Blackalicious - Blazing Arrow (2002)

Label: MCA

1. Introduction: Bow and Fire (1:06)
  2. Blazing Arrow (2:39)
  3. Sky Is Falling (2:26)
  4. First in Flight (4:32)

met Gil Scott-Heron

5. Green Light: Now Begin (3:12)
  6. 4000 Miles (4:35)

met Chali 2NA en Lateef

7. Nowhere Fast (6:41)
  8. Paragraph President (5:09)
  9. It's Going Down (3:44)

met Lateef en Keke Wyatt

10. Make You Feel That Way (3:26)
  11. Brain Washers (6:22)

met Ben Harper

12. Chemical Calisthenics (3:21)

met Cut Chemist

13. Aural Pleasure (4:47)

met Jaguar Wright

14. Passion (3:54)

met Rakaa en Babu

15. Purest Love (4:03)
  16. Release (9:26)

met Saul Williams en Lyrics Born

17. Day One (4:52)
avatar van P Jay
ja, uiteraard, slip of the tongue. Om de geesten hier scherp te houden. Strak opgemerkt!

avatar van J.M.
Verhoog hem naar 4,5, echt een superplaat!!

rico-bballer
Heb dit binnen en weet nu pas van wie het nummer passion uit de film biker boyz was. Blackalicious dus, maar iniedergeval ik heb het anderhalf keer niet super geconcentraard gehoord maar ik voel dat dit een hoge gaat worden.

avatar van Rhythm & Poetry
Het 2de reguliere album van Blackalicious is getiteld: Blazing Arrow. Een introductie tot Blackalicious leert ons dat dit duo bestaande uit een rapper wiens naam The Gift of Gab is, en een producer die onder de naam Chief Xcel werkt. Deze cd imponeert in het eerste opzicht al door de vele goede gastartiesten. Een greep uit deze lijst: Gil Scott Heron, Chali 2Na, De La Soul, Babu & Lyrics Born.

Chief Xcel is een producer die voor de nodige verschillende geluiden zorgt. Piano, gitaar, bliepjes, tikjes, scratches en computer gevormde geluiden. Niks ontbreekt op deze cd. Het is dan ook duidelijk een echte newschool producer. Zijn hoogtepunten op deze cd zijn dan ook eigenlijk ontelbaar maar een kleine greep uit die hoogtepunten zijn: De bubbel geluiden en de blaasinstrumenten op het nummer Blazing Arrow, de tikjes op het nummer Sky is Falling, de piano klanken op Nowhere Fast, de scratches op Paragraph President en de relaxte laatste klanken op Purest Love.

De andere helft van het duo houdt zich bezig met het rappende gedeelte. Dit is hem meer dan toevertrouwd. Met een duidelijke articulatie rapt The Gift of Gab het liefste uptempo. Zijn aangenaame stem leidt je in geen tijd door het album heen. Dat het album een vrolijke ondertoon heeft blijkt in zijn versers, een mooi voorbeeld hierbij zijn de eerste woorden op Blazing Arrow:

'Amazin phase your days your hazy ways my Blazing Arrow
The rays that range from Asia way to Rio De Janeiro
A craze you crave? but work today's the day that in a major way
I'll make you say oh look he saved the day and also paved the way (hooray)'

Zijn veelzijdigheid laat hij zien in het nummer Make You Feel That Way waar hij overschakelt naar storytelling. Mede door dit soort uitstapjes zal het album dan ook niet vervelen.

De vele gastartiesten die aan het woord komen zijn een toegevoegde waarde aan het concept. Of het nou de soulvolle stem van Gil Scott-Heron is of de nog vrij onbekende Lateef, allemaal komen ze met iets unieks aanzetten.

Blazing Arrow is een cd die je vijf kwartier lang op je puntje van de stoel laat zitten. Met een experimentele producer en een snelle maar duidelijk verstaanbare rapper blijft het album van begin tot eind spannend.

Rhythm & Poetry schreef:
het gelauterde De La Soul

je bedoelt het gelauwerde

Verder een goede recensie, RP!

avatar van MJ_DA_MAN
De La Soul doet toch helemaal niet mee? Er zit een sample van D.A.I.S.Y. Age in Paragraph President, maar De La zelf doen niet mee.

MJ_DA_MAN schreef:

Inderdaad, staat ook fout in de tracklist hier.

Thx, even aangepast.

avatar van j.b.b.l
Een leuk album,tekstueel als muzikaal maar het wordt soms eentonig waardoor ik niet echt de neiging krijg om het door te luisteren dus meestal is het skippen.

Een grotendeel van dit album bestaat uit top nummers maar er staan voor mij ook wat mindere nummers op zoals Chemical Calisthenics.Vele vinden het dope hoe Gift Of gab mee rapt met de drums maar ik vind het niet klinken helaas.Day One is tekstueel goed maar die refrein vind ik vervelend.Purest Love word na elke luisterbeurt wel vervelender,die refrein kan ik zoiezo al niet lang horen.

Verder bestaat dit album uit goeie nummers zoals First in Flight,Sky Is Falling,Blazing Arrow en Make You Feel That Way maar ik heb helaas moeite om dit album in een keer te horen.Voor nu een 3,5 maar ik hou deze effe in de gaten,wie weet veranderd mijn cijfer.

Ik luister wel vaak naar Blazing Arrow.Ooit geprobeerd om Gift Of Gab na te doen op dat nummer?Ontzettend moeilijk .

RedLightCityBoy
Ik vindt deze uiteraard ook geniaal. Maar ik vindt het niet percee veel beter dan NIA. Misschien komt dat nog wel.

jorisje123456
Ik vind het eigenlijk een afschuwelijk slechte CD.

