The Game - The Documentary (2005)

Label: Aftermath (II)

1. Intro (0:32)
  2. Westside Story (3:43)

3. Dreams (4:46)
  4. Hate It Or Love It (3:26)

5. Higher (4:05)
  6. How We Do (3:55)

met 50 Cent

7. Don't Need Your Love (4:27)

met Faith Evans

8. Church for Thugs (4:00)
  9. Put You on the Game (4:14)

met Timbaland

10. Start from Scratch (4:07)

met Marsha Ambrosius

11. The Documentary (4:11)
  12. Runnin' (4:26)

met Tony Yayo en Dion

13. No More Fun and Games (2:37)
  14. We Ain't (4:46)

met Eminem

15. Where I'm From (3:08)

met Nate Dogg

16. Special (3:57)

met Nate Dogg

17. Don't Worry (4:11)

met Mary J. Blige

18. Like Father, Like Son (5:27)

met Busta Rhymes

avatar van T.O.
Weer zo'n gehypede kerel...

avatar van Word_Play
Of hij een van de groten wordt is nog maar de vraag, maar ik heb hem net gehoord en zo op het eerste oor is dit album beatwise vrijwel flawless. Alleen de track met Mary J. Blige is minder.

Naar de lyrics heb ik nog niet aandachtig naar geluisterd.

Word_Play schreef:

Ja, grote namen toch? Waaronder in ieder geval Dre en Eminem.

avatar van Word_Play
Yup, vrijwel alleen maar..

"The Game - The Documentary (Tracklisting)"

01. Intro (Produced By Dr. Dre & Che Vicious)
02. Westside Story (Produced By Dr. Dre & Scott
Storch)
03. Dreams (Produced By Kanye West)
04. Hate It Or Love It(Produced By Cool & Dre)
05. Higher (Produced By Dr. Dre & Mark Batson)
06. How We Do (Produced By Dr. Dre & Mike
Elizondo)
07. Don't Need Your Love (Produced By
Havoc)
08. Church For Thugs (Produced By Just Blaze)
09. Put You On The Game (Produced By Timbaland)
10. Start From Scratch (Produced By Dr. Dre & Scott Storch)
11. The Documentary (Produced By Jeff Bhasker)
12. Runnin' (Produced By Hi-Tek)
13. No More Fun And Games (Produced By Just Blaze)
14. We Ain't (Produced By Eminem)
15. Where I'm From (Produced By Focus)
16. Special (Produced By Needlz)
17. Don't Worry (Produced By Dr. Dre &
Mike Elizondo)
18. Like Father, Like Son (Produced By Buckwild)

avatar van Jordy
Opvallen dat Dre's "Ghost Producer" tegenwoordig altijd meegecredit wordt (de geruchten gaan dat alle oude Dre-klassiekers ook altijd al voor de helft door Daz/Warren G/Mel Man/... geproduceerd waren). Ben toch wel benieuwd naar dit album, ondanks dat ik het vertrouwen in de hele Aftermath-crew onderhand wel kwijt ben geraakt. Morgen meer

avatar van Jordy
Dankzij het feit dat de helft van dit album erg leuk geproduceerd is, en The Game niet zo ongetalenteerd is als de andere recentere Shady/Aftermath-aanwinsten krijgt dit album een hele krappe voldoende van mij. Blijft het feit dat Dre na Eminem geen talentvolle rapper meer aan zijn label heeft toegevoegd, onbegrijpelijk. Game probeert een beetje het oude NWA/Chronic-sfeertje terug te halen door hier heel veel naar te verwijzen en uit te quoten. Zonder hier zelf veel aan toe te voegen, helaas.

avatar van Word_Play
De helft? Op Don't Worry (Feat. Mary J. Blige) na zijn het stuk voor stuk te dikke tracks, daar kan ik echt niet omheen. Game flowt er ook lekker over, en hij doet het goed voor iemand die pas een jaar of 2 rapt. Lyrical vind ik het niet zoveel bijzonder, het is zeker niet slecht, maar er is nog niet echt iets blijven hangen. Oh ja, het ontzettend vele namen noemen, dat wel. God, hij doet bijna niks anders..

Anyway, 4,5* voor de beats, 3,5* voor de lyrics, komt op een mooie 4* uit.

Tips zijn Dreams, How We Do, Runnin', Start From Scratch en Put You On The Game.

avatar van Word_Play
"As a bonus to our readers, AllHipHop decided to compose an unofficial tally of the numerous namedrops on The Documentary."

Dr. Dre 35
Usher 1
Guerilla Black 1
Jimmy Iovine 1

Word_Play schreef:

Vooral richting het eind vind ik de productie toch echt wat wisselvallig worden. Maar goed, blijft een lekker geproduceerd album.

mes-one
beste wat aftermath heeft gedaan sinds Chronic 2001, maar ja wat wil je...als je naast de verwachte line-up van producers ook Just Blaze (buiging), Hi-Tek en Timbaland kan optrommelen.

Wel aardig album, in ieder geval een stuk beter dan ik verwacht had.

't wachten is op Detox

avatar van Jordy
Ik ben bang dat Detox verpest gaat worden door 3 gastoptredens van 50 Cent, een nummer met Eve en Busta, 2 ongeïnspireerde gastoptredens van Eminem en een grote afwezigheid van mannen als Daz en Kurupt.

avatar van BoordAppel
Met Busta is niets mis en Eminem doet het bij gastoptredens tot nu toe altijd goed. Heb toch maar geen verwachtingen van Detox, dan kan het alleen maar meevallen.

