Saxon - Crusader (1984)

Rock / Metal
Label: Carrere

1. The Crusader Prelude (1:07)
  2. Crusader (6:34)
  3. A Little Bit of What You Fancy (3:51)
  4. Sailing to America (5:04)
  5. Set Me Free (3:14)
  6. Just Let Me Rock (4:12)
  7. Bad Boys (Like to Rock'n' Roll) (3:25)
  8. Do It All for You (4:44)
  9. Rock City (3:17)
  10. Run for Your Lives (3:50)
  11. Borderline [Kaley Studio Demo 1983] * (2:42)
  12. Helter Skelter [Kaley Studio Demo 1983] * (3:35)
  13. Crusader [Kaley Studio Demo 1983] * (6:21)
  14. Do It All for You [Kaley Studio Demo 1983] * (4:46)
  15. A Little Bit of What You Fancy [Kaley Studio Demo 1983] * (3:10)
  16. Sailing to America [Kaley Studio Demo 1983] * (5:11)
  17. Set Me Free [Kaley Studio Demo 1983] * (3:22)
  18. Just Let Me Rock [Kaley Studio Demo 1983] * (4:01)
  19. Do It All for You [Intro] / Run for Your Lives [Kaley Studio Demo 1983] * (4:59)
avatar van Epitaph
Eerste LP ooit gekocht, vooral 't titelnummer blijft na al die jaren nog overeind. IJzersterke song, en een prachtige hoes.

avatar van wolf
Inderdaad Crusader is echt een goede song. Voor de rest is het wat minder, maar zeker net slecht. 3.5*

avatar van Rinus
Een beetje een andere inslag op dit album, maar zeker niet slecht. gestoken in een mooie klaphoes met een prima produktie. Op vinyl.

avatar van i.Ron S.
Crusader is een fantastisch nummer, Sailing to America is een prettig nummer maar voor de rest is het niet zo interessant, vooral opvallend zijn de backing vocals die sterker aanwezig zijn. Klinkt wat meer commercieel gericht en geeft wat weer naar welk type muziek Saxon zou overgaan op volgende albums.

avatar van Kef
Kef
Crusader the lord of the ralm!

avatar van Killeraapje
Erg ondergewaardeerd album dat voor mijn gevoel nog altijd tot het beste saxon werk behoort

avatar van MDV
MDV
Saxon is een band die vaak in hetzelfde rijtje als Iron Maiden, Judas Priest en Motörhead wordt genoemd. Als laatste in het rijtje, dat wel. Ik zou ze zelf eerder vooraan zetten, maar ik ben een fan dus ik ben wat dat betreft misschien niet helemaal betrouwbaar. De reden dat Saxon vaak als de minste van de vier wordt beschouwd is denk ik hun slechte periode van eind jaren 80 waarin ze muziek maakte die stylistisch nogal afweek van de rauwe heavy metal van hun eerdere albums.

Crusader is eigenlijk de schakel tussen Saxon's gouden en duistere jaren. Op het album is zowel metal van het hoogst denkbare niveau als lullige hardrock die van Bon Jovi had kunnen zijn. Maar vooral iets dat tussen die twee uitersten in zit.

Het titelnummer (dat trouwens het mooiste is als je het met de prelude erbij luistert) is wat mj betreft het mooiste nummer uit de hele discografie van Saxon. Muzikaal is het sterk, de teksten en de manier waarop Biff Byford ze ten gehore brengt zijn nog sterker, en de gitaarsolo is zelfs nog beter. Crusader is een nummer dat iedereen die beweert dat hij/zij van metal houdt een keer gehoord moet hebben, en als ze gaan roepen dat ze het niet goed vinden, neem ze dan alsjeblieft niet meer serieus. In tegenstelling tot een zekere andere Britse band waarvan ik de naam niet ga noemen met een dergelijk goed nummer speelt Saxon Crusader altijd vol enthousiasme als het publiek het wil horen, en zo gat het al een kwarteeuw. En terecht, want Crusader wordt nooit oud, nooit.

Maar een goed nummer maakt nog geen goed album, al helemaal niet als de andere nummers het niveau van de aftrapper bij lange na niet halen. Begrijp me niet verkeerd, A Little Bit Of What You Fancy, Just Let Me Rock en Rock City zijn allemaal prima nummers. Stuk voor stuk zijn het goede en feestelijke hard rock knallers die op zich niet verkeerd zijn mar gewoon in de schaduw staan van het fenomenale eerste nummer.

