The Mothers of Invention - Weasels Ripped My Flesh (1970)

Rock / Avant-Garde
Label: Bizarre

1. Didja Get Any Onya? [Live] (6:51)
  2. Directly from My Heart to You (5:17)
  3. Prelude to the Afternoon of a Sexually Aroused Gas Mask [Live] (3:48)
  4. Toads of the Short Forest (4:48)
  5. Get a Little [Live] (2:31)
  6. The Eric Dolphy Memorial Barbecue (6:53)
  7. Dwarf Nebula Processional March & Dwarf Nebula (2:12)
  8. My Guitar Wants to Kill Your Mama (3:32)
  9. Oh No (1:46)
  10. The Orange County Lumber Truck [Live] (3:21)
  11. Weasels Ripped My Flesh [Live] (2:09)
Aap
Een vriend van mij zei eens:
"Altijd als ik naar Zappa luister, heb ik het gevoel dat ik constant in de maling genomen wordt."
En hij heeft gelijk, denk ik.
Om een of andere reden denk ik dan al gauw aan dit album, vooral de intro. En kijk nou alleen al naar de titels van de tracks.
NatUUrlijk worden we in de maling genomen!

maar leuk is het wel

avatar van platedraaier
Ik vind deze plaat 1 van de mindere. Beetje bij elkaar graapt zooitje van The Mothers of Invention en kan mij niet echt boeien.
Nummers als "The Eric Dolphy Memorial Barbecue" mogen van mij lekker in de kast blijven staan.

Aap
Jawel, maar daartentegen maakt o.a. 'The Orange County Lumber Truck' alles weer goed.
Zijn erg veel versies van overigens aangezien de Zappa-band dit nummer graag speelde. De uitvoering op 'Ahead of their Time' is de beste die ik ken.

Een van zijn beste albums. Heb dit een verdiende 5 gegeven.

LocoHermano
Ik heb deze niet, met welk ander Zappa-album kun je deze vergelijken (ook al is vergelijken bij Zappa moeilijk)?

avatar van Paalhaas
Beste liveplaat van de Mothers.

LocoHermano schreef:

Deze is inderdaad moeilijk te vergelijken!
Zelfs in het oeuvre van Zappa is dit een extreem album, maar het is absoluut muziek van het allerhoogste niveau als je het mij vraagt.
De beoordeling vind ik dan ook veels te laag!

LocoHermano
Na de eerste luisterbeurt geef ik hem een kleine 4 sterren. Buiten Toads Of The Short Forest, The Eric Dolphy Memorial Barbecue en Dwarf Nebula Processional March & Dwarf Nebula (wereldtitels, dat dan weer wel) valt ieder nummer meteen op z'n plek. De genoemde drie hebben wat meer tijd nodig (ben denk ik niet de enige hier die met hetzelfde probleem kampt).

platedraaier schreef:
Beetje bij elkaar graapt zooitje van The Mothers of Invention

Na 1 keer luisteren draagt naar mijn mening juist 'het bij elkaar geraapte' bij aan de charme van deze plaat. Dat geldt ook voor Chunga's Revenge.

LocoHermano schreef:

Klopt als een bus.
Dit zijn albums die hoog scoren wat betreft 'feeling'.

avatar van korenbloem
Een prachtig album, Zappa zoals ik hem graag hoor.

Goede plaat, weer heel anders, verfrissend, en een aantal klassiekers wat nummers betreft.

Gister eens lekker hard op m'n radiootje op 't werk beluisterd bij m'n machine samen met Waka/Jawaka. Maakt me geen reet uit of andere collegaas het konden horen of niet!!

Laat hun maar lekker naar dat suffe Veronica luisteren of 538.

Wat is en blijft dit toch een HEERLIJKE plaat (Waka/Jawaka ook, trouwens)!

Muzikale regeltjes en ditjes en datjes worden hier vakkundig om zeep geholpen door een stel zeer getalenteerde onverlaten die op hun geheel eigen wijze jazzrock een nieuwe dimentie meegeven.
Heerlijk tegendraads en tegen het einde nog op een geniaal / vloeiende manier melodieus ook!

... om dan te eindigen met 2 minuten pure lawaai! ('Goodnight, boys and girls!!')
Dat lachje wat daaraan vooraf gaat...
Natuurlijk worden we puur in de zeik genomen!!!

Dit blijft voor mij een van de absolute Zappa-hoogtepunten, al denken er anderen wellicht anders over.