Deze is beter dan obie trice, 50 cent, lloyd banks en young buck's hun album.

dit is echt ZOOOWN goed album jonge

The game the documentary *****

Het album waar ik op wachtte. Een getalenteerde rapper met een verhaal die lekker heenflowt over de vlekkeloze producties van dre en co. Dre z'n invloed is hier duidelijk te horen ( pianodeunen), de beats zijn fantastisch. The game heeft een relaxete stem en kan erg boeien. 50 cent komt het album met de nodige vocale kracht bijzetten + het nodig stample - werk, zodat het een ongezien spektakel wordt. Dreams ( let op de lyrics) , we ain't , is this it , the documentary ...allemaal ongeziene parels van songs op beatgebied en zoveel meer ...

Eén van de beste rapalbums van de laatste tijd.

avatar van T.O.
Ik vind dat ´How We Do´ toch wel iets beter dan het gemiddelde 50 Cent-werk. Wat een lelijke kop heeft die Game alleen, zeg...

avatar van Word_Play
Ik vind dat 50 Cent op "How We Do" The Game VER achter zich laat. Allemachtig, wat ript hij die track aan flarden zeg.

avatar van Jordy
Tracks 3 t/m 5 vind ik vooral fantastisch, How We Do vind ik het prototype ongeïnspireerde Dre-beat / matige emcees waardoor ik het momenteel zo gehad heb met de Aftermath crew. Die chorus van 50 is ZO slecht in dat nummer Ik hoor persoonlijk niets goeds aan wat The Game doet op die track (al staan er zeker een paar momenten op dit album waar hij erg aardig uit de hoek komt), maar ja vergeleken met Fiddy is het natuurlijk al gauw goed.

Hoorde trouwens dat The Game zojuist G-Unit uit is getrapt na ruzie met 50 Cent.

dit is de man gewoon, hij kan op zoveel manieren rappen!
luister naar Start from Scratch, goede tekst ook... dat zielige toontje wat erin zit dat hoor je niet bij een 50 Cent (commerciele shit)...
en in Westside Story heeft hij weer die vette ''gangster'' stem!

Deffy 15 schreef:

dit is de man gewoon, hij kan op zoveel manieren rappen!
en in Westside Story heeft hij weer die vette ''gangster'' stem!

kan je wel volgen tot op zekere hoogte maar the game is net zo commercieel als 50cent

avatar van BoordAppel
Snap totaal niet waar de hype helemaal over gaat maar dit is best een aardig album. Helaas laat het wel horen dat Dre zijn touch kwijt is, nergens staan er echte Dre bangers op zoals Still D.R.E. of Forget about Dre. How We Do vind ik ronduit zwak. Doet me een beetje denken aan Just Lose It van Eminem, ook al zo'n slappe beat. Zo'n suffe clap erin ook. Andere Dre beats kunnen ermee door. Hate It Or Love It en Higher vind ik zelfs goed.
Beste tracks komen van Kanye West en Timbaland. Ook Just Blaze is lekker bezig. De rest van de tracks varieren van matig tot goed.

The Game vind ik helemaal geen slechte rapper, al heeft hij niet veel te zeggen. In ieder geval al een stuk meer dan 50 Cent die steeds meer op Mase gaat lijken: ongeinspireerd je lyrics eruit mompelen, het geld stroomt toch wel binnen. Ben het helemaal met Jordy eens dat dat refreintje in How We Do gewoon slecht is. Ben trouwens wel blij verrast dat Eminem er soms nog wel zin in heeft. Hij heeft een goede verse op We Ain't. Typische Em productie ook, niet echt slecht maar daar is alles ook mee gezegd.

Misschien dat ik nadat ik dit album wat vaker beluisterd heb nog een halfje omhoog ga, maar voor nu een 3*.

Kos
Ben hem nu voor het eerst aan het luisteren. Klinkt beter dan verwacht zo op het eerste gehoor, leuke funky samples vooral.

Van zijn rapkwaliteiten ben ik niet zo kapot, dus haal vooral niet aan dat Rakim je voorbeeld is zou ik zeggen .

Dat ene nummer *zoekt* 'hate it or love it' is trouwens wel erg, erg goed.

Dat ze daar geen single van gemaakt hebben ipv dat matige How we Do.

Kos
Hmz, het ziet er inderdaad naar uit dat er na het aardige begin een dalende lijn wordt ingezet, jammer.

Hate it or Love it is de 2e single, in Amerika iig

Aha, slimme jongens .

Mala Chica
Dreams & Put You On The Game zijn mooie tracks!

Een geweldige album!

Mala Chica schreef:

Dreams & Put You On The Game zijn mooie tracks!

Klopt. 'Hate it or Love it', 'We ain't' en 'Church for Thugs' zijn ook erg oke, maar voor de rest is het skippen geblazen.

Je moet geen nummers skippen om een goed oordeel te kunnen vellen over het album, want er zit vaak een logica in de volgorde van de tracks.

Kos
Zal best, als het ruknummers zijn skip ik ze gewoon natuurlijk. Wie gaat er nu een track luisteren die hij vervelend vindt, zodat er dan een beter logica met de andere nummers in zit .