Belle and Sebastian - Belle and Sebastian Write About Love (2010)

Alternatieve titel: Write About Love

Label: Rough Trade

1. I Didn't See It Coming (5:00)
  2. Come on Sister (3:51)
  3. Calculating Bimbo (4:22)
  4. I Want the World to Stop (4:32)
  5. Little Lou, Ugly Jack, Prophet John (4:27)

met Norah Jones

6. Write About Love (2:52)

met Carey Mulligan

7. I'm Not Living in the Real World (3:07)
  8. The Ghost of Rockschool (4:31)
  9. Read the Blessed Pages (2:41)
  10. I Can See Your Future (3:47)
  11. Sunday's Pretty Icons (3:44)
  12. Last Trip * (2:53)
  13. Suicide Girl * (2:41)
  14. Blue Eyes of a Millionaire * (3:41)
avatar van Bart
Een nieuwe Belle and Sebastian! Dit is één van de releases waar ik enorm naar uitkeek en - na het luisteren van een aantal nummers - naar úítkijk! Neem een nummer als 'I Want the World to Stop'. Er waren eerst maar dertig seconden van dit nummer beschikbaar op internet. Een enorme kwelling, want de dertig seconden waren zeer veelbelovend. Sinds een paar dagen kun je het complete nummer beluisteren! Heerlijk! Prachtige melodie, mooie samenzang. Weer een typisch Murdoch-nummer.

Ook 'I Didn't See It Coming' vind ik zeer fijn - ook al moet ik deze wat vaker horen. Het slaat niet meteen aan, zoals 'I Want the World to Stop'. Vanaf vandaag is 'Write About Love' - weer een zeer fijn nummer. Dat zijn er dus al drie!

Kortom: ik kan eigenlijk niet wachten tot 11 oktober en hoop stiekem op een vroege leak. Belle and Sebastian zijn terug (ook al zijn ze voor mij nooit weggeweest, want ik draai hun albums nog geregeld)!

Zo dat was even een verrassing, wist totaal niets van deze release

(verwijderd) schreef:
Zo dat was even een verrassing, wist totaal niets van deze release

Dat is best opmerkelijk want ze maken er toch al aardig reclame voor en bouwen de spanning heel bewust op (foto-actie onder fans, hoes tonen, wat nummers laten horen, clipjes op de site, tracklist bekendmaken)

(verwijderd)
hahaha en dan zwerf ik zoveel rond op internet en dan mis ik dat ach het maakt voor mij de verrassing niet minder groot

Je moet echt die foto's van fans eens bekijken: erg leuk!

Belle & Sebastian - belleandsebastian.com

avatar van Bart
De afgelopen twee dagen heb ik de inmiddels bekende nummers van het album weer velen malen gedraaid. Ze blijven ijzersterk. Ook 'I Didn't See It Coming' krijg ik nu niet meer uit mijn hoofd: de melodie, het refrein. Heerlijk. Een eerste sterrenbeoordeling voor deze drie nummers:

1. I Didn't See It Coming 4*
4. I Want the World to Stop 4,5*
6. Write About Love 3,5*

avatar van Lost
eindelijk.... hier kijk ik reeds een tijdje naar uit...

avatar van thetinderstick
Wat is I Want the World to Stop een lekker nummer zeg!
Ook I Didn´t See It Coming bevalt me erg goed. Het klinkt als een mix van de oude ingetogen B&S van voor 2002 en het uitbundigere geluid van de laatste twee albums. Klinkt heel organisch.

De single Write About Love vind ik tot nu toe de minste van de 3 nummers die nu bekend zijn, maar zeker niet slecht.

Zeer benieuwd naar dit album..

khonnor
kan je verliefd worden op een song?

jazeker: i want the world to stop is my crush of the day!!

avatar van AOVV
Op hun myspace ben ik net 'Write About Love' aan 't beluisteren, en het klinkt fris, Murdoch's stem heeft nog altijd een bepaalde aantrekkingskracht, maar een supernummer vind ik het toch niet.

Ben toch benieuwd naar het nieuwe album!