Wacht, ik vergeet iets. Sailing To America is bijna net zo goed als het titelnummer. In Sailing To America word de reis van Britse kolonisten die naar het 'beloofde land' Amerika varen in de hoop een betere toekomst te vinden.

'' The quayside's full of friends
A farewell in their hands
No-one knows if they'll reach the shore
As Plymouth slips away
They'll not be back again
They're sailing off towards the promised land ''

Biff Byford heeft het begrepen! Leuke teksten, goed nummer.

Maar er staan helaas ook een paar aanfluitingen op Crusader. Met name Do It All For You, waar was dat in hemelsnaam voor nodig? Do It All For You doet me denken aan die slechte ballad van Aerosmith, je weet wel, dat zeiknummer dat veel te vaak op de radio komt. Ook Run For Your Lives is niet veel aan, al moet ik de band toch wel een complimentje geven voor het bedenken van zo'n toepasselijke titel voor zo'n draak van een nummer.

Het begon allemaal zo goed maar waar ging het heen? Joost mag het weten... Het lijkt de carrière van Saxon wel. Nee, dat is geen vergelijking. Saxon kwam er als band na een lange tijd van onderpresteren weer bovenop. Dat kan ik over dit album helaas niet zeggen.

Akron777
Zeer mooie hoes, maar qua muziek vind ik deze wat minder. Crusader blijft echter een van mijn favoriete Saxon-nummers, maar de rest is minder. Nog steeds niet slecht, maar wel minder.

avatar van Metalhead99
Crusader is en blijft een Saxon klassieker. De rest van de cd vind ik toch ook niet slecht, wel minder dan het titelnummer, maar nog steeds goed.

avatar van B.Robertson
Door de wat ongelukkige productie van Kevin Beamish klinkt Crusader niet zo hard als voorgaand werk. Het titelnummer is meesterlijk. Sailing to America en Just let me rock zijn prettige nummers, voor de rest heb ik er nooit veel mee gehad. Set me free is lang niet zo goed als het origineel van Sweet, uit '74. Crusader deed het best wel goed in de Nederlandse album-top 100. Stond er 7 weken in met als hoogste notering 22. Als je het puur op cijfers bekijkt deed Crusader het beter dan Denim and leather, The eagle has landed en Power & the glory. Een band als Motörhead stond in deze periode alleen genoteerd met No sleep 'til Hammersmith.(9 weken - 26 als hoogste notering, later stonden Orgasmatron en Rock 'n'roll in deze lijst.) Genoeg over cijfers, Crusader beschouw ik als een minder album met wel één van hun allerbeste nummers erop.

avatar van vielip
Een redelijk album. Erg goede nummers als Crusader, Sailing to America, Just let me rock, Rock city en Run for your lives gaan gepaard met zwakke broeders als A little bit of what you fancy, Set me free, Do it all for you en Bad boys. Er wordt vaak gewezen naar de slechte produktie van dit album. Ik vind het niet slecht maar wel heel anders in vergelijking met de voorgangers. Het album klinkt gortdroog en gericht op de Amerikaanse markt. Echter lang niet zo duidelijk als opvolger Innocence is no excuse. Het artwork is zonder meer één van de mooiste die ik ken.

Het enige album van Saxon tot nu toe die ik weer verkocht heb.

avatar van Jumpjet
Gammele Saxon-plaat die het niet haalt bij de topalbums Wheel of Steel en Power & the Glory.
Het titelnummer en Sailing to America zijn prima songs, maar de rest maakt nauwelijks indruk.

PriestMaiden
Het titelnummer is een heel sterk nummer, Just Let Me Rock, Rock City en de rest is goed, maar toch wat teleurstellend na hun voorgaande werken.

avatar van Spock2011
Jumpjet schreef:

Dat is inderdaad echt jammer, want Crusader is een van Saxon's beste nummers. Helaas is de plaat zelf inderdaad erg matig.

