Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)

Label: Roc-a-Fella

1. Dark Fantasy (4:41)
  2. Gorgeous (5:58)

met Kid Cudi en Raekwon

3. Power (4:52)
  4. All of the Lights (Interlude) (1:02)
  5. All of the Lights (4:59)

met Rihanna, Alicia Keys, Alvin Fields, Charlie Wilson, Drake, Elly Jackson, Elton John, Fergie, John Legend, Ken Lewis, Kid Cudi, Ryan Leslie en Tony Williams

6. Monster (6:19)

met Jay-Z, Rick Ross, Nicki Minaj en Justin Vernon

7. So Appalled (6:38)

met Jay-Z, Pusha T, RZA, Swizz Beats en CyHi da Prynce

8. Devil in a New Dress (5:53)

met Rick Ross

9. Runaway (9:08)

met Pusha T

10. Hell of a Life (5:28)
  11. Blame Game / The Best Birthday (7:50)

met John Legend en Pusha T

12. Lost in the World (4:17)

met Bon Iver

13. Who Will Survive in America (1:38)
  14. See Me Now * (6:03)

met Big Sean, Beyoncé en Charlie Wilson

avatar van jordkaka
Dit album is absoluut geen groeier, hij wordt steeds saaier en matiger. Eerst vond ik hem echt geweldig, nu niet echt bijzonder, nog wel een aantal geniale nummers.

Reint schreef:

Wat kan jou dat schelen, beoordeel een album gewoon op zijn kwaliteit en geluid (zeg niet dat je dat niet hebt gedaan). Alsof ik tussen het volk pas dat naar een rapper als Steen luistert, maar dat weerhoudt me er niet van om zo'n plaat gewoon op te zetten? Daarnaast is hiphop sinds (ik gok) 1992 sowieso al ongelooflijk populair en wordt het ook al jaren door de meest 'foute' types beluistert. Alleen hebben ze tegenwoordig een blackberry.
Als laatste wil ik nog even zeggen dat ik dit met afstand een van de beste en spannendste mainstreamreleases van de laatste 5 jaar, dus als het blackberry volk hier naar luistert in plaats van een andere inwisselbare artiest, is dat in mijn ogen alleen maar positief.

Ik oordeel ook niet, ik gaf alleen aan dat Phong zeker een punt had. Ook geef ik het album gewoon een voldoende.
Dat mensen met de Skullcandy's, Gucci's, Blackberry's en weet ik het wat deze muziek tof vind weerhoudt daar mij ook niet van. Dat de volgende generatie dit soort producten en merken gaan zien als een vertolking van hiphop boeit mij ook vrij weinig. Moeten ze zelf weten. Ik wil ze ook niet veroordelen als foute types, tenzij ze dus sjaals binnen dragen en mannelijk zijn. Dan wordt het wel verdacht. (Hoe het was in 1992 weet ik overigens niet, toen werd ik geboren. Maar in mijn omgeving merk je toch wel een grote verandering de laatste jaren).
Wel leuk overigens dat je dit een spannende plaat noemt. Dat is het voor een mainstream plaat zeker, echter vind ik dat het op mume een beetje overdreven wordt. Ja, meneer West maakt muziek waar hij soms op experimentele wijze zichzelf uit, echter kleurt hij zijn meeste tracks nog wel netjes binnen de lijntjes zodat het "grote boze mainstream" publiek het ook tof vind. Dat staat een hogere beoordeling van mijn kant in de weg.

@ MJ:

avatar van Paalhaas
Mjuman schreef:
@Paalhaas - QED?

Dat je een hoog cijfer had voor je mondeling Engels, dat je goed kunt luisteren (zul jij scoren bij de ladies zeg), dat je goed kunt typen? Dat jij de 'dirty version' kent en draait.

Wazzup dude, wat ben je hier aan 't bewijzen?
Zo subliem vind ik die babbelpraattekst van KW niet, of praatzwaakt jij ook zo met je doesje - lekker spang, mi man!

Ik zal effe meegaan in je taaltje: wtf dude? bewijzen?? ik vind het gewoon een grappig stukje tekst, vooral door die unieke dictie van Chris Rock. (Gewoon copy paste trouwens, ik ga dat echt niet zelf uit zitten typen )

avatar van Mjuman
Paalhaas schreef:

Ik vind het eigenlijk niet echt passen na dat stuk met Legend en voorafgaand aan die track met Bon Iver; ik vind ook de vaart eruit halen. En tekstueel.. Nick Hornby geeft in het laatste hoofdstuk van 31 Songs - een absolute aanrader, zette mij op het spoor van Badly Drawn Boy - een aardige typering van dit soort 'rants'.

avatar van Kos
Kos
Bedorvenkebab schreef:
Eerlijk, iedereen die ik ken en die MBDF tof vind heeft wel een blackberry. .

