Amplifier - The Octopus (2011)

Label: Ampcorp

1. The Runner (3:39)
  2. Minion's Song (5:52)
  3. Interglacial Spell (6:25)
  4. The Wave (6:58)
  5. The Octopus (9:20)
  6. Planet of Insects (5:49)
  7. White Horses at Sea // Utopian Daydream (8:56)
  8. Trading Dark Matter on the Stock Exchange (11:34)
  9. The Sick Rose (8:59)
  10. Interstellar (10:18)
  11. The Emperor (6:41)
  12. Golden Ratio (5:15)
  13. Fall of the Empire (8:30)
  14. Bloodtest (5:19)
  15. Oscar Night // Embryo (7:44)
  16. Forever and More (9:23)
avatar van Sammy
Eerste luisterbeurt stemt mij zeer vrolijk. Dit kan wel eens één van de meest boeiende releases van de afgelopen jaren gaan worden. Met ruim 2 uur, verspreid over twee cd's kan dit nu al als een groots en gewaagd epos beschouwd worden.
Heerlijke sfeer: rockend, ronkend, maar evengoed ambient en uiterst rustgevend. Ik ben benieuwd of de lange speelduur de band parten gaat spelen of juist een extra hoge waardering op gaat leveren.

avatar van snarf349
Deze gasten hebben hier drie jaar aan gewerkt.
Een quote van de zanger: The concept of ‘The Octopus’ may be complex, it’s the idea of something controlling you. Something closer to you than your skin but you’re not even aware of it…
Wat wel zeker is: dat dit album helemaal onder je "skin" groeit. Goeie!

nicoot
De special book edition lag vandaag op deurmat (gelukkig niet onder een 10 cm dikke sneeuwlaag). Een prachtig rood-bruin leren boekje met op de eerste pagina van het boekje (met de hand geschreven in alcoholstift):

Presented to Nicolas Dewulf, 13/12/10
Sel, Neil, Matt
107/500

Heerlijk gepersonaliseerd met honderden mini stickertjes van de albumhoes (0,5 cm op 1 cm) om overal op te plakken (spreading the octopus' tentacles...)

En hup, nu twee uur luisteren! Can't wait!

avatar van ravenstein
Hier kijk ik al lang naar uit!!! Hopelijk bereiken ze terug het niveau van hun debuut!!

"De special book edition lag vandaag op deurmat" . Hoe is dit een 2011 release als ie nu al verzonden wordt? Klopt die datum hierboven gewoon niet?

Gallow
Op hun site staat het nog steeds op pre-order dus ik snap het ook niet helemaal.

nicoot
Klopt wel, maar de deluxe editie waarvan er maar 500 werden gedrukt waren de nacht waarop ze vrijgegeven werden al uitverkocht en vorige week verzonden. Eind januari komt de plaat officieel uit in de winkels en zo.

avatar van SonicBrew
Ik heb de cd inmiddels zo'n twee weken in huis en regelmatig geluisterd (de cd is via de site van de band al te bestellen). Ik vind het een erg sterk en gevarieerd album en overtreft vooral daardoor hun eerdere werk. Ondanks het forse aantal tracks staan er nauwelijks zwakke nummers op: The Runner is een wat typisch intro en persoonlijk vind ik The Sick Rose wat minder door het teveel herhalen van de dezelfde tekstregel (heb ik een bloedhekel aan).
De rest is top. Met name het rustige White Horses at Sea vind ik erg fraai qua zang en gitaarwerk. Een luisterbeurt met oortjes in geeft weer een extra dimensie.

In het algemeen stel ik vast dat Amplifier haar eigen sound heeft behouden en de lijn van het eerdere werk voortzet. Dat de band in haar eigen kracht gelooft bewijst het feit dat ze dit werk uit eigen middelen financieren en uitbrengen op hun eigen label en zich daardoor geen beperkingen laten opleggen. Respect daarvoor! Met dit album moet men toch echt een groter publiek kunnen bereiken. Wat mij betreft verdienen deze mannen dat echt.

avatar van Helicon
Wat ben ik enorm benieuwd naar deze plaat! Met name hun debuutplaat was echt WEERGALOOS donders fijne sound. Ik zie dat er nu ook weer lange nummers opstaan hetgeen mij zeer nieuwsgierig maakr.

