Creedence Clearwater Revival - Chronicle (1976)

Alternatieve titel: The 20 Greatest Hits

Rock / Roots
Label: Fantasy

1. Susie-Q (4:35)
  2. I Put a Spell on You (4:30)
  3. Proud Mary (3:07)
  4. Bad Moon Rising (2:18)
  5. Lodi (3:09)
  6. Green River (2:32)
  7. Commotion (2:41)
  8. Down on the Corner (2:43)
  9. Fortunate Son (2:18)
  10. Travelin' Band (2:07)
  11. Who'll Stop the Rain (2:27)
  12. Up Around the Bend (2:41)
  13. Run Through the Jungle (3:05)
  14. Lookin' Out My Back Door (2:31)
  15. Long as I Can See the Light (3:32)
  16. I Heard It Through the Grapevine (11:04)
  17. Have You Ever Seen the Rain? (2:38)
  18. Hey Tonight (2:41)
  19. Sweet Hitch-Hiker (2:55)
  20. Someday Never Comes (3:59)
avatar van musician
De leukste compilatie van Creedence clearwater is natuurlijk Creedence gold omdat deze zich zo leuk laat afluisten als een normale studio cd en de lange versie van Suzie Q.

Op de geremasterde versie van Chronicle staat inmiddels de volle lengte van I heard it through the grapevine.

Maar Collected is inderdaad de meest complete.

Chronicle zit daar ergens tussen in. Ik vind het toch knap voortdurend te blijven compileren met uitsluitend werk dat is verschenen tussen juni 1968 en april 1972.

Uitschieters zijn I put a spell on you, Proud mary en Who'll stop the rain.

avatar van rudiger
rkdev schreef:

Weet ik, maar als ze op deze hadden gestaan (bijvoorbeeld ipv Sweet Hitch-Hiker en Someday Never Comes) was deze echt helemaal briljant en voor mij compleet geweest.

Sweet Hitch Hiker is 1 van de beste Creedence songs .

avatar van rkdev
Ridiger je hebt gelijk over Sweet Hitch Hiker. Ik kende dit nummer nog niet maar enkele luisterbeurten verder moet ik je gelijk geven.

Ik heb de laatste (2008) verzamelaar uit de UK gekocht: CCWR Best of. Dat is net als Collected geremastered en er staan 24 tracks op met ook bovenstaande 20. Als bonus cd krijg je er bovendien CCWR Live 1970 bij, dus niet het mindere In Europe:
Creedence Clearwater Revival - The Concert (1980)
En dat alles voor een paar euro thuis gestuurd.

Vroeger had ik dit album op dubbel LP. Voordeel hiervan is de lange versie van I Heard It Through The Grapevine, maar je kan niet alles hebben. Oh ja, ik heb toch maar even de categorie country toegevoegd. Was vergeten bij deze pioniers van de countryrock.

joeri592
heerlijke plaat! moeilijk te onthouden naam
vind long as i can see the light het best!

avatar van Stef114
De meeste nummers hiervan kende ik al maar ik heb onlangs deze cd gekocht en toen Travelin' Band voor het eerst gehoord. Dit is op slag 1 van m'n favoriete CCR nummers geworden. Wat swingt dat de pan uit zeg!

avatar van Stef114
Ook al staat ie dan bijna onderaan bij de favoriete tracks

Heerlijk swingende band. Als je nog niet van deze groep gehoord hebt schaam je dan en koop meteen deze cd. Zo wat alle vette nummers van CCR staan hier op. KOPEN!!!

avatar van TEQUILA SUNRISE
Vanavond weer eens herbeluisterd en het merkwaardige is dat ik dit album zelden uit de kast trek maar het wel een TOP plaat vind.
Daar moet ik voor mezelf maar eens verandering in brengen want alle 20 nummers zijn geweldig.

avatar van Madjack71
Creedence Clearwater Revival feat. John Fogerty? Zou het niet andersom moeten zijn John Fogerty and the Creedence Clearwater Revival. Hoe wrang moet met het dan ook voor hem geweest zijn, dat de rechten van zijn composities in de handen bleven van de platenmaatschappij en dat er succesvol getourd wordt een tijd terug met Creedence Clearwater Revisited en zijn nummers.

Hoe het ook allemaal gelopen is, het heeft i.i.g. een veeltal aan sterke nummers opgeleverd, die met gemak overeind zijn gebleven. Puur zonder opsmuk, recht voor zijn raap, kort en bondig, weet CCR hier stuk voor stuk klassiekertjes uit de mouw te toveren.
Als verzamelaar is dit een hele sterke en behoort m.i tot de betere Greatest Hits die er zijn. Favorieten zijn er genoeg aan te merken.

avatar van Gert P
Deze is door collected overbodig geworden want daar staat bijna het hele ouvre op en kompleet en niet zoals hier met Suzie Q dat op 1 en 2 gesplitst zijn.

avatar van chevy93
Wow, weggeblazen door dit album. Ik heb CCR nooit goed gevonden. De (bekendere) nummers waren in mijn optiek te simpel. Echter geldt dit alleen voor de tekst heb ik gemerkt. Muzikaal zit het ijzersterk in elkaar. Dat de tekst dan wat simpel(er) is, vooruit dan maar. Ik had nooit verwacht dat een album van CCR een 5,0* van mij zou krijgen. Laat staan een Top 10 plek (dat krijgt het album vast en zeker!).

