The National - High Violet (2010)

Label: 4AD

1. Terrible Love (4:39)
  2. Sorrow (3:25)
  3. Anyone's Ghost (2:54)
  4. Little Faith (4:36)
  5. Afraid of Everyone (4:19)
  6. Bloodbuzz Ohio (4:35)
  7. Lemonworld (3:23)
  8. Runaway (5:33)
  9. Conversation 16 (4:18)
  10. England (5:40)
  11. Vanderlyle Crybaby Geeks (4:12)
  12. Terrible Love [Alternate Version] * (4:18)
  13. Wake Up Your Saints * (4:14)
  14. You Were a Kindness * (4:25)
  15. Walk Off * (2:40)
  16. Sin-Eaters * (3:39)
  17. Bloodbuzz Ohio [Live at Current] * (3:53)
  18. Anyone's Ghost [Live] * (2:58)
  19. England [Live] * (5:26)
avatar van RensZ
Als je Bloobbuzz Ohio vervangt door Little Faith ben ik het met je eens

avatar van coldwarkids
Little Faith is ook niet verkeerd inderdaad. maar bij Little Faith is het meer experimenteler dan de mooie melodieen die je bij die andere nummers hebt.

avatar van coldwarkids
ik hoor trouwens in het nummer "Lemonworld" bij paar noten dezelfde als wat Mistaken For Strangers heeft.. als je goed oplet (in het refrein).. alleen hij eindigt (die noten) met een andere dan MFS. wel leuk bedacht en uiteindelijk goed uitgevoerd.

ze hebben in ieder geval 3 jaar over hun nieuw album gedaan. dat zouden ook sommige andere bands moeten doen.. dan leveren ze pareltjes.. zoals deze!

avatar van sbstnptrs
3 jaar moeten wachten en dan na Alligator en Boxer weer met een prachtplaat komen zonder hiermee in herhaling te vallen. Sterker nog, het lijkt of the National muziek op een heel andere manier vormt dan andere bands.

Het geheel heeft voor mij vergeleken met Boxer een abstracter, trancedentaler karakter hetgeen vooral door herhaling van de wederom prachtige teksten (zowel gezongen als geschreven) een bijna hypnotisch effect heeft. In deze zin heeft het wel wat weg van Radiohead.

Zelf springen voor mij Conversation 16, England en Lemonworld eruit!

avatar van feebl
sbstnptrs schreef:

Zelf springen voor mij Conversation 16, England en Lemonworld eruit!

Toevallig, die drie had ik ook als favorieten aangekruist. Ben het verder trouwens helemaal met je betoog eens.

coldwarkids schreef:

Mwa, liever niet. Ik vind drie jaar wel een erg lange tijd hoor. Het getuigd bij mij ook van kwaliteit als een band binnen anderhalf jaar opnieuw met een goede plaat op de proppen kunnen komen. Als je kijkt naar grote bands uit het verleden. Bijv. The Doors en The Beatles, die brachten op zijn minst 1 plaat per jaar uit. Niet dat dat nou per se moet. Maar drie jaar wachten op een nieuwe plaat is gewoon erg lang. Het is net als met de nieuwe Interpol en Arcade Fire. Ik noem ze nog altijd bij mijn favoriete bands, maar ik heb nauwelijks meer een band met ze, omdat ze zo weinig meer van ze laten horen. Een beetje als een meisje waar je verliefd op bent, die ineens verdwijnt, en ze belooft dat ze terug zal komen, en jij belooft dat je altijd van haar zal houden. Maar in de loop der jaren kun je niet ontkennen dat er om je heen nog meer leuke meisjes lopen, en dat drie jaar toch wel een lange tijd is. Enfin, in het geval van The National heeft het wachten zijn vruchten afgeworpen, want dit is een uitstekende plaat, maar je hoort het ook vaak genoeg dat zo'n plaat dan tegenvalt. Dan getuigd het nog veel meer van een gebrek aan kwaliteit bij de artiest. "Als dit het beste is wat je in drie jaar kunt produceren". Zo'n gevoel krijg ik daarbij.