avatar van james_cameron
Vrij sterke plaat, maar weer wordt het niveau van het debuut niet gehaald. Dit conceptalbum is een hele kluif, met veel hoogtepunten maar ook een aantal mindere tracks die maar wat doorzeuren. Sowieso is er niet veel afwisseling binnen de songs. Dat is best een probleem, aangezien de meeste songs behoorlijk lang zijn. Gelukkig is het grootste gedeelte van de twee schijven de moeite waard, met lekker slepende ritmes, fijn gitaarwerk en prima zang. Mensen die niet van conceptalbums houden hoeven overigens niet te schrikken, want ik had eigenlijk nergens door dat ik naar een concept zat te luisteren. Leuk als je je wilt verdiepen in de materie, maar het is geen vereiste om van dit dubbelalbum te kunnen genieten.

avatar van Joy4ever
Het is een hele zit deze Octopus. Het duurde bij mij ook even voordat ik het geheel goed kon bevatten. Duidelijk te horen dat de heren hier de tijd voor hebben genomen. Nummers zijn met zorg gemaakt en zitten goed in elkaar. Het prijsnummer is imho Interglacial Spell, wat een heerlijke groove! Een paar nummers, met name in de tweede helft van het album, zeuren mij helaas net even iets teveel door. Neemt niet weg dat dit een fijn begin van het muziekjaar 2011 is. Album van het jaar is wellicht iets te voorbarig maar eindlijstmateriaal is het zeker.

Ben beginnen luisteren...

avatar van Rhythm & Poetry
ravenstein schreef:
Ben beginnen luisteren...

Tof! Keep us on the hoogte.

avatar van Joy4ever
Hoe kan je deze plaat nou 2* geven R&P . Volgens mij is Amplifier niet helemaal jouw genre. Alleen al qua muzikaliteit verdiend deze Octopus een * extra.

avatar van Rhythm & Poetry
Ik zal er vast naast zitten maar ik vind dit album bij vlagen te flauw metalesque worden. Ik voel het in ieder geval niet.

avatar van tribaltyn
wow
2 uur aan amplifier
wow, die gasten doen het wel meteen goed.
begonnen met luisteren. is iig al kenmerkend anders dan het self-titled album
(insider heb ik nog nooit goed doorgeluisterd)

avatar van ravenstein
Zolang op deze cd moeten wachten! De verwachten waren natuurlijk erg hoog. En zeker na het lezen van al de goeie reviews. Wel, ik heb hem beluisterd en vind er weinig aan. Het niveau van het debuut bereiken ze ook ditmaal weer niet en erg geïnspireerd klinkt het ook al niet. De nummers zijn dan nog eens erg lang uitgesponnen wat er voor zorgt dat deze cd (dubbel cd) me maar weinig weet te boeien. Mijn vriendin zegt altijd dat de debuut-cd's van bands meestal hun besten zijn, wel bij Amplifier is dat momenteel ook zo.
Ik mag me gerust een grote fan noemen (om maar te zeggen, ik heb al hun cd's, 2 T-shirts, een hoodie, ben zelfs speciaal naar Monster Magnet geweest omdat Amplifier ocharme 30-45 minuten in hun voorprogramma speelde en een afbeeldiging van de cd-hoes van hun debuut staat op mijn bankkaart - wat klinkt dat toch kinderachtig wat ik hier allemaal schrijf ), maar ben ook zo eerlijk om te zeggen dat deze cd weer maar niet meer dan gewoon bovenmaats is. Djuu, zijn ze dan echt niet meer in staat om iets af te leveren dat zo goed is als hun debuut?
The Octopus is een opgeblazen, pretentieus, langdradig werk dat ik enkel maar beluisterd heb omdat Amplifier op basis van hun debuut een groep geworden is waar ik erg naar op kijk. Sindsdien zijn hun releases - hoewel ver van slecht - altijd beneden de verwachtingen gebleven. Als hun volgende cd niet beter is, en hopelijk wachten ze weer niet zo lang om dan af te komen met een cd die niets doet dan enkel maar weer het debuut te willen opzetten, dan geef ik ze op!
Klinkt streng, maar dan hadden ze de lat van bij het begin maar niet zo hoog moeten leggen!

avatar van SonicBrew
Ravenstein, geef het album wat tijd. Bij mij werkte dat in elk geval. Bij de eerste paar luisterbeurten was ik ook niet erg onder de indruk. Vervolgens heb ik een tijdje wat totaal andere muziek geluisterd. Toen ik een keer tijdens een reis met bus en trein het album via mijn mp3-speler beluisterde, viel ineens het kwartje. Ik had dat onlangs ook met een van de recentere
Voivod albums.

