The National - High Violet (2010)

Label: 4AD

1. Terrible Love (4:39)
  2. Sorrow (3:25)
  3. Anyone's Ghost (2:54)
  4. Little Faith (4:36)
  5. Afraid of Everyone (4:19)
  6. Bloodbuzz Ohio (4:35)
  7. Lemonworld (3:23)
  8. Runaway (5:33)
  9. Conversation 16 (4:18)
  10. England (5:40)
  11. Vanderlyle Crybaby Geeks (4:12)
  12. Terrible Love [Alternate Version] * (4:18)
  13. Wake Up Your Saints * (4:14)
  14. You Were a Kindness * (4:25)
  15. Walk Off * (2:40)
  16. Sin-Eaters * (3:39)
  17. Bloodbuzz Ohio [Live at Current] * (3:53)
  18. Anyone's Ghost [Live] * (2:58)
  19. England [Live] * (5:26)
Mijn verwachtingen waren niet zo hoog.
Maar ik heb hem nu 1x geluisterd en vind het nu al hun beste album.
De vorige klonken misschien wel breekbaarder en intiemer.
Met deze is het geluid voor mij voller.
Ze durven groter uit te pakken.
Meer richting postpunk.
Maar ik kan ook begrijpen dat velen er anders over denken.

Deze week eens naar op zoek gaan in de winkel.

Henjo schreef:
Ik vind echter alleen het album niet zo geweldig geproduced, de opnames in het kasteel voor Pitchfork vind ik veel beter, dat is wel jammer.

Die versies vind ik ook geweldig - ze staan inmiddels ook op YouTube. Ik draai ze continue. Erg mooi.

De drums zijn op deze versies veel nadrukkelijker en mooier, de strijkers en blazers komen velen malen beter tot hun recht. Dit hadden studioversies moeten zijn, denk ik steeds als ze bekijk en beluister!

RensZ schreef:
Pitchfork: TV

Deze versie van Terrible Love gaat dus duidelijk wel door voor one of the best songs ever < 3. Tenminste voor mij dan, kippenvel tot en met.

Wat een geniale versie. Terrible Love stond (ondanks ik het wel een heel goed nummer vind) voorlopig niet tussen mijn absolute favorieten op het album, maar als ik deze versie hoor... Alles (en vooral de instrumentale bezetting) komt nog een pak beter tot uiting en geeft het nummer een volledige extra dimensie. Zonde dat deze versie niet op het album staat. Het zou de plaat zowaar nog beter gemaakt hebben en maakt Terrible Love meteen een van mijn favorieten.

deric raven schreef:
De vorige klonken misschien wel breekbaarder en intiemer. Met deze is het geluid voor mij voller. Ze durven groter uit te pakken. Meer richting postpunk.

Juist dat nog vollere geluid met krachtige drums, soms stevige gitaren en rijke orkestratie vind ik ook zo mooi aan de eerste 7 nummers. Dit hoort tot het allerbeste wat the National heeft gemaakt en dat wil wat zeggen. Afraid of Everyone is gewoonweg een geniaal nummer.

Daarna nemen ze weer wat gas terug en gaan ze balanceren op de grens van breekbare intieme muziek en meer gladde popmuziek. Dat luistert nauw, zoals je bijvoorbeeld kan horen op England. Het begin vind ik wel heel gladjes, het einde is juist weer sterk, maar daar horen we dan ook die krachtige spanningsopbouw ineens weer terug. Maar op Runaway laten ze horen hoe het wel moet: echt mooie pure muziek maken. Prachtig nummer is dat, wat niet over the top gaat.

avatar van Toob
Henjo schreef:
Dat Little Faith volgens deze site het minst goede nummer is zegt genoeg over deze plaat! want wat een pareltje is ook dat nummer.

Komt omdat The National het album zelf heeft geproduced, ipv door iemand anders. Dat zorgt voor een hele andere sfeer, het had idd beter gekund, maar desalniettemin zijn alle nummers sterk.

avatar van wvv89
Eén van de hoogtepunten van 2010, dat is wel zeker. Er komen trouwens ook nog twee bonus tracks bij: Sin Eater (die is al te vinden) en Walk Off.
Ben benieuwd!

avatar van lazerus
Zelf vond ik Terrible Love ook niet het beste nummer dat op het album staat, maar ben nu naar die Pitchfork versie aan het luisteren. Zal mijn plempsel hier niet verder met godslasterlijke termen ondersteunen, maar tering wat is dat goed.. De schoonheid van Anyone´s Ghosts komt bij ook beter tot zijn recht tijdens de 'kasteelsessies'.

