Pan American - Quiet City (2004)

Electronic / Avant-Garde
Label: Kranky

1. Before (3:37)
  2. Wing (9:10)
  3. Shining Book (4:02)
  4. Inside Elevation (5:07)
  5. Skylight (5:40)
  6. Lights on Water (3:50)
  7. Het Volk (4:45)
  8. Lights of Little Towns (8:55)
avatar van KampF
Waar denk ik aan bij Quiet City?

Mijn gedachten gaan direct uit naar de hoes. Een foto, genomen onder water, waar duidelijk te zien is dat er totaal geen beweging in de foto zit. Alleen een paar miniatuur golfjes aan de oppervlak van dit zwembad /aqaurium, met daar boven een rustig (verlaten stadje) waarin volkomen vrede heerst. In die stad waaien de blaadjes eenzaam over de staat en klinken de snaren van Pan American vredig door de buurt heen. Niemand te zien, alleen hemelse tonen die richting je trommelvlies glijden. Rust, kalmte. Quiet City is een stadje waar je de mooiste dingen kan zien. Een zonsondergang, een kalm meertje, oude huisjes. Het gaat mijn fantasie allemaal te boven, want uit eindelijk komt het toch neer op de muziek Bied deze plaat zwakke nummers? Nee. Is de plaat een geheel? Meer dan! Hoe is de sfeer? Prachtig. Een plaat waar ik het idee bij heb dat het niet in een studio gemaakt is, maar gewoon uit het niets ontstaan is, het er 'gewoon is' zoals het is.

van 4,5* naar 5,0*

avatar van The Scientist
Ik kan er niet zo goed tegen dat ik bij dit album nog geen enkel bericht van meer dan 2 zinnen gepost heb.. dus ga ik mijn best doen daar een verbetering in te brengen. (Ik zit nu al op 2)

Waarom dit zo hoog staat in mijn toplijst... dit is voor mij de ultieme plaat om te draaien als je of even complete rust wilt.. of als je 's nachts ergens buiten staat.

Het is een album dat voornamelijk gemaakt wordt door de instrumenten erop... hoewel ze eigenlijk allemaal vrij minimaal bespeeld worden.. Het geeft een enorm stil gevoel wanneer ik hiernaar luister... ik kan een gitaar erbij pakken en hem heel stil bespelen, luisteren naar hoe mijn vingers langs de snaar schuren.. en het fascinerende is dat ik het nog goed vind klinken bij de muziek ook..

Ook kan ik zelf heel zacht meezingen terwijl er op de plaat niet eens gezongen wordt.. ik voel me zeg maar deel van de muziek, ik kan er dingen aan toevoegen..

De andere kant is het 's nachts buiten afspelen.. laatst kwam ik om 2 uur 's nachts terug van een vriend van me, (5 minuten lopen) en ik heb tot het einde van deze plaat achter in de tuin gestaan.. kijkend naar de objecten om me heen...

Ik vraag me wel eens af of Mark Nelson net zulke ervaringen gehad zou hebben bij het maken van deze plaat...

Pure rust is dit

avatar van kobe bryant fan
Pan American - Quiet City

Ik ga zitten in een gemakkelijke stoel ik zet mijn koptelefoon op en ik sluit mijn ogen.
Ik zak meters onder de grond en alles rond mij heen heeft dezelfde kleur donkerblauw, ik ben onder water. Ik word begeleid door het loepzuivere geluid van de plaat.

Als ik naar boven kijk zie ik in de verte de bewoonde wereld, waar iedereen zich haast om op tijd te komen op hun volgende afspraak. Maar als je even deze plaat oplegt en je laat meenemen door Pan American kom je tot rust je vergeet de constant rinkelende gsm en je vergeet zelfs even je uurwerk in de gaten te houden. Want deze prachtige muziek brengt je tot rust, ook dat stille gezang in sommige nummers is prachtig.

Deze plaat is afgelopen en ik leg mijn koptelefoon op tafel ik kijk naar mijn gsm 3 berichtjes ontvangen ook mijn uurwerk vertelt me niet veel goeds. Maar iedereen zal nog 45 minuutjes moeten wachten want ik neem mijn koptelefoon terug en ik laat me weer ontvoeren door deze schitterende plaat.