Klaus Schulze - Timewind (1975)

West-Duitsland
Electronic
Label: Brain

1. Bayreuth Return (30:32)
  2. Wahnfried 1883 (28:38)
  3. Echoes of Time * (38:42)
  4. Solar Wind * (12:35)
  5. Windy Times * (4:57)
avatar van ricardo
Hebben Moondawn, X en Mirage ook dezelfde beklemmende sfeer die je van het begin tot eind in de greep houdt, of zijn de div albums van Schulze toch wel heel erg verschillend en anders dan deze?

avatar van Gerards Dream
Mirage is de meest beklemmende die je opnoemt van de drie. X is haast een klassiek album te noemen met behulp van de electronica-winkel. Rest Moondawn die wat dat betreft het meest in het verlengde zit van Timewind.

ricardo schreef:

Ze zijn anders. Moondawn is een werled van verschil met Timewind.
Als je Floating van Moondawn vergelijkt met Bayreuth Return dan is de opbouw kompleet verschillend al houden beide stukken je in de houtgreep. Mirage is kil, en dat bedoel ik positief. Het is echt een winterlandschap wat voorbij komt. X heeft een heel ander concept. Het zijn 6 muzikale biographien van schrijvers, een componist en een hooggeplaatst figuur (Ludwig II von Bayern). De sfeer op X is dan ook weer kompleet anders. Als je Timewind sterk vind kunnen die andere albums je zeker ook boeien. Als je er in zit komje in een soort muzikale wurggreep. Om in die wurggreep te komen moet je wel open staan voor de muziek die Klaus op je af laat komen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat nog steeds uit naar Body Love vol.2. Dat album heeft een heel aparte sfeer. Maar goed een ieder moet zelf maar ondervinden wat hij of zij van de muziek van Klaus vind. Timewind is en blijft dan ook een onderdeel van de betere albums uit de electronische muziek.

tangmaster schreef:
Mijn persoonlijke voorkeur gaat nog steeds uit naar Body Love vol.2.

Mag ik je vragen, en zie het niet als een verwijt hoor, waarom Timewind dan in jouw top 10 staat, en niet Body Love Vol 2? Ik heb Moondawn en X al eens zien liggen in de winkel, maar ze zijn vreselijk duur, kosten 24.99 euro overal, dat vind ik op dit moment wat teveel van het goede. ik ga die albums ook niet downloaden, want als ik ze wel org ga kopen is de verassing eraf, en dat vind ik zonde. nee, bij Klaus Schulze ga ik voor the real deal en het org dus. dat is het enige wat telt voor mij. er is zoveel en je kunt nu eenmaal maar je geld 1 keer uitgeven. die 3 andere albums gaan er nog wel een keer komen, dat is zeker. eerst Porcupine Tree, dat is nu aan de beurt, schijnt ook erg goed te zijn.

tangmaster
Timewind was de eerste die ik van Klaus in huis had. En dat was meteen raak. Het album staat voor mij boven Body Love vol. 2 dat een goede 2e is. Timewind boeit van begin tot eind Body Love vol. 2 ook alleen de track Moogetique vind ik wat minder vandaar.

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
ricardo schreef:

Het feit dat alle Schulze-albums tegenwoordig zo prijzig zijn, komt doordat heel veel klassieke Schulze-albums sinds 2005, als re-issues zijn uitgebracht met bonustracks.
Een paar jaar eerder (in 2001, geloof ik, nog voor de euro dus...), begon ik met het sparen van Schulze-albums en toen lag de prijs gemiddeld op zo'n 25 gulden per stuk.
Het klopt wel, dat je tegenwoordig praktisch alleen de re-issues tegenkomt en die zijn prijzig. Heb je de albums niet, raad ik wel die nieuwe versies aan, ondanks de prijs.
Zelf heb ik van een paar albums, waaronder Timewind, de re-issue aangeschaft, maar aangezien ik nog steeds baas van m'n eigen portemonnee ben, ga ik ze niet allemaal opnieuw kopen, als ik het leeuwedeel van alle belangrijke Schulze-albums al in m'n bezit heb.
Maar feit blijft wel, dat als je nog wat oude Schulze-albums op CD tegenkomt, die prijsvriendelijker zijn dan de re-releases.
Beslis zelf.......

avatar van Gerards Dream
De hoes wat blijft het een plaatje. De schedel met die dansende figuren op het schaakbord waar achter een mooi landschap is te zien. En dan rechts het platenlabel Brain die je wel nodig hebt om dit te kunnen aanschouwen.