Hatelijke stem, eentonig en saaie beats..

avatar van BoordAppel
Gewoon je oren eens laten uitspuiten en dan nog een keer beluisteren.

avatar van j.b.b.l
En vooral de tijd geven om het te laten inwerken.

jorisje123456
Nee hoor, ik heb het album al zeker 6-7x volledig beluisterd.

Soms voel je het gewoon niet, bovendien krijg ik koppijn van die stem.

Hypnotick
jorisje123456 schreef:
Nee hoor, ik heb het album al zeker 6-7x volledig beluisterd.

Soms voel je het gewoon niet, bovendien krijg ik koppijn van die stem.

Mmm met de oren is dus niks mis, dan denk ik toch dat het een herseninfarct is.

En verder vind ik het nogal apart te noemen, dat je dit album 6-7 x luistert. terwijl je ( hoe bizar het ook is ) claimt dat je dit album slecht vind. is dat een bijverschijnsel van je herseninfarct ofzo ?

RedLightCityBoy
Andere smaken moet je niet gelijk afpersen met het zeggen van een herseninfarct, dat heet gewoon vrijheid van mening/smaak.
Wees eens niet zo kinderachtig in je reacties.

Mmm met de oren is dus niks mis, dan denk ik toch dat het een herseninfarct is.

Gast! Doe eens normaal. Dit album is 1) helemaal niet zo heilig als je denkt en 2) men loopt altijd te zeiken dat er users zijn die lage stemmen geven zonder dat toe te lichten. Hoe komt dat denk je? Juist ja, (oa) door jou.

Ik vind album ook verre van briljant. Producties klinken mij wat geforceerd en vergezocht en GoG kan mij ook niet raken. Zijn (rijm)kwaliteiten zijn onomstreden, maar qua delivery en flow pakt hij me zelden. Leuk plaatje, maar ook niet meer dan dat. Nipte voldoende.

Hypnotick
Nou nou, waarom moet dat zo verhit. als een beetje humor al niet meer kan dan weet ik niet waar we heengaan met dit forum.

BoordAppel schreef:
Gewoon je oren eens laten uitspuiten en dan nog een keer beluisteren.

Goed bezig .

avatar van BoordAppel
Hoe kan een productie nu vergezocht zijn? Soms lees je hier echt kritiek die het voorstellingsvermogen te boven gaat.

avatar van MJ_DA_MAN
Vergezocht? Volgens mij zegt ie dat niet (Niek wel). En de beats moeten je ook maar liggen, en ik kan begrijpen als ze dat niet doen (is ook bij vlagen het grootste probleem voor mij bij dit album, GoG is geweldig).

avatar van Gyzzz
Maar ook Gift of Gab heeft zo z'n beperkingen. Zo'n scheikunde-rap als Chemical Calisthenics hoeft van mij ook niet zo en neigt wel heel erg naar interessantdoenerij.

(Ik vind hem dan wel weer heel vet geproduceerd )

Humor zeg je...

Als een artiest per se iets origineels wil maken. Gewoon lekker klinken is neit genoeg, het moet apart zijn, nieuw, experimenteel. Als dat het doel is, ipv gewoon wat het best klinkt dan krijg vergezochte muziek en vergezochte producties. Zoals een rapper kan rijmen om het rijmen, zo kan een producer ergens een geluidje instoppen om het geluidje.

En kap aub met stellen dat users dr niks van snappen als ze jullie favoriete plaatjes niet waarderen. jorisje en ik proberen allebei aan te geven waarom we een plaat minder vinden, ipv dan we een lage stem neerzetten en em smeren. Jullie geven enkel aan dat jullie het niet met ons eens zijn (iets dat ook al blijkt uit je beoordeling) zonder enigzins inhoudelijk op de posts in te gaan.
Nu wil ik ook weer niet te ernstig overkomen. Die eerste reactie van Boordappel, zoiets kan opzich prima. Maar laat het daarbij. Als elke user die deze plaat waardeert jorisje belachelijk gaat maken, dan gaat de lol er snel van af op deze site.

avatar van BoordAppel
Volgens mij zegt ie dat niet (Niek wel)

Ja, daar heb ik dan toch ook over. Het kan inderdaad best dat de beats je niet liggen, maar vergezocht? Ik snap dat gewoon niet.

En waarom ik die eerst opmerking maak? Een user zet een ultrakort bericht neer met wat harde woorden maar legt verder niets uit. Wat is er hatelijk (?) aan die stem? Volgens heeft Gift of Gab een vrij normale stem zoals zoveel mensen. Eentonige beats? Als je Chemical Calestenics met Make You Feel That Way of Release wil gelijkstellen mag dat van me maar volgens mij hoor je dan gewoon niet goed.

avatar van Gyzzz
Niek legt het vergezochte nochtans uitstekend uit hierboven.

avatar van BoordAppel
Dat bericht stond er nog niet toen ik op plaatsen klikte. Ben ik het overigens totaal niet mee eens en ik zie niet waar Chief Xcel dat op deze plaat doet.

avatar van Niek
Neemt niet weg dat je reactie wat voorbarig was. Verder weten we dat je het er niet mee eens bent.

Mmm met de oren is dus niks mis, dan denk ik toch dat het een herseninfarct is.

Het volgende album zal ik dan maar half beluisteren voor ik het een cijfer geef.

Onnozelaar, ga met je blokken spelen.

avatar van Rhythm & Poetry
Mijn reviewtje staat er al, daar voeg ik met alle liefde 0,5* aan toe. Heb hem zojuist weer eens opgezet en ik vind dit simpelweg briljant .

Relax
Vind het album eigenlijk helemaal niet zo super speciaal als velen dat wel vinden.