Crusader werd toen die uit kwam afgekraakt door oa Aarschok en ook de hardrockprogramma's op de radio, vandaar dat ik de elpee toenderdtijd niet kocht.
Toch was ik altijd een grote saxon-fan ( spijkerjasje met grote embleem van Saxon achterop),
maar er kwam toen zoveel goede muziek uit dat je niet wist wat je eerst moest kopen (downloaden was er toen nog niet bij ).

Jaren later toen ik de plaat eindelijk in zijn geheel hoorde viel hij toech reuze mee.

Titelnummer en Sailing to America zijn mijn favoriete nummers. toch ook wat vullertje ( A little bit, Run for.. )

Plaat kan niet tippen aan Wheels of Steel/Strong Arm of the Law/ Demin and Leather/Power and the Glory de 4 ultieme Saxon Platen

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Tot Do It All For You lijkt dit album op weg naar een 3,50 maar voornoemd nummer en afsluiter Run For Your Lives zorgen voor de nodige aftrek. Run For Your Lives deed het misschien live beter met die meebrul-gedeeltes, ik hou er niet zo van.

MDV schreef:

'' The quayside's full of friends
A farewell in their hands
No-one knows if they'll reach the shore
As Plymouth slips away
They'll not be back again
They're sailing off towards the promised land ''

Biff Byford heeft het begrepen! Leuke teksten, goed nummer.

Mooie recensie!

avatar van sinkthepink
Hoe kan je een plaat zo produceren ? Wat een koekebakker die Beamish

avatar van Sinner
Afgelopen week eindelijk eens de vier remasters aangeschaft uit de 'slechte' periode van de band (Crusader - Innocence is no Excuse - Rock the Nations - Destiny) en ik moet eerlijk zeggen dat het best aangenaam was om ze nog eens opnieuw te horen en dat ze beter klonken dan dat ik ze in gedachten had.

Met name Crusader (en Innocence...) vind ik bij benadering niet eens zo slecht. Dat het titelnummer een knaller is dat weet iedereen nu wel - en misschien dat het ook net dit nummer is dat voor mij de rest van de cd een jaar of 18 terug (ik was ongeveer 15 bij eerste beluistering) zo verkloot heeft. Het blijft een geweldig, episch metal nummer dat verwachtingen schept qua sfeer en kwaliteit die de rest van de cd onmogelijk nog kan waarmaken. De rest van de nummers steken hier zo tegen af dat het haast te bizar voor woorden is - openen met een episch, sfeervolle knaller van een song om dan plots te vervallen in gladde, middelmatig pop/rock nummers die hier echt mijlenver van af staan.

Maar goed - alle vier de cd's draaien nu alweer een weekje hun rondjes hier thuis en ook die aanvankelijk 'middelmatige' nummers blijken grotendeels wel te pruimen. 'A Little bit of What You Fancy', 'Sailing to America', de sweet cover 'Set me Free' en 'Just let me Rock' zijn zelfs goed te noemen. Maar met name de twee draken 'Do it All For You' en 'Rock City' verpesten dan toch weer de positieve indruk die de eerste songs achterlaten. Voor mij uiteindelijk toch nog een 3'tje.

avatar van viking1
Redelijk saxon album.
Kan niet tippen aan hun klassiekers,maar wordt nergens slecht.
Ze hebben geen hele slechte albums gemaakt wel wat minderen waaronder ook deze maar staan toch voor mij een paar sterke songs op...crusader is prachtig!
Heb veel cd's/lp's van hun zelf op de mindere albums staan altijd nog genoeg sterke songs.
Deze klinkt wat glad maar draai hem af en toe en blijft voor mij ruim voldoende.

Prachige hoes.

avatar van riesj68
Na vele, vele jaren weer eens gedraaid en kant 1 is toch wel lekker hoor! Een 3 voor het album, het halfje extra vanwege de titeltrack.

avatar van Kondoro0614
Ook Saxon ben ik een beetje aan het ontdekken. Een band met een erg populaire naam waarvan ik nog niet alles had gehoord. Gisteren vertelde een kameraad aan mij dat ik het nummer 'Crusader' eens moest opzetten en nadat hij hem zelf heeft afgespeeld heb ik besloten het album nu zelf eens helemaal aan te zetten. Tot mijn verbazing vond ik de titeltrack het leukste en die blijft ook erg vers en verfrissend want de rest van het album stelde vrij weinig voor. Nee, buiten de titelsong om vond ik dit album niet zo heel veel aan, jammer.