avatar van ricardo
volgens mij is dit van de Schulze platen ook wel 1 van de mooiste hoezen, ik ken geen Schulze platen met hoezen die mooier zijn dan deze iig.

avatar van Gerards Dream
Dit is zeker één van de mooiere, die daarnaast ook de sfeer van het album benadrukt. Hij prikkelt in ieder geval de geest.

avatar van ricardo
ik ben ook heel erg blij met dit album, de hoes is echt een voorbode van wat erop staat vind ik, de hoes geeft de beklemmende sfeer van de muziek alvast goed weer. in positieve zin dan.

tangmaster

Kijk maar eens naar de middelste cover van Irrlicht, nog leuker dan deze van Timewind.

avatar van ricardo
die is inderdaad ook erg mooi, ik vind de meeste hoezen van vooral TD ook erg mooi, vandaar dat ik de albums ook liever org heb dan een download. ik weet dat je de hoesjes ook kunt downloaden,maar het org daar gaat het mij eigenlijk wel om.

tangmaster
Eigenlijk moet je de LP hoes van dit album hebben. Vooral de klap hoes die was schitterend. Aan de binnenkant stonden deze figuren te dansen, langzaam in een wijdse open vreemde wereld, en dan Wahnfried 1883 opzetten.

avatar van ricardo
ja lp's zijn het mooist. ik heb geen enkele lp meer, die heb ik zo'n 15 jaar geleden allemaal verkocht. ik had er ongeveer rond de honderd destijds, vooral hardrock en metal, dat was toen meer mijn ding. ik luister nog wel veel hardrock en metal, ik heb alles wat ik destijds op lp had inmiddels allemaal op cd nu, maar op dit moment kan ik ook zeker dit en de muziek van TD enorm waarderen.

avatar van GothicBowie
Schitterend album gewoon zalig genieten en rustigevend tegelijk , zonder saai te worden zo hoort het

Fragment uit Bayreuth Return

Fragment uit Wahnfried 1883

avatar van Ataloona
Klinkt heel erg mooi ik ben overtuigd.
Zonder koptelefoon klink dit er saai dus ik deed snel een koptelefoon op en dan hoor je een zeer mooie sfeer.
Bedankt voor de link

avatar van B.Robertson
Graag een bespreking van de originele langspeelplaat. Mijn eigen cd heeft al die bonustracks niet. Zoals bekend is Klaus Schulze een productief heerschap,vandaar vermoedelijk al die bonustracks. Over de plaat:Die is gewoon geweldig. Schitterende,briljante composities die je van de eerste tot de laatste seconde in hun greep houden. Mischien wel zijn beste album ooit,anders zal dat namens mij Body love moeten zijn.

yorgos.dalman
Een tijd geleden ontdekte ik het miraculeuze, ijskoude en haast onwerkelijke 'Mirage'.
Het heeft even geduurd voor ik me opnieuw waagde aan een Schulze, omdat ik bang was teleurgesteld te worden.
Heb dan toch eindelijk 'Timewind' aangeschaft en gelukkig, 'Bayreuth return' kan zich gemakkelijk meten met de beste.
Ik kan er niets meer (technisch) over zeggen dan wat hier boven al door enkele enthousiaste luisteraars is gezegd. Sfeervol en meeslepend tot de laatste seconde.

Volgens de inlay van deze re-issue (met drie fijne bonustracks) was het een wonder op zich dat Schulze schijnbaar in zijn eentje in zeer korte tijd de volledige compositie van 'Bayreuth return' neerzette.
Het laat volgens mij alleen maar zien wat voor een eigenzinnig talent en virtuoos deze man was (is?).

Nu alleen nog wachten tot 'Moondawn' op de mat valt en dan maar hopen dat opnieuw het beste naar boven komt.

avatar van ricardo
Ik heb een aantal erg mooie elecktronische albums, 6 van Tangerine Dream, en deze van Klaus Schulze. Deze heb ik liever en beluister ik een stuk vaker dan de TD albums. Vooral de zwaarmoedige trip van deze en het eruit ontwaken steeds als hij is afgelopen bevalt mij enorm. Weinig albums die je echt in de greep houden en die je van begin tot eind helemaal moet beluisteren.

avatar van Gerards Dream
Dit album blijft inderdaad een absoluut meesterwerk uit de wereld der electronische muziek. Een album dat je grijpt en je tilt naar grootte hoogte en je vervolgens neerzet met een prettige duizeling achterlatend in het hoofd.