Mijn waardering is inmiddels niet veranderd, het enige wat ik nog op te merken heb is dat een wat meer sprankelende productie het album ten goede zou komen (hier en daar is de sound wat 'wollig'.

avatar van Brunniepoo
Bij vlagen erg goed maar als geheel toch wel wat aan de lange kant. Heb het album nu een paar keer op bandcamp beluisterd, binnenkort maar eens beslissen of ik tot aankoop overga.

avatar van Etiul
Dit klink allemaal erg mooi, maar tegelijk ook een ontzettend moeilijke CD. Dit kost me nog een flink aantal draaibeurten om alles te kunnen doorgronden.

avatar van Tha)Sven
Inderdaad een belachelijk zware zit. Mooie momenten zijn er zeker volop te vinden, maar ik denk dat deze plaat volgend jaar nog niet volledig heb ontdekt.

avatar van andnino
De video van The Wave is uit, voor wie 'm nog niet gezien heeft: YouTube - Amplifier The Wave HD

Erg gaaf psychedelisch stukje film. Maakt me benieuwd naar de rest, hoeveel de speelduur mij nu al niet bevalt. Moet wel heel goed zijn dan.

avatar van Don Cappuccino
Ik heb de octopus inmiddels al een keer of 8 ondergaan maar nergens houdt hij mij in mijn greep. Het klinkt allemaal goed, maar ook niet heel goed. De nummers van 10 minuten zijn gewoon veel te lang. Het beste nummer is voor mij The Wave met zijn geweldige clip. Voor de rest weet de octopus mij niet echt te overtuigen. Maar ik ga hem nog een aantal keer meer beluisteren. 3 sterren. Een dubbel-cd is gewoon te veel.

avatar van SonicBrew
Ik begrijp het ge-emmer over het feit dat het een lange zit is niet.... Je kunt ook gewoon alleen cd 1 of cd 2 draaien...klaar.

Ik draai 'em wekelijks, ook niet altijd in zijn geheel, maar ik vind The Octopus een heerlijke plaat.
Redelijk relaxt, psychedelisch/spacy.......

Vooral het gitaarwerk vind ik ook hier weer verfrissend en niet standaard voor het genre;
luister maar eens naar de solo in "Trading Dark Matter on the Stock Exchange".

avatar van Snoeperd
Ik ben erg benieuwd naar dit album, ben nu met de eerste luisterbeurt bezig en het klinkt goed.
Het wordt al op diverse reviewsites tot meesterwerk gebombardeert

avatar van siepie
Oeps.... ik heb hier nog nooit van gehoord... Staat nu op de luisterpaal en het klinkt potjandorie erg goed. Jammer dat het (nog) niet op LP te verkrijgen is. Of heeft iemand een idee waar wel? Het is in eigen beheer uitgebracht en op de site daar staat geen vinyl versie

avatar van Helicon
Als er al geen vinyl versie op de site staat, zal de kans erg klein zijn dat je hem ooit op vinyl zult vinden (tenzij de band hem later zelf op vinyl uitbrengt) Aangezien het album alleen via de site te verkrijgen is.

Staat overigens ook op Cosmox, maar heb zeer m'n twijfels of je'm kunt krijgen, laat staan voor die prijs.Aangezien ze album onder eigen beheer uitbrengen, gun ik al m'n centen graag aan de heren zelf.

Hij is onderweg als het goed is.

avatar van battersea
Let op mijn woorden: Dit wordt een historische topper in zijn genre. Wat een kwaliteit! Een zwaar en donker epos die dezelfde sfeer uitademt als bijvoorbeeld The God Machine met A Last Laugh in a place of Dying.
Ik zeg: weg met producers! Net als de beste platen van bijvoorbeeld Talk Talk zijn de "eigen beheer" ceedees toch wel vaak het summum van originaliteit en kwaliteit. Zo ook hier.
Interstellar is een stoomtrein van jewelste!!!

avatar van andnino
battersea schreef:

Ik zeg: weg met producers!

Over radicale uitspraken gesproken...

avatar van Don Cappuccino
battersea schreef:

Nou, nou, ik vind dat je hier toch wel behoorlijk overdrijft. De sfeer van dit album kun je compleet niet vergelijken met het meesterwerk van The God Machine. Ik vind The Octopus niet echt een donkere sfeer hebben, ik vind het eerlijk gezegd een vrij saai album. Hij blijft dan ook op 3 sterren staan.