Mark Knopfler - Golden Heart (1996)

Label: Mercury

1. Darling Pretty (4:31)
  2. Imelda (5:26)
  3. Golden Heart (5:01)
  4. No Can Do (4:54)
  5. Vic and Ray (4:36)
  6. Don't You Get It (5:16)
  7. A Night in Summer Long Ago (4:43)
  8. Cannibals (3:41)
  9. I'm the Fool (4:28)
  10. Je Suis Désolé (5:14)
  11. Rüdiger (6:03)
  12. Nobody's Got the Gun (5:25)
  13. Done with Bonaparte (5:06)
  14. Are We in Trouble Now (5:54)
avatar van superessy
De 1ste solo plaat van Mark Knopfler na de Dire Straits. Viel mij op dat hij er niet bij stond, erg vreemd! Dus heb hem maar snel toegevoegd! Ik vind het een erg goede cd! De solo plaat die nog het meest op de muziek van Dire Straits lijkt. Darling Pretty is een heerlijk nummer. 5* voor dit album!

avatar van bonothecat
allerlei cds van mark toegevoegd die ik zelf niet heb....deze wel....maar mooi over het hoofd gezien...zo kom ik nooit aan mijn 1000 toevoegingen

avatar van EmDee
De typische Knopfler sound is hier in sommige nummers prachtig verweven met traditionele folkVind dit éé'n van zijn beste solo-albums.

avatar van superessy
Zeker mee eens!! Are we in trouble now is een geweldig plaatje! De zang is 'mompeliger' dan ooit op dit nummer, maar het gitaarspel is solo nog nooit zo goed geweest. Geweldig tot in de fade out!

1,0
Ik heb dit tot in den treure moeten aanhoren op een schoolvakantie, omdat mijn gymleraar hier helemaal weg van was. Ik ben de schok nooit meer te boven gekomen (want ik kon en kan hier echt helemaal niets mee). Ik hoop dat het mijn klasgenootjes inmiddels beter vergaat.

avatar van superessy
Dan zou ik de vakantie van mijn leven hebben gehad:D

avatar van Jasper
Begint meteen al lekker: "It's time to come away, my darling pretty". Die prachtige gitaarklanken ook weer, heerlijke song.

Golden Heart zelf is misschien wel het mooiste nummer van de plaat. De ingetogen manier van "zingen" spreekt me erg aan daar. Prachtige tekst ook. Zo hoort een love song te klinken.

Een andere favoriet is Rudiger, over een Duitse handtekeningenjager die ook Mark Knopfler lastigvalt:

Rudiger waits at the hall in Berlin
He waits there all night
Security's tight
They know who he is but they don't let him in

Rudiger was er zelf bij toen dit nummer in 2001 werd gespeeld in Berlijn.

A Night in Summer Long Ago is ook weer zo'n pareltje. Don Henley (Eagles) vond dit blijkbaar ook en heeft dit nummer live een aantal keer gezongen, en droeg het op aan zijn vlam. Net als Golden Heart een voorbeeld van hoe mooi een love song kan zijn.

De afsluiter is ook een hoogtepunt op deze cd. Een betere afsluiter kan je je eigenlijk niet wensen. Weer een prachtige tekst zoals alleen Mark Knopfler die op papier kan zetten:

It wasn’t just the music
It wasn’t just the wine
Some other kind of magic
Sending shivers up my spine

Maar het hoogtepunt van dit nummer is de outro. Zelden zoiets moois gehoord als de outro van dit nummer. Zo meeslepend en mooi, de gitaar klinkt hier echt op zijn best. Are We In Trouble Now zou de afsluiter moeten zijn van iedere Mark Knopfler compilatie. Ik hoop dat de samenstellers dat ook begrijpen....

Ook nummers als Je Suis Desole (lekker refrein), I'm the fool, Nobody's got the gun en Done With Bonaparte behoren tot m'n favorieten.