avatar van vork666
Mooi album, maar ik vind Mirage toch een heel stuk sterker. Bayreuth Return is niet over de hele linie goed, hoewel er hier en daar prachtige episodes voorbij komen, bovendien speelt de hier nog wat rudimentaire synthesizersound de muziek parten. Wahnfried 1883 neigt ernaar te bezwijken onder een zekere logheid, zowel in tempo als in akkoordenopvolgingen, al zijn de harmonische wendingen bijwijlen erg mooi.
Al met al nog steeds een leuk werkje, waar ik 3.5* op plak.

avatar van heartofsoul
Briljant album, dat mij als luisteraar geheel opzuigt. Met distantie kan ik hier niet naar luisteren, ik verdwijn a.h.w. in de puls van de muziek. Erg knap hoor, maar het betekent wel, dat ik hier niet op ieder willekeurig moment naar kan luisteren. Voorlopig 4,5* , maar waarschijnlijk krijgt het van mij straks de hoogste score, zo meeslepend vind ik het.

Ik wilde dit album trouwens bestellen, maar het was slecht leverbaar. Gelukkig vond ik het als 2e hands cd, die prima klinkt.

avatar van robbizzel
LP Paar weken geleden nog opgepikt op een platenbeurs in Harderwijk. 2 Euro, mooie plaat in perfecte staat nog, soms moet je een beetje geluk hebben

avatar van heartofsoul
Mazzelaar, dan heb je die mooie hoes er bij!

yorgos.dalman
'Bayreuth Return' schalt uit mijn luidsprekers, as I speak.

Timewind behoort wat mij betreft, samen met Schulze's Picture music, Moondawn en het bonafide meesterwerk Mirage, tot de absolute top van het genre.

Tijdloos tot en met.

WPE
Een van de zeer vele albums uit de creatieve hand van Klaus Schulze. Want wat heeft die man veel muziek gemaakt, met kilo's tegelijk. Maar alle gekheid op een stokje: dit is echt een van zijn beste werken, heeft destijds niet voor niets zeven weken in de voorloper van de top 100 gestaan...

avatar van Hakuna
Had dit album ooit eens als 13 jarige gehoord bij mijn oom (die inmiddels overleden is) maar kon mij tot 2012 / 2013 nooit echt bekoren, zelfs niet toen ik de LPs van hem ging lenen uit de plaatselijke fonotheek als 20 jariige. Maar tijden veranderen en schijnbaar ook mijn kijk op deze nogal ''afwijkende'' electronische muziek.
Mijn omslag om van zeg maar Schulze hater naar Schulze fan te komen vind zijn oorsprong in het bos. Tijdens mijn vaste avondwandelingen in het Hakunabos kwam ik wel eens een wat oudere man tegen die mij telkens begroette en op gegeven moment kwamen we aan de praat en werd ook over muziek gesproken. Hij vertelde dat hij een echte Klaus Schulze en Tangerine Dream fan was en nodigde mij eens bij hem thuis uit om een luistersessie te houden.
En dat had ik geweten, ik wist niet wat ik hoorde het leek wel alsof de Schulze gordijnen na ruim 30-35 jaar gesloten te zijn geweest voor mijn oren plotseling werden geopend. Ik was meteen verkocht en heb besloten zijn muziek eens opnieuw te leren luisteren met als gevolg dat ik binnen enkele maanden maar liefst 10 enkel CD heb gekocht en 3 dubbel CD.

Als beste albums kunnen worden aangemerkt de periode tussen 1974-1978 en zijn digitale (de mindere periode) zo tussen 1980 en 1985 zeg maar de Brain years. Alle CDs die ik gekocht hebt zijn allemaal eerste (black target) CD uitgaves die verschenen zijn tussen 1984 en 1987 met matrixnummers die eindigen op #01 of #02 .
Deze LP uit 1975 is in 1991 voor het eerst op CD uitgebracht en ik heb zowel de UK (virgin) alsook de W Germany (Brain) uitgave die beiden iets anderss klinken en een iets andere cover layout hebben.

Momenteel krijgt dit album een 4,5 op het rapport. Dat was zo'n 30 -35 jaar geleden wel even anders.

@ Hakuna: Als beste albums kunnen worden aangemerkt de periode tussen 1974-1978 en zijn digitale (de mindere periode) zo tussen 1980 en 1985

Voor mij is Body Love uit 1976 zijn beste album