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Is ook aan mij voorbij gegaan deze nieuwe release! Ik ben benieuwd! De beluisterbare nummers klinken tenminste weer vertrouwd

avatar van Shangri-la
Heerlijk, weer een nieuw album van Belle & Sebastian. Ik heb al een aantal nummers kunnen beluisteren en die klonken veelbelovend dus laat maar komen!

avatar van djarend
Wordt een dure dag, opdezelfde dag komt dus Belle & Sebastian, Sujan Stevens en Antony & The Johnsons uit, allemaal must-haves voor me

(verwijderd)
Haha dat zag ik ook al Arend gelukkig heb ik nog een rekeningetje openstaan bij je collega's in Amersfoort

avatar van Mozzer
Hij is er!

Goeie plaat, erg zomers weer, een beetje The Life Pursuit, deel 2.
4**** voorlopig.

avatar van bonothecat
Na de eerste luisterbeurt ben ik toch wel enigszins teleurgesteld. 3 sterren

Mozzer schreef:
een beetje The Life Pursuit, deel 2.

Vooruit, een beetje dan. Want ik vind dat ze qua geluid weer zijn teruggekeerd naar hun vroegere werk en hebben gebroken met 'The Life Pursuit'. Ze zijn niet dezelfde weg aan het bewandelen als de voorganger. De melancholie, de vrolijkheid van het vroege werk klinkt echt weer door op dit nieuwe album!

avatar van Bart
Whoei! En het luisteren gaat hier beginnen!

'I Didn't See It Coming' was natuurlijk al een tijdje te beluisteren via het speciaal gemaakte filmpje op YouTube, maar deze albumversie verraste mij toch weer! Het klinkt nog frisser, nog vrolijker! Een heerlijke melodie, met prachtige gitaarbegeleiding! Zeer, zeer fijn! En dan die lekkere synthesizer en plotseling de stem van Stuart en dan die samenzang. Belle & Sebastian zijn terug! - dat is wat ik wilde uitroepen!

Het tweede nummer, 'Come on Sister', begint ook weer zo lekker vrolijk. Drums, opnieuw synthesizer. De stem van Stuart. Je wilt meteen meeklappen, meetikken met je voeten. Wat een mooi nummer met dit trieste weer. De zon begint hier te schijnen hoor!

Bij 'Calculating Bimbo' wordt even gas teruggenomen. Lome klanken komen uit de speakers. Een relaxt nummer, waarin de mooie stem van Stuart écht goed tot zijn recht komt. Mooi is de samenzang aan het eind van het nummer.

'I Want The World To Stop' draaide ik al weken non-stop. Wat een heerlijk nummer. Het ritme, de samenzang, de lekker stampende drums. De tekst - laten we die niet vergeten. Erg mooi. De albumversie klinkt eigenlijk precies hetzelfde als de versie in het filmpje op YouTube. Geen verrassingen dus, maar dit nummer blijft mooi, zo mooi!

'Little Lou, Ugly Jack, Prophet John' is weer een trager nummer. Het klinkt wat meer soul-achtig. Opnieuw de rustige drums. Opeens is daar naast de warme stem van Stuart een andere zangstem. Een vrouw - het is niet Sarah Martin. Maar het blijkt Norah Jones te zijn - een opvallende combinatie, vind ik!

En dan in 'Write About Love' opnieuw een gastzangeres. Het is de actrice Carey Mulligan die ook over een fijne stem blijkt te beschikken. Een mooi nummer dat alsmaar beter wordt, vind ik. Eerst moest ik er erg aan wennen - maar ook dit nummer nestelt zich langzamerhand in mijn hoofd. De melodie klinkt ook alweer vertrouwd!

'I'm Not Living In The Real World' begint ook erg opgewekt. Een kakofonie aan klanken en gezang. Ik heb Belle & Sebastian niet eerder zo gehoord - het klinkt (de mannen die samen zingen, het 'oe-hoe-oe-hoe' - bijna Beatlesque.

In 'The Ghost Of Rockschool' is dan opeens wel weer het typische geluid van de band te ontdekken. Lekker vertrouwd en er zijn weer blazers! Altijd fijn in een nummer van Belle & Sebastian!

De eenvoud vinden we terug in 'Read The Blessed Pages'. Wonderschoon. Een akoestische gitaar, de stem van Stuart. Meer lijkt niet nodig te zijn om een mooi nummer te maken. Maar dan is er daar opeens de dwarsfluit van Sarah Martin. Een prachtige sfeer wordt er neergezet. En ze zingt ook weer even mee. Fijn!

