Frank Zappa - Lumpy Gravy (1967)

Rock / Avant-Garde
Label: Capitol

1. Lumpy Gravy Part One (15:48)
  2. Lumpy Gravy Part Two (15:51)
Justus18 schreef:
Hier vind ik dus weinig aan. Het nummer Lumpy Gravy haalt wel mijn persoonlijke top 500, maar dan wel in de uitvoering van The Persuasions op deze plaat The Persuasions sing Frank ...

Zeker de versie van Lumpy Gravy op dit geniale album nog niet gehoord ?

Sir Spamalot (crew)
Een dik jaartje na mijn eerste bericht nog maar eens van stal gehaald en het begint al beter te wennen: de "logische" stukken muziek, de compleet doorgedraaide stukken muziek en sommige - nadruk op sommige - gesproken stukken.
Het is voor mij een moeilijk album om uit te zitten, godzijdank dat het maar een half uur is. Experimenteel, dat zeker, anarchistisch, yep, alle regels over boord gooien, alleszins, verteerbaar, dat niet. Noemen ze dit dissonantie? Andere werken van Meneer Zappa heb ik ondertussen ook al achter de kiezen en daar zitten heel mooie dingen in, niet alleen de commercieel verantwoorde songs, ook wel "hits" genaamd.
Lumpy Gravy is een opstap, echter niet essentieel voor mij. Het was allicht bizar 43 jaren geleden en het blijft bizar voor mij anno 2010. Voor de kenners en de afficionado's. Afspraak in 2011?

avatar van ricardo
Dit is een album die ik gedownload heb liggen, en zo goed als nooit draai. En ik hoef dit soort spul ook echt nooit weer te horen. Vind ik zonde van de tijd, en ik ben best een behoorlijke Zappa liefhebber hoor.

Juist een hele interessante plaat, hoewel niet goed genoeg voor de titel meesterwerk.

avatar van Stalin
Kwam net via de site Killuglyradio terecht op een link van iemand die nooit eerder vertoonde foto's had van Zappa in de studio ten tijde van de opnames van Lumpy Gravy en die zijn echt de moeite waard !!!

Well, it’s about time I share these photos with everyone. I luckily found these at a yard sale in San Diego a few years ago. I bought about 10 different Frank Zappa photos, 8 of which were the original photographer’s proofs that still had red crayon circled approvals on several of the shots in the roll. I scanned them in at 600dpi (if I remember correctly) so you could still get an amazing closeup of each frame. Original cost was about 5 bucks and then bills needed to be paid and sold on eBay for $900… I think.

I believe these studio shots may be from around the time Lumpy Gravy was released. If you look closely, you can see he’s wearing the Pipco shirt underneath his cardigan. I’ll put put a new hi-res photo up every day for the next 8 days ending with the alternate versions of the Lumpy Gravy cover. As far as I know, these have never been released. Enjoy!

Killuglyradio

avatar van Outblasty
Bah! wat een brei van vage stukjes muziek/gepraat. Niet iets wat ik (voorlopig) vaker hoef te horen.

Outblasty schreef:

Dit is niet de meest toegankelijke zappa cd nee, niet een om mee te beginnen zal ik maar zeggen....

Beter kun je dan een cd als You Are What You Is eens checken... en dan deze (VEEL) later nog eens proberen

avatar van Outblasty
Heb inderdaad al wat andere platen geprobeerd die me stukken beter bevielen, dit is gewoon een heel vaag plaatje al vind ik de muzikale stukjes eigenlijk best leuk alleen is het zo rommelig.

avatar van freakey
Veel van de themaatjes (of muzikale stukjes zo je wil) zijn te vinden op We're only in it for the money (ook 1967), deze is ook wat lichter verteerbaar, minder fragmentarisch als Lumpy Gravy

avatar van willemmusic

Veel dank voor deze link, Stalin! Voor iemand die echt kan genieten van Lumpy Gravy is dit vette jus met lekker veel klonten !