Joy
gaan we maar eens beluisteren, eigenlijk nog nooit echt in deze verdiept

wel in de hoes

He luitjes, nu Zappa hier vandaag weer in de roulatie gaat; Ouwehoer 'ns over deze topper!!

avatar van dj maus
Fantastische plaat. Stiekem één van z'n beste.
Voor de beginners: begin bij track 8 t/m 11, dat zijn de toegankelijkste nummers. Daarom niet minder goed, Oh No en The Orange County Lumber Truck zijn twee persoonlijke favorieten.

Als die er eenmaal goed in zitten geramd, bij 1 beginnen en je dan lekker laten meezuigen in de per nummer ingewikkelder wordende patronen. De naam van Eric Dolphy staat niet voor niks op de hoes.

Eric Dolphy zelf is trouwens ook een meester. Zijn werk op Coltrane's Ole bevalt me absoluut!!!

Joy
eigenlijk nog nooit echt in zijn geheel beluisterd

tot vandaag

heerlijk seventies zappiaans met veel uncle meat geluid, wat mij zeer bevalt

een 4,5

Maak daar maar 'sixties' van...

Het zijn restopnames van de vroege Mothers-line-up.

avatar van ricardo
Dit is ook een plaat van Zappa die ik nog niet ken die tussen Uncle Meat, Burnt Weeny en Grand Wazoo en One Size Fits All inzit, ligt dit in de lijn van de eerste 2 genoemden, of meer het instrumentale Grand Wazoo, of het virtuoze One Sizes?

Joy
uncle meat, burnt weeny, daartussenin en even zogoed

avatar van ricardo
Ik heb hem al eens zien liggen voor 8 euro, toen maar laten liggen omdat ik toen erg teleurgesteld was in Were Only In It For The money. als ik hem weer tegenkom in de uitverkoop voor 8 euro neem ik hem mee, zeker als hij in de lijn van Uncle Meat en Burnt Weeny zit, want dat zijn erg goede genietbare platen voor mij die ik regelmatig draai.

Erg genietbare platen, opgenomen in dezelfde periode als Absolutely Free, WOIIFTM, etc.

avatar van Teunnis
De beoordeling is echt véél te laag. Dit is m.i. een van de beste Zappa platen die ik ken. Okee, er zitten een aantal nummers tussen die niet fantastisch zijn, als je ze apart luistert. Maar het gaat in dit album om de hele sfeer. Plaat opzetten, luie stoel pakken, achterover zitten en genieten maar! Zo'n nummer als 'Gas Mask' is toch te geniaal voor woorden. Elke keer moet ik er weer om lachen, hoe vaak ik het ook al niet geluisterd heb.

Doordat het begin en het eind zo geweldig is maakt dat het iets mindere middenstuk weer goed en daarom krijg deze plaat van mij 5 sterren!

Teunnis schreef:

Idem ditto , net als "Didja Get Any Onya?" en bijna heel YCDTOSA 5 CD 1. En dat afgewisseld met de meest geniale stukken Jazz. Je moet er maar opkomen.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Vind dit zeker niet de beste plaat van Zappa en de moeders der uitvindingen. Heb zelf de legendarische Duitse muizenval cover van dit album, maar dat is dan imo het enige zeer bijzondere eraan.

Tuurlijk staan er aardige nummers op, maar hiernaast staat er ook even zoveel 'distortion' op (ik noem het maar even zo, bij gebrek aan een beter woord). Misschien dat het voor mij als diehard Zappa fanaticus ooit nog eens op zijn plaats valt, tot die tijd laat ik deze slechts eens in de twee maanden uit zijn muizenval verschijnen.

Erg interessant album, maar niet erg toegankelijk. Ik kan niet omschrijven hoe dit klinkt, dat zul je echt zelf moeten horen.. Violen, geschreeuw (wel erg zuiver geschreeuw)... Ik hou het op heel erg experimenteel en avant-gardistisch. Soms lijkt het wel op een tandartsboor, dit zal een aardige indicatie geven denk ik.

Vanaf het geweldige My Guitar Wants To Kill Your Mama volgen er dan toegankelijkere nummers. Naast dit nummer is The Orange County Lumber Truck een favoriet van me. Weasels Ripped My Flesh is hard op weg om een plaatsje naast Metal Machine Music te winnen, maar toch best leuk zo'n lading lawaai 4*

avatar van dj maus
Maartenn schreef:

en dat voor een Beefheart-fan

Joy
juist de grootste fans zijn uitermate kritisch

je zou niet willen dat die grootste fans het beoordelen niet al te serieus nemen

Maartenn schreef:

Je bedoelt die laatste 2 minuten?