Madjack71 schreef:
Heb dit album onder een andere hoes dan die hierboven afgebeeld staat.
Ik ook. Hierboven staat de afbeelding van de Amerikaanse hoes.
Madjack71 schreef:
Dit is een album met ruime ondersteuning van zijn vrienden in de muziek wereld.
Namen als Stan Ridgeway (Car Phone), Elvis Costello (You bowed down, ook door hem geschreven), Michael Penn (Suddenly Blue), Tom Petty (The trees are all gone en King of the Hill, waar King of the Hill ook door Petty is geschreven), David Crosby (Without your love).
I get by...with a little help from my friends.
En niet te vergeten Chris Hillman, Timothy B. Schmitt en Mike Campbell & Benmont Tench (Heartbreakers).
Madjack71 schreef:
Ach, het resultaat is zeker niet onaardig. Het klinkt fris, transparant en heeft wel wat weg van Tom Petty & The Heartbreakers, alsook zijn stem. Hoewel het wel lijkt alsof hij lispelt.
Lekker voor zo tussendoor, maar is niet nodig om er eens goed voor te gaan zitten.
Ik herinner me dat dit album destijds met veel bombarie werd gepresenteerd als het comeback album van McGuinn, juist na de release van een Byrds verzamelbox. In het AD verscheen een interview met Roger en Camilla die alleen over de nieuwe plaat wilden praten en dus niet over het verleden. De journalist beschreef toen maar zijn eigen herinneringen aan The Byrds in het algemeen en Mr. Tambourine man in het bijzonder; dat hij na het horen van dit nummer een daad stelde, waarna zijn leven nooit meer hetzelfde was. Een prachtig verhaal. Ik heb dat artikel jarenlang bewaard, maar ben het helaas kwijt geraakt.
Na het lezen van dat verhaal vond ik dat ik ook maar eens moest kennismaken met meneer McGuinn en kocht dit album. Ik moest toch nog een verplichte bestelling doen bij Boek en Plaat (of was het ECI?). De aanschaf werd echter een teleurstelling. Ik vond er geen zak aan. Een saaie plaat met kitsch muziek. De CD verdween dan ook snel onder het stof en later heb ik 'm weggedaan.
Intussen zijn we bijna 20 jaar verder en heb ik inmiddels kennis gemaakt met het oeuvre van The Byrds en alle daaraan gelieerde partijen en navolgers. Pas heb ik Back from Rio teruggekocht. Voor een prikkie, dat wel. En warempel, nu vind ik 'm leuk.
Back from Rio staat vol met verwijzingen naar het Byrdstijdperk. Alleen al die uit duizenden herkenbare sound van McGuinn's 12-string Rickenbacker. Overduidelijk is geprobeerd de sfeer van 5th Dimension/Younger than Yesterday terug te halen. Met hulp van collega Byrds Crosby en Hillman en aanbidders Petty en Costello, is dat nog aardig gelukt ook. De laatste twee hebben een stevige bijdrage aan het songmateriaal geleverd, waardoor de plaat eigentijds klinkt. Daarbij combineert Costello's background vocal op You bowed down prachtig bij de zeurstem van McGuinn. Het nummer is daarmee een van de hoogtepunten van de plaat. Andere highlights zijn m.i. het openings- en het slotnummer en het King of the Hill van Tom Petty. De titel Back from Rio verwijst overigens naar Jim McGuinn die volgens overleveringen op een gegeven moment zou zijn vertrokken naar Rio.
Al met al bij hernieuwde kennismaking een leuk plaatje dat past in de Byrds-traditie, maar ook aansluit bij Travelling Wilburys en aanverwanten, waarvan het werk in dezelfde periode als Back from Rio verscheen.
Een puntje van kritiek nog: het album was compleet geweest als er ook nog een Dylan cover op had gestaan.