In dat opzicht heb ik meer respect voor een band als Arctic Monkeys. Of Animal Collective. Die brengen iedere 1,5 tot 2 jaar een nieuwe plaat uit, en tussen door nog enkele EP'tjes. Alles van een hoge kwaliteit.

avatar van Raggie
Na 2 luisterbeurten was ik nog niet zo overtuigd. Ik was dan ook nog niet bij tracks 9 en 10 aangekomen, die (waar ik vandaag achter kwam) bloedmooi zijn! Het venijn zit dus in de staart. Maar toch weer een erg fijne melancholische sound en sommige platen zoals England klinken wat bombastischer. In sommige opzichter hebben ze iets van Editors. De zware stem en de euforische gevoelens die de muziek bij vlagen oproept...

avatar van Raggie
Dn!S schreef:

mooie vergelijking, gelukkig ken ik ze pas dik een jaar dus ik kon alles achter elkaar beluisteren!

avatar van Mctijn
Heb vandaag Boxer en Alligator nog eens beluisterd en die albums zijn echt 1 a 2 klasses beter dan dit album. De voorgaande albums vielen direct goed in het gehoor en werden vanaf dat punt alleen maar beter. Met dit album heb ik twijfels of het nog veel gaat groeien.

Dn!S schreef:

Begrijpelijk verhaal, maar liever een band die elke 3 jaar een plaat uitbrengt en spannend blijft en zo 20 jaar mee kan blijven doen dan een Beatles of een Doors die in 7 en 5 jaar alles er doorheen jagen en het dan ophoudt. Iedereen vindt het neem ik aan toch fijn dat je straks nog naar The National kan aangezien ze met Boxer een groot publiek hebben aangesproken, stel je voor dat ze er in 2008 gewoon mee gestopt waren. Had je misschien wel 7 platen gehad, maar geen optredens meer.

Tevens hebben Aaron en Bryce ook nog hun eigen festival en zijn ze vorig jaar druk bezig geweest met Dark was the night, het zou toch zonde zijn geweest als zo'n mooie compilatie niet verschenen was, omdat ze de druk hadden om een nieuwe The national te maken. Nee als iedereen 3 jaar zou wachten en iedereen dan zo'n plaat af zou leveren zou ik er voor tekenen.

Hier zit wel wat in ja.
Bands als Interpol, The Shins enzovoorts. Is nog lang wachten voor een album.. ik hoor liever ook wat nieuws binnen 2 jaar van die bands.. maar sommige hebben die tijd gewoon nodig.. ik weet zeker dat als Interpol en/of The Shins snel met een nieuwe hadden gekomen.. hadden de nummers niet sterk geweest.

Ps. ik vind trouwens dat sommige artiesten niet solo moeten gaan. ze kunnen beter met hun band nieuwe albums gaan maken.. al ben ik wel benieuwd naar de nieuwe van Kele Okereke

al met al.. nu terug naar The National
The National is in z'n genre zeldzaam.. gelijkenissen met Tindersticks etcetera vind ik ook weer niet... The National heeft gewoon iets wat geen andere band heeft.

Hier zit wel wat in ja.
Bands als Interpol, The Shins enzovoorts. Is nog lang wachten voor een album..

Paul Banks had een soloproject, Carlos D draait ook nog plaatjes en James Mercer had het even gehad en doet nu even Broken bells met Danger Mouse, toch ook niet verkeerd. Mercer wilde even weg van de thematiek en laten we niet vergeten dat The Shins ook begonnen is als side-project.

Ik zie het probleem dus niet zo, zeker niet nu ik dit album van The National weer heerlijk fris vind klinken en daar zijn veel bands toch ook de fout in gegaan; een hele snelle tweede maken en eigenlijk gewoon dezelfde plaat als de voorganger afleveren, zie Arctic monkeys als beste voorbeeld (maar ook Franz Ferdinand en Kaiser chiefs), terwijl ze misschien beter even hadden kunnen wachten, ik draai die tweede echt nog amper. Kings of Leon doet het bijvoorbeeld 2 keer achter elkaar, waar het de eerste keer niet goed uitpakte en de tweede keer wel (mits je even populariteit en goed aan elkaar koppelt), maar 2 keer had ik hetzelfde gevoel "nu, even niet meer (zeker de tweede keer niet, aangezien ik het derde album al tamelijk matig vind)."

Maar goed misschien dat ook wel aan mij, maar ik vind het heerlijk om te hunkeren naar een album en ondertussen veel anders moois mee te pakken en dit is gewoon weer hele mooie plaat geworden.

avatar van coldwarkids
Het gaat er om dat ze gewoon dat ze met hun bandjes verder moeten gaan en niet als solo iets moeten uitbrengen. het is niet dat Paul Banks geen goede album af heeft geleverd. Ik heb gewoon liever dat ze als "band" iets gaan doen. geen side-projects of dat soort dingen. Het pakt toch altijd even minder uit dan de bands waar ze in zitten/zaten.

