Het album wordt echt de hemel in geprezen door critici, jammer dat de score op MusicMeter ietwat achterblijft. 3.75 is wat aan de lage kant voor dit album.
The ArchAndroid van Janelle Monáe is zo goed omdat het zo veel verschillende invloeden met zich meeneemt. Het album is niet echt onder een genre te brengen. Experimentele pop? RnB? Er zijn ook duidelijk Dance-invloeden in terug te horen.
The ArchAndroid heeft een beetje een raar thema, zoals in het boekje te lezen is zit er een heel verhaal achter. Met karakters als Cindy Mayweather en Anthony Greendown. Het is daarom ook aanbevolen om dit album gewoon af te spelen vanaf track 1 (geen shuffle aan doen dus

), en het over je heen laten komen!
Het album begint meteen sterk met de muzikale Suite II Overture. Daarna loop het album moeiteloos over in Dance or Die, Faster en het prachtige Locked Inside. In Dance or Die en Locked Inside zijn de futuristische elementen terug te vinden. Alle 3 zijn dit enorm sterke popsongs die stuk voor stuk heerlijk klinken en meteen een goede toon neerzetten voor het album.
Met de ietwat rustige (interclude?) Sir Greendown gaat het album verder. Dit is een favoriet van mij. Heerlijk rustig sfeertje heeft dit nummer.
Het album gaat verder met de knaller Cold War. Een lekker agresief (expres fout geschreven) nummertje en een perfecte opvolger van het rustige Sir Greendown. Ook de tekst van dit nummer is erg goed!
I was made to believe there's something wrong with me.
#7 is Tightrope en dit vind ik persoonlijk het minste nummer van het album (en uitgerekend die wordt natuurlijk de single!). Het nummer gaat wat mij betreft iets te lang door maar de samenwerking is wel erg geslaagd!
I tip on aligators and little rattlesnakers
Daarna komt weer een fantastische interclude in de vorm van Neon Gumbo. De tekst is reversed op dit nummer en wordt dus achterstevoren afgespeeld. De onweergeluiden en de regen op de achtergrond maken het helemaal af!
Op youtube heb ik uiteraard het nummer reversed opgezocht (dus waar het normaal wordt afgespeeld) en het nummer is het einde van Many Moons (van Suite I) alleen dan dus omgekeert!
Neon Gumbo wordt meteen gevolgd door het prachtige Oh Maker, met een heerlijke tekst (
Perhaps what I mean to say is it's amazing that your love is mine) en een heerlijk sfeertje!
Daarna komt War of the Roses, ofwel Come Alive. Heerlijk donker duister en weer agressief nummer, waarin Janelle laat zien dat ze ook mooi kan schreeuwen! Dit nummer is zeker ook een van de meer commercielere nummers die op dit album te vinden zijn.
Suite II wordt afgesloten met het mooie Mushrooms & Roses. Wellicht een beetje een teveel aan vocoder waardoor dit nummer erg apart aandoet, maar dat maakt het nummer niet minder. Vooral wanneer het refrein begint en de muziek het overneemt... prachtig!
Suite III begint met weer een Overture. Weer een prachtig staaltje muziekwerk waar ik erg van geniet!
Deze intro wordt op de voet gevolgd door het fantastische Neon Valley Street. Het heeft fantastische lyrics en de muziek is prachtig! De rap in het midden van het nummer klinkt wellicht een beetje misplaatst maar maakt het nummer wel helemaal af!
For now, let's pretend, I'm holding your hand
Het wordt gevolgd door een nummer dat in het begin mijn aandacht niet echt wist te pakken, Make the Bus (titel deed me denken aan 't Busje Komt Zo...). Dit nummer moest bij mij groeien maar vind ik nu wel erg leuk. Apart nummer en wederom een ontzettend goed geslaagde samenwerking.
Hierna komt Wondaland. Een nummer dat ik persoonlijk heel erg leuk vind maar dat wellicht een beetje vergeten wordt op dit album, omdat het niet erg opvallend is.
Dan komt de prachtige ballad 57821 die mij ook ontzettend pakt. Met een prachtige tekst en geweldige arrangementen zet Janelle een gevoelig nummer neer. Misschien wel het mooiste dat op dit album staat.
Lead them both back to one
Het album wordt afgesloten met de nummers Say You'll Go en BaBopByeYa. Met name de eerste vind ik erg leuk. Weer een mooie tekst zoals we ondertussen wel gewend zijn bij Janelle.
Let's find forever and write our names in fire on each other's heart BaBopByeYa gaat naar mijn mening iets te lang door, ondanks dat het nummer genoeg verrassingen brengt, maar een mooie afsluiter is het zeker wel.
Al met al is The ArchAndroid een heerlijk futuristisch album met ontzettend veel invloeden, geweldige muzikale stukken en perfecte lyrics. Janelle heeft een prachtige CD afgeleverd. Zoals ik al zei vind ik het gemiddelde op MM zeker te laag voor dit album, dat veel bekender zou moeten zijn (maar misschien komt dat nog).