Een hiphopliefhebber zal ik mezelf bepaald niet noemen. Kanye West bezit echter iets waardoor hij bij mij niet veel fout kan doen. Zijn houding, flow en stem, die op een fantastische manier nét niet irritant is, passen voor mij heel goed bij elkaar. Nadat ik ooit op een muziekzender (The Box geloof ik nog) nummers als Jesus Walks en Heard 'em Say had gezien merkte ik dat ik dit soort hiphop, in tegenstelling tot veel werk van andere artiesten, wél kon waarderen. Eerst deed ik er niet veel mee (ik ontdekte vooral veel symfonische rock/metal en aanverwanten) maar op een dag leende ik uit de bieb Late Registration. Een hoop troep stond erop, niet in het minst veroorzaakt door de gastartiesten, maar de singles en (vooral) de twee langste nummers We Major en Gone heb ik erg veel gedraaid en zorgen ervoor dat ik dit album toch eigenlijk wel met 3.5* kan beoordelen.
Voorganger College Dropout heb ik tot op heden nooit helemaal beluisterd. Ook hier stonden naar mijn mening een paar vervelende nummers op toen ik hem ooit, overigens door een fout, slechts voor de helft legaal gedownload had. En wat Kanye in 2007 en later allemaal voor singles uitbracht maakte me niet echt nieuwsgierig naar de albums: stemeffecten en zeker autotune doen vaak eerder kwaad dan goed in mijn ogen, hoewel de beats en flow vaak wel oké waren.
Totdat ik een tijdje geleden hier op de artiestenpagina berichten over een nieuw nummer, Power, zag staan. Een sample van King Crimson, hoe verzint-ie het! Maar wát een geweldig nummer, vooral dat instrumentale stukje na ruim drie minuten is geniaal. Even kreeg ik weer even interesse in een album van hem. Na een tijdje was ik het alweer vergeten, totdat ik op een zondagavond op 538 Juize een verschrikkelijk nummer genaamd Monster hoorde. Die vrouw, niet om aan te horen! Nee, deze hoefde nou niet echt op het album...
Twee weken geleden zag ik dit album op MuMe en in no time stond hij bovenaan in de rotatielijst. De recensies, ook de professionele, waren niet mis. In de tracklist zag ik allemaal nummers van vijf minuten of langer (dikke plus op voorhand), maar ook een handvol matige gastartiesten sprong mij in het oog. Toch heel benieuwd geworden haalde ik snel de ongecensureerde versie binnen.
En het is zeker een bijzonder album. Ik moet wél concluderen dat naar mijn mening geen enkel nummer nog boven Power uitkomt, hoewel Gorgeous (met die fijne stem van Kid Cudi waarvan ik eigenlijk ook maar eens een album moet checken) ook zeer geslaagd is. Hier is het eens niet erg dat Kanye continu een stemeffect gebruikt; de distortion stoort zeker niet en hierna klinkt Power nog overtuigender. De andere nummers hebben eigenlijk allemaal wel iets dat ze niet perfect maakt. Een rappende Fergie, een irritant autotune-einde van drie minuten, een zwakke flow van Jay-Z die heel pijnlijk (toch wel) overklast blijkt te worden door het ware monster Nicki Minaj... het is erg moeilijk welk nummer een derde sterretje krijgt. Op dit moment is dat het heerlijk relaxte Devil in a New Dress (met wederom een fraai instrumentaal gedeelte), waar helaas Rick Ross net te agressief bezig is aan het einde. De meerwaarde van zijn herhaaldelijke gegrom moet ik ook nog ontdekken.
Hoe dan ook, dit zijn allemaal de nummers apart beoordeeld... ik sprak er net over dat het een bijzonder album is. Instrumentaal is het top (die gitaartjes!) en sommige samples (naast King Crimson ook Ozzy Osbourne's ouwe band Black Sabbath en Yes' zanger Jon Anderson uit een Mike Oldfield-nummer) doen mij afvragen wat Kanye allemaal nog meer uit mijn collectie luistert. Als geheel vind ik het erg goed en zeker vier sterren waard, met groeipotentie. Maar dan moet ik wel de autotune en bepaalde gasten beter gaan waarderen. Aan Kanye ligt het niet, die heeft in ieder geval een topprestatie afgeleverd.
Hoe slecht ik Kanye West (af en toe als mens) ook vind, een goede rapper is hij zeker