Ben uit het tijdperk dat ik het uitkomen van Freak Out nog bewust heb meegemaakt en muzikaal dus organisch ben meegewassen in de avonturen van FZ. Dus in mijn oren is LG een logische ontwikkeling na platen als Absolutely en Only In It . En toch ook verrassend! Want FZ vernieuwde zich steeds weer. Iets waar je langzamerhand aan gewend raakte.
Wat mij toen al duidelijk werd, dat FZ het gesproken woord opvatte als muziek. Dialogen als een soort stuk voor twee instrumenten. Ook percussie, kreten, geknor en zelfs geboer (waar vooral Roy Estrada erg goed in was) is muziek.
Die praatstukjes maken dus deel uit van de rijke en gelaagde compositie die Lumpy Gravy heet.

avatar van Stalin
Hierbij dan eindelijk de al eerder aangekondigde nooit eerder verschenen foto's van de cover van Lumpy Gravy...

Link

Link

Coole link!!!

Dwangbuis
Ik heb bij enkele platen van Frank Zappa de indruk dat hij een soort van soundtrack heeft gemaakt bij een film die niet bestaat - een vat van hersenkronkels. Dat pakt meestal goed uit, soms niet. Lumpy Gravy is de OST bij een psychedelische B-film waarbij naar het einde toe minstens de helft van het bioscooppubliek zou vertrekken. Ik blijf zitten, maar alleen omdat ik het interessant vind, goed is wat anders.

avatar van kobe bryant fan
Redelijke Zappa plaat, in het begin had ik kwel een goed gevoel over deze plaat maar al snel had ik door dat er totaal geen structuur in de songs zit waar ik normaal gezien geen probleem mee heb.
Songs van GY!BE, Sigur Ros, Stars of the Lid hebben ook geen vaste structuur maar daar bouwen ze naar iets toe naar een climax of een rustpunt. Maar hier gaan we van vrolijke haast klassieke stukken naar grappige gesprekken.
De stukken zijn wel goed, maar ik stoor me er geen te veel aan dat hij nergens naar toe werkt dat ik dit jammer genoeg maar een ruime 3* kan geven.

avatar van ricardo
Sir Spamalot schreef:
het blijft bizar voor mij anno 2010. Afspraak in 2011?

kobe bryant fan schreef:

Zoals ik op 12 februari 2009 al zei:

Lumpy Gravy zoals wij het nu kennen is ook een beetje een compromisplaat geworden, aangezien er toen juridische strijd was tussen Verve (Frank's platenmaatschapij toen) en Capitol Records.

Capitol vroeg Frank om een muziekstuk te componeren voor orkest, dat te dirigeren, op te nemen en uit te brengen als solo-artiest onder de vlag van Capitol.

Frank en Capitol gingen akkoord in de veronderstelling dat dit alles geen probleem was, maar Verve kreeg lucht van de zaak nadat het orkestrale stuk al was opgenomen.

Uiteindelijk heeft Lumpy Gravy (ik geloof) nog meer dan een jaar op de plank gelegen alvorens het pas na WOIIFTM is uitgebracht.

De originele orkestrale versie is helaas alleen op 8 track, Lumpy Money en via pindakaas te krijgen...

avatar van kobe bryant fan
Dat verklaart al heel wat, zal Lumpy Money eens beluisteren.

avatar van aarrtentonny
Zappa's eerste solo album laat met zijn orkestrale passages horren dat hij meer in zijn mars heeft dan wat hij tot dusver met The Mothers heeft uitgebracht.

avatar van Bartjeking
Ik heb diverse pogingen gedaan om Zappa goed te leren kennen en heb hier bijna louter goede ervaringen aan over gehouden. Maar nu wordt het tijd voor structuur en ga ik chronologisch de nog onbeluisterde platen luisteren zodat ik straks met trots kan zeggen; het oeuvre van zijn koninklijke hoogheid Zappa is mij eigen! Maar al ken ik straks al zijn nummers, dan blijft er nog een levenlang aan veranderende interpretatie en Oh-jaa momenten in het verschiet liggen.

