The Mothers of Invention - Uncle Meat (1969)

Rock / Avant-Garde
Label: Bizarre

1. Uncle Meat: Main Title Theme (1:55)
  2. The Voice of Cheese (0:26)
  3. Nine Types of Industrial Pollution (6:00)
  4. Zolar Czakl (0:54)
  5. Dog Breath, in the Year of the Plague (3:58)
  6. The Legend of the Golden Arches (3:27)
  7. Louie Louie (At the Royal Albert Hall in London) (2:19)
  8. The Dog Breath Variations (1:48)
  9. Sleeping in a Jar (0:50)
  10. Our Bizarre Relationship (1:05)
  11. The Uncle Meat Variations (4:45)
  12. Electric Aunt Jemima (1:46)
  13. Prelude to King Kong (3:38)
  14. God Bless America [Live at the Whisky a Go Go] (1:10)
  15. A Pound for a Brown on the Bus (1:29)
  16. Ian Underwood Whips It Out [Live on Stage in Copenhagen] (5:05)
  17. Mr. Green Genes (3:14)
  18. We Can Shoot You (2:03)
  19. 'If We'd All Been Living in California...' (1:29)
  20. The Air (2:56)
  21. Project X (4:48)
  22. Cruising for Burgers (2:17)
  23. Uncle Meat Film Excerpt Part I * (37:34)
  24. Tengo Na Minchia Tanta * (3:46)
  25. Uncle Meat Film Excerpt Part II * (3:51)
  26. King Kong Itself (0:49)
  27. King Kong II (1:21)
  28. King Kong III (1:44)
  29. King Kong IV (6:17)
  30. King Kong V (0:34)
  31. King Kong VI (7:23)
avatar van ricardo
Klopt, alle Mothers albums met Zappa zijn enorm verschillend. Het debuutalbum vind ik dan nog wel leuk om eens te beluisteren, alleen het laatste nummer daarop kan ik niet veel mee.

Joy
dog breath, met op de achtergrond een al uren blaffende scheithond van de buren, die spoorloos lijken te zijn verdwenen, alleen dan is dat geblaf aan te horen

buren tzt vastbinden met allen deze cd nonstop op, zal ze leren

avatar van ricardo
Misschien eens wat landelijker gaan wonen, dan kan het buren probleem ook iets minder zijn.

Zappa kan je daar echt niet uit redden hoor.

Dit album vind ik bij vlagen erg goed, maar van de echte oude albums vind ik Burnt Weeny Sandwich en Cruising With Ruben And The Jets de beste albums. De eerste 3 en Weasels moeten maar internet op voor de verkoop. Naja het debuut er voor de heb maar bijhouden dan denk ik.

Stijn_Slayer
Ontiegelijk intelligent en creatief album. Dat begint al bij de hoes (zoek de verborgen betekenissen).

De opbouw is collage achtig, allerlei genres wisselen elkaar af, live en studio nummers staan door elkaar heen, maar toch is het echt één geheel. Je spreekt hier niet van één bepaald nummer, je spreekt hier van Uncle Meat.

Ik denk dat zelfs de meest geschoolde musici hier nog wel enige moeite mee hebben. Zappa's gebruik van het atonale stelsel, pfieuw...

Stijn_Slayer schreef:

Dat is sowiso een aspect wat ik persoonlijk erg waardeer aan de Geniale en Almachtige Snor.
Het feit dat Frank muzikaal (zo goed als) ongeschoold was en er toch in slaagde composities voor de meest uiteenlopende instrumenten te schrijven, waar vervolgens klassiek geschoolde muzikanten zich op stuk beten...

Waarvoor hulde

Joy
sjonge wat een reeteplaat blijft dit

nie vaak zin in maar als ik um opzet heb ik hem ontzettend gemist

als je van wazoo houdt zit dit ook wel goed

avatar van Stalin
Voor de liefhebbers van King Kong (en wie is dat nou niet ?) hebben de mannen van Killuglyradio weer een fijne selectie van live-versies van FZ online gezet

From it’s first introduction in 1967, Frank Zappa‘s “King Kong” was a composition made for solos – horn solos, keyboard solos, drum solos, guitar solos. “King Kong” had them all. It was also a vehicle for extensive jamming. So, no matter the tour, no matter the particular ensemble, Zappa was there to determine exactly how structured the piece would or wouldn’t be, and what kind of atmosphere the particular solos would create – thus making “King Kong” a fan favourite whether it was performed by the original Mothers of Invention, the Hot Rats Band, The Roxy Band, or any of Zappa’s ensembles from the 1980s.