Een minpuntje is Cannibals (één Walk of Life is genoeg, Mark). Ook nog als single uitgebracht, had niet gehoeven. Maar ach, dat wil ik hem best vergeven.

Dit is een potentie een 5 sterren cd. Ik hou het voorlopig op een 4,5, aangezien de cd's die ik nu op 5 heb staan me nog niet iets meer doen op het moment. Maar dat kan veranderen in de nabije toekomst...

avatar van rudiger
zeer sterke eerste solo plaat van mark
ik heb hem zien optreden in kerkrade tijdens de golden heart tour , absolute klasse
hoogtepunten zijn nobody`s got the gun en are we in trouble now , album verdiend een 5

Prachtige plaat van Mark Knopfler, wat mij betreft is zijn eerste soloplaat ook meteen de mooiste. Sailing to Philadelphia is ook nog een aardige plaat, de albums erna vind ik een stuk minder.

Prachtige nummers zijn: Golden Heart, Don't You Get It, Darling Pretty en Are We in trouble Now.

Er zitten nog veel meer mooie nummers op deze plaat, zeker een aanrader.

herman schreef:

had ik vroeger maar zo`n gymleraar gehad

herman schreef:

Dit album kreeg ik voorgeschoteld op mijn 12e, en was er direct helemaal weg van, de solo in Golden Heart, onmenselijk zo perfect en geniaal en zo gevoelig.

dit album hoor ik nog tot in den treure aan , en het verveelt geen minuut

dit album hoor ik nog tot in den treure aan , en het verveelt geen minuut

Dat heb ik bij alle nummers van Knopfler, waar ik nummers van andere artiesten eerst geweldig vond, luister ik ze later toch stukken minder.

avatar van Lamontagne
Schitterende sfeervolle plaat met twee van de mooiste songs ooit geschreven "Golden Heart" en "Rudiger"

Op de single Darling pretty staat ook dat schitterende
"Claim to fame".

Hij is hier gewoon in topvorm, was On every street al gewoon een topper deze is beter maar ook veel persoonlijker.
Alles wat deze man maakt is gewoon mooi.

avatar van rudiger
vergeet "'nobody`s got the gun '' en are we in trouble now niet

EVANSHEWSON
Ronald-Jan schreef:

Er zitten nog veel meer mooie nummers op deze plaat, zeker een aanrader.

Ik zit met een beetje hetzelfde idee; Dit is één van Mark's mooiste worpen, echt. Het begint al zo mooi met Darling Pretty, met die whistles, Irish Harps, bouzouki, accordion en viool...

Tot spijt wie het benijdt ; RUDIGER is een hele mooi song, hoe niemand nog het idee gehad heeft om zijn pseudo daar naar te noemen...

Cannibals doet wat denken aan Walk of Life, maar heeft toch méér ballen.

Je Suis Désolé : Is aandoenlijk mooi, het Frans van Mark kan er best mee door, ik heb al véél slechter Frans gehoord (Mijnheer Sting in een nummer op Ghost in the Machine; J'Aurais Toujours faim de toi, dàt is Frans met enorm véél haar op hahahaha).

Ik heb nèt dit album opnieuw opliggen, het was effe geleden, maar dit album klinkt erg rootsy en folky en is redelijk tijdloos!
4.5 sterren ****1/2

EVANSHEWSON
Lamontagne schreef:

Op de single Darling pretty staat ook dat schitterende
"Claim to fame".

Alles wat deze man maakt is gewoon mooi.

Nou alles, niet, ik heb hem eens confituur zien maken, màn wat was die aan het kliederen, de zoete smurrie zàt overal op, echt hoor! hihi! En onhàndig dat die jongen was... iemand moest hem eens een gitaar in handen stoppen!