'I Can See Your Future' klinkt als een vroeg nummer van de band. De trompetjes, de roffelende drums. De zweverige zang. En de vioolbegeleiding. Het had zeker niet mistaan op 'If You're Feeling Sinister', zeker niet.

En dan is daar al het slotnummer, 'Sunday's Pretty Icons'. Donkere zang, elektrische gitaar. De synthesizer krijgt weer ruim baan in dit nummer. Dit zorgt nog voor een beetje een luchtige noot. Maar het is vooral melancholie wat dit nummer uitstraalt, vind ik.

Wat mij betreft worden de verwachtingen zeker ingelost. Ik kan nu echt zeggen dat ze terug zijn. Het album bevat bij de eerste luisterbeurt al prachtige nummer en dan moet ik ze nog verder gaan ontdekken door ze keer op keer te gaan beluisteren. Er is de typische Belle & Sebastian vrolijkheid op dit album te vinden (voornamelijk in het begin van het album), maar er is ook weer de enige melancholie - dat is ook één van de redenen waarom ik hun platen zo graag beluister.

En nu maar snel op naar de tweede luisterbeurt! Ik kan wéér niet wachten.

avatar van Bart
'Calculating Bimbo' . Ik hoorde dit nummer vanmiddag op mijn iPod. Kippenvel - zo mooi! En dan 'Ghost of Rockschool' van twee-minuut-achtenveertig. Prachtig!

Belle and Sebastian Write About Love.....

Belle and Sebastian is vrolijkheid ten top.....

Belle and Sebastian is melancholie.....

Belle and Sebastian is pop met een warme gloed.....

Belle and Sebastian is 'de plaatselijke muziekschool in actie'..... (o nee, die is niet van mij, maar hoorde ik ooit als opmerking en is me altijd bijgebleven).

Velen betreurden het vertrek van Isobel Campbell en vonden dat hoorbaar aan de kwaliteit. Velen vonden de laatste albums een slag minder dan de eerste. Zelf beschouw ik Dear Catastrophe Waitress nog steeds als mijn favoriet, dus ik wijk daar wat van af blijkbaar, alhoewel ik de eerste albums ook zeer hoog heb zitten.
Eigenlijk heb ik heel Belle and Sebastian hoog zitten en ik was ook aangenaam verrast door het project God Help the Girl dat ik kwalitatief behoorlijk goed vond.
Toen bekend werd dat dit album eraan zat te komen was ik benieuwd of ze terug zouden gaan naar hun 'oude sound' of dat ze toch dicht bij de latere albums in de buurt zouden blijven.
Nu ik Write About Love gehoord heb vind ik dat een moeilijk te beantwoorden vraag. Ik hoor beiden er wel in eigenlijk. Ook hoor ik dat er eigenlijk maar bitter weinig is veranderd. Belle and Sebastian lijkt onderhand een genre op zichzelf geworden en Write About Love bevestigt dat alleen maar.
Eerlijk is eerlijk: het is gewoon meer van hetzelfde en misschien dat het daardoor ook wat minder fris overkomt dan de eerste albums die in die tijd heel bijzonder waren. Stuart Murdoch en zijn gezelschap staan nog steeds garant voor uitstekende nummers en ik kan me voorstellen dat er verzadiging aan het optreden is voor veel fans. Als dan ook Norah Jones meedoet zullen er misschien wel extra wenkbrauwen gefronst worden (want Norah is inmiddels wel erg mainstream geworden). Overigens staat Little Lou, Ugly Jack, Prophet John ook op haar 'nieuwe' album genaamd Featuring...

Voor mij is dit nieuwe album een prettige aanvulling op de rest van de discografie en ben ik vooral blij dat er überhaupt een nieuw album is verschenen want ik kreeg op een gegeven moment het gevoel dat het vorige album The Life Pursuit misschien wel eens hun laatste zou zijn.
Dat is gelukkig niet zo en daardoor kunnen we genieten van heerlijke songs als Calculating Bimbo, I Want the World to Stop, The Ghost of Rockschool en Read the Blessed Pages om er maar eens een paar te noemen.
Misschien dat een aantal nummers wat veel lijken op ouwetjes van de band, maar dat neem ik wel voor lief.