Ik heb ook een Blackberry. wtf bazel je.

avatar van Bedorvenkebab
Mijn theorie klopt dus? Hoewel ik je niet ken, beste Kos.

Ik heb geen blackberry, ben ik nu een gangster?

Blackberry's zeggen niet zoveel, tegenwoordig hebben zoveel mensen een blackberry, niet meer echt een bepaald soort mensen. Boeiende discussie trouwens

Ja.

Grappig dat mensen zich aangesproken gaan voelen wanneer je dit soort termen gebruikt. Volgens mij was het wel duidelijk welke type mensen ik bedoelde, en niet iemand zoals Kos. Denk ik

avatar van JelleAkkermans
Wat bazelen jullie allemaal over blackberries en sjaaltjes?
Waanzin.

avatar van Silky & Smooth
Ik heb geen blackberry, ben ik nu een gangster?

Jaa! Alleen iPhones zijn cool!

avatar van Delars
Toffe discussie over Kanye enzo..

FlO
Ook 'Devil in a New Dress' vind ik een heel interessant nummer.

jordkaka schreef:

ik vond hem 4 sterren, nu wel 8033.
elke keer dat ik een nummer luister word ie weer beter heb em nu al aardig wat maanden op me mp staan en ik spit elk woord mee =D

baronpils
Sick album! Toppers zijn Power, Monster, So Appeled, All of the Lights, Devil in a new Dress en Blame Game.

avatar van Harderwiek
Ik zie overal een andere albumhoes? Is dit wel de officiële?

avatar van niels94
Eén van de 5 officiële. Je kunt de voorkantjes wisselen.

avatar van Harderwiek
Aha

Visionary
Ik vind dit wel een lekker album voor eens in de zoveel tijd. Het geeft mij een beetje hetzelfde gevoel wat ik in 2007 had met The Cool van Lupe Fiasco. Luisterde ook wel lekker weg. Er staan wel vier zware skippers op, namelijk: Devil in a New Dress, Hell of a Life, Lost in the World en Who Will Survive in America. Dat zijn de 4 slechste nummers die ik in een lange tijd heb gehoord. (Al is de laatste niet echt een nummer te noemen) Hadden deze nummers er niet opgestaan dan was het in mijn ogen veel beter geweest. Nu heb ik het gevoel dat iedereen elkaar na loopt te roepen dat het allemaal zo geniaal is.(Maar goed dat is mijn gevoel/mening).

Daarnaast ben ik van mening dat Runaway een stuk beter geweest was als hij hem wat ingekort had, ik snap de hele toegevoegde waarde van de laatste 3 minuten niet. Tussen 5:45 en 5:50 zit het perfecte einde op die track, Genialiteit houd ook in dat je moet voelen wanneer te stoppen. Erg lekker nummer met de slechste outro aller tijden (ik kan serieus geen slechtere outro bedenken) Hoe is het mogelijk dat je een lekker nummer zo om zeep helpt.

Devil in a new dress een skipper?

avatar van MB23
Hell Of A Life is wat mij betreft ook een top nummer. Ben het wel eens met de lange en matige outro van Runaway.

avatar van Snoeperd
Ik vind Hell of a Life juist één van de toppers en Devil in a new dress is ook heel erg goed.

avatar van kobe bryant fan
Die 2 zijn naar mijn mening ook de slechtste.

avatar van discipline
Ik vind juist Lost in the World het vetst!

avatar van kobe bryant fan
Ja die is wel dope maar niet het vetst naar mijn mening is dat : So Appalled , iedereen komt daar zo vet het is ook een lekkere donkere song voor mij ook de beste Kanye song.

avatar van niels94
Alleen jammer van Swizz Beats, die verpest het nummer toch een beetje voor mij, hoewel het op zich een prima nummer is verder.

Mijn favoriete nummer is toch echt Power, hoewel ik Devil In A New Dress, Runaway en ook Lost In The World erg vet vind.

toris
Swizz Beatz doet alleen het refrein toch? Ik vind zijn bijdrage wel dope. So Appalled is mijn favoriet op deze plaat.

avatar van Reint
niels94 schreef:

Ik heb je al vaker over Swizz op Appalled gehoord, en ik heb dan altijd het idee dat je Swizz Beats verwart met RZA. Die klinkt in zekere zin namelijk wel belachelijk qua uitspraak (ook al vind ik het tof klinken), terwijl me dat bij Swizz nooit is opgevallen.

avatar van niels94
Dat zou kunnen natuurlijk. Ik heb het over de persoon die aan het begin en aan het einde dat 'throw your hands in the air if you don't really care' stukje doet, niet over een rapper. Heb altijd gedacht dat dat Swizz was.

avatar van UmindC
Dat is Swizz toch ook? Lijkt mij niet dat het iemand anders is.