Beady Eye - Different Gear, Still Speeding (2011)

Uitgebracht in eigen beheer

1. Four Letter Word (4:17)
  2. Millionaire (3:19)
  3. The Roller (3:34)
  4. Beatles and Stones (2:56)
  5. Wind Up Dream (3:27)
  6. Bring the Light (3:39)
  7. For Anyone (2:15)
  8. Kill for a Dream (4:39)
  9. Standing on the Edge of the Noise (2:52)
  10. Wigwam (6:39)
  11. Three Ring Circus (3:09)
  12. The Beat Goes On (4:45)
  13. The Morning Son (6:03)
  14. Man of Misery * (2:36)
  15. Sons of the Stage * (4:38)
  16. World Outside My Room * (4:20)
west schreef:
En laten we ophouden over Noel.

Eens. Ik vind dat iedereen op moet houden met het erbij halen van Noel, iedere keer als het album ter sprake komt. Als Noel erbij had gezeten, had de band Oasis geheten en was Beady Eye er niet geweest.

Het is niet voor niets dat de rest van de band nog bij Liam speelt.

Dit vind ik ook veel zeggen. In het interview met Q Magazine (dacht ik?) gaat het ook uitgebreid over de situatie voor het vertrek van Noel; hij schijnt zich erg veel afgezonderd te hebben en ook Gem en Andy vertellen dat het erop leek dat hij in zijn gedachten al bezig was met een solocarrière.

Laten we het nu niet meer over Noel hebben, maar over Beady Eye. Ze hebben een uitstekende plaat neergezet met zijn drieën.

Wickerman schreef:
Andy's 'Kill For A Dream' past inderdaad, evenals 'The Beat Goes On', bij zijn eerdere Oasis nummers. Beide nummers vind ik te langzaam en uitgesponnen, hoewel op de eerste de gitaarsolo wel fijn is.

Zowel Kill For a Dream en The Beat Goes On vind ik vooral erg sterk. Liam gebruikt hier sowieso zijn stem erg goed en laat zien, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, dat hij geweldig kan zingen. In de live-opnames die hierboven te horen zijn in mijn vorige post, kun je zien dat Liam ook zonder eventuele effecten een geweldige live-performance neer kan zetten met de nummers van het album.

'Wigwam' is saai en duurt twee minuten te lang.

Ik vind de plaat totaal niet te lang; ik vind het tweede gedeelte van Wigwam juist één van de sterkste muzikale aspecten van het album. Als geheel nummer zou ik inderdaad toch voor KFAD en TBGO kiezen.

avatar van Gloeilamp
Van 4,0 naar 3,5.
Omdat ik mezelf een beetje moet pushen om dit op te zetten.
Nummers zijn sterk, en lijken natuurlijk erg op Oasis.
Prima plaatje!

Wauw wat een vernieuwing,
Dit is weer het niveau van de eerste CD's die Oasis maakte.
Eerlijk gezegd waren de laatste cd's ver beneden mijn verwachtingen.
Dus leve Beady eye.
Nu nog hopen dat Noel zoals in het humo interview te lezen staat inderdaad met hangende pootjes terugkeert en ze eindelijk eens niet hun egootje maar de groep laten primeren.

avatar van musicman13
Gister spontaan gekocht. ben zelf niet zo´n groot oasis fan, maar was toch benieuwd. Klinkt allemaal erg lekker. Alleen nummer 7 is errrug irritant!

Sterke plaat. Je hoort zeker invloeden van the beatles, maar dat kan je zien als inspiratie!

*4,5

avatar van maxinator
die riff van beatles and stones heeft nogal iets weg van my generation van the who, of ben ik de enige die dat hoort?

avatar van stoepkrijt
Tijdens Millionaire en For Anyone heb ik steeds het idee dat ik naar Foo Fighters zit te luisteren. Niet alleen qua melodie maar vooral ook qua zang. En dat vind ik een positief punt!

En of ook even in te haken op de discussie over Wigwam: Ik heb het nummer tot nu toe nog niet vaak gehoord, maar mijn eerste indruk was wel: kan dit niet wat korter? Maar dat kan ook komen, doordat Kill for a Dream ook al zo'n lange outro had. Als ik Wigwam apart zou luisteren bevalt het misschien al beter.

