Pan American - Quiet City (2004)

Electronic / Avant-Garde
Label: Kranky

1. Before (3:37)
  2. Wing (9:10)
  3. Shining Book (4:02)
  4. Inside Elevation (5:07)
  5. Skylight (5:40)
  6. Lights on Water (3:50)
  7. Het Volk (4:45)
  8. Lights of Little Towns (8:55)
avatar van Paalhaas
Wow, één maal geluisterd nu, maar ik denk dat ik hem toch al 4/5 ga geven. Mark Nelson (het brein achter Labradford) laat op dit album van zijn project Pan American horen dat hij één van de meesters van de hedendaagse ambient-scene is. In de spaarse arrangementen, wordt een intrigerende sfeer geschept. Er gebeurt niet veel, maar toch is de muziek heel krachtig in zijn subtiliteit. Favorieten zijn nu: 'Smallholding', 'Retouch' en vooral de 9 minuten durende afsluiter 'Christo en Pilsen'. Ja, dit is mijn 4/5 wel waard.

avatar van Jazper
Dit is muziek voor in het donker. Als niks je kan afleiden naar deze verstilde subtiele kraakheldere muziek te luisteren. Eindelijk weer eens een plaat die je gewoon van begin tot eind kunt opzetten. Voor mensen die van een stille Tortoise houden.

avatar van Dr-Gonzo
Net pas ontdekt, deze plaat, maar dit is inderdaad erg mooi zeg. Heerlijke 'wegdroommuziek'. Ik heb nog niet al teveel gehoord uit de ambienthoek, maar mij valt vooral op dat de muziek behoorlijk verschilt in sfeer ten opzichte van bijvoorbeeld muziek van Thomas Koner (iets onstuimiger/minder vredig) of Deathprod (een portie droeviger). 4* voorlopig.

Wordt hier eigenlijk gebruik gemaakt van electronica of worden er werkelijk instrumenten bespeeld (of beide )?

avatar van Mister Orange
worden inderdaad ''echte'' instrumenten gebruikt.
zeg maar organische ambient. Bij het orgineel zit trouwens ook een dvd.

Sietse
ik moet hem nog steeds kopen, hij is zo verschrikkelijk mooi.

avatar van Mister Orange
indien men dit mooi vind is wellicht het album van ''loscil - first narrows'' een aanrader.

Ik ga meteen op zoek

edit: is nog niet toegevoegd zie ik, misschien een mooie taak voor je

loscil

avatar van Dr-Gonzo
Vier sterren nog maar zie ik, dat moet snel omhoog! 4,5* nu..

avatar van Jazper
In mijn versie van deze plaat hebben sommige nummers andere namen. Weet iemand hoe dat zit?

Je hebt gelijk, was mij nog niet opgevallen. Dit is de tracklist zoals deze op de website van het label staat en dat komt ook overeen met de cd die ik heb. Ik neem aan dat iedereen de volgende tracklist heeft?

1. Begin
6. Lights on Water
7. Het Volk
8. Lights of Little Towns

avatar van Jazper
Jaaaa, dat lijkt er meer op. Alleen nummer 1 heet bij mij Before en niet Begin.
Maar ja, zijn het nu dezelfde nummers of andere?
Ik kan het niet echt vergelijken, want de duur van de tacks staat er niet bij.
Als het andere zijn, word ik natuurlijk wel ontzettend benieuwd.

Sietse
heeft het misschien niet iets te maken met de dvd die erbij zit...

avatar van Jazper
Op de dvd staan in principe dezelfde nummers, dus daar lijkt het niet op.

fastpulseboy
heel fijn spul dit

avatar van HiLL
Zeer sfeervol deze plaat. Ik waan mijzelf in allerlei mooie plekken op deze wereld. Een zware trip door de eindeloze schoonheid van een vieze, grove, gave, drukke stad........Los Angeles denk ik....maar aan de andere kant in een mooie vallei ergens in Zuid Amerika of Afrika.....deze relaxte plaat laat mij de wereld zien. Gek he....volgens mij heeft niemand anders dat. Muziek blijft mooi. Deze plaat 4*

Sietse
HiLL, jonge, het gaat ooit nog eens goed met je komen

avatar van HiLL

En dan heb ik de plaat nog niet eens met de koptel. beluisterd.

avatar van The Scientist
... ik heb em vandaag binnengekregen.. met de sfeer-beelden-DVD erbij.. geweldig.

