Janelle Monáe - The ArchAndroid (2010)

Alternatieve titel: Suites II and III

R&B
Label: Bad Boy

1. Suite II Overture (2:31)
  2. Dance Or Die (3:12)

7. Tightrope (4:22)

met Big Boi

8. Neon Gumbo (1:37)
  9. Oh, Maker (3:47)
  10. Come Alive (War of the Roses) (3:22)
  11. Mushrooms & Roses (5:42)
  12. Suite III Overture (1:41)
  13. Neon Valley Street (4:11)
  14. Make the Bus (3:19)

met of Montreal

15. Wondaland (3:36)
  16. 57821 (3:16)

met Deep Cotton

17. Say You'll Go (6:00)
  18. BaBopBye Ya (8:47)
Sven Bersee
Oppervlakkige stem? Ze kan praktisch alles met haar stem.

Eigenlijk ben ik het simpelweg toaal niet eens met je. Ik vind dit ook niet overgeproduceerd. De productie is wel erg aanwezig, maar een zeer inventieve manier.

Nee, schaar Janelle svp niet onder 'de meeste R&B-trina's'. Dit album heeft onwijs veel soul, maar daar moet je gevoel voor hebben natuurlijk.

avatar van musicman13
Magnifiek, prachtig, bombastisch! Janelle is geweldig en enorm creatief! Jammer dat mensen haar niet opmerken, want deze vrouw is creatief en een prachtige zangeres met een geweldige stem! Van het Prince geinspireerde Mushrooms & Roses tot het heerlijke rock anthem Come Alive tot Coldwar naar het heerlijke rap anthem Dance Or Die! Janelle is geweldig en definitief de queen of underground R&B!

Sven Bersee
Oh in Amerika begint ze nu door te breken hoor, alleen reageert de gemiddelde mume-er weer wat laat. Maar dat komt vast nog wel hier.

Sven Bersee schreef:

Oh gelukkig! Ze hoeft van mij ook niet zo populair als katy perry of gaga te worden, maar ze moet wel gehoord worden!

Sven Bersee
Nou ja dan heb je het over de hitlijsten. Daar weet ik heel weinig vanaf. Ik bedoel dat ze door het alternatieve publiek wordt opgepikt.

Sven Bersee schreef:

ja in dat opzicht was ze al goed bekend hoor.

Sven Bersee
Ja, maar hier blijkbaar niet. Ik vrees dat mume nog wat huiverig is voor R&B, al zou je dit makkelijk ook artpop kunnen noemen.

Nicci
Intrigerend album van Janelle! Ik heb hem net en ga m'n vingers nog zeker niet branden aan een 'bespreking', maar het is een tijdje geleden dat ik een album heb gekocht in het populaire genre dat me zo boeit als dit. Er is ook nog een deel 1 dat hier aan voorafgaat. Heb ik ook maar gelijk aangeschaft.

avatar van NewYorkCityLight
Ik neig nu al naar 5 sterren. Voorlopig nog maar niet... moet nog maar zien namelijk of het de 'test of time' doorstaat. Maar wat heb ik er een plezier van . Staat zeker vaak op hier.

avatar van MusicFreak
Het lijkt erop dat Cold War een single gaat worden. TOP!
Vind het echt een heeeel goed nummer!

Nicci
Doen ze nog aan singles?

Nicci
Zijn er overigens meer mensen die het geluid van deze opname niet goed vinden? Ik weet niet wat het is, maar je verwacht een spetterende sound die er dan niet is. Misschien wordt het veroorzaakt doordat ik hem via iTunesStore heb aangeschaft? Of hebben mensen met de CD er ook last van?

avatar van NewYorkCityLight
Ik heb er geen last van. Ik merk het in ieder geval niet. Alles klinkt goed.

Ik heb de cd en heb er ook geen last van. Zelfs via iTunes niet (waar ik de cd aan toegevoegd heb).

Nicci
En luisteren jullie via je stereo of via een MP3-speler?

Beiden

avatar van NewYorkCityLight
Via stereo luister ik het (de CD dus).

Op m'n iPod staat volgens mij nog de gedownloade versie.

avatar van Korhymes
Ik weet wat je bedoelt, over de headphones klinkt hij wat doffer dan ik had verwacht.

Nicci schreef:

Vind er precies hetzelfde van. Beetje vlak geluid, niet die spetterende sound idd.

Nicci
Klopt. Het klinkt erg vlak. En soms is het allemaal zo 'in elkaar gedrukt' dat je erg goed moet luisteren naar (overigens zeer sterke) partijtjes in de achtergrond.

Sven Bersee
Oh dit is mij allemaal niet opgevallen, gelukkig.

avatar van kemm
Erykah Badu krijgt dan toch nog concurrentie in de categorie "videoclip van het jaar", van wie anders dan Janelle Monae! Haar nieuwste clip voor 'Cold War' is bijna een klein kunstwerkje (ondanks het hoge Sinead O'Conner-gehalte )

avatar van NewYorkCityLight
Vind er niet veel aan. Wel mooi met die traan. De clip past in ieder geval bij het nummer.

avatar van Emile93
Na het album toch nog maar eens te hebben beluisterd, begin ik het album nogal te waarderen... Daarom verhoog ik mijn stem van 3* naar 4*

LoveStoned
EINDELIJK! Ze is er weer!

PJC
damn dit is goed. kan eigenlijk geen enkele plaat opnoemen die zo veel verschillende invloeden zo geniaal weet te combineren als deze. qua originaliteit is erykah badu van haar troon gestoten wat mij betreft.

Rhythm & Poetry schreef:
Ze is dan ook in mijn optiek een zeer matige zangeres die perfect aansluit bij de meeste R&B-trina's van dit moment. Wel moet ik haar nageven dat ze net wat meer lef toont door in ieder geval op een ander soort instrumentaties te zingen. Maar ja, kom ik toch weer uit bij mijn eerste zin.

Ik begrijp dit niet. Janelle Monae degraderen tot een standaard R&B-trien? Komaan R&P, je weet toch beter... Dit is verdorie de geniaalste, meest vernieuwende zangeres die ik de laatste jaren heb gehoord. Overtreft Ayo, Hini Zahra, Erykah Badu, Kelis,...

geef het nog een kans, daar is het te mooi voor.

avatar van Reijersen
PJC schreef:

Overtreft Ayo,, Erykah Badu, ,...

]

Nou! Dat weet ik zo net nog niet.

Reijersen schreef:
]

Nou! Dat weet ik zo net nog niet.

zangtechnisch overtreft ze hen misschien niet maar qua originaliteit zeker wel. Ayo en Badu zijn zeer goed maar kleuren over het algemeen wel heel mooi binnen de lijntjes van nu-soul, r&b en roots-muziek. begrijp me niet verkeer ik vind Ayo en Badu allebei schitterende muzikanten maar Janelle Monae laat iets horen wat redelijk revolutionair is. Ik kan niks bedenken dat qua sound in de buurt komt van The ArchAndroid.

avatar van principal2000
Mijn eerste indruk is (ook) dat deze dame niet echt boven de gemiddelde urban- en misschien zelfs popartieste uitsteekt qua zang. Productie is okay, maar ook wel te geforceerd 'hip'. Het zal me verbazen als dit hoger dan 3* wordt. Eerder lager.