Frank Zappa - Thing-Fish (1984)

Label: Barking Pumpkin

1. Prologue (2:56)
  2. The Mammy Nuns (3:31)
  3. Harry and Rhonda (3:37)
  4. Galoot Update (5:27)
  5. The 'Torchum' Never Stops (10:33)
  6. That Evil Prince (1:18)
  7. You Are What You Is (4:31)
  8. Mudd Club (3:17)
  9. The Meek Shall Inherit Nothing (3:14)
  10. Clowns on Velvet (1:52)
  11. Harry-As-A-Boy (2:34)
  12. He's So Gay (2:44)
  13. The Massive Inprove'lence (5:08)
  14. Artificial Rhonda (3:31)
  15. Grass Baby (3:48)
  16. The White Boy Troubles (3:34)
  17. No Not Now (5:50)
  18. Briefcase Boogie (4:10)
  19. Brown Moses (3:01)
  20. Wistful Wit a Fist-Full (4:00)
  21. Drop Dead (7:56)
  22. Won Ton On (4:17)
avatar van ricardo
Een favoriet album zal dit van mij nooit worden, maar hij is toch echt wel wat beter dan de commentaren hier willen doen geloven. Goed geproduceerd, en erg goede en uitermate Zappa muziek natuurlijk. Playground Psychotics dat is pas in zijn geheel een matig Zappa album, maar daar staat dan wel weer Billy The Mountain op.

0,5
De muzikale gedeeltes van Playground Psychs vegen wat mij betreft de vloer aan met wat er op dit album staat. En ikzelf vind de muziek juist uitermate slecht (lees: naar de achtergrond) gemixed. Maarja, hoe heet dat weer... ieder z'n meug?

Antonio
Eindelijk, na al eens achter het net te hebben gevist omtrent het in bezit krijgen van de originele vinyl-versie, ben ik er vanmiddag in geslaagd een aller-aardigst surrogaat te bemachtigen voor nog geen 15 Euro !!!

Jawel, het betreft Thing-Fish in de gelimiteerde Japanse papersleeve editie, inclusief Japans en Amerikaans boekwerkje plus de cd's in soort van mininatuur-LP hoesjes...nice

Japanese Paper-Sleeve Version (2001-2002)

Starting in 2001, Video Arts Music released a limited-edition series (2000 copies each) of Zappa CDs in paper sleeves - miniature LP sleeves. There was nothing special about this series other than the covers, which were very well done - inserts and "bonuses" were reproduced, the albums that originally had gatefold covers got little miniature gatefolds, and cover track lists were exactly as on the corresponding LPs, even in cases where the CD has bonus tracks or a different track order. Included in this series were some entries that never had "proper" LP issues, i.e. Läther. Additionally, some rarities--like the "green/gold" cover of Chunga's Revenge--were reproduced as special items in this run.

We need to stress that the sound quality of these discs matches the US Ryko issues, which they are clearly derived from. These are collectors items, not new remastered editions.

LATE-2005-UPDATE: Ryko USA has apparently been importing the overstock of these releases to sell as domestic "special editions," causing the speculators who paid top dollar for the entire collection to hari-kari themselves. This includes some of the discs that, as of August 2005, were pretty hard to find ("Money" and others).

ricardo schreef:

Ondanks dat ik zie dat je inmiddels 2* geeft voor dit album ben ik het met deze stelling eens. Ik hoorde het album anderhalf jaar geleden voor het eerst, maar ik wist toen niet goed wat ik hiermee aan moest. Een enkeling noemt dit een verkeerd begrepen meesterwerk, maar meestal wordt het (één van) Zappa's slechtste album(s) genoemd.

Dat gelul is soms irritant, deze acteurs/sprekers hebben ook geen fijne stem. Ze boeien niet als ze praten. Toch staat hier sterke muziek op, ook al is het voor Zappa begrippen niet wereldschokkend.

Het concept is nogal vaag, ik snap er vrij weinig van. De overheid wil afro-afrikanen en homo's vermoorden met een of andere ziekte? Harry wordt tijdelijk homo en verliefd op een rubberen pop? Toch wil ik me er op zich wel verder in verdiepen. Misschien dat ik binnenkort dan toch mijn slag sla, en dit album voor een tientje koop...

Een héél ambitieus project, deze soundtrack voor een nooit verschenen musical, maar de uitwerking rammelt aan alle kanten. En dát is helemaal niets voor Zappa. Als hij iets doet doet hij het normaal gesproken perfect.

Stijn_Slayer schreef:

In de kern wijkt de thematiek niet veel af van Joe's Garage.
Daar worden de vrijdenkende muzikanten uit de maatschappij verwijderd en wordt Joe door L. Ron Hoover (van de First Church of Appliantology) gekoppeld aan Sy Borg, een robot (appliance) waarop hij legaal zijn lusten kan botvieren. (Helaas ontstaat er kortsluiting na 'the golden shower', waardoor Joe opnieuw in de problemen komt...)

Stijn_Slayer
Joe's Garage is heel makkelijk te volgen naar mijn mening, deze niet.

avatar van ricardo
De soms wat zeurderig overkomende vocals vind ik 1 van de mindere dingen aan dit album. Maar er staan op dit album zeker erg goede momenten op. Volgens mij ook stukken die echt nieuw zijn en nog niet eerder ten gehore zijn gevallen. Een redelijk album, maar geen voldoende vind ik, een 2* tot 2.5* zal die bij mij blijven hangen denk ik.