Of the well over 100 plus versions of “King Kong” in my own personal collection, the versions below exhibit those necessary elements that make “King Kong” the mother of all monster songs that it is. This is where Zappa separates “the floss from the chaff” or so we say here on the prairie. Give ‘em a listen and you’ll hear why:

Joy schreef:
sjonge wat een reeteplaat blijft dit

nie vaak zin in maar als ik um opzet heb ik hem ontzettend gemist

als je van wazoo houdt zit dit ook wel goed

Ergens wel, ja, maar toch ligt dit meer in het verlengde van Weasels en BWS.
Alle drie albums stammen uit dezelfde archieven.

avatar van willemmusic
Stalin schreef:
Voor de liefhebbers van King Kong

Een toffe link. Hele dag King Kong, eerste indruk : hoe ouder hoe beter.

kaztor schreef:

Ergens wel, ja, maar toch ligt dit meer in het verlengde van Weasels en BWS.
Alle drie albums stammen uit dezelfde archieven.
Toch beest vreemd eigenlijk, daar waar Burnt Weeny Sandwich mij wel enorm weet te pakken heb ik met Weasels helemaal niets en vind dat maar een flauw overkomend album, niet pakkend en erg flauw klinkend allemaal.

Deze zit daar wat mij betreft precies tussenin, briljante stukken worden afgewisseld door mindere stukken, daar waar Burnt Weeny mij in zijn geheel wel weet te pakken.

En cd 2 van dit album mag wat mij betreft bij het brandhout, daar luister ik echt nooit weer naar. Echt zonde van de tijd om naar te luisteren die ellenlange praatsessies daarop.

ricardo schreef:

Die praatsessies staan niet op de oorspronkelijke dubbelvinyl-versie, maar zijn bij het uitbrengen op cd toegevoegd.
Het zijn dialogen uit de film Uncle Meat, die tot op de dag van vandaag nagenoeg nergens te krijgen is en alleen ergens in 1987/1988 op video is uitgebracht.

Stijn_Slayer
Zoveel mis je ook niet aan die film. Ik heb 'm ooit gedownload, maar al snel weer afgezet....

Stijn_Slayer schreef:

Dat zijn jouw woorden, ik heb de film nog nooit gezien en dus doe ik daar geen uitspraken over.

Heb in andere documentaires wel eens wat beelden gezien van het concert in de Royal Festival Hall.
Dit is hetzelfde optreden wat later verscheen op Ahead Of Their Time en als het hele concert gefilmd is zou dat mijn inziens wel eens door de erven van Zappa officieel uitgebracht mogen worden !

ricardo schreef:

Klopt. Het almachtige King Kong is verworden tot een weesje daarop.
Belachelijk besluit.

avatar van freakey
kaztor schreef:

Klopt. Het almachtige King Kong is verworden tot een weesje daarop.
Belachelijk besluit.

Je kunt natuurlijk gewoon de eerste 3 tracks overslaan....

avatar van willemmusic
Stijn_Slayer schreef:

200 Motels heb ik uitgezeten (en me af en toe kostelijk geamuseerd). Elk tijdsbeeld uit het leven van F.Z. is voor mij interessant. Dus ben ik erg benieuwd naar de film Uncle Meat. Het schijnt dat Zappa eerder met film dan met muziekmaken bezig was. In ieder geval was het op Uncle Meat, dat hij zich voor het eerst volledig etaleerde als gitaarvirtuoos, op het nummer Nine Types of Industrial Pollution en wel op de acoustische guitaar.
Ik heb hem op lp èn cd, maar gelijk de 'bonusnummers' op een CDR gedeleted. Of om met Droombolus te spreken: overnieuw gefikt. Eenmaal horen was genoeg.

avatar van ricardo
Je hebt inderdaad nog King Kong op cd 2 natuurlijk, het beste nummer zelfs van dit album, was ik door de praatsessies die zo vreselijk lang duren even vergeten.

