Uriah Heep - Salisbury (1971)

Label: Bronze

1. Bird of Prey (4:21)
  2. The Park (5:47)
  3. Time to Live (4:08)
  4. Lady in Black (4:51)
  5. High Priestess (3:46)
  6. Salisbury (16:22)
  7. Simon the Bullet Freak * (3:27)
  8. Here Am I * (7:51)
  9. Lady in Black [Edit] * (3:34)
  10. High Priestess [Alternate Version] * (3:39)
  11. Salisbury [Edit] * (4:23)
  12. The Park [Alternate Version] * (5:19)
  13. Time to Live [Alternate Version] * (4:13)
avatar van Riporter
heep op z'n best, inclusief het legendarische Salisbury

Ozric Spacefolk
Elk nummer van deze plaat is waanzinnig.

Met Keith Baker op drums, die ook alleraardigst kan spelen. Hij kan lekker erop los hakken (Bird of Prey, Time to Live, High Priestess) maar erg subtiel spelen (The Park, Salisbury).

Het titelnummer kent de mooiste solo's van Mick Box.

Rond deze tijd was de band erg creatief en productief, getuige de non-albumtracks.
Why is een geweldige jam-georienteerde song, die de band nooit op plaat zal zetten, maar wel in verschillende versies zal verschijnen, in de loop der jaren,

Here Am I is ook nooit officieel op een studioplaat gekomen. Erg jammer, want het is echt een schitterende song.

Simon the Bulletfreak stonde op de amerikaanse versie van de LP, en in Europa was het een b-kantje van Lady in Black.

Ik zie nu wel dat Why (de 11-minuten versie) niet als bonus is toegevoegd, maar hij staat wel op de verzamelaar The Lansdowne Tapes.

avatar van B.Robertson
Een van de betere Uriah Heep albums. Ben naast Lady in Black en The Park ook liefhebber van het titelnummer.

avatar van Helicon
Van de albums die ik van Heep gehoord heb, vind ik dit wel één van de betere. Met als hoogtepunt het hierboven al veel meer genoemde titelnummer, met een heerlijke gitaarsolo.

avatar van Harribo
Salisbury zou een rock klassieker á la Child In Time van Deep Purple moeten zijn is mijn mening.
Voor mij is dit nummer dat wel.

sugartummy
een hard rockende plaat. begint al bij bird of prey, dan volgt het rustige the park, mooi; dan is het weer stoempen met time to live, hoera; dan weer het rustige lady in black, wat nog wel steviger wordt, hoe langer het nummer duurt; dan het uitstekende high priestess, rocken weer;het titelnummer is veel beter geslaagd dan de symphonische plaat die purple maakte, het gitaarwerk van de 2 gitaristen is uitmuntend.

avatar van Heer Hendrik
Lang gewacht en dan toch eindelijk gedaan. dwz ik heb deze vandaag besteld

Ozric Spacefolk
Als je de ch hebt besteld dan hoop ik voor je dat je ook Simon the Bulletfreak en Here Am I als bonustracks hebt.

avatar van Heer Hendrik
Zelden een album gehoord die bij de eerste luisterbeurt veel indruk maakt. Topalbum!!!! En inderdaad Ozric Spacefolk de bonusnummers Simon the bulletfreak en Here I am passen naadloos bij de originele songs van dit Heepalbum

Ozric Spacefolk
Bird of Prey knalt er ook gelijk lekker in... Heep wist altijd al vol overtuiging een plaat te openen.

avatar van Heer Hendrik
nou en of en de ballads "the Park" en Lady in black zorgen voor een mooie balans op dit album

ClassicProgRock1
sugartummy schreef:
...het titelnummer is veel beter geslaagd dan de symphonische plaat die purple maakte, het gitaarwerk van de 2 gitaristen is uitmuntend.

Bedoel je een album of een track van Purple?

Voor Salisbury: 10**********

ClassicProgRock1 schreef:
Bedoel je een album of een track van Purple?

Ik denk het Concerto for Grouppo and Orchestra.
Merk op dat het middengedeelte van Here am I overgenomen is van Child in Time (de brug tussen het eerste vocale deel en Blackmore's solo), dat Deep Purple al gebruikte voor Hey Joe op het openingsalbum dat ook al de basis vormde van Beck's Bolero.

avatar van heicro
Dit album had ik zeker 30 jaar niet meer beluisterd. Toch vreemd dat ik het zo lang links heb laten liggen. Was ik vroeger dan niet genoeg onder de indruk? Misschien, want keer op keer als ik weer eens door mijn 2300 hele oude lp collectie ging sloeg ik dit album over. Ik kon me ook geen enkel nummer herinneren en dat overkomt me ook zelden.