Ik ben weer helemaal 'in love' en daar mag Belle and Sebastian zeker over schrijven!

En die 'plaatselijke muziekschool in actie'?! Dat heb ik altijd een achterlijke opmerking gevonden

avatar van DeKoning
Dit album is prachtig!

Bart heeft alles wel gezegd!

4,5*!

Misterfool
Anders Eric wel met zijn prima recensie

Geen track by track verhaal van mijn kant deze keer. Dat leek me nogal overbodig na het stuk van Bart
Gewoon een heerlijk album om weer verliefd op te worden.

Ik ben hier wel benieuwd naar:
bonothecat schreef:
Na de eerste luisterbeurt ben ik toch wel enigszins teleurgesteld. 3 sterren

Ik kan het zelf een beetje invullen natuurlijk (doe ik misschien ook enigszins in mijn stukje), maar ik wil wel weten waar hem dat nu precies aan ligt. Dat is overigens geen waardeoordeel of verwijt. Integendeel.
Ik ben er wel benieuwd naar waarom juist dit album blijkbaar niet aanslaat (maar misschien is deze vraag in dit stadium ook wel te vroeg).
Er staan sowieso aardig wat zuinige beoordelingen al in dit vroege stadium (wat meestal andersom is: mindere beoordelingen volgen vaak pas later na de eerste golf hoge waarderingen), vandaar.....

avatar van Bart
Opnieuw het album geluisterd - het wordt steeds beter. Alleen 'Little Lou, Ugly Jack, Prophet John' wil me maar niet raken. Het is, wat mij betreft, ook een beetje een vreemde eend in de bijt. Het komt plotseling na het snelle 'I Want the World to Stop' en het is niet de vrolijkheid of de melancholie die ik van de band ken. Misschien komt het nog, maar wat mij betreft had dit beter een bonustrack kunnen zijn.

avatar van bonothecat
aERodynamIC schreef:

Misschien wel te vroeg een oordeel van mijn kant, dat klopt. Maar dat was wel het eerste gevoel. Ik ga binnenkort eens beter luisteren, maar eerst mijn 3e luisterbeurt Neil Young. B&S hebben vandaag erg straffe concucurentie.

avatar van DeKoning
Vreemd, ik vind 'Little Lou, Ugly Jack, Prophet John' juist een van de betere nummers op dit album. De zangkwaliteit van de zangeres in combinatie met Stuart vind ik juist heel aangenaam .

Trouwens heel erg blij dat deze zanger (bijna) alles voor zijn rekening neemt, want het is gewoon een erg goede zanger!

avatar van Chronos85
Het nummer staat in elk geval flink op zichzelf op dit album en in het oeuvre van B&S. Het is dat ik de stem van Stuart Murdoch herkende, anders had ik er geen B&S nummer achter gezocht. Ben niet zo'n enorme fan Norah Jones. Ze heeft een mooie stem maar de muziek de ze meestal maakt komt bij mij iets te gewoontjes over en gaat op den duur vervelen. Ben er ook nog niet over uit wat ik van het nummer vind...

Misschien kan iemand me helpen met de intro van Write About Love. Het doet me sterk aan een jaren zeventig/tachtig nummer denken maar ik weet niet aan welke...

avatar van archangel9
'de plaatselijke muziekschool in actie' vind ik eigenlijk wel een lollige opmerking . Ik begrijp waar die vandaan komt maar het klopt gewoon niet. Ben ook enorm gecharmeerd van Belle and Sebastian. En misschien juist wel door dat gewild-knullige maar dan met enorm veel charme gebracht. Want ècht knullig is het nergens (dus in die zin is de muziekschool-opmerking niet waar). Wat Belle and Sebastian met je doet is dat je er een enorm prettig 'life is simple' gevoel van krijgt zonder dat het oppervlakkig wordt. Een uitwerking die Saint Etienne ook wel eens bij mij had.

Gaat dit album weer dezelfde kant op als The Life Pursuit of is er weer meer een 60's vibe zoals bij de eerste platen?

avatar van Bart
Ze keren, wat mij betreft, echt weer terug naar de eerste platen - een jaren zestig gevoel komt diverse malen naar boven drijven. Ik denk dat het je zeker zal bevallen.