avatar van RuudC
De titeltrack zou me op het lijf geschreven moeten zijn, maar eerlijk gezegd doet het me vrij weinig. In mijn oren een vrij generieke epic. Nee, dan geef ik de voorkeur aan het sfeervolle Sailing To America. Crusader is helaas wel het album waarop Saxon graag toegankelijker en gladder probeert te klinken. De commerciële knieval is het ergst te horen op songs als Just Let Me Rock en Rock City. Tenenkrommend zelfs. Ik houd van de powersongs van Saxon, maar op dit album geef ik voorkeur aan de ballads. Do It All For You is redelijk en de Sweet cover komt goed uit de verf. Zet ik Crusader af tegen de voorgangers, dan is dit echt de minste. De B-kant is met uitzondering van Do It All For You uitzonderlijk zwak. De komende drie albums gaat waarschijnlijk een nog moeilijkere zit worden.

Tussenstand:
1. Strong Arm Of The Law
2. Wheels Of Steel
3. Power & The Glory
4. Denim And Leather
5. Saxon
6. Crusader

avatar van lennert
Ik heb de titeltrack altijd hoog zitten, maar buiten Sailing To America, de gave cover van Set Me Free en Do It All For You is het gros het hier gewoon net niet. Erg ingespeeld op een meer commerciele kant met obligate meezingers over 'rock', maar de band onwaardig. Niet gek dat er van dit album buiten Crusader om zelfs bijna nooit live iets gespeeld wordt. Echt geen grote ramp omdat de muzikanten goed zijn, maar de teksten en composities zijn gewoon teleurstellend.

Tussenstand:
1. Power And The Glory
2. Strong Arm Of The Law
3. Wheels Of Steel
4. Denim And Leather
5. Saxon
6. Crusader

avatar van gigage
Wel de mooiste albumcover. En Just let me Rock gaat er bij mij nog in als koek. Die eightees drumsound ook

avatar van B.Robertson
Just Let Me rock behoort ook tot mijn favorieten. Er bestaat een liveopname van en wel als bonustrack van Rock 'n' Roll Gypsies en het is opnieuw opgenomen voor Unplugged and Strung Up. Crusader is een broedplaats voor meligheid (A Little Bit of What You Fancy) en meezingers (Run for Your Lives) verpakt in over het algemeen ondermaatse composities en lijdend onder een afschuwelijke productie van Kevin Beamish, die voor REO Speedwagon een heel wat beter geluid neerzette. Die gitaren klinken gewoon beroerd op Crusader. De hoes en The Crusader Prelude + titelnummer geven de doorslag om nog net een voldoende toe te kennen. Daar is Sailing to America nog wel voor nodig want voor de rest heeft Saxon hier niet veel te bieden. Bad Boys (Like to Rock'n'roll) zou ik willen uitlichten als tenenkrommend, zo met die koortjes en zo, en Do It All for You doet me vrij weinig. Heb vandaag de eerste acht minuten van dit album gehoord en vond het daarna wel mooi geweest.

avatar van Wolfmother
Saxon zit voor mij altijd al een beetje tegen die grens aan, maar met deze vallen ze een beetje door de mand.
Alleen Set Me Free doet me wat en lees nu net dat het blijkbaar een cover is.
Voor de rest inderdaad veel te commercieel en dus boring as hell.

1. Strong Arm of the Law
2. Power and the Glory
3. Denim and Leather
4. Wheels of Steel
5. Crusader

avatar van vielip
Wel lachen dat commercieel dan weer gelijk als 'boring as hell' wordt weggezet.

avatar van Dirkrocker
Vind dit eigenlijk nog wel een redelijke plaat van de mannen vooral Crusader zelf is al en heeerlijk nummer, een van de beste nummers die ze gemaakt hebben. Maar idd nee dit is niet een van hun beste albums. Sailing to america en bad boys vind ik ook heerlijke nummers. Just let me rock kan ik ook nog goed pruimen. Nummers zoals set me free en het bon jovi achtige do it all for you , word ik ook niet echt warm of koud van. Rock city vind ik en lekker party nummer. Het niveau gaat beetje op en neer op dit album, en niet te vergelijken met de voorgangers want die steken er dik boven uit. Maar al met al alles bij elkaar opgeteld 3,5 ster.