Er valt weinig te zeggen over het album. Behalve dat het een en al steengoede nummers zijn. Voor de rest.. luister en geniet!

avatar van rkdev
@chevy93: vanwaar opeens de beluistering en waardering voor CCR? Gisteren toevallig net als ik een spetterend optreden van John Fogerty gezien op Bospop?

avatar van chevy93
Nee, dat heb ik niet gezien. Ik geloof dat ik laatst ergens Suzie Q hoorde, toen ben ik in mijn iTunes database gaan spitten en vond ik nummers als Who'll Stop The Rain en I Put A Spell On You. En de rest is bekend.

avatar van Dexter
rkdev schreef:

Het spetterde behoorlijk ja

Dexter schreef:
Het spetterde behoorlijk ja
Inderdaad, was net alsof ik met kleren aan in een zwembad was gesprongen

avatar van stereo
Een prachtige verzamelaar van the Creedence Clearwater Revival.
Alleen maar goeie nummers die staan als een huis.
meer heb ik niet nodig om me goed te voelen

chevy93 schreef:

Als je dit 5* geeft ben ik benieuwd wat collected dan wel niet moet krijgen want die is 5*keer kompleter en beter.

avatar van LeRoi
Essentiele BAND uit de pop-/rockhistorie (samen met Beatles, Stones, The Doors en de Kinks om het tot een handvol te beperken) uit de, voor mij, meest essentiele periode van de pop-muziek, 1965-1975. Deze verzamelaar misstaat in geen enkele muziekcollectie en is een KLASSIEKER onder de verzamel-albums.

avatar van freakey
Voor mij nog steeds DE ultieme CCR plaat, essentieel voor iedere rocker... jong en oud....

avatar van LeRoi
......jammer alleen dat 'Born On The Bayou' hier niet op staat: voor mij denk ik wel het mooiste nummer van deze band die mij nog nooit ook maar 1 moment heeft 'verveeld'...

avatar van Gert P
De beste verzamelaar van hun collected, beter kan niet

avatar van Masimo
Kwam deze vandaag voor €1 tweedehands op LP tegen, dus die moest ik wel toch wel even kopen, toch een erg leuke band. Ik ken nog niet elk nummer, maar de grote titels zijn leuk, en zeker een euro waard. Binnenkort maar 'ns beluisteren, dit plaatje.

avatar van ricardo
Gert P schreef:

Die is misschien wel minder dan een 5* waard, omdat er misschien ook een aantal mindere nummers opstaan nog.

Alles wat hier opstaat is perfect en dan volstaat juist een 5*

Het is maar net op wat voor wijze je stemmen geeft, dat is bij iedereen weer verschillend.

avatar van Johanv4434
Masimo schreef:
Nu ben ik een beetje jaloers: 1 schamel eurootje voor een plaat als deze. Dat is een superdeal.

Volgens mij heeft de helft van Musicmeter deze wel tussen de €0 en €2,50 gekocht. Ik had 'm al zo'n zes keer kunnen hebben, maar ik hoef er maar één.

avatar van Flammazine
F*ck, ik heb 6 euro betaald, en nog voel ik me niet bekocht

avatar van Rogyros
Afgelopen zaterdag was ik in De Lantaarn in Hellendoorn. Geweldig poppodium. The Fortunate Sons traden daar op, een coverband van CCR, die in heel Europa optreedt. Ik had ze al eens eerder gehoord op een tribute night op Colmpop in Colmschate (Deventer-Oost).

In De Lantaarn was The Fortunate Sons is echt geweldig. Wat een prachtige ode aan het oevre van CCR!! Iedereen die van CCR houdt, doet er goed aan eens te kijken naar deze coverband. Ze zijn echt goed. Slechts een zanger/gitarist, bassist en drummer. De tweede gitarist wordt niet gemist. De bassist vult veel op, doordat hij veel meer doet dan hun helden op het origineel.

Na dit optreden was mijn aandacht voor CCR weer terug en kwam dit album weer eens in het cdlaatje. Daar blijft hij voorlopig wel even. Prachtige verzamelaar.

avatar van Don Broccoli
Wauw, wat een briljante band was dit toch.

avatar van Dibbel
CCR was eind jaren 60, begin jaren 70 (en langer hebben ze niet bestaan) toch echt de beste rockband die er was.
De swampsound. Alleen Tony Joe White komt daar bij in de buurt.
Dit was de dubbelelpee die iedereen toen had. Ik ook, en ja, die Franse persing die toch ietwat dunnetjes klonk.
Maar maakt niet uit, CCR klinkt vet op zelfs het goedkoopste transistorradiootje.
Wat moet je er verder over zeggen?
Het genie John Fogerty schudde in zo'n kort tijdsbestek de ene na de andere klassieker uit zijn mouw.
Ik ga ze niet allemaal noemen, want dan ga je zowat alle nummers noemen. De enige iets mindere nummers vind ik dan Green River en Commotion, hetgeen mij niet weerhoudt van het geven van 5 sterren.
De overige klassiekers die hier niet op staan vindt u op Chronicle volume 2.
Inmiddels heb ik deze grijsgedraaide dubbelaar ook op CD.