Ik heb het album nu weer een keer of vier beluisterd en ik moet zeggen dat het naast de albums 'Look at Yourself" en 'Return to Fantasy' wel tot het beste werk van Uriah Heep behoort. (maar ik moet bekennen dat ik lang niet alle albums ken)
De titelsong 'Salisbury' vind ik geniaal overigens. Vooral in dit nummer komt het uitzonderlijke talent van Hensley en Box naar boven. Zanger Byron zingt als altijd fantastisch.
Het enige minpuntje van Uriah Heep vind ik, dat zelfs hun beste albums, ook deze, niet altijd consistent en evenwichtig zijn.

Nog steeds met David Byron op zang waardoor ik Uriah Heep- in die tijd - de tegenhanger vond van Deep Purple (In Rock + Very Eavy Very Umble en A Wizzard kocht ik destijds blind). Nog steeds kan ik genieten van deze groep. Het vertrek van topzanger David Byron was een aderlating van jewelste. Het is ook nooit meer echt goed gekomen althans dat is mijn mening.

Dit album maar eens gedraaid om een goed oordeel te geven. Sommigen hierop vinden dit het beste dat de heren Heep hebben gemaakt. Ik ben het daar niet mee eens. Demons & Wizzards, Look at Yourself en Very Eavy vind ik net een paar stappen beter. Neemt niet weg dat hier een paar DIJKEN van nummers op staan. Alelen het afsluitende nummer heeft blazers
dat aspect had van mij achterwege gelaten mogen worden

Neal Peart schreef:
....Alelen het afsluitende nummer heeft blazers
dat aspect had van mij achterwege gelaten mogen worden

Dat is juist de kracht van het nummer, vind ik. Meerdere bands experimenteerden met orkest (Moody Blues, Deep Purple, Barclay James Harvest, Camel, Jehtro Tull).
Waarbij ik overigens BJH het best vind slagen.

Maar goed, de kracht van het titelnummer, zit 'm in de blazersectie.

Oké Ozric, maar over het geheel genomen zijn eerder genoemde albums - in mijn optiek beter - of slaat de vonk net wat meer over. Of anders op die albums geen enkel zwak nummer

Ozric Spacefolk schreef:
Maar goed, de kracht van het titelnummer, zit 'm in de blazersectie.

En in de opbouw, en de klank van de gitaar, en de prachtige samenzang...

Maar het hele album is geniaal. Ik ga mee in een 5*-waardering, Ozric.

@ Kronos dat krijgen Look at Yourself en Demons & Wizzards ook 5.0 van jou?
( want als je voor dit album al de hoogste score geeft)

avatar van Kronos
Misschien dat jij braaf de stemgemiddelden op de site volgt, of de mening van critici. Mijn stem hangt af van het plezier dat ik aan een album beleef. Wat jij of anderen daar verder van vinden heeft daarop geen invloed.

Als Look at Yourself en Demons & Wizards mij ooit eens hetzelfde plezier verschaffen, dan krijgen die ook 5*.

Nog vragen?

avatar van henk01
Wanneer?

Wat?

Kronos schreef:

Nog vragen?

Zeker niet, maar ik ga af op mijn eigen gehoor ( min eerste hardrock albums waren Deep Purple in Rock en Very Eavy Very Umble). We verschillen duidelijk van mening . No hard feelings

Kronos schreef:
Zeker niet, maar ik ga af op mijn eigen gehoor

Ik ga natuurlijk ook af op mijn eigen gehoor. Het zou een beetje gek zijn als ik af zou gaan op jouw gehoor.

Mijn eerste albums waren Scorpions - Blackout, Krokus - Hardware en Saxon - Strong Arm of the Law.

Ozric Spacefolk
Hihi. Mijn eerste hardrockalbum was Miracle van Queen. Niet echt vergelijkbaar met deze orgel & wahwah-herrie...

Mijn eerste single?? Please Go van de Golden Earrings (toen nog met een s)

avatar van Brutus
Weer een uitstekend album van Uriah Heep, al vind ik Salisbury niet zo geweldig als de meesten
hier vinden. Het nummer Bird of prey staat eigenlijk al op het debuutalbum (Us Release en is de
b-kant van de single Gypsy)

avatar van henk01
Gypsy was toch de achterkant van Easy Living?

lijkt me niet. Gypsy is in 1970 uitgebracht. easy livin in 1972