En ja ondertussen zijn er zat bands waar je de tijd mee door kan brengen. ik heb me vermaakt 2008,2009 en dit deel van 2010 zonder Interpol en dergelijke.

coldwarkids schreef:

Dan verschillen we hier van mening, van mij mogen ze helemaal losgaan in allerlei andere samenwerkingen en zijprojectjes . We gaan mensen als Spencer Krug en Steven Wilson toch zeker geen restricties opleggen?

En ik vind het zijproject The New pornographers beter dan wat de leden afzonderlijk doen. En ik denk dat er ook niemand geklaagd heeft toen Karen Dreijer vorig jaar wat voor haarzelf ging doen.

avatar van De Daniël
Eens met Mctijn (niet de eerste keer trouwens ), dit album staat voor mij nog zeker een paar klassen lager dan Boxer en Alligator. Misschien gaat het nog bijster veel groeien, wie weet, maar tot nog toe heb ik het nog niet ontdekt.

(willie) schreef:

Nogmaals ik heb er niks op tegen dat ze als solo iets uitbrengen.. want ik ben super super benieuwd naar de nieuwe van Kele Okereke (Frontman Bloc Party) The Boxer gaat ie heten. Dus het ligt er ook aan wie het is. sommige kunnen mij minder boeien dan andere.

Maar goed uiteindelijk gaat het hier om The National.. ik hoop dat ze volgend jaar al hun 7de album kunnen af hebben.. dan zijn we allemaal blij

Ik ben het natuurlijk eens met willie dat een plaat als deze het wachten meer dan goed maakt. Maar helaas gebeurt het niet altijd dat lang wachten beloond wordt. En inderdaad, De gebr. Dessner zijn druk geweest met Dark Was the Night. Een geweldig project dat ik niet had willen missen. Toch, ergens vind ik het 'echter' (zoals mijn oma altijd zegt) als de 'hoofdband' regelmatig platen uitbrengt.

avatar van De-noir
Speelt Sufjan toevallig ook piano op England? Die eerste paar klanken komen me wel heel erg bekend voor.

avatar van De Daniël
Het heeft wat weg van de intro van Concerning the UFO Sighting Near Highland, Illinois. Maar dan moet je wel een beetje ver denken zeg maar. Het zou kunnen dat suffe jan nog wat heeft ingespeeld?

Dn!S schreef:

Dan ben je het ook met mij eens.. dankje

avatar van blonde redhead
Wat zijn ze achteruit gegaan.

avatar van Bart
blonde redhead schreef:
Wat zijn ze achteruit gegaan.

In welke zin? Ten opzichte van 'Boxer' bedoel je?

Ik vind dit album tot nu toe ook minder dat zijn voorganger, maar het geluid is niet totaal veranderd vind ik. Nu ik het album vaker beluister, vind ik het wel sterker worden overigens.

avatar van blonde redhead
Vind er minder spanning in zitten die stem was overigens per ongeluk en is ook weer verwijderd. .5 ster geef ik uberhaupt nooit, Maar ik ga het nog
wat meer kansen geven. Daarnaast vind ik bij boxer de drummer echt geweldig en dat valt me hier veel minder op.

avatar van RensZ
Wat?! Als er bij mij op dit album iets juist wél opvalt zijn het de drumpartijen.

avatar van coldwarkids
Inderdaad vooral de toms komen veel van pas.. denk aan Bloodbuzz Ohio etc.

avatar van starsailor
Drumpartijen zijn inderdaad weer overduidelijk aanwezig.
Deze plaats is misschien artistiek gezien minder dan Boxer maar deze nieuwe luistert wel vele malen beter weg en is over het geheel genomen een stuk beter in balans dan Boxer. Aldus mijn bescheiden mening...

avatar van Koston
In welke mate doet Sufjan Stevens eigenlijk mee op Afraid of Everyone?
Justin Vernon hoor ik ook niet echt terug in het laatste nummer...

avatar van Chronos85
Pianogedeeltes, net als op Ada en Racing Like A Pro...

Chronos85 schreef:
Pianogedeeltes, net als op Ada en Racing Like A Pro...

Niet alleen dat hoor, beiden zingen wel degelijk backing vocals op de respectieve nummers. Sufjan Stevens speelt wel eveneens dat orgeldeuntje dat door Afraid of Everyone gaat.

avatar van Koston
Halfje omhoog. Ik heb de plaat toch al een 6 keer gehoord, maar nu walst ie over me heen als een pletwals.
Ik heb er geen woorden voor hoe aangrijpend deze plaat is