Net wat Freakey zegt, gewoon de eerste 3 nummers skippen.

avatar van Teunnis
willemmusic schreef:

Een toffe link. Hele dag King Kong, eerste indruk : hoe ouder hoe beter.

Ik vond de versie op Make a Jazz Noise Here altijd wat tegenvallend vergeleken met het origineel. Zojuist de versie uit 1967 en eentje uit 1968 geluisterd en dat is inderdaad veel beter.

Het is al heel vaak gezegd, maar ik zal het voor de zekerheid nog eens zeggen: de drie nummers voor King Kong horen NIET op het origineel. Dus ga ze alsjeblieft ook niet meetellen voor je beoordeling.

freakey schreef:

Je kunt natuurlijk gewoon de eerste 3 tracks overslaan....

Ik heb het originele album op één cd-rretje gebr... gefikt.

avatar van ricardo
Ik weet eigenlijk niet wat ik nu echt van dit album denken moet. Het klinkt allemaal best goed, maar vind het erg moeilijk om het in sterren uit te drukken. De praatsessies verpesten best een hoop voor mij, want buiten die praatsessies vind ik het niet slecht en van de eerdere albums van Zappa deze samen met Burnt Weeny Sandwich toch wel 1 van de beteren.

avatar van freakey
Als ik zou stemmen zou ik op ongeveer 3 a 3.5* uitkomen denk ik.

Even voor de duidelijkheid, de 4,5* die ik hier toeken zijn buiten de dialogen gerekend he...

Om die toe te voegen is de vreemdste beslissing die Zappa ooit gemaakt heeft... alleen Tengo Na Minchia Tanta luister ik nog wel eens, hoort ook niet op de plaat maar is wel een geinig nummer vinnik....

resumerend van pagina 1:
HammerHead schreef:
Deze plaat was echt veel beter gweest als al die overbodige vulling er niet had opgestaan. Zappa mag dan een genie zijn, dat oeverloze geleuter in die Film Excerpts interesseert mij nu niet bepaald.

Paalhaas schreef:
Die moet je ook niet meenemen in je beoordeling. Stonden ook niet op de originele plaat. Het origineel is cd1 plus King Kong.

avatar van Paulus_2
Als er één album is, waar ik onweerstaanbaar vrolijk van werd en wordt dan is het "Uncle Meat" van The Mothers Of Invention.
De enorme variëteit, de complexe instrumentatie, de pseudo-serieuze ongein, de doo-wop koortjes en niet te vergeten de meester zelf die met zijn "low-grade vocal" door diverse nummers heen bast.
Het album beweegt zich tussen (schijnbaar) totale anarchie en superstrakke werkjes. Dat dit ook nog live uitgevoerd kon worden heb ik ooit in de Ahoy, heel laat pas, live mogen meemaken.
Er staan lange uitgesponnen stukken op met verrassende percussie en fraai akoestisch gitaarwerk van FZ in Nine Types of Industrial Pollution bijvoorbeeld. Ook prachtige korte instrumentaaltjes het ijle zwevende Zolar Czakl of A Pound for a Brown on the Bus een blazersensemble kan hier na wat arrangementwerk makkelijk een half uur mee vullen. Ook The Dog Breath Variations is daar ook zo'n voorbeeld van.
FZ heeft een hang naar doo-wop gehad mede omdat zijn muziek in de jaren '60 niet werd gedraaid in de VS (de "bible belt" was er toen ook al) heeft hij zijn werk erin proberen te "verpakken". Maar zeker weten doe ik dat natuurlijk niet.
Ik stoor mij niet aan de ietwat banale conversaties. Ik heb deze plaat al zolang en zo vaak gedraaid dat alle stukken in mijn hoofd zitten.

Het is ontroerend dat mijn 20-jarige dochter opnieuw getroffen wordt door het fraaie lied Dog Breath, in the Year of the Plague dat ik tijdens mijn kookbeurt liep mee te galmen.
Van de nummers die hij later met de "The Phlorescent Leech and Eddie" zou gaan maken, hoor hier je al voorproefjes van in o.a. Electric Aunt Jemima en The Air.

Dit album is zonder meer FZ op de toppen van zijn creativiteit. Vlak ook zijn bandleden niet uit die hier op dit album meedoen. Het is niet alléén FZ!