0,5
Bij Cruisin' gaf ik aan dat een 'praatgrage' Zappa-plaat geen onzin-plaat is, maar dat hikkende gezemel van Ike Willis gaat hier maar eindeloos, tot vervelens toe, door waardoor alle interesse in het verloop van het verhaal de das om gedaan wordt. En de muziek? Muzikaal heeft het helemaal niks te bieden: het is een verzamelaar dat is omgetoverd tot een concept-plaat. En een erg slechte concept-plaat at that, hoe grappig de bedoeling en de tekst ook mogen zijn. Zappa's interesse ging in deze tijd uit naar z'n Synclavier en nergens anders wordt dat pijnlijk duidelijk dan op deze plaat.

avatar van dj maus
Alleen voor de echte Zappa-fans te doorgronden

avatar van ricardo
Niet te arrogant worden nu hoor maus, want ik zie met name Kaztor als een 'echte' Zappa fan.

Joy
echt of nie, tis gewoon een kutplaat

Joy schreef:

tis een zoekplaat wat dat betreft ;0
Das wat anders dan een kutplaat. Een dalconschildje zeg maar.

En als je vaak je spul kwijt bent is het idd een zoekplaat.

ricardo schreef:

Hap hap...

Maar blijkbaar is hij toch vooral een fan van bepaalde aspecten van het werk van Zappa.

Joe's garage lijkt misschien makkelijker te volgen omdat daar een wat triviaal verhaaltje als rode draad doorheen loopt.
Qua concept, metaforiek, dubbele bodems, maatschappijkritiek ontlopen ze elkaar echt niet zo veel.

Wat Joe's garage vóór heeft, is dat er (veel) meer 'nieuwe' muziek op staat, en dat er, voor de liefhebber, meer 'levend' gemusiceerd wordt.

Wat Kaztor betreft: hij lijkt me vooral een echte fan van Zappa de gitarist en bandleider, en wat minder van 's mans lyriek. Uiteraard op grond van zijn reacties her en der, hetgeen natuurlijk voor mij een vrij smalle bodem is om daar een oordeel over te geven.

0,5
Ho ho, ik ben ook een zeer groot fan van 's mans lyriek en vind Ike's vocalen te gek, maar hier zingt Ike niet, maar balkt een ellenlang verhaal aaneen op een manier dat ik geen 5 minuten volhoud. Het concept erachter zal ongetwijfeld beter hebben gewerkt als de rest van dit album geen zooitje was. Alle groten op aarde maken wel eens een misstap, en voor mij is dit Zappa's misstap. Het enige memorabele aan dit album is dat het YCDTOSA Vol. 1's geweldige Mammy Anthem heeft voortgebracht.

[modknipje]

Dit album heb ik vandaag in de auto even weer afgespeeld, maar zo slecht issie niet hoor, mooie instrumentale stukken komen er in voor. Dat gelul van Ike Willis moet ik Kaztor gewoon gelijk in geven, dat is op den duur idd vervelend. Maar dit album is echt wel meer dan een halfje waard, tenminste voor mij wel.

[modknipje]

Maar om ontopic te blijven: deze Thing Fish valt me reuze mee, ik ben wel bereid hier de nodige moeite in te steken om het concept óók volledig te begrijpen. Ooit haal ik 'm dus wel in huis.

Berichten verplaatst naar Frank Zappa

0,5
Ik ga het mezelf niet nog een keer aan doen dit album te draaien...

Niet alleen bij musicmeter een slecht gewaardeerde plaat. Redelijk onbegrijpelijk vind ik dat. Destijds ongetwijfeld teleurstellend door het hergebruik van nummers maar anno 2010 kan dat toch niemand meer schelen. De creativiteit spat er van af. En de synclaviermuziek klinkt in het begin een beetje als hetzelfde maar na wat luisterbeurten hoor je toch echt de verschillen. Tenslotte vind ik alle voice-acteurs erg sterk, inclusief Ike Willis.

avatar van Stalin
Voor de liefhebbers (en degenen die de nu officieel echt compleet van de pot gerukte Zappa familie nog durven te sponsoren) is nu via de officiele Zappa site Thing-Fish op originele Barking Pumpking vinyl te krijgen voor ''maar'' $400.00...

Original Release on Barking Pumpkin Records

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Stalin schreef:

Zeker weten ? Anders ga ik gewoon lekker door

Volgens mij was dit berichtje ook wel voldoende

avatar van Edwynn
Het mooie is dat je helemaal zelf de keus mag maken om het wel of niet te kopen.

avatar van Rudi S
Malle schreef:
the message is inmiddels clear stalin

Maar niet iedereen volgt iedere Zappa post.

Nee, er valt nog veel te leren voor menig MM user

avatar van Rudi S
Ja en daar is Stalin dan weer voor

Stalin schreef:

avatar van freakey
kaztor schreef:

Ja Kaztor, da's in jouw geval $ 800,-- per ster...

0,5
Een euri of 10 om de collectie completer te maken. Meer heb ik er echt niet voor over.