Neen, serieus ; klasseplaat van klassegitarist en - zanger.

avatar van ckuhl
Als middelbare scholier had ik dagelijks deze cd en vooral het nummer golden heart op mijn minidisc/walkman, niet veel mensen van mijn leeftijd begrijpen deze prachtige composities. Krijg nog steeds rillingen van de solo in Golden Heart.

ckuhl schreef:

Ik ook , natuurlijk was jij nog jong ten tijde van deze cd , dit is een meesterwerk van `n cd .

Inmiddels 5 solos uitgebracht en alle 5 even sterk

Ik ben in Arnhem in de Rijnhal geweest, met een groep Dire Straits liefhebbers die er een hard hoofd in hadden wat voor een concert het zou worden. Ze werden niet teleurgesteld.

Sommige praten er nu nog over, dit is overig een van zijn sfeervolste albums het straalt een soort warmte uit.

Het nummer Golden heart is een van zijn mooiste composities.

Inmiddels 5 solos uitgebracht en alle 5 even sterk

Ja ik was toen nog maar 9 in 1996, helaas..
Pas in 2002 ofzo voor heerst eerst deze cd gehoord.
Heb sinds kort wat aan mijn hifi set gedaan, komt binnenkort wel op my.hifi.nl .. en moet zeggen dat sommige nummers op deze CD niet al te best zijn opgenomen, ter vergelijking met zijn nieuwere cd's..

avatar van Lamontagne
Welke nummers bedoel jij?

Ik vind hem op deze cd alleen slechter bij stem dan op zijn volgende en vorige albums.

Na On every street met dat superheldere geluid was deze produktie een stuk intiemer maar een slechte opname kan ik niet ontdekken maar het is jou nummer 1 dus jij zal het weten (????)

avatar van ckuhl
Ik vind bijv. bij Golden Heart de bas enorm.. (nu heb ik speakers die het laag erg warm weergeven) maar ben nog geen ander nummer tegengekomen, die op normaal dB niveau zoveel bas heeft (kast rammelt bijna).. Voor de rest vind ik Rüdiger behoorlijk matig opgenomen, erg veel ruis op de achtergrond.
Om een tegenstelling te schetsen, No can Do klinkt weer fantastisch, en Darlin Pretty ook, net alsof de drummer voor je zit, zo helder.

avatar van Bluebird
Samen met Sailing To Philadelphia en All The Roadrunning voor mij de beste (lees: meest gevarieerde) soloknopfler.

****1/2

avatar van sinkthepink
Dit is een HDCD, mijn cd speler kan dit ook coderen, en dan klinkt deze cd echt helemaal top, wat een dynamiek.......al klinkt hij gewoon analoog ook al prima.

piet meeus
Mark Knopfler = held. Herhalen wat allemaal al 10 keer gezegd is, heeft geen zin.
Ik vind altijd dat Imelda net Money For Nothing is in slow motion

avatar van rudiger
Ik ben deze al `n paar dagen weer aan het draaien , wat is dit toch een weergaloos album .
Rudiger is gewoonweg schitterend ( hoe kan het ook anders ) .
Nobody`s Got The Gun en Are We In Trouble Now zijn de parels op dit album .
Geweldig ook hoe de live uitvoering van Je Suis Desole overloopt in Calling Elvis .
Morgen eens mijn top 10 aanpassen want deze hoort erin .

avatar van Lamontagne
Dit is inderdaad een parel van een plaat, het titelnummer staat in mijn top 3 van zijn beste nummers.

Echt een grandioos nummer, maar de hele plaat straalt een bepaalde sfeer uit en bevat meerdere ingrediénten qua muziekstijlen. In ieder geval 1 van zijn beste platen dat staat vast.

herman schreef:

Om hier `n 1 voor te geven moet je toch een gruwelijke hekel aan die gymleraar hebben gehad.
En die klasgenootjes zaten 31-3-2008 allemaal eerste rij .

1,0
Niet bepaald... was een erg aardige man verder. Helaas overleden inmiddels.