The Mothers Of Invention zijn hier:
Frank Zappa – guitar, low grade vocals, percussion
Ray Collins – swell vocals
Jimmy Carl Black – drums, droll humor, poverty
Roy Estrada – electric bass, cheeseburgers, Pachuco falsetto
Don (Dom De Wild) Preston – electric piano, tarot cards, brown rice
Billy (The Oozer) Mundi – drums on some pieces
Bunk (Sweetpants) Gardner – piccolo, flute, clarinet, bass clarinet, soprano sax, alto sax, tenor sax, bassoon.
Ian Underwood – electric organ, piano, harpsichord, celeste, flute, clarinet, alto sax, baritone sax, special assistant, copyist, industrial relations & teen appeal.
Artie (With the Green Mustache) Tripp – drums, timpani, vibes, marimba, xylophone, wood blocks, bells, small chimes, cheerful outlook & specific enquiries.
Euclid James (Motorhead/Motorishi) Sherwood – pop star, frenetic tenor sax stylings, tambourine, choreography, obstinance & equipment setter-upper when he's not hustling local.

Op CD2 staan de King Kong Varitions:
King Kong Itself [Played by the Mothers]
King Kong II [Interpreted by Tom Dewild]
King Kong III [Motorhead Explains It]
King Kong IV [Gardner Varieties] Hier hoe je de saxen mooi "parrallel" blazen. Iets wat de Brecker Brothers (tp//sx) later bij Zappa ook zouden doen. Luister eens naar hen in Zappa in New York
King Kong V - fraai chaotisch einde van deze suite.
King Kong VI [Live at Miami Pop Festival] mooie compacte en toch uitbundige versie. Doet mij ook sterk aan The Soft Machine denken. Het laatste snelle stuk van Hope For Happiness.

Natuurlijk geef ik dit album 5 (6) sterren!

P.S.
Alle conversatie op CD1 stond óók op het originele dubbelalbum (grijsgedraaid en weggegeven). Laat daar geen misverstand over zijn.
De "gesprekken" op CD2 kun je natuurlijk overslaan, na een keer gehoord te hebben. Mijn Sony cd-speler heeft een geheugenfunctie die onthoudt welke tracks er niet hoeven te worden afgespeeld.

avatar van Stalin
Hierbij een zootje links naar mooie foto's van Frank Zappa & The Mothers Of Invention op het podium met Roland Kirk (1969 01 31 Boston Globe Jazz Festival):

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4
Foto 5
Foto 6
Foto 7
Foto 8 (Lowell George !!!)
Foto 9

Wat een ervaring moet dat zijn geweest om deze 2 helden samen op 1 podium te hebben mogen zien !

Stijn_Slayer schreef:
Zappa's gebruik van het atonale stelsel, pfieuw...

Ik wist niet dat atonaliteit stelselmatig was (of wil je beweren dat hij hier dodecafonisch of Cage-iaans aan het werk is?). Bovendien hoor ik überhaupt niet zo veel atonaliteit op dit album (Zolar Czakl).

Stijn_Slayer
Je hebt gelijk, vergeet het woordje stelsel maar.

Hoor ik ineens, jawel tussen alle geluiden door, ineens iemand ontzettend ademhalen op 1 minuut 01 van King Kong III

Dit spontaan ontdekte en zeer belangrijk gegeven wilde ik jullie zappafielen niet onthouden

To slot nog even de vraag, wat voor instrument hoor ik eigenlijk de solo spelen in zon beetje de gehele uncle meat caravan tot VI?

Malle schreef:

Moet bekennen dat ik Uncle Meat (zowel het album als het nummer) al in geen tijden meer gedraaid heb en dus niet meer exact voor de geest kan halen hoe die solo klinkt...

Afgaande op datgene wat er in de album-hoes van mijn vinyl-exemplaar staat, zou het best een klarinet kunnen zijn:

Things that sound like trumpets are actually clarinets played through an electric devise made by Maestro with a setting labeled Oboe D' Amore and sped up a minor third with a V.S.O. (Variable Speed Oscillator). Other peculiar sounds were made on a Kalamazoo electric organ.

Malle schreef:

Echte zappafielen zijn natuurlijk reeds lang op de hoogte van dit gegeven.

Echte zappafielen blijven ontdekken en ontdekken

ok staly, clear now

what a record!