomen.

Voorlopig begin ik voorzichtig met 4*, maar vermoedelijk gaat die beoordeling nog stijgen.

avatar van RensZ
Ik was in het begin ook licht teleurgesteld in Terrible Love. Ik vond de live versie fenomenaal. Maar na een aantal luisterbeurten ben ik verkocht aan het nummer, wat een geweldige opener.

Ik kan niet wachten om het album te kopen.

avatar van De Daniël
Ik ben nog niet echt overtuigd...

khonnor
ik wel...:p

avatar van binos
Eerste post ......

Ondanks dat ik regelmatig op de site spiek voor inspiratie had ik me tot op heden nog niet ingelogd.....

Maar na een vol weekend de NY Times stream grijs te hebben gedraaid vond ik het toch tijd worden om mijn bewondering voor deze gasten te delen...

High Violet pakt me gelijk en ondanks dat ik niet elk nummer even vaak heb beluisterd heb ik eigenlijk geen matig of zelfs gemiddeld nummer gehoord.

Of ie beter is dan Boxer is natuurlijk lastig te zeggen op 1 weekend luisteren maar ik denk misschien wel dat ie Boxer (bij mij althans) zelfs kan overtreffen. En dat had ik eigenlijk voor onmogelijk gehouden.....

Vind hem zo op de eerste keer horen iets meer neigen naar het tweede gedeelte van Boxer (mijn favoriete gedeelte, ik betrap me erop dat ik daar vaak begin bij Green Gloves)

Echt ongelooflijk mooi, de donkere stem van Berninger past perfect bij de muziek. Knap ook hoe in elk nummer een soort onderhuidse spanning zit...

PS Mooi om te zien dat High Violet al op 3 staat in de rotatielijst voordat het is uitgekomen
PS2 Puike gebruikservaring van de site --> hulde aan de makers!

avatar van Sandow
Ik heb High Violet nu al veelvuldig beluisterd, maar ik vind het nog steeds enorm moeilijk om er een uitgebreide mening over te vormen.

Ik vind het in elk geval een prachtig album, elk nummer afzonderlijk weet me te raken, behalve Anyone's Ghost, daar geraak ik echt niet in.

Het album moet dus waarschijnlijk nog wat groeien alvorens ik eventueel een 5 geef. Voorlopig toch al 4,5.

Momenteel luister ik liefst naar Conversation 16, England en Little Faith.

avatar van RensZ
Het gemiddelde stijgt en stijgt

avatar van Toob
Uiteraard, zoals gewoonlijk word het album alleen beter met elk luisterbeurt. Ik denk dat een handje vol mensen te snel hebben gestemd. Voor mij een 4,5 nu, zal nog wel een 5 worden.

Bloodbuzz Ohio is een fantastisch mooie track.

Berichten over Lowlands verplaatst naar The National

avatar van Bart
Ik heb nog steeds niet gestemd op dit album - het blijft erg lastig. Soms merk ik, dat ik alleen 'Afraid of Everyone' en 'Bloodbuzz Ohio' draai. Hopelijk blijven niet alleen deze twee nummers over van dit album, want dat zou karig zijn.

De komende dagen moet ik de volledige plaat toch wat vaker draaien. Wel vind ik het openingsnummer een tegenvaller. Maar 'Anyone's Ghost' en 'Little Faith' vind ik wel weer fijn. Ik merk dat ik vooral de tweede helft van dit album waardeer. Terwijl ik van 'Boxer' de eerste helft fantastisch vond.

avatar van Chronos85
Uhm, even voor de duidelijkheid: de door jou genoemde nummers zitten allemaal in het eerste gedeelte van het album terwijl je de tweede helft het meeste waardeert. Ergens klopt hier iets niet...

avatar van Toob
Toch maar een 5, denk dat naast het album van het jaar dit ook 1 van de beste van het decennium wordt.

England, Conversation 16, Terrible Love, Sorrow, en Lemonworld zijn favorieten. Het wordt steeds beter, HEERLIJK

Jeetje wat een gemiddelde, ik heb het allemaal een beetje snel en vooral kort beluisterd en ik ben zeer benieuwd of ik straks ook z'n hoog cijfer uit mijn hoge hoed kan toveren..

avatar van tom-r
WOW. Dit is echt awesome

avatar van RensZ
Ik begrijp eigenlijk nog steeds niet waarom er zo weinig op Little Faith is gestemd. Ik vind dat juist één van de lekkerste nummers op dit album.

avatar van hallo!
Erg mooi album. Vooral Conversation 16 is wonderlijk goed.

I was afraid I'd eat your brains.
Cause I'm evil.

avatar van Koston
Jeetje wat een wonderlijke band is dit toch. Woorden schieten te kort, dit is al de derde plaat op rij van een groots niveau.
De hele plaat is gewoon 47:36 kippenvel.
Runaway vind ik zelf zo ontroerend dat ik er waterige ogen van krijg, MAGISCH

boomkat
Sowieso geen Boxer niveau, maar dat geeft niet. De echte klik komt nog wel .

Nihilisme
boomkat schreef:
Sowieso geen Boxer niveau, maar dat geeft niet. De echte klik komt nog wel .

Ik hoop het, ik hoop het. Voorlopig vind ik 'm nog wel een stukje minder dan Boxer en Sad Songs.

avatar van Bart

9. Conversation 16 4*
10. England 4*
11. Vanderlyle Crybaby Gee 3,5*

Gemiddelde: 3,5*

Deze plaat haalt voorlopig het niveau van 'Boxer' niet - afwachten of dat de komende weken verandert.

avatar van Toob
4,21 op 100 stemmen dit had ik niet verwacht, toch erg fijn dat het deze waardering krijgt. Alleen Anyone's Ghost, Little Faith en Vanderlyle moeten nog op hun plaats vallen. Maar dat komt nog wel denk ik.

Nihilisme schreef:

Je vergeet de enige plaat waar hij effectief de mindere van is: Alligator.

Vind HV kwalitatief toch net iets consistenter dan Boxer, en tja: Sad Songs... daar zie je natuurlijk al glimpsen van hun potentieel maar de Grote Sprong Voorwaarts maakten ze toch echt wel pas nadien.

Oeioeioei, Runaway en England zijn toch wel kippenvelnummers zeg, man.

avatar van coldwarkids
ik zou eerder zeggen... wat zijn Bloodbuzz Ohio, Afraid Of Everyone en Vanderlyle Crybaby Geeks daar entegen super mooi.. altijd maar Conversation 16 of Runaway.. het zijn gewoon deze 3 die het hem doen