(verwijderd)
Beide zijn al te vinden.. Sin Eaters is een iTunes Store only bonus en die kreeg je wanneer je een pre-order nam op het album en hij stond op de 7" van Bloodbuzz Ohio en Walk Off is ook een iTunes only

Toob schreef:

Uit interviews kan je opmaken dat Peter Katis wel degelijk opnieuw nadrukkelijk aanwezig was, hoor.

avatar van RensZ
Sin Eaters is een heerlijk nummer, Walk Off ken ik niet, kon hem ook nog niet vinden op youtube?

(verwijderd)
Die Castle sessie van Pitchfork komt trouwens uit als EP.. zoekt en gij zult vinden

(verwijderd) schreef:

Jammer dat het uiteindelijk maar drie nummers zijn.

avatar van Bart
En Pitchfork is weer erg verheugd:

Pitchfork: Album Reviews: The National: High Violet

Ze vinden het album zelfs nét iets beter dan 'Boxer'.

avatar van De Daniël
Dat gaat er bij mij toch nog niet in hoor, beter dan Boxer, hoe durven ze.

Vonden ze Boxer daar niet een beetje aan de saaie kant?

avatar van battersea
zeer fraai album
rustiger dan ik dacht
indringende sound
consistent geluid tot aan de laatste track
groeiertje

avatar van ToontjeHoger
Ben ik de enige die het stemgeluid van de zanger soms op dat van Stuart Staples van de Tindersticks vindt lijken?

Nee dat klopt wel.
Bij Bloodbuzz Ohio vind ik ze zelfs op The Cure lijken.

avatar van coldwarkids
waarom heeft iedereen het over Pitchfork?
Zijn er geen andere sites/tijdschriften met reviews dan Pitchfork?

Jeetje wat is dit goed zeg. De klasse spat er werkelijk vanaf.. 4* om mee te beginnen!

avatar van ni slecht
Ik weet niet of het hier al ter sprake gekomen is maar weet iemand welke tekst juist op de albumhoes te lezen valt? ik heb het geprobeerd door hem te vergroten maar het is mij een beetje te veel puzzelwerk

avatar van coldwarkids
het zijn allemaal woorden met schaduw eronder.. dus alles is dubbelop.. vandaar dat het moeilijk te zien is. maar ik zie de woorden allemaal wel hoor

Any.. Therefore, Persons, By, Fallen, Than , Let, Forbid.. en nog meer woorden.
Volgens mij is het een soort tekstje als je alles bij elkaar propt

en nu ik goed kijk zie ik dat dat grijze ding een aansteker is xD nog niet opgemerkt gehad

RensZ schreef:
jammer van die paarse sticker 'The National High Violet'

Dan haal je hem eraf

avatar van ni slecht
welja, zou het ergens te vinden zijn wat de tekst juist is?

avatar van Sandow
ni slecht schreef:
welja, zou het ergens te vinden zijn wat de tekst juist is?

De hoes is een bewerkte foto van 'The Blinding Force' van Mark Fox (staat te lezen in de liner notes van het album). Misschien helpt dit je al iets verder. De exacte woorden heb ik nog niet gevonden.

MARK FOX &raquo; Sculpture - markfoxstudio.com

Giraf de Piraat
Ik heb nog niet eerder een album gehoord dat zo mooi gestructureerd is als deze. De subtiliteit waarmee elk nummer uitgebouwd wordt geeft me nu al luisterbeurten en luisterbeurten achter elkaar intense kippenvel momenten. Ik geniet echt ontzettend van dit meesterwerk.

Eindelijk aan het beluisteren! Net al betoverd geraakt door Sorrow, en als ik jullie mag geloven, is dat nog één van de mindere nummers. Ben benieuwd

avatar van Arrie
Niet als je het mij vraagt, Sorrow vind ik juist wel een van de hoogtepunten.