Het feit dat dit album wordt betiteld als een wirwar van geluiden zonder echte structuur is opzichzelf niks unieks, dus vol vertrouwen en met heel veel zin gaat deze plaat deze week de hoofdrol spelen in mijn muziekwereldje. Dit album had waarschijnlijk ook 40 tracks kunnen hebben Zappa Kennende, maar ik ga het morgen beleven. Ben benieuwd, zeker omdat de meningen zo ver uiteen lopen.

avatar van Ducoz
Ik moet zegge dat ik dit album toch wel erg goed vind hoor.
Lekker weird en het schiet allekanten op. Het past wat mij betreft precies in de geest van het jaar 1967. Trippy, bovenal. Misschien zelfs een beetje koortsachtig.

Zo'n koortsachtige droom waar je van de ene gebeurtenis in de andere schiet, of dat zich vaak herhaald. Ik vind het vooral een erg boeiend album.

Alweer een tijd niet beluisterd, dit.

Het wordt geschaard onder Zappa's orkestrale werken, maar ik vind het toch beter vergelijken met albums als Uncle Meat, Burnt Weeny Sandwich etc.
Het is vooral een vingeroefening in knip -en plakwerk waar hij later toch iets bedrevener in werd.

Sir Spamalot (crew)
Lumpy Gravy. Saus met brokken. Conceptalbum. Zappa als dirigent van een orkest. De saus is voor mij hier de muziek, de brokken zitten in de gesproken stukken. Ik heb dit dik twee jaar na mijn eerste bericht nog maar eens een paar keren beluisterd en het bevalt niet mij behalve Oh No Again en King Kong. Wat een vreselijke lach in White Ugliness. Take Off Your Clothes When You Dance als slotnummer doet mij weer ademen. Zal ik niet zo gauw meer opleggen.

avatar van Ducoz
Je zou 'Hot Rats' en 'Chungas Revenge' eens moeten beluisteren, Sir.
Dat zal voor jou, afgaande op de vorige 3 albums waarbij je berichten hebt geplaatst die je minder vond, een hele verademing zijn. Wel wat gekheid, maar meer aandacht voor de muziek en de structuur daarvan.

avatar van Tony
Komt ie vanzelf aan toe, hij is e.e.a. in chronologische volgorde aan het beluisteren als ik het goed begrepen heb. Dat hele oeuvre wil Sir in 1 maand doorlopen, beluisterd en (opnieuw) beoordeeld hebben. Is ie vrij of zo? Succes!

Tony schreef:

Een oeuvre wat overigens uit 94 albums bestaat en nog steeds groeiende is, dus volgens mij kan Sir beter een sabbatical nemen...

Succes ermee Sir

Sir Spamalot (crew)
Neh, ik was drie maanden thuis om medische redenen (die ondertussen in goede richting evolueren). Ik heb meerdere zo niet alle albums beluisterd tot en met zijn heengaan. Nu zeg ik eens "mijn gedacht" over dit avontuur. Bepaalde albums vind ik harde noten om kraken, latere albums kunnen mijn grote goedkeuring verdragen!

On topic: Lumpy Gravy komt me te raar over. Hier vind ik het latere briljante van De Snor niet terug. Zijn latere gitaarwerk is werkelijk subliem.

Sir Spamalot schreef:

Beterschap Sir en dapper dat je je durft te wagen aan zo ongeveer het grootste oeuvre wat ooit door een muzikant is uitgepoept

Wat betreft Lumpy Gravy, die had heel anders moeten klinken dan dat wat we nu kennen.
Het zou in principe puur orkestrale muziek moeten worden, maar door omstandigheden is het geworden wat het nu is.

Een en ander heb ik in februari 2009 al toegelicht...

Van oorsprong een orkestraal stuk, maar gedurende dat jaar heeft FZ er onnoemlijk veel aan toegevoegd, met behulp van zijn onbegrensde fantasie en een scheermesje.

De originele orkestrale versie is te beluisteren op 8 track en de in 2009 verschenen Lumpy Money.

avatar van Tony
Stalin schreef:

Biedt de remaster daar geen soelaas?

Ik vind Lumpy Gravy ook erg lastig om door te komen, ik hoor er weinig in dat blijft hangen, laat staan memorabel is, laat staan te vergelijken is met later werk. Ik luister 'm nooit meer, denk ik...

Stalin schreef:

Beterschap inderdaad, maar die paar plaatjes van Zappa staan natuurlijk in schil contrast als je kijkt naar het oeuvre van Zan Hoffman.