Het stad-idee herken ik ook wel, maar dan een stad bij schemering, waar niemand door de straten loopt, en je gewoon keihard deze muziek op wil hebben. (Hetgeen me ook 1x is gelukt.. geweldig)

The Scientist schreef:

IJsberen zijn inderdaad ook gewoon cool, vooral als ze onder water zwemmen.

avatar van Onderhond
Beetje saaie en brave ambient, ontdaan van emotie en spanning. Borrelt en pruttelt door, af en toe lelijk, veelal gewoon saai. En dat terwijl er zoveel mooie ambient bestaat. Niks voor mij dit, te saai, te gewoon, te onavontuurlijk.

Sietse
hmm...raar. Met name omdat ik dit persoonlijk juist heel wat spanneder vind dan de door jou zo geprezen Steve Roach - Structures from Silence.
Er gebeurdt nl. zoveel op dit album van pakkende gitaar drones via trompetten naar vocalen.

(niet dat ik Structures from Silence slecht vind trouwens, want ook die is vrij mooi)

avatar van Onderhond
Is geen juiste manier van vergelijken, dat zal je zelf ondertussen ook wel al beseffen zeker ?

Ambient die Roach voorschotelt is van totaal andere aard, dus weinig aan toe te voegen verder.

Sietse
het is wel anders, dat zeker...roach is typische "klassieke" ambient met een vleugje new age (met name op andere albums aanwezig) gemaakt met synthesizers (ook niet op ieder album, maar goed)

Dit is dat totaal niet, dit is veel meer beinvloed door post-rock en gitaar drones...Heel minimaal, maar toch ook heel warm. Veel meer emotionele (!!!) nummers.

maar goed, ieder zijn ding natuurlijk.

avatar van Onderhond
Ik vind organische muziek vaak veel minder emotioneel klinken. Zeker als het nogal zeurderig klinkt, zoals bij dit project.

avatar van Mister Orange
het wordt emotioneel wordt verkeerd gebruikt, dat is voor een ieder anders uiteraard. Het is voor mij een rust gevende en warme produktie en precies voor dit doel spannend genoeg. Totaal iets anders dan bijvoorbeeld gridlock wat voor mij meer hoofdmuziek is en dit meer naar het onderbuik gevoel leidt. Het is net maar net in welke stemming je bent of in welke sfeer je wilt zitten en je uiteraard niet aan eenkennigheid van geluid gebonden bent .

avatar van BlueVelvet
Dit is de ideale muziek om 's nachts te draaien als je echt tot rust wil komen.
Om je hoofd leeg te maken, ontdaan van alle hersenspinsels en weg van de chaotische buitenwereld.

avatar van MJ_DA_MAN
Getipt gekregen door The Scientist, maar helaas heeft het album me (nog) niet echt overtuigd. Hou het op dit moment op 3*. Er is dus nog hoop Scientist .

'Christo en Pilsen' is zooo mooooi en heerlijk rustgevend...

avatar van grovonion
Dit is subtiel, veel te subtiel. Zelfs zo subtiel dat ik er geen muziek in herken. Ik hou wel van ruis (Bardo Pond kan ik wel smaken) maar dit kan me niet boeien. Een eindeloze herhaling van dezelfde klanken zonder variatie, climax of zelfs anti-climax. Misschien nogmaals opzetten als ik in een andere bui ben. Maar in het vliegtuig, na 10 bijna slapeloze uren valt dit dus tegen. Mijn excuses voor de fans.