Ik heb hem sinds vrijdag in huis. Het is een erg vrolijke plaat met vele muziekstijlen, die toch goed op elkaar aansluiten. Voorlopige uitschieters zijn 'Four Letter Word', 'Millionaire', 'Beatles And Stones', 'Wigwam' en 'Three Ring Circus'.

Op de bijbehorende DVD speelt in de achtergrond van het menu en in de documentaire een nummer dat niet op de CD staat. Het klinkt super. Heeft iemand een idee?

avatar van MusicAddict
Lekker album, Beatles, Oasis, Britpop bovenste plank, bovenal een fuckin great new band, verstand erbij houden gasten en de classic album zal volgen...

avatar van BartUrsem
Ik vind het moeilijk om om te schakelen van Oasis naar Beady Eye, al is het geen verkeerde plaat. Four Letter Word en The Roller zijn m'n favorieten op het moment, al is die laatste wel ontzettend hard gejat van John Lennon's Instant Karma.

avatar van maxinator
TE hard als je het mij vraagt, zo is er ook geen lol meer aan.

SSS
Ik vind het eerste deel matig op The Roller na, vanaf Kill for a Dream (Tonight) wordt het beter.

avatar van lowieke
Heeft wel wat. Moet hem nog wel iets meer horen denk ik...

avatar van BB King
BartUrsem schreef:
Ik hoor eigenlijk niet heel veel verschil met Oasis, had ook zo'n Oasis plaat kunnen zijn. Gewoon weer erg lekker!

Mag ik mij hier volledig bij aansluiten!

Sluipend staat Beady Eye inmiddels in de top 10 van de Rotatielijst. Het gaat helemaal lukken voor Liam en zijn makkers.

tiemenve schreef:
Wauw wat een vernieuwing, had aan mezelf beloofd de vergelijking met Oasis niet te maken maar dat lukt gewoon niet aangezien het eigenlijk gewoon Oasis - Noel is.
Dit is weer het niveau van de eerste CD's die Oasis maakte.

Het lijkt ver te gaan om te stellen dat dit Different Gear, Still Speeding van hetzelfde niveau is als de eerste albums van Oasis. Maar het komt inderdaad in de buurt. Veel sterke songs, veel power, veel nummers gebaseerd op de jaren '60 Rock 'N Roll van the Beatles & the Stones. Niet voor niets heet de vierde track zo. Dat is gelijk 1 van de vele sterke songs op dit album. Net als de opener Four Letter Word, die er zo heerlijk in knalt!

The Roller mag er ook zijn, ook al is de link met Instant Karma van John Lennon wel heel makkelijk gelegd. Maar beter goed gejat, dan met een matig nummertje komen opdraven. Zelf vind ik de single Bring The Light wel een heel sterke rocksong. Prima gitaren, prima zang van Liam. Wat klinkt dat toch lekker zeg!
Kill For A Dream is een andere favoriet: die gitaar is zo simpel, maar zo goed! Wig Wam is enigzins psychedelisch. Na dit nummer een aantal malen te hebben gehoord, vind ik 'm beter en beter worden. Prachtige drums, mooie opbouw, fraaie zang (I'm coming out!). Mij kan het niet lang genoeg duren. Een eervolle vermelding tot slot voor de afsluiter het oh zo mooie The Morning Son.

Eigenlijk staan er vooral (hele) goede liedjes op dit album en dat is nou ook de verrassing. Dit leek het probleem te worden voor Beady Eye, omdat Noel de meeste Oasis songs heeft geschreven. Hoewel gezegd moet worden dat op het laatste en erg goede album van Oasis al de helft van de songs door deze heren van Beady Eye geschreven was. Ze slagen op Different Gear, Still Speeding hiervoor met vlag en wimpel!

Instrumentaal zit het natuurlijk erg goed in elkaar. De rol van Noel als leadgitarist wordt prima overgenomen door Gem Archer. En ook al speelt Noel niet meer mee, de band blijft staan als een huis. Sterker nog: ze klinken bevlogen als nooit tevoren. En zo heeft de breuk met Noel tot iets echt goeds geleid. Wie had dat gedacht 1,5 jaar geleden? Ik ben in ieder geval erg blij met deze nieuwe "Oasis" cd!

avatar van starsailor
Het is niet slecht, maar echt warm krijg ik het er allemaal niet van. Ik las ergens een recentie met deze zinsnede:

"Verder niets aan de hand kun je bijna zeggen want Different Gear Still Speeding klinkt vooral als het matige werk uit de nadagen van Oasis. The Beatles meet Status Quo in dertien pretentieloze britpopliedjes met de herkenbaar snerende zang van Liam als leidraad."

Beter had ik het zelf niet kunnen verwoorden al moet ik er wel nog aan toevoegen dat ik Liam hier te vaak braaf binnen de lijntjes hoor zingen.

Sorry, maar dat slaat echt helemaal nergens op. Dit album heeft echt niets te maken met Status Quo.

avatar van starsailor
Hoe je het ook went of keert, ik vind het bijna een belediging om dit werk te vergelijken met het werk van Oasis uit de begindagen. Not in a million fookin' days!!

west schreef:

Mee eens. Dit lijkt totaal niet op Status Quo. Ben zelf ook een Quo fan, maar qua stijl lijkt het er echt niet op. Waardeloze recensie dus als er zo'n vergelijking gemaakt wordt.

svennyM schreef:

Denk ook dat je het meer moet zoeken in het pretentieloze (waar Status Quo ook zo goed in is) dan in een daadwerkelijke vergelijking met Quo. Beatles meet Quo....

starsailor schreef:

Okee, op die manier. Ach ja, iedereen heeft zijn eigen mening natuurlijk.

Ik was (in vergelijking met de eerste twee albums van Oasis) niet erg onder de indruk van zowel Standing on the Shoulders of Giants en Dig Out Your Soul, en dat ben ik wel met deze plaat. Ik denk dat Liam en co. een zeer goed niveau hebben gehaald met dit album.

starsailor schreef:

Laten we die 2 albums nou niet heilig verklaren of zo. Ook al staan ze in de top 100 hier bij Musicmeter en 1 bij mij in mijn top 10. Je kan de muziek van dit album er best mee vergelijken. Zo gek is dat niet. Het haalt dat fantastische niveau niet, maar bij vlagen komt het er wel in de buurt.

west schreef:

Definitely Maybe is door mij in ieder geval wel heilig verklaard.

Verder respecteer ik jouw mening. Mijn mening is echter dat dit materiaal hun eerste 2 albums in de verste verte niet benaderd en mij doet denken aan de vele terugvallen die Oasis in hun bestaan hebben gehad. Ik vind mijn 3.5* dan ook een zeer respectabele waardering voor een terugval! We zullen zien wat de toekomst hen brengt.

avatar van ZERO
De verwachtingen waren bij mij eigenlijk niet echt hooggespannen, aangezien Noel toch het brein achter Oasis was.

Na 4 luisterbeurten moet ik echter zeggen dat ik positief verrast ben. Deze eerste van Beady Eye is een goede plaat. Weinig slechte nummers te ontdekken, en een paar leuke uitschieters als Four Letter Word, The roller, Kill for a dream, The beat goes on en For anyone. Vreemd dat die laatste hier zo ondergewaardeerd wordt, ik vind dat echt een tof nummer! Doet me wat denken aan Songbird, ook één van de betere Oasisnummers, vind ik.

Op de één of andere manier doet Kill for a dream me trouwens aan het betere werk van Feeder denken. Aangezien ik best wel fan ben (of eerder: was) van die band, is dat zeker een compliment!

Voorlopig schommelt mijn idee wat tussen 3,5* en 4*, ik begin met 3,5* en we zien wel waar we uitkomen!

avatar van Ducoz
Ja, dit vind ik wel leuk.

avatar van dörpsgek
Ben fan van het (vroege) Oasis werk, maar dit kan ik niet meer dan zwak vinden.
Als dit een nieuwe band zou zijn zonder bekende namen zou ik hem waarschijnlijk geen tweede draaibeurt gunnen.
Jammer!!

avatar van lowieke
Ik begin me erg te irriteren aan de cliché teksten...

Ik krijg langzamerhand het idee dat sommige oude Oasis fans deze plaat niet 'motten'. Ook al ben ik er zelf ook 1 van.

avatar van Thuurke
De bonusnumers kunnen weg. Hij is helaas uitgebracht zonder deze extra nummers, want video's / dvd's tellen niet mee.

avatar van BB King
Thuurke schreef:
De bonusnumers kunnen weg.
Man of Misery is